Connect with us

SCHENGEN

Viktor Orban, la București după opt ani: Dezvoltarea care a avut loc în România justifică intrarea în Schengen. Decizia din cadrul UE a fost greșită și trebuie corectată

Published

on

© Administrația Prezidențială

România ar trebui să fie inclusă în Schengen cât mai curând, a declarat, sâmbătă, la Bucureşti, premierul Ungariei, Viktor Orban, care a asigurat partea română de susţinerea ţării sale în acest dosar.

“Am venit la Bucureşti după opt ani şi văd dezvoltarea care a avut loc în aceşti ani şi vreau să îmi felicit prietenii din România. Această dezvoltare justifică parteneriatul şi intrarea României în Schengen. Decizia noastră a fost greşită în cadrul Uniunii Europene şi această decizie greşită ar trebui corectată, România ar trebui să fie inclusă în Schengen cât mai curând. Vreau să vă asigur, să îmi asigur prietenii din România că pot conta în acest subiect pe ţara noastră”, a spus Viktor Orban, potrivit traducerii oficiale, citat de Agerpres.

Orban a participat sâmbătă, la Palatul Cotroceni, la ceremonia de semnare a acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României și Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi prin care va fi realizat un cablu subacvatic electric prin Marea Neagră, eveniment găzduit de președintele Klaus Iohannis, în prezența președintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Subiectul aderării României la Schengen a fost discutat și de președintele Klaus Iohannis cu președinta Comisiei Europene, în cadru unei întrevederi în marja ceremoniei pentru semnarea acordului privind realizarea cablului electric subacvatic din Marea Neagră.

 

Acordul dintre România, Azerbaidjan, Geoergia și Ungaria se fundamentează pe interesele celor patru state legate de consolidarea securității energetice naționale și regionale și a conectivității în bazinul Mării Negre, diversificarea surselor de aprovizionare, valorificarea potențialului de producere a energiei regenerabile din zona caspică și creșterea ponderii energiei regenerabile în mixul energetic național.

Acordul cvadrilateral interguvernamental oferă cadrul financiar și tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România și Azerbaidjan, via Georgia și Marea Neagră, și, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria și restul Europei, prin sistemul european de transport.

Proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră face parte din acordurile în domeniul energiei convenite între Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană, și Republica Azerbaidjan, acesta fiind, în același timp, un proiect tip flagship pentru Georgia, ca parte a strategiei EU Global Gateway.

Global Gateway este noua strategie europeană în materie de conectivitate în valoare de 300 de miliarde de euro prin care Uniunea Europeană va investi în infrastructură de calitate, într-un mod echitabil și durabil. De asemenea, la summitul Parteneriatului Estic din decembrie 2021, liderii europeni au invitat țări precum Georgia, Republica Moldova și Ucraina “să se urce la bordul” strategiei Global Gateway.

În momentul de față, este în curs de realizare studiul de fezabilitate pentru proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră, care are termen de finalizare septembrie 2023. În configurația inițială, cablul va fi realizat în șase ani, va ajunge până în România și va avea o lungime de 1195 km, din care 1100 km submarin și 95 km terestru.

Odată finalizat, cablul submarin va stimula comerțul regional de electricitate, va augmenta oportunitățile de export ale țărilor producătoare de energie electrică și va întări securitatea energetică în Europa și în regiunea Caucazului de Sud.

Acordul cuprinde, de asemenea, direcții concrete de cooperare, precum: transportul și furnizarea de energie electrică produsă din surse de energie regenerabile, în Azerbaidjan și Georgia, către Europa; aplicarea de noi tehnologii privind eficiența energetică și conservarea energiei; activități în domeniile producției, transportului și comerțului de energie regenerabilă și hidrogen verde; promovarea cooperării la nivelul autorităților și al investitorilor pentru dezvoltarea de proiecte în domeniile energie regenerabilă și hidrogen verde; extinderea infrastructurii existente pentru tranzitul de energie electrică produsă din surse de energie regenerabilă.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA

Klaus Iohannis: Din motive politice, unii politicieni europeni amestecă migrația cu Schengen. Știm să gestionăm migrația ilegală și sperăm să aderăm la Schengen în acest an

Published

on

© Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Sofia că România şi Bulgaria vor continua activ demersurile pentru adoptarea, în acest an, a deciziei de aderare a celor două ţări la spaţiul Schengen, punctând că cele două state sunt pregătite.

“În planul agendei europene, am abordat, bineînţeles, obiectivul comun al ţărilor noastre cu privire la avansarea procesului de aderare la spaţiul Schengen. Am convenit să continuăm activ demersurile pentru a asigura adoptarea, în acest an, a Deciziei de aderare pentru cele două ţări. România şi Bulgaria sunt pregătite pentru aderare – am dovedit-o prin acţiunile noastre – şi acţionează responsabil cele două state pentru protejarea spaţiului Schengen”, a spus Iohannis, în debutul unei conferințe comune de presă cu omologul bulgar, Rumen Radev, moment ce a urmat ceremoniei de semnare a declarației prin care România și Bulgaria au ridicat relația bilaterală la nivel de Parteneriat Strategic.

