Connect with us

INTERNAȚIONAL

VIDEO Prima confruntare Clinton-Trump | 90 de minute de replici tăioase: ”Hillary Clinton nu are vigoarea necesară”/ “După ce va călători în 112 ţări şi va negocia un acord de pace atunci să vorbească despre vigoare”. Cine a câștigat?

Published

on

Candidații la președinția Statelor Unite Hillary Clinton și Donald Trump s-au întâlnit luni seara la Universitatea Hofstra din statul New York pentru prima dezbatere din campania pentru alegerile prezidențiale din 8 noiembrie.

Într-o dezbatere care a durat 90 de minute, ambii candidați, la prima lor interacțiune în fața unei audiențe, au trebuit să își expună viziunile pe teme economice, politică externă și securitate națională, însă nu au ratat ocazia pentru a-și direcționa discursurile și spre momente de replici tăioase, acuzându-se reciproc.

”Faceți asta de 30 de ani, de ce începeți să vă gândiți la soluții abia acum?” a întrebat-o Trump pe Clinton, a cărei carieră politică se întinde pe patru decenii. Replica fostului secretar de stat nu a întârziat să apară: ”Ştiu ce trebuie făcut pentru a crea noi locuri de muncă şi a creşte exporturile care înseamnă locuri de muncă. Am fost senator şi secretar de stat, Donald”, conform Agerpres.

”Soţul tău (n.r. – Bill Clinton) a semnat NAFTA, una dintre cele mai mari nenorociri pentru producătorii americani. Vei aproba una dintre cele mai mari măriri de taxe din istorie, vei alunga companiile. Reglementările pe care vrei să le impui sunt un dezastru, le vei impune în toate domeniile”, a acuzat-o Trump pe Clinton, potrivit Digi24.

”Donald a fost printre cei care şi-au dorit criza imobiliară. A spus în 2006 că speră să se prăbuşească piaţa imobiliară, ca să poată cumpăra şi să facă bani. Ei bine, s-a prăbuşit”, a mai spus Clinton despre adversarul său în cursa prezidențială.

Declarațiile fiscale ale lui Trump vs. e-mail-urile lui Clinton

Un alt subiect sensibil și previzibil în a fi exploatat de cei doi candidați este reprezentat de atacurile reciproce cu privire la declarația de avere a lui Donald Trump și scandalurile cu privire la e-mail-urile fostului secretar de stat.

Trump a promis că își va face publice declarațiile fiscale imediat ce Clinton publică “cele peste 30.000 de e-mailuri” — un alt subiect de mare interes, după ce s-a dovedit că fostul secretar de stat a folosit un server privat pentru corespondența electronică, expunând astfel secrete de stat unor atacuri cibernetice.

Clinton a replicat adresându-se publicului, care nu are voie să intervină: “Tocmai ați văzut un nou exemplu de momeală urmată de schimbarea subiectului”

Dincolo de atacurile specifice campaniei și cursei prezidențiale, atât Clinton, cât și Trump și-au expus viziunile cu privire la cele mai importante teme care afectează și influențează evoluția societății americane și a Statelor Unite: prosperitatea și temele economice, securitatea națională și politica externă.

Teme economice

”Reducerile mele de taxe sunt cele mai mari de la Ronald Reagan încoace, sunt foarte mândru de ele”, a promis Trump cu privire la stimularea economiei americane.

În replica sa pe teme economice, Clinton a afirmat că “nu așa vom crește economia” și că programul lui Trump este de fapt “cea mai extermă versiune”: de reducerile de taxe ar urma să beneficieze câteva procente dintre americani, cei mai bogați.  ”Vreau să investesc în voi. Vreau să investesc în viitor”, a mai spus fosta Primă Doamnă.

Politică externă: gruparea Stat Islamic și terorism

Trump a ironizat-o pe Clinton fiindcă a postat pe internet modul în care ar urma să lupte cu gruparea jihadistă Stat Islamic, dacă va fi aleasă. Aceasta i-a replicat că ea “măcar are un plan”.

