U.E.
Viktor Orban a sfidat din nou UE, devenind primul oaspete oficial al președintelui de extremă-dreapta al Parlamentului Austriei, în vreme ce Szijjarto susținea discurs în rusă în Belarus despre ”cooperarea eurasiatică”
Published
1 month agoon
By
Teodora IonNoul președinte al Parlamentului Austriei, Walter Rosenkranz, reprezentant al Partidului Libertății, partid de extremă-dreapta, l-a primit joi pe premierul ungar Viktor Orban, primul său oaspete oficial, transmite DPA, citat de Agerpres.
Oficialul austriac a fost însoțit de o delegație numeroasă a FPOe, condusă de liderul formațiunii, Herbert Kickl, alături de care, de altfel, Viktor Orban a semnat o declarație comună în care își exprimă voința de a reforma Uniunea Europeană în direcția diminuării puterii pe care a căpătat-o Comisia Europeană, anunță EFE, citat de Agerpres.
Să nu uităm de declarația recentă a lui Orban susținută cu ocazia comemorării Revoluţiei Ungare, când a pus semnul ”egal” între Uniunea Europeană și Uniunea Sovietică prin îndemnul adresat maghiarilor de a rezista în fața UE așa cum au făcut-o în fața URSS, în 1956.
Revenind la întâlnirea cu Walter Rosenkranz, premierul ungar a discutat cu acesta aproximativ o jumătate de oră, întrevederea fiind criticată vehement de Verzi, de Partidul Social din Austria (SPOe) şi de formaţiunea liberală NEOS.
Orban a avut apoi o întâlnire cu fostul cancelar german Gerhard Schroeder, ambii politicieni fiind apropiați ai lui Vladimir Putin.
Întâlnirile lui Orban vin pe fondul unor noi dovezi de desconsiderare a valorilor Uniunii Europene, cu ministrul ungar de externe Peter Szijjarto aflat în Belarus, aliat al Rusiei invadatoare și disturbatoare de ordine internațională bazată pe reguli, unde a apărat dreptul ”suveran al Ungariei de a negocia” cu cine dorește.
Szijjarto a participat în calitate de speaker la Conferința de la Minsk privind securitatea eurasiatică, unde și-a susținut discursul în limba rusă, informează Politico Europe.
Printre ceilalți participanți la summit s-au numărat omologul rus al lui Szijjarto, Serghei Lavrov, și ministrul sirian de externe, Bassam Sabbagh.
Călătoria diplomatului ungar în Belarus a provocat îngrijorare în rândul aliaților NATO până într-acolo încât Ambasada SUA la Budapesta a organizat o întâlnire cu ambasadorii țărilor aliate din NATO pentru a discuta despre politica de ”neutralitate” a lui Orban, întrevedere pe care Guvernul maghiar a refuzat să o onoreze cu prezența.
Cu toate acestea, Szijjarto a continuat să promoveze această politică de ”neutralitate” în discursul său de joi, adresându-se audienței conferinței în limba rusă.
În discursul său de 14 minute, Szijjarto nu a menționat Ucraina nici măcar o dată și nici nu a vorbit în mod specific despre război, spunând doar că ”Europa și Ungaria se confruntă cu unul dintre cele mai grave conflicte de la al Doilea Război Mondial încoace”. În schimb, el a subliniat importanța ”cooperării eurasiatice” și a ”unității în regiunea eurasiatică”.
După discursul său, Szijjarto a purtat discuții cu Lavrov. Potrivit declarației sale video, Budapesta dorește să intensifice cooperarea economică ”rațională” cu Moscova în domenii ”care nu sunt condamnate de sancțiuni”, în special în sectorul energetic.
De asemenea, acesta a purtat discuții cu ministrul de externe al Belarusului, Maxim Ryzhenkov, cu care ministrul maghiar a susținut și o declarație de presă.
”Credem că lumea se duce de râpă atunci când unii oameni vor să le spună altora cine poate vorbi cu cine, cine se poate întâlni cu cine și cine nu. Noi avem dreptul suveran de a negocia cu cine vrem”, a declarat Szijjarto presei.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.