 

Întrebat daca fluxul de migranți este un motiv pentru care cele două țări nu au fost admise în Schengen sau dacă politicile celor două țări nu sunt potrivite pentru aderare, Iohannis a răspuns ferm: “Statele noastre, România și Bulgaria, sunt perfect pregătite pentru a accede în spațiul Schengen”.

“Schengen este un spațiu al liberei circulații, deci spațiul Schengen se referă la un drept al cetățeanului european de a circula liber în statele Uniunii Europene. Migrația ilegală este cu totul și cu totul altceva. Migrația ilegală vorbește despre oameni care ilegal intră în Uniunea Europeană și încearcă să treacă dintr-un stat în altul. Combaterea migrației ilegale are, în concluzie, de-a face cu a îngrădi dreptul unor persoane care nu trebuie să fie în Uniune, să intre în Uniune, respectiv cei care au fost găsiți că au intrat să fie gestionați corect și ferm”, a explicat președintele.

El a spus că, din motive politice, aceste două chestiuni sunt amestecate de unii politicieni europeni. “Este o eroare“, a punctat Iohannis.

El a subliniat că, chiar dacă extinderea nu este legată de migraţia ilegală de la frontierele externe, România şi Bulgaria şi-au exprimat disponibilitatea de a fi parte a soluţiilor pentru gestionarea acestei provocări.

Dar, noi înțelegem dificultățile unor state europene în chestiunea migrației ilegale, suntem dispuși să participăm în toate programele care vin să rezolve aceste chestiuni. Am făcut-o și până acum, am dovedit că știm să gestionăm și migrația ilegală care, doar artificial este amestecată cu chestiunea Schengen. (…) Noi vom face tot ce putem și putem să îngrădim migrația ilegală pentru a veni astfel în sprijinul partenerilor și prietenilor noștri care suportă și controlează mai greu acest fenomen al migrației ilegale. În contra-partidă, avem pretenția să ne fie recunoscut dreptul de a fi parte din Schengen și sperăm ca în acest an să primim un vot pozitiv pentru acest lucru“, a conchis președintele.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Ministrul Muncii, întâlnire cu omologul din Austria: M-a asigurat de susținerea sa pentru aderarea României la Schengen

Published

on

© Marius Budăi/ Facebook

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a avut lui o discuție cu omologul său din Austria despre aderarea României la spațiul Schengen, prilejuită de reuniunea Consiliului EPSCO.

”Am discutat astăzi, în cadrul unei bilaterale care a avut loc la Bruxelles, în marja Consiliului EPSCO, cu ministrul Muncii, Afacerilor Sociale, Sănătății și Protecției Consumatorului din Austria, Johannes Rauch, despre accederea României în spațiul Schengen. Ministrul Johannes Rauch m-a asigurat de susținerea sa, dar și de cea a vice-cancelarului Werner Kogler, președintele Partidului Verzilor”, a anunțat oficialul român într-un mesaj publicat pe Facebook.

O altă temă abordată de acesta cu omologul austriac a fost aceea a ”importanței lucrătorilor români din Austria”, cu accent pe ”situația îngrijitoarelor românce”.

În cadrul Consiliului justiție și afaceri interne din 8 decembrie, Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație, astfel că nu s-a întâlnit unanimitatea necesară pentru ca și aceste două state, alături de Croația, care a primit atunci undă verde, să devină membre ale spațiului Schengen. 

Citiți și
Președinția Suediei la Consiliul UE, „foarte angajată” față de realizarea procesului de extindere a Schengen pentru a include România și Bulgaria

Cum țara noastră și cea vecină au fost propuse la pachet, votul a reprezentat o respingere și a României. Olanda a ținut să se consemneze în minuta ședinței că este de acord cu aderarea României, dar nu și cu cea a Bulgariei care, în viziunea sa, nu este pregătită momentan pentru acest pas și că mai este nevoie de încă un raport al Mecanismului de Cooperare și Verificare înainte de a-și regândi poziția.

În cazul Austriei, cancelarul acestei țări a opinat că nu poate fi de acord cu extinderea Schengen atât timp cât acesta este nefuncțional, aducând drept argument numărul de migranți ilegali care au ajuns în țara sa fără să fi fost înregistrați în prealabil de alte țări.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană: Aderarea României și Bulgariei la Schengen rămâne o prioritate. Suntem pregătiți să sprijinim o decizie în anul 2023

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen rămâne o prioritate pentru Comisia Europeană, cele două ţări îndeplinind toate criteriile necesare începând din 2011, a declarat miercuri Anitta Hipper, purtătoare de cuvânt pentru afaceri interne a Comisiei Europene.

”Comisia Europeană rămâne în legătură strânsă cu preşedinţia Consiliului pentru a aborda extinderea Schengen. Comisia continuă să fie pregătită pentru a sprijini activ preşedinţia astfel încât o decizie să poată fi luată în 2023 atât pentru România, cât şi pentru Bulgaria. Poziţia Comisiei este clară: aderarea deplină a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen rămâne o prioritate pentru Comisia Europeană. Ele îndeplinesc toate criteriile începând din 2011. Misiunile de informare din octombrie şi o misiune complementară de informare în noiembrie 2022 au consolidat disponibilitatea ambelor ţări”, a menţionat purtătoarea de cuvânt, răspunzând la o întrebare din partea Agerpres.