”Am un plan pentru a învinge ISIS, inclusiv în războiul de propagandă online rebuie să intensificăm raidurile aeriene împotriva ISIS. Sperăm ca într-un an să împingem ISIS în afara Irakului. Prioritatea mea este eliminarea lui Abu Bakr al-Baghdadi, liderul Statului Islamic”, a declarat ea, potrivit Gândul.info.

Atunci, Trump a specificat că ”trebuie să convingem NATO să intre în Orientul Mijlociu cu noi, alături de ţările din regiune şi trebuie să distrugem ISIS. Şi trebuie să o facem repede”. Acesta a continuat în stilul său caracteristic, insistând asupra ideii că țările aliate sunt datoare SUA: Trebuie să înţeleagă că sunt un om de afaceri, iar ţările aliate SUA nu şi-au achitat contribuţiile. NATO ar trebui să lupte mai mult împotriva terorismului”.

Atacuri cibernetice

În ceea ce privește spargerea listelor de e-mail ale Partidului Democrat din SUA, cu puțin timp înainte ca democrații să își nominalizeze candidatul la președinție, Clinton l-a acuzat pe Trump că este inacceptabil ca acesta să-l invite pe Vladimir Putin să atace cibernetic Statele Unite. ”Este inacceptabil. Donald Trump nu este potrivit să fie comandantul-şef”.

‘Nu este nicio dovadă că Rusia a fost în spatele atacului cibernetic (n.r. asupra Partidului Democrat). Putea să fie la fel de bine China sau o persoană de 180 de kilograme care stătea în pat”, a replicat magnatul republican.

Folosirea rasismului ca temă de campanie: certificatul de naștere al lui Barack Obama

Trump și-a reluat afirmația controversată că zvonurile privind locul nașterii președintelui Barack Obama ar fi pornit de la stafful de campanie al lui Clinton, în timpul alegerilor prezidențiale din 2008. Trump a fost multă vreme un exponent vehement al teoriei că Obama nu este american din naștere — ceea ce potrivit Constituției Statelor Unite nu i-ar fi permis să fie președinte — și a repetat că a făcut un serviciu țării obligându-l pe actualul șef al statului să își facă public certificatul de naștere.

”Toată lumea ar trebui să fie respectată de lege, dar să şi respecte legea. Este păcat că Donald Trump construieşte o imagine negativă a comunităţii afro-americane din SUA”, l-a criticat Clinton, potrivit New York Times.

”Barack Obama este un om de mare demnitate și pot să vă spun cât de mult l-a afectat (n.r.- subiectul privind locul nașterii sale)”, l-a apărat Hillary Clinton pe fostul ei adversar din 2008.

Replici tăioase și la final

Candidatul republican a vrut să arate că fosta Primă Doamnă nu poate fi președinte al SUA pentru ca îi lipsesc puterea și vigoarea.

”Hillary Clinton nu are o înfăţişare prezidenţială. Nu are vigoarea necesară. Am spus că nu are puterea necesară. Cred în continuare acest lucru. Să fii preşedintele acestei ţări, trebuie să ai o putere enormă”, a spus Trump.

 ”De îndată ce va călători în 112 ţări şi va negocia un acord de pace, un acord de încetare a focului, eliberarea a disidenţilor şi chiar va sta 11 ore să depună mărturie în faţa unui comisii din Congres, atunci ar putea să vorbească despre vigoare”, i-a replicat Hillary Clinton, făcând referire la mandatul său de Secretar de stat.

Cine a câștigat dezbaterea?

Specialiştii, dar şi mai multe sondaje efectuate după dezbatere, arată că prima dezbatere prezidențială a fost tranşată de Hillary Clinton (62%).

În general, dezbaterea a fost marcată de atacuri la persoană, iar cei doi candidaţi au vorbit de multe ori unul peste altul. Per total, Donald Trump a vorbit puţin mai mult decât Hillary Clinton.