You may like
Cancelarul Austriei a discutat cu Donald Trump despre securitatea energetică și cooperarea în domeniul apărării: „Am reafirmat angajamentul comun de a promova pacea în întreaga lume”
Premierul ungar Viktor Orban cere Occidentului să nu minimizeze amenințările venite din partea Rusiei
Austria și-a ridicat la Budapesta veto-ul privind aderarea României la Schengen. Viktor Orban: Voi putea merge cu mașina la București fără să fiu oprit la frontieră
De la Budapesta, premierul Ciolacu anunță “acordul pentru aderarea completă a României la Schengen de la 1 ianuarie 2025” după 13 ani de așteptare
Nicolae Ciucă, întâlnire-surpriză cu cancelarul Austriei, Karl Nehammer: Vom avea foarte curând susținerea Austriei pentru intrarea deplină în Schengen! (P)
Ungaria va scădea cheltuielile pentru apărare sub 2% din PIB în 2025, în timp ce NATO subliniază nevoia unor alocări mai mari din partea Aliaților
INTERNAȚIONAL
UE monitorizează îndeaproape ultimele evoluții din Siria și condamnă atacurile aeriene ale Rusiei asupra zonelor dens populate
Published
16 minutes agoon
December 3, 2024By
Andreea RaduUniunea Europeană monitorizează îndeaproape ultimele evoluții din Siria, unde Rusia s-a alăturat aviaţiei siriene pentru a bombarda zonele controlate de rebeli.
„Îndemnăm toate părțile să renunțe la escaladare și să asigure protecția civililor și a infrastructurii civile, precum și accesul umanitar neîngrădit, în conformitate cu dreptul internațional umanitar. Condamnăm atacurile aeriene ale Rusiei asupra zonelor dens populate și sprijinul său continuu pentru represiunea regimului Assad”, indică un comunicat al purtătorului de cuvânt pentru afaceri externe al UE.
Bruxellesul este îngrijorat de posibilitatea ca intensificarea luptelor în Siria să conducă la creşterea numărului persoanelor ce fug de război şi ajung în UE, scrie Agerpres.
La rândul său, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, „alarmat de recenta escaladare a violenţelor în nord-vestul Siriei”, a făcut apel luni la „încetarea imediată a ostilităţilor”, potrivit purtătorului său de cuvânt, Stéphane Dujarric.
„Toate părţile trebuie să facă tot posibilul să protejeze civilii şi infrastructurile civile, inclusiv să permită trecerea în deplină siguranţă a civililor care fug din calea ostilităţilor. Sirienii suferă din cauza acestui conflict de aproape 14 ani. Merită un orizont politic care să-i conducă spre un viitor paşnic, nu mai multă vărsare de sânge”, a declarat Dujarric.
Alianţa grupurilor islamiste armate Organizaţia pentru Eliberarea Levantului a început miercuri o amplă ofensivă în nordul Siriei şi a reuşit să alunge armata regulată a acestei ţări din marile regiuni nordice.
Pentru prima dată de la începutul războiului civil în 2011, regimul a pierdut complet controlul asupra Alepului, cel de-al doilea oraş al Siriei, un eşec usturător provocat de această coaliţie de grupuri rebele dominată de islamişti radicali.
U.E.
”Protestele masive din ultimele zile” din Georgia arată că popoul dorește în continuare ”un viitor în UE”, subliniază Berlinul, criticând Guvernul de la Tbilisi că se îndepărtează de acest obiectiv
Published
1 hour agoon
December 3, 2024By
Teodora IonGuvernul german a declarat luni că sprijină în continuare demersul Georgiei de a deveni membru al Uniunii Europene, în timp ce în capitala Tbilisi au izbucnit proteste față de planurile guvernului de a abandona negocierile de aderare, informează Deutsche Welle.
Georgia a cunoscut un val de proteste de când partidul de guvernământ Visul Georgian a revendicat victoria în alegerile din octombrie, despre care opoziția pro-europeană a afirmat că au fost fraudate.
”Ceea ce este important este că Georgia decide să urmeze această cale, iar oamenii pe care îi vedem protestând doresc să urmeze această cale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Externe, Sebastian Fischer.
În același timp, Fischer a criticat guvernul georgian pentru că se îndepărtează de acest obiectiv.
”Protestele masive din ultimele zile arată, de asemenea, foarte clar că mulți oameni din Georgia doresc în continuare un viitor în UE”, a spus el.
Purtătorul de cuvânt adjunct al guvernului, Wolfgang Büchner, a declarat că Berlinul este alături de poporul georgian, care este atașat valorilor europene ale democrației, libertății de opinie și drepturilor omului și care se așteaptă ca guvernul său să acționeze în consecință.
