Viitorul CFM post-2020, dezbătut în cea de-a 129-a sesiune a CoR. Președintele Karl-Heinz Lambertz: Vom face uz de toate pârghiile pentru a apăra Politica de Coeziune

Președintele CoR, Karl-Heinz Lambertz, a precizat în cadrul celei de-a 129-a sesiune plenară a Comitetului European al Regiunilor (CoR) că va face ”uz de toate pârghiile pentru a apăra Politica de Coeziune pentru că este o provocare pentru regiuni și pentru autoritățile locale”.

Foto: Captura video/ CoR

Afirmațiile sale au fost făcute în prezența comisarului european pentru Buget, Gunther Oettinger, care a luat parte la întâlnirea membrilor CoR care au dezbătut bugetul viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027, propus de Comisia Europeană la data de 2 mai.

”Europa se află acolo unde sunt cetățenii săi, în regiuni, în comune și în localități. Valoarea adăugată a administrării mijloacelor la nivel teritorial în toate dimensiunile politicilor europene este neîndoielnică.”, a completat Lambertz.

Comisia Europeană și-a prezentat viziunea privind viitoarul CFM post-2020, un buget pe termen lung de 1.135 de miliarde de euro, echivalentul a 1,11% din venitul național brut al UE27 și care conține, între altele, diminuarea cu 7%, respectiv 5%, a alocărilor financiare pentru politica de coeziune și pentru cea agricolă comună.

Bugetul propus de executivul european în plenul Parlamentului European (disponibil aici) și care se ridică la 1.279 de miliarde de euro, luând în calcul inflația, este orientat către șapte rubrici prioritare: 1) piața unică, inovație și piața digitală (187,4 miliarde) ; 2) coeziune și valori (442,4 miliarde); 3) resurse naturale și mediu (378,9 miliarde); 4) migrație și gestiunea frontierelor (34,9 miliarde); 5) securitate și apărare (27,5 miliarde); 6) vecinătatea și politica globală (123 miliarde); 7) administrația publică europeană (85,3 miliarde).

Potrivit anunțului, Politica de Coeziune va fi redusă cu 7%, de la 351,8 miliarde de euro în perioada 2014-2020 la 273 de miliarde de euro în perioada 2021-2027.

Executivul european a motivat această decizie pentru a face economii și a îmbunătăți eficiența cheltuirii banilor: “Comisia propune o reducere moderată a finanțării pentru politica agricolă comună și politica de coeziune – cu aproximativ 5 % în cazul fiecăreia dintre ele – pentru a reflecta noua realitate a unei Uniuni cu 27 de state membre. Aceste politici vor fi modernizate pentru a se asigura că ele pot produce în continuare rezultate, consumând mai puține resurse, și că pot inclusiv sprijini noi priorități. De exemplu, politica de coeziune va avea un rol din ce în ce mai important de jucat în sprijinirea reformelor structurale și în integrarea pe termen lung a migranților.Rezultatul acestor schimbări va fi o reechilibrare a bugetului și acordarea unei priorități mai mari domeniilor în care bugetul UE poate avea un impact maxim.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.