Viitorul Politicii de Coeziune. Comisia Europeană propune trei scenarii și tăieri ale bugetului cu până la 124 de miliarde de euro

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat astăzi planurile executivului european pentru viitorul Cadru Financiar Multianual (CFM), abordând și problematica finațării prin intermediul fondurilor de coeziune. Astfel, Comisia a propus trei scenarii pentru perioada post 2020. 

”Cred că trebuie să se facă niște reduceri în domeniul politicii agricole comune și în domeniul politicii de coeziune dacă vrem să respectăm toate prioritățile noi pe care ni le-am propus”, a anunțat președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker în cadrul unei conferințe de presă susținute la Bruxelles

Documentul reflectă contribuția executivului european la summitul informal al liderilor UE din 23 februarie, în care șefii de stat sau de guvern vor adopta orientări privind viitorul Cadru Financiar Multianual post-2020, summit la care România va fi reprezentată de președintele Klaus Iohannis. 
Scenariul unu prevedere menținerea sprijinului pentru toate statele membre și regiunile din întreaga Europă, astfel încât să fie menținută atenția asupra investițiilor în domenii precum inovare, schimbare climatică, transformare industrială, sporirea abilităților și educație.

În ultimii 7 ani au fost investiți 370 de miliarde euro prin Politica de Coeziune, ceea ce însumează aproximativ 35% din totalul bugetului european.

Cel de-al doilea scenariu privind Fondul European de Dezvoltare Regională și Fondul Social European prevede sistarea sprijinului pentru cele mai dezvoltate regiuni din anumite state precum Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța continentală, Germania, Irlanda, Suedia, Olanda și anumite regiuni din Italia și Spania.România nu va fi afectată de acest scenariu. Dacă ar urma să fie pus în aplicare, bugetul fondurilor de coeziune s-ar diminua cu 95 de miliarde euro, adică 8,7% din bugetul total al Uniunii.

Citiți și 

Bugetul UE post-2020. Jean-Claude Juncker: Trebuie să se facă niște reduceri ale fondurilor de coeziune

Bugetul UE. Fondurile Politicii Agricole Comune ar putea fi reduse cu până la 120 de miliarde de euro. Scenariile propuse de Comisia Europeană

Limitarea sprijinului financiar este cel de-al treilea scenariu propus de Comisia Europeană. Astfel, fondurile de coeziune vor fi acordate cu precădere statelor din Europa de Centrală și de Est, statelor baltice, Greciei și Portugaliei.

Ar fi salvate astfel 124 de miliarde de euro (11% din total), bani care ar putea fi redirecționați către alte sectoare.

România este al doilea cel mai mare beneficiar al fondurilor europene, urmându-i Poloniei.

România  alocă 15 miliarde euro la bugetul UE și primește de la Uniunea Europeană 43 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020. Fondurile Europene Structurale și de Investiții (FESI) reprezintă aproximativ 31 de miliarde din această sumă, restul venind din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Banii din FESI sunt alocați pentru 9 programe naționale și reprezintă o alocare medie de 1548 euro/persoană.

De altfel, România alături de alte șapte state din Europa Centrală și de Est au decis recent să-şi suplimenteze sumele alocate bugetului european în viitorul cadru financiar multianual al UE, pentru a contribui astfel la acoperirea golului creat de Brexit viitorul buget.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.