Președintele german Frank-Walter Steinmeier a condamnat violențele împotriva protestatarilor într-o convorbire telefonică cu președintele pro-UE al Georgiei, Salome Zurabishvili, a declarat purtătoarea de cuvânt a lui Steinmeier, Cerstin Gammelin, într-o postare pe platforma X, fostă Twitter.
„Die 🇬🇪 Regierung bricht mit d. 🇪🇺 Weg, zu dem Georgien sich in seiner Verfassung verpflichtet hat. Europa wird Konsequenzen für den Umgang mit der Regierung ziehen, steht aber den europ. Hoffnungen der Zivilbevölkerung offen gegenüber.“ #Bundespräsident ☎️ @Zourabichvili_S
— Cerstin Gammelin (@BPrSprecherin) December 2, 2024
La rândul său, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Kaja Kallas, a menționat în timpul unei vizite în Ucraina că au fost propuse ”opțiuni” statelor membre ale UE în ce priveşte reacţia faţă de evenimentele din Georgia, inclusiv prin impunerea de sancţiuni, urmând să fie găsit un acord.
UE este alături de ”poporul georgian și de alegerea sa pentru un viitor european”, iar revenirea Georgiei la valorile europene și la calea aderării la UE este în mâinile liderilor georgieni, evidenția aceasta într-o reacție la decizia Guvernului de la Tbilisi de a suspenda procesul de aderare la familia europeană.
Parlamentul European a solicitat la finalul lunii noiembrie organizarea de noi alegeri în Georgia în termen de un an. Drept răspuns, Prim-ministrul georgian Irakli Kobakhidze a anunțat că deschiderea negocierilor de aderare la UE va fi eliminată de pe agenda Georgiei și că țara va refuza subvențiile bugetare ale UE până la sfârșitul anului 2028.
Gestul a fost deplâns de ambasadorul UE în Georgia, în vreme ce România și-a arătat sprijinul pentru poporul georgian în lupta sa legitimă pentru demnitate, libertate și viitor european.
Reacții au venit și din Statele Unite, care au luat hotărârea de a suspenda parteneriatul strategic cu Georgia din cauza “acțiunilor anti-democratice” ale partidului aflat la putere, contestat puternic de poporul pro-european, aflat pentru a cincea zi la rând în stradă pentru a protesta.
COMISIA EUROPEANA
Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE
Published
13 hours agoon
December 2, 2024Roxana Mînzatu a început mandatul de vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru drepturi sociale și competențe, locuri de muncă de calitate și pregătire pentru situații de criză, participând luni, în această calitate, la reuniunea la nivel de miniștri ai muncii și politicilor sociale a Consiliul pentru Muncă, Politică Socială, Sănătate și Protecția Consumatorului (EPSCO), informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Reuniunea a constituit un prim prilej pentru vicepreședintele executiv al Comisiei să îi întâlnească pe miniștrii muncii și politicilor sociale din toate statele membre ale Uniunii Europene, pentru a discuta progresul înregistrat la nivel european în ceea ce privește inițiative importante la nivel european, precum progresul înregistrat în legiferarea, la nivel european, a unui cadru de calitate pentru stagiile de pregătire.
Referitor la propunerea Comisiei în acest domeniu, Roxana Mînzatu a subliniat că “stagiile reprezintă o cale importantă pentru tineri de a intra pe piața forței de muncă, iar tinerii merită un început bun pentru viața lor profesională, beneficiind de condiții de muncă decente și de o remunerație echitabilă”.
Vicepreședintele executiv al Comisiei a dat asigurări că va continua să lucreze îndeaproape cu statele membre și Parlamentul European pentru ca acest cadru de calitate să fie adoptata cât de curând.
Miniștrii au discutat, de asemenea, despre deficitul de competențe și de forță de muncă la nivelul UE.
“Pentru a debloca potențialul de creștere a UE și a-i spori competitivitatea, avem nevoie de o forță de muncă calificată și adaptabilă. De aproape un deceniu, deficitul de forță de muncă și de competențe a crescut în toate statele membre. Măsurile pentru atenuarea decalajelor în materie de forță de muncă și competențe sunt o prioritate absolută de acțiune sub conducerea mea. Avem nevoie de o Uniune a competențelor pentru a aborda aceste decalaje”, a precizat Roxana Mînzatu.