Aceasta a fost cea mai urmărită dezbatere din istorie, cu 100 de milioane de telespectatori. Până la alegerile din 8 noiembrie, vor mai avea loc două dezbateri între cei doi candidaţi.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, susține că NATO trebuie să se adapteze la noile provocări și amenințări

Published

on

© https://www.gov.pl/

NATO trebuie să se adapteze la noile provocări şi ameninţări la adresa securităţii, a susţinut marţi ministrul apărării polonez Mariusz Blaszczak, în contextul creşterii tensiunilor între Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia şi al crizei migranţilor de la frontiera dintre Belarus şi Polonia, informează  thenews.pl, potrivit Agerpres

„Primele două decenii ale noului mileniu au arătat că spectrul provocărilor pentru securitate aflate în faţa noastră este improbabil să se reducă”, a scris Blaszczak într-un articol. El a subliniat că diversele noi amenințări trebuie să fie mai bine înțelese pentru a putea fi combătute cu succes.

Demnitarul polonez a explicat că „dezvoltarea rapidă a tehnologiilor emergente, pandemiile, penuria de resurse naturale esenţiale, accelerarea proceselor demografice şi schimbările climatice nu pot fi tratate pe cont propriu, ci este nevoie de un efort internaţional concertat”

„Tratarea dinamicii ridicate a situaţiei regionale şi globale nu va fi eficientă decât dacă vom continua să ne adaptăm continuu. Legile, instituţiile şi mentalităţile noastre trebuie să se adapteze. Armata noastră trebuie să se adapteze. NATO trebuie să se adapteze”, a punctat ministrul polonez al apărării.

Mii de migranţi şi refugiaţi încearcă de câteva săptămâni să treacă graniţele externe ale UE dinspre Belarus, cu scopul de a ajunge, pentru început, în statele membre ale Uniunii Polonia, Lituania ori Letonia.

Ministrul apărării polonez a declarat în urmă cu două săptămâni că Belarus şi-a schimbat tactica cu privire la migranții de la granția cu Polonia, îndreptând de acum grupuri de migranţi mai mici spre numeroasele puncte de trecere ale frontierei orientale a Uniunii Europene. 

Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a transmis, în cadrul unei întrevederi cu președintele polonez, Andrzej Duda, că NATO  este pregătită să ofere sprijinul necesar Poloniei în ceea ce privește criza migrației de la granița cu Belarus. 

„Polonia a reuşit până în prezent să gestioneze problema migrației fără implicarea directă a NATO. Urmărim evoluţia situaţiei şi suntem pregătiţi să oferim sprijinul necesar dacă Polonia îl va cere. Condamnăm acţiunea regimului Aleksandr Lukaşenko ce exploatează migranţii într-o manieră cinică şi inumană pentru a exercita o presiune împotriva ţărilor Alianţei şi suntem pregătiţi să le ajutăm. Suntem pe deplin solidari cu aliații afectați”, a declarat Jens Stoltenberg în urmă cu câteva săptămâni. 

Guvernul polonez a estimat mați că în ţara vecină Belarus mai sunt aproximativ 7000 de migranţi care speră să ajungă în Uniunea Europeană. Forţele de securitate belaruse continuă să trimită mici grupuri de migranţi la graniţă pentru a identifica porţiuni mai puţin securizate pe unde pot trece ilegal în UE, scrie Agerpres

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

OMS avertizează: Vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 trebuie să fie „o soluție de ultimă instanță”

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Vaccinurile obligatorii împotriva Covid-19 și restricțiile de izolare care vizează persoanele nevaccinate ar trebui să fie o „soluție de ultimă instanță”, a declarat astăzi Organizația Mondială a Sănătății, relatează Politico

Dr. Hans Kluge, directorul OMS în Europa, a lansat acest avertisment în contextul în care Germania, Austria, Italia și alte țări încep să ia măsuri pentru a forța oamenii să se vaccineze.

„Măsurile obligatorii privind vaccinarea sunt o soluție de ultimă instanță și se aplică numai atunci când toate opțiunile fezabile pentru a îmbunătăți gradul de vaccinare au fost epuizate”, a declarat acesta.

Kluge a precizat că obligativitatea vaccinării a fost eficientă în contexte specifice, dar că trebuie luat în considerare „efectul pe care l-ar putea avea asupra încrederii publice, precum și asupra ratei de vaccinare”.

El a avertizat, de asemenea, că obligativitatea vacinării ar putea crește inegalitățile sociale în ceea ce privește accesul la serviciile sociale și de sănătate.

De asemenea, experții au avertizat că obligativitatea vaccinării poate fi o abordare riscantă.

