VIDEO. Premierul francez, Edouard Philippe, la Summitul Mondial al Guvernării: Exportul democrației prin forță în Orientul Mijlociu a fost o greșeală și un eșec

Premierul francez, Edouard Philippe, a calificat duminică drept o greșeală încercarea de a exporta democrația în Orientul Mijlociu prin forță sau prin intervenții militare, dând exemplu cazurile Afganistanului, Irakului sau Libiei, precizează agenția chineză Xinhua, potrivit Agerpres.

Transformarea statelor are nevoie de timp şi trebuie să se desfăşoare progresiv. Nu putem transforma lumea împotriva voinței sale. Intervențiile militare au sens doar dacă se fundamentează pe inițiative politice coordonate”, a precizat șeful executivului francez în cadrul discursului său la deschiderea Summitului Mondial al Guvernării, care are loc până pe 13 februarie în Dubai și a cărui temă este ”Formarea Guvernelor Viitorului”.

Intervenţii militare cum am văzut în Irak, Afganistan şi Libia pentru a impune democraţia prin război au eşuat în atingerea obiectivelor”, a adăugat el, amintind că ”în Europa, a fost nevoie de secole pentru a transforma statele în democraţii”.

11 septembrie 2001 a reprezentant un moment de regândire a politicii americane. Coaliții internaționale conduse de SUA care au invadat Afganistanul în anul 2001 pentru a înlătura gruparea teroristă Al-Qaida și mișcarea talibanilor s-a soldat cu un eșec prividn instalarea unui regim democratic occidental. Invadarea Irakului în anul 2003 pentru a înlătura regimul lui Saddam Hussein a avut un final similar, ambele state aflându-se și astăzi în război.

De asemenea, fostul lider libian Muammar Al-Gaddafi a fost înlăturat de la putere şi ucis în anul 2011 în urma unei ofensive rebele sprijinită de o campanie aeriană a NATO – susţinută în special de Franţa, condusă atunci de preşedintele Nicolas Sarkozy. La ora actuală, Libia are două guverne şi două parlamente rivale, în timp ce diferitele grupări armate îşi dispută supremaţia în această ţară devenită şi o placă turnantă a imigraţiei ilegale africane spre Europa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.