Viktor Ianukovici cere Rusiei să îi garanteze securitatea. Mesajul preşedintelui demis pentru ucraineni

victor Yanukovich ianukovici wikipediaPreşedintele ucrainean demis sâmbătă de Parlament, Viktor Ianukovici, a cerut Moscovei să îi garanteze securitatea, au anunţat joi agenţiile ruse.

Ianukovici se consideră în continuare preşedintele Ucrainei şi consideră ilegitime deciziile luate de Parlament, care a votat destituirea sa şi instituirea unei puteri de tranziţie, într-o declaraţie transmisă joi agenţiilor de presă ruseşti, relatează Mediafax.

Ianukovici, care a dispărut după ce a încercat fără succes, sâmbătă, să se îmbarce la bordul unui avion în fieful său din Doneţk, nu a oferit niciun indiciu cu privire la locul unde se află. El a cerut Rusiei să îi garanteze “securitatea personală” în faţa “extremiştilor”.

Într-o declaraţie adresată “poporului ucrainean”, transmisă agenţiilor de presă ruseşti, şeful statului demis s-a declarat “decis să se lupte până la capăt pentru a pune în aplicare compromisul semnat săptămâna trecută cu liderii opoziţiei, care s-a spulberat după destituirea sa de către Parlament şi plecarea lui de la Kiev.

“Mă consider şeful legitim al statului ucrainean”, a asigurat Ianukovici.

“Din nefericire, tot ce se întâmplă în prezent în Parlamentul Ucrainei este nelegitim”, a adăugat Ianukovici, subliniind absenţa din Parlament a numeroşi deputaţi ai formaţiunii sale, Partidul Regiunilor. 

“Mă văd constrâns să le cer autorităţilor Federaţiei Ruse să îmi asigure protecţia personală în faţa acţiunilor desfăşurate de extremişti”, a adăugat el. “Asistăm pe străzile a numeroase oraşe din ţara noastră la o dezlănţuire de extremism. Mi-au fost adresate ameninţări fizice mie personal şi susţinătorilor mei”.

Procurorul general adjunct Mikola Golomşa a declarat miercuri că Ianukovici, împotriva căruia Kievul a cerut un “mandat de arestare internaţional”, se află în continuare în Ucraina.

“Devine evident că poporul din sud-est şi din Crimeea nu acceptă vidul de putere şi arbitrariul care domneşte în ţară, când miniştrii sunt desemnaţi de mulţime în piaţa publică”, a denunţat Viktor Ianukovici.

El a subliniat că nu a “permis niciodată” recursul la armată în faţa crizei şi a adăugat că dacă o astfel de decizie ar fi luată astăzi, ea ar fi “ilegală şi criminală”.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.