„Atunci când mandatele de vaccinare sunt puse în aplicare în rândul publicului cu rate scăzute de vaccinare ca un fel de soluție la politicile guvernamentale adesea nereușite sau eșuate în abordarea pandemiei COVID-19, atunci [acestea] s-ar putea întoarce împotriva lor, generând poate chiar o criză mai mare de legitimitate sau tulburări sociale”, a declarat Andrej Kirbiš, profesor asociat la departamentul de sociologie al Universității din Maribor, Slovenia.

Austria a anunțat planuri pentru introducerea vaccinării obligatorii începând cu februarie 2022, iar viitorul cancelar german Olaf Scholz și-a exprimat sprijinul pentru un plan similar în Germania. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, de asemenea, că este oportună o „discuție” privind o potențială reflecție asupra vaccinării obligatorii în UE. Decizia de a impune obligativitatea vaccinurilor este luată de fiecare țară în parte, nu la nivelul UE.

 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

SUA anunță că vor “răspunde pozitiv” la solicitările militare ale României și aliaților de pe flancul estic în cazul unei invazii ruse în Ucraina: Ne vom fortifica aliații NATO

Published

on

© Kremlin.ru

Președintele american Joe Biden i-a comunicat direct omologului său Vladimir Putin că dacă Rusia va invada militar Ucraina, SUA își “vor fortifica aliații de pe flancul estic cu capacități suplimentare ca răspuns la o astfel de escaladare”, a afirmat marți seară Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al liderului de la Casa Albă.

Sullivan a vorbit într-o conferință de presă după o convorbire prin videoconferință între Biden și Putin, în care președintele SUA a avertizat Rusia cu “măsuri severe” economice și “de altă natură” în cazul unei escaladări militare în Ucraina, în timp ce Moscova a cerut garanții că NATO nu se va extinde spre Est.

“Președintele Biden a fost direct și direct cu președintele Putin, așa cum este întotdeauna. El a reiterat sprijinul Americii pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.  I-a spus direct președintelui Putin că, dacă Rusia continuă să invadeze Ucraina, Statele Unite și aliații noștri europeni vor răspunde cu măsuri economice puternice. Le vom furniza ucrainenilor materiale defensive suplimentare, în plus față de cele pe care le furnizăm deja.  Și ne vom fortifica aliații noștri din NATO de pe flancul estic cu capacități suplimentare ca răspuns la o astfel de escaladare“, a asigurat Sullivan, care, de altfel, a avut o convorbire telefonică săptămâna trecută cu omologul său român, Ion Oprișor.

În cadrul convorbirii respective, consilierii pe probleme de securitate națională ai președinților SUA și României au convenit asupra importanței unei coordonări strânse la nivel bilateral și prin intermediul NATO în ceea ce privește securitatea la Marea Neagră.

În declarațiile susținute după summitul virtual Biden – Putin, consilierul pentru securitate națională al președintelui SUA a subliniat că aliații de pe flancul estic vor fi îngrijorați de o escaladare a tensiunilor și vor căuta capacități suplimentare.

“În cazul în care va avea loc o nouă invazie în Ucraina, o escaladare militară în Ucraina, evident că mulți dintre partenerii noștri de pe frontul estic, aliații noștri baltici – România, Polonia, alte țări – vor fi din ce în ce mai îngrijorați de securitatea și integritatea teritorială a țărilor lor.  Ei vor căuta, ne așteptăm, capacități suplimentare și, potențial, desfășurări suplimentare, iar Statele Unite vor căuta să răspundă pozitiv la aceste lucruri în cazul în care va avea loc o nouă incursiune în Ucraina“, a adăugat Sullivan.

De altfel, luna trecută, secretarul de stat Antony Blinken l-a primit la Departamentul de Stat pe ministrul de externe Bogdan Aurescu, context în care șeful diplomației de la București a afirmat că România dorește să contribuie la dezvoltarea Strategiei SUA privind securitatea la Marea Neagră, a pledat pentru creșterea prezenței militare a SUA în regiune și pentru măsuri echilibrate ale NATO între nordul și sudul flancului estic. Recent, trei experți renumiți au fost audiați în Senatul SUA pentru o strategie americană în zona Mării Negre, aceștia subliniind că Statele Unite trebuie să se concentreze pe amenințarea Rusiei în Europa chiar dacă se îndreaptă spre Indo-Pacific.

