Viitorul Europei: Angela Merkel, așteptată vineri la Paris de Emmanuel Macron, care dorește o foaie de parcurs pentru reforma zonei euro până în luna iunie

Cancelarul german Angela Merkel se va întâlni vineri la Paris cu preşedintele francez Emmanuel Macron pentru o reuniune de lucru consacrată viitorului Europei, a anunţat miercuri preşedinţia franceză, transmit Reuters şi AFP, potrivit Agerpres, care remarcă faptul că liderul de la Elysee speră să înregistreze până în martie progrese cu Germania în privinţa ideilor de reformare a zonei euro, odată ce la Berlin va fi instalată noua coaliţie de guvernare, obiectivul său fiind convenirea unei foi de parcurs cu toţi liderii zonei euro până în iunie.

Emmanuel Macron și Angela Merkel (FOTO: Facebook.com/Donald Tusk)

Întâlnirea dintre liderii celor mai puternice state membre ale UE va fi prima după ce conservatorii Angelei Merkel (Uniunea Creştin Democrată și Uniunea Creştin Socială din Bavaria) şi social-democraţii germani au finalizat un proiect de acord guvernamental între care ar putea determina depășirea crizei politice și instalarea unui nou guvern la Berlin, după eșecul negocierilor dintre conservatori, liberali și verzi

În luna decembrie, la finalul Consiliului European, Merkel și Macron au transmis, într-o simbolică conferință de presă comună, că urmăresc să ajungă la o poziție comună privind reforma zonei euro până în martie anul viitor.

Reuniunea Merkel-Macron, prima după ce cei doi lideri au susținut conferința respectivă de la finalul summitului extins al zonei euro, va avea loc la o zi distanță după un summit franco-britanic în care Emmanuel Macron va încerca să o convingă pe Theresa May să se implice în crearea unei forțe de intervenție europeană, una dintre propunerile liderului francez pentru reforma UE.

De alfel, Franţa speră o relansare a eforturilor celor două ţări în direcţia reformării Uniunii Europene, eforturi care au stagnat pe fondul discuţiilor din Germania privind crearea unei noi coaliţii guvernamentale. Speranțele franceze sunt cu atât mai mari cu cât liderul social-democraților germani, Martin Schulz, a cerut conservatorilor Angelei Merkel să aibă în vedere necesitatea creării Statelor Unite ale Europei până în anul 2025.

În replică, Angela Merkel s-a delimitat de această propunere, insistând pentru eficiența Uniunii înaintea stabilirii unor obiective atât de ambițioase.

Pe 26 septembrie, la două zile după ce Angela Merkel a obținut prima poziția în alegerile din Germania și oportunitatea politică de a conduce al patrulea guvern federal în calitate de cancelar, liderul francez, Emmanuel Macron, a lansat la Sorbona o inițiativă pentru Europa. Atunci, președintele Franței a spus, printre altele, că “la începutul următorului deceniu, Europa trebuie să aibă o forță comună de intervenție, un buget comun pentru apărare și o filosofie comună de acțiune”.

Printre propunerile sale de reformă a UE se numără un buget pentru zona euro, crearea poziției de ministru de Finanțe al UE, dar și reforma socială europeană și combaterea dumping-ului social.

 

.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.