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) se reuneşte joi la nivelul miniștrilor de interne pentru prima reuniune formală de la preluarea preşedinţiei semestriale a Consiliului UE de către Suedia.

Extinderea spaţiului Schengen nu se află pe agenda acestui Consiliu JAI. Potrivit unei informări din partea Consiliului UE, agenda include, la secţiunea activităţilor fără caracter legislativ, “Situaţia generală a spaţiului Schengen” (Funcţionarea spaţiului Schengen şi viitorul politicii privind vizele) şi “Intrarea în funcţiune a Sistemului de Informaţii Schengen (SIS) consolidat“.

Aceasta este prima reuniune formală a miniștrilor de interne din UE după reuniunea din 8-9 decembrie 2022, în cadrul căreia România şi Bulgaria au primit un vot negativ în privinţa aderării la zona de liberă circulaţie Schengen, dar Croația a fost admisă. O reuniune intermediară, dar informală, a avut loc în luna ianuarie la Stockholm, context în care ministrul român de interne a solicitat un plan concret pentru deblocarea aderării României la Schengen.

Între timp, cei 27 de șefi de stat sau de guvern din UE s-au reunit în perioada 9-1o februarie la Bruxelles pentru un summit informal pe a cărui agendă a figurat și tema migrației, ridicată ca obiecție de Austria pentru a bloca aderarea Bulgariei și României la Schengen, Viena considerând că ambele țări se află pe ruta migrației.

În urma acelui summit, liderii europeni au solicitat Comisiei Europene să finanțeze măsuri pentru controlul granițelor externe împotriva migrației.

România va colabora cu Comisia Europeană pe un proiect pilot prin care vor fi efectuate verificări asupra unor proceduri mai rapide și mai eficiente pentru a gestiona problema migrației la frontierele externe ale UE, a anunțat cu acea ocazie președintele Klaus Iohannis, cerând totodată ca tema migrației să nu fie legată de extinderea spațiului Schengen și subliniind că România va continua discuțiile pentru a obține aderarea la zona de liberă circulație.

Continue Reading

Facebook

G75 hours ago

Premierul Japoniei a vizitat orașul-martir Bucea în cadrul unei vizite ”istorice” în Ucraina pentru a arăta ”respectul său pentru curajul şi perseverenţa poporului care îşi apăra patria”

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Klaus Iohannis, primit de vicepreședintele și premierul Emiratelor Arabe Unite. Șeful statului a invitat companiile din Dubai la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări

ROMÂNIA6 hours ago

Ministerul Justiției lansează procedura de selecție a candidaților pentru funcția de procuror european delegat în România. Persoanele interesate îşi pot depune candidatura până la data de 3 aprilie inclusiv

NATO7 hours ago

MApN: Un contingent de militari din Luxemburg a fost integrat în grupul de luptă al NATO din România

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Ajutor de stat: Comisia Europeană aprobă o schemă românească de 103 milioane de euro destinată dezvoltării instalațiilor de stocare a energiei electrice

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

Comisia Europeană plătește Ucrainei a doua tranșă de 1,5 miliarde de euro din asistența macrofinanciară pentru 2023 astfel încât Kievul să mențină în funcțiune serviciile esențiale

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

Comisia Europeană sprijină în acest an 14 proiecte de reformă în România în vederea consolidării rezilienței și competitivității

U.E.9 hours ago

Șeful diplomației UE: Pregătim o misiune civilă în R. Moldova pentru a consolida capacitatea țării împotriva amenințărilor hibride

ROMÂNIA10 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: Traficul de persoane este un flagel global față de care Guvernul are toleranță zero. România susţine activ măsurile propuse de UE pentru combaterea acestui fenomen

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

După România, Comisia Europeană lansează un proiect-pilot și cu Bulgaria pentru o mai bună protecție a frontierelor externe ale UE

NATO5 days ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA5 days ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ5 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE5 days ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA5 days ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Eugen Tomac5 days ago

Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să vină cu un plan concret pentru a sprijini R. Moldova în fața încercărilor de destabilizare din partea Rusiei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

Rareș Bogdan le cere liderilor UE ”să decidă plata unor compensații” pentru fermierii români care ”au pierdut enorm după declanșarea invaziei ruse în Ucraina”

INTERNAȚIONAL1 week ago

AUKUS: De pe coasta Pacificului, liderii SUA, Regatului Unit și Australiei au lansat programul submarinelor cu propulsie nucleară pentru a garanta securitatea globală

U.E.1 week ago

Israelul vrea să accelereze ”livrările de gaz către Europa prin Italia”, anunță Benjamin Netanyahu după discuții cu Giorgia Meloni

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi prezintă contribuția comisiei pe care o prezidează în PE la măsurile adoptate de UE în domeniul energetic în contextul războiului rus din Ucraina: Lumea, așa cum o știam, s-a schimbat

Team2Share

Trending