În ce privește convorbirea dintre președinții SUA și Rusiei, Joe Biden urmează să se consulte cu principalii aliați europeni, președintele Franței, cancelarul Germaniei și prim-miniștrii Marii Britanii și Italiei.

Poziția exprimată de Biden vine să întărească informațiile lansate de diferite surse din cadrul administrației americane, care indicau faptul că SUA intenţionează să-şi consolideze prezenţa militară în Europa de Est, în cazul în care Rusia atacă Ucraina.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
INTERNAȚIONAL2 mins ago

Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, susține că NATO trebuie să se adapteze la noile provocări și amenințări

U.E.5 mins ago

S-a încheiat “epoca Angela Merkel”: Olaf Scholz a fost ales cancelar al Germaniei, fiind așteptat de liderii UE să lucreze pentru o Europă suverană și puternică

U.E.16 mins ago

Comisia Europeană apreciază că este puțin probabil ca PNRR-urile Poloniei și Ungariei să fie aprobate anul acesta

INTERNAȚIONAL19 mins ago

OMS avertizează: Vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 trebuie să fie „o soluție de ultimă instanță”

INTERNAȚIONAL19 mins ago

SUA anunță că vor “răspunde pozitiv” la solicitările militare ale României și aliaților de pe flancul estic în cazul unei invazii ruse în Ucraina: Ne vom fortifica aliații NATO

COMISIA EUROPEANA27 mins ago

Ucraina | Ursula von der Leyen: UE, pregătită cu sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei

U.E.51 mins ago

Președinta BCE, Christine Lagarde, se declară încrezătoare că Olaf Scholz va lucra „din greu” pentru consolidarea Uniunii Europene

ROMÂNIA1 hour ago

Președintele Klaus Iohannis: Ziua Constituției, un bun prilej de a conștientiza că responsabilitatea dezvoltării și modernizării societății noastre este una comună

RUSIA1 hour ago

Emmanuel Macron va discuta cu președinții ucrainean și rus ”în următoarele zile” pentru a evita o escaladare militară în Ucraina

CONSILIUL UE1 hour ago

EPSCO: Miniștrii sănătății au adoptat 4 domenii prioritare privind consolidarea UE a Sănătății: Accesul la medicamente și combaterea cancerului, printre priorități

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Nicolae Ciucă atrage atenția că trebuie elaborată cât mai rapid OUG privind cadrul de implementare a PNRR

ROMÂNIA7 days ago

Klaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

MAREA BRITANIE1 week ago

Ziua Națională a României. Ambasadorul Regatului Unit la București: Combaterea problemelor climatice va reprezenta un ”aspect important al cooperării” dintre țările noastre

POLITICĂ1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă, îndemn la unitate de Ziua Națională: Marea Unire rămâne cea mai frumoasă pagină din istoria României, o lecție despre coeziune care acum ne este necesară

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Ursula von der Leyen salută decizia OMS de a începe negocierile pentru un tratat internațional privind pandemiile: Spiritul de acțiune colectivă, singurul răspuns pentru combaterea pandemiilor

U.E.1 week ago

Charles Michel, la sesiunea specială a Adunării Mondiale a Sănătății pentru un tratat internațional privind pandemiile: Sper că vom face istorie. Abordarea „O singură sănătate” este un „must-have”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Mircea Hava pune la dispoziția oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile” UE experiența sa de peste 20 de ani ca primar: Banii europeni pot schimba, din temelii, un oraș

ROMÂNIA1 week ago

Varianta Omicron: România trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cetățenii blocați în Africa de Sud și se oferă să ajute și alte state UE care nu au reușit acest lucru, în limita capacității aeronavei

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu ministrul Sănătății: România urmează recomandările ECDC și ale Comisiei Europene. Românii care vin din țări din sudul Africii vor fi carantinați timp de 14 zile

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: Digitalizarea reprezintă soluția pentru a eficientiza statul. Trebuie să fructificăm oportunitățile financiare europene pentru investiții în acest domeniu

Team2Share

Trending