În opinia vicepreședintelui executiv, “a fost o reuniune excelentă, care a evidențiat numeroasele direcții de lucru importante pentru realizarea unei Europe Sociale mai puternice. Îmi propun ca în acest mandat să contribui la întărirea Europei Sociale, prin capacitarea persoanelor de toate vârstele pentru a le face mai reziliente, atât în societate, cât și pe piața forței de muncă, pentru a le îmbunătăți viața de zi cu zi, acasă și la locul de muncă”.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
UE monitorizează îndeaproape ultimele evoluții din Siria și condamnă atacurile aeriene ale Rusiei asupra zonelor dens populate
NATO: Norvegia trimite în Polonia avioane F-35 și sisteme antiaeriene NASAMS pentru protejarea centrului logistic strategic de la Rzeszów
Polonia își va reduce cheltuielile pentru apărare din cauza deficitului, dar tot va avea cel mai mare buget al apărării raportat la PIB în rândul țărilor NATO
Luminița Odobescu participă marți și miercuri la reuniunea miniștrilor de externe NATO. Evoluțiile din Ucraina și atacurile hibride ale Rusiei, printre principalele teme
”Protestele masive din ultimele zile” din Georgia arată că popoul dorește în continuare ”un viitor în UE”, subliniază Berlinul, criticând Guvernul de la Tbilisi că se îndepărtează de acest obiectiv
Premierul britanic ”respinge cu vehemență” ideea de a alege între SUA conduse de Trump și consolidarea relațiilor cu Europa, amintind de ”sacrificiul comun” din timpul celor două războaie mondiale
SUA furnizează Ucrainei un nou pachet de armament în valoare de 725 mil. de dolari
“Rusia va eșua din nou”: Reacția Bucureștiului după ce un cont de X atribuit ideologului lui Putin a afirmat că “România va face parte din Rusia”
Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE
Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE
Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale
Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat
Maia Sandu, apel emoționant la un vot pro-european în România: Soarta R. Moldova este strâns legată de soarta României. Biruința României este și a noastră, orice greutate o trăim împreună
Investiție de peste 1 mld. de euro în modernizarea a trei mari termocentrale din Capitală. Burduja: Vom avea un cost cu gigacaloria la jumătate după finalizarea proiectelor
Premierul Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim brut pe țară la 4050 lei lunar de la 1 ianuarie 2025
PE va lucra cu noua Comisie Europeană pentru a construi o UE mai competitivă, subliniază Siegfried Mureșan: Un buget aliniat cu prioritățile UE reprezintă unul dintre instrumente pentru a avea rezultate
Dan Nica: Delegația română din grupul S&D va vota noul Colegiu al Comisarilor, dar cu un vot condiționat de îndeplinirea unor criterii clare și importante pentru România și UE
Prima inițiativă majoră a viitoarei Comisii Europene va fi o busolă pentru competitivitate, axată pe trei piloni ai raportului Draghi, anunță Ursula von der Leyen: Vom pune inovarea în centrul economiei noastre
Ursula von der Leyen îi încredințează Roxanei Mînzatu un rol cheie în inițiativa fanion “busola competitivității” a Comisiei, axat pe competențele oamenilor ca “fundament al economiei UE”
Trending
- U.E.4 days ago
Eurobarometru: 56% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, iar 68% se simt atașați de Europa. 61% dintre români au încredere în NATO
- ROMÂNIA1 week ago
“Șoc în România” titrează presa internațională după ce “pro-rusul” Călin Georgescu a produs “un cutremur”, câștigând primul tur al prezidențialelor
- POLITICĂ1 week ago
Rezultate prezidențiale 2024: Suveranistul Călin Georgescu și pro-europeana Elena Lasconi își dispută finala pentru Cotroceni. Pentru prima dată, candidatul PSD nu intră în turul 2
- POLITICĂ1 week ago
LIVE UPDATE Cutremur la alegerile prezidențiale 2024: Ultranaționalistul Călin Georgescu se impune în primul tur și își va disputa finala cu Elena Lasconi
- EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 days ago
Privind spre viitoarele alegeri din România, Nicu Ștefănuță, vicepreședintele PE, demarează o campanie de informare a tinerilor despre beneficiile apartenenței la UE și NATO