VIDEO Trident Juncture 2018 | NATO își testează mobilitatea militară cu cea mai impresionantă desfășurare de forțe: 50.000 de soldați, 150 de avioane de luptă și 10.000 de vehicule

Aproximativ 50.000 de soldați din 31 de țări membre ale NATO și state partenere vor participa în perioada următoare la cel mai mare exercițiu militar aliat din ultimele decenii, o desfășurare de forțe în care este testată și mobilitatea militară a aliaților, un domeniu îm care NATO și-a asumat investiții majore.

Exercițiul Trident Juncture 2018 va avea loc în Norvegia, în perioada 25 octombrie – 7 noiembrie, și va reuni cele 29 de state aliate, plus partenerii din Finlanda și Suedia. Celor 50.000 de militari li se adaugă aproximativ 150 de avioane de luptă, 65 de nave și aproximativ 10.000 de vehicule.

La începutul lunii, la reuniunea miniștrilor Apărării, secretarul general al NATO a insistat asupra caracterului fictiv, dar realist, al scenariului de luptă unde va fi simulată ”reacția colectivă a NATO în cazul unui atac armat împotriva unui aliat”.

”Vom pune în practică abilitatea noastră de a desfășura trupe din Europa și de-a lungul Atlanticului. Exercițiul este defensiv și transparent. Toți membrii OSCE, inclusiv Rusia, au fost invitați să trimită observatori”, a spus atunci Stoltenberg.

Despre Trident Juncture 2018

Mobilitatea militară, testată în drum spre Trident Juncture 2018

Dimensiunea mobilității militare, transformată într-un capitol indispensabil al securității europene prin Declarația Comună UE-NATO, este testată în zilele premergătoare exercițiului din Norvegia de către forțele britanice și germane.

Potrivit NATO, trupele britanice au debarcat miercuri la Rotterdam în Olanda, în vreme ce tancurile germane au fost urcate la bordul unei nave cargo pentru a fi trimise către cel mai mare exercițiu al NATO de la Războiul Rece încoace.

Cele 70 de vehicule militare britanice Foxhound, Husky and Landrover vor călători 2.000 km din portul Hook of Holland prin nordul Europei către Norvegia. Convoiul britanic se va deplasa prin Olanda, Germania, Danemarca și Suedia și va testa, astfel, deplasarea eficientă a soldaților și a echipamentelor între țările europene.

FOTO: NATO

Concomitent, Armata Germaniei își va deplasa tancurile Leopard și alte vehicule militare într-un ferryboat din orașul german Emden în cel norvegian Fredrikstad.

Conform necesităților care derivă din planul mobilității militare, această defășurare de forțe va testa și aspectele legale ce țin de trecerea punctelor de frontieră și reglementările de graniță, precum și capacitatea infrastructurii de a permite deplasarea rapidă a forțelor și echipamentelor.

Citiți și Jens Stoltenberg pentru Calea Europeană: NATO cere coerență în investițiile din infrastructura europeană pentru mobilitate militară și pentru a-și putea apăra aliații

Citiți și Infrastructura de transport a României devine ”temă-zero” pentru securitatea și mobilitatea militară în Europa (Analiză & hartă interactivă)

Trident Juncture, o reacție la Vostok 2018

Deși exercițiile NATO vizează respectarea principiului transparenței și a caracterului defensiv al desfășurărilor militare, Trident Juncture va avea loc la mai bine de o lună distanță după ce Rusia a organizat Vostok 2018, cel mai mare exerciţiu militar organizat vreodată în Rusia, desfăşurat în Districtul Militar Central şi Districtul Militar Estic al Rusiei și care a reunit aproape 300.000 de soldaţi, 36.000 de vehicule militare, 1.000 de  aparate de zbor (avioane, elicoptere, drone etc.) şi 80 de nave.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.