VIDEO Primul discurs al unui lider european în Congresul SUA după un deceniu. Emmanuel Macron a cerut Statelor Unite să evite izolaționismul: Un război între aliați nu este normal

La o săptămână după ce s-a adresat în premieră Parlamentului European, preşedintele francez Emmanuel Macron a devenit miercuri primul lider european din 2009 până în prezent și primul președinte francez din 2007 încoace care s-a adresat Congresului SUA, cerând Statelor Unite să respingă naţionalismul şi să rămână fidele idealurilor globale de cooperare împotriva terorismului şi a altor provocări, afirmând că ţările îşi pot păstra încă identitatea.

Într-un discurs rostit în faţa camerelor reunite ale Congresului american, el a denunţat tentaţia „naţionalismului şi a izolaţionismului” şi a cerut Statelor Unite să „reinventeze multilateralismul”, cuvinte ce au atras aplauzele membrilor Senatului şi ai Camerei Reprezentanţilor, scrie presa internațională.

Nu împărtăşesc fascinaţia pentru puteri noi, puternice, abandonarea libertăţii şi iluzia naţionalismului”, a spus Macron, conform AFP și Reuters, relatează Agerpres.

Putem alege izolaţionismul, retragerea şi naţionalismul – aceasta este o opţiune. Poate fi tentant pentru noi ca o soluţie temporară pentru temerile noastre. Însă închiderea uşii către lume nu va opri evoluţia acesteia”, a adăugat Macron, care, la sosirea la Washington,  anunța că el și Donald Trump sunt garanții ordinii internaționale multilaterale.

Macron a reiterat, de asemenea, că în ceea ce priveşte climatul „nu există o planetă B”, o critică implicită împotriva retragerii SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, şi a dat asigurări că „un război comercial între aliaţi nu este normal’, referindu-se la războiul comercial sugerat de ameninţările protecţioniste ale lui Donald Trump

Un discurs într-o notă similară a avut președintele francez și în plenul Parlamentului European, când a pledat pentru apărarea democrației și a identitții europene. Discursul din Congresul SUA pune capăt componentei politice a unei vizite de stat, prima din istoria administrației Trump, în care situația din Siria, acordul nuclear cu Iranul și descurajarea amenințării nord-coreene au reprezentat principalele teme abordate. 

Urmăriți și 

VIDEO Reuniunea Trump-Macron la final: Președintele francez dispus să negocieze un nou acord nuclear cu Iran. Liderul SUA, avertismente către regimurile de la Teheran, Damasc și Phenian

De la Washington, Donald Trump îl propulsează pe Emmanuel Macron drept liderul Europei. Ce înseamnă asta pentru România?

Președintele francez a devenit astăzi primul lider european care se adresează Congresului SUA din 2009 încoace, când în clădirea Capitoliului susțineau discursuri cancelarul german Angela Merkel și premierul britanic Gordon Brown. În 2008, în Congresul Statelor Unite a susținut un discurs și Bertie Ahern, premierul de la acel moment al Irlandei. Totodată, ultima dată când un președinte francez s-a adresat Congresului american a fost Nicolas Sarkozy, în 2007. Singurul președinte român care a susținut un discurs în fața camerelor reunite ale Congresului SUA a fost Emil Constantinescu, la 15 iulie 1998, la un an de la lansarea Parteneriatului Strategic România-SUA.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.