VIDEO | Premierul Viorica Dăncilă, după întrevederea cu Mateusz Morawiecki: România şi Polonia au o implicare deosebită pe palierul de securitate şi apărare

România şi Polonia au o implicare deosebită pe palierul de securitate şi apărare, ambele guverne alocând 2% din PIB pentru apărare, a declarat, vineri, la Varşovia, prim-ministrul Viorica Dăncilă, după întrevederea cu omologul polonez Mateusz Morawiecki.

„Am inaugurat astăzi primele consultări interguvernamentale din istoria relaţiilor noastre. Momentul are o încărcătură simbolică cu totul aparte pentru ambele state pentru că anul acesta ambele state îşi celebrează Centenarele naţionale: Marea unire în România şi Redobândirea independenţei în Polonia”, a susținut premierul.

 

„Am avut astăzi o serie de discuţii foarte bune despre nivelul la care se găseşte cooperarea româno-polonă. În primul rând, am notat cu satisfacţie implicarea deosebită a României şi Poloniei pe palierul de securitate şi apărare. Ambele Guverne alocă 2% din PIB pentru apărare în conformitate cu angajamentul asumat în interiorul NATO. Totodată, avem şi o prezenţă militară reciprocă pe teritoriile noastre. După cum se cunoaşte, România participă deja de anul trecut cu 120 de militari în Polonia, ca parte a prezenţei înaintate întărite a NATO, iar Polonia participă cu o companie mecanizată şi ofiţeri de Stat Major în România ca parte a prezenţei înaintate adaptate. În acelaşi timp, am discutat să extindem această cooperare foarte bună care există în domeniul apărării şi la alte domenii de cooperare sectoriale, mă refer, în primul rând, la economie şi investiţii”, a afirmat Viorica Dăncilă, potrivit Guvernului.

Premierul român a menţionat că a mulţumit Guvernului polonez pentru sprijinul continuu pentru aderarea României la Spaţiul Schengen.

„Vecinătatea estică este iarăşi o temă de interes comun ca şi zona Balcanilor de Vest. Rămânem ferm angajaţi în promovarea unei perspective europene pentru ţările din vecinătatea noastră”, a mai arătat Dăncilă.

„Am convenit să organizăm periodic consultări interguvernamentale şi l-am invitat deja pe domnul prim ministru să viziteze România şi să organizăm la Bucureşti următoare sesiune a consultărilor interguvernamentale. Anul viitor vom celebra împreună trei lucruri fundamentale pentru relaţiile bilaterale: un secol de la stabilirea legăturilor diplomatice, 30 de ani de la prăbuşirea comunismului şi 10 ani de la semnarea Parteneriatului strategic. Cred că discuţiile de astăzi au fost foarte bune, pliate pe realitate”, a conchis premierul Viorica Dăncilă.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a fost primită, vineri, în cadrul unei ceremonii oficiale, la Palatul Belweder din Varşovia, de premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Foto: Guvernul României

Programul consultărilor a cuprins o întrevedere în format restrâns cu participarea prim-ministrului Viorica Dăncilă şi a omologului polonez Mateusz Morawiecki. În paralel, miniştrii de sector au avut convorbiri bilaterale, urmate de un dejun de lucru cu participarea întregii delegaţii.

Cu acest prilej, ministrul Apărării, Mihai Fifor, şi ministrul Culturii, Piotr Glinski, vicepremier, au semnat Acordului bilateral privind regimul juridic al mormintelor militare române aflate pe teritoriul Poloniei si al mormintelor militare polone aflate pe teritoriul României. Programul s-a încheiat cu o întâlnire a ministrului pentru Românii de Pretutindeni cu militarii români aflaţi în Polonia, precum şi cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti.

Din delegația română condusă de prim-ministru fac parte Ana Birchall, viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Carmen Dan, ministrul afacerilor interne, Teodor Meleșcanu, ministrul afacerilor externe, Mihai Fifor, ministrul apărării naționale, Petre Daea, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Rovana Plumb, ministrul fondurilor europene, George Ivașcu, ministrul culturii și identității naționale, Bogdan Gheorghe Trif, ministrul turismului, Natalia Intotero, ministrul pentru românii de pretutindeni și Ioana-Andreea Lambru, secretar general al Guvernului României.

Foto: Guvernul României

Foto: Guvernul României

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.