Connect with us

INTERNAȚIONAL

Viorica Dăncilă, convorbire telefonică cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. Ce și-au spus cei doi?

Published

on

@Guvernul României

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a avut astăzi, 16 aprilie 2019, o convorbire telefonică cu prim-ministrul Statului Israel, Benjamin Netanyahu, în cadrul căreia a adresat omologului israelian felicitări pentru rezultatele obținute la alegerile din 9 aprilie 2019, informează un comunicat al Guvernului. 

Premierul Benjamin Netanyahu a fost confirmat joi trecută drept marele câștigător al alegerilor generale din Israel, după ce Comisia Electorală Centrală a publicat rezultatele finale ale alegerilor de marți. Cu toate voturile numărate și verificate, partidul lui Netanyahu, Likud,  a depășit formațiunea Albastru-Alb, a fostului șef de stat major, Benny Gantz, numărând 26,45% din voturi, echivalentul a 36 de locuri în parlamentul de 120 de locuri, cu unul în plus față de numărătoarea provizorie. Prezența în parlament a partidul lui Benny Gantz a fost confirmată la 35 de locuri, reprezentând 26,11% din buletinele de vot.

Blocul format din Likud și aliații săi ultra-ortodocși și de dreapta a obținut 65 de locuri, față de 55 obținute de partidele de centru, de stânga și arabe, oferindu-i lui Netanyahu calea liberă în vederea formării unei coaliții majoritare.

Citiți și

Acuzat de corupție, Benjamin Netanyahu câștigă al cincilea mandat de prim-ministru și va deveni peste 100 zile cel mai longeviv șef al guvernului din istoria statului Israel

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost confirmat joi seara drept marele câștigător al alegerilor generale din Israel. Curtea Supremă de Justiție a declarat, însă, că rezultatele vor fi oficiale abia după confirmarea instituției

Cei doi înalți oficiali au discutat despre relațiile foarte bune dintre cele două state, cu accent pe organizarea, în cursul acestui an, a următoarei reuniuni a Ședinței Comune de Guvern (G2G), acțiune care va reconfirma atât angajamentul politic al celor două Executive de a dezvolta și diversifica acțiunile de cooperare, cât și caracterul special al relației bilaterale, precizează comunicatul.

De asemenea, consultările interguvernamentale vor reprezenta un prilej pentru discutarea de proiecte comune în domenii legate de cooperarea sectorială.

Sursa citează mai precizează că prim-ministrului României, Viorica Dăncilă și prim-ministrul Statului Israel, Benjamin Netanyahu, au discutat despre rezultatele obținute până în prezent de Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, dar și despre subiecte de actualitate aflate pe agenda internațională.

Amintim faptul că premierul israelian a felicitat-o, la rândul său, pe Viorica Dăncilă pentru anunțul privind intenția guvernului României de a muta ambasada de la Tel Aviv, la Ierusalim, într-o mișcare în oglindă cu cea întreprinsă anul trecut de Statele Unite ale Americii, partener strategic al țării noastre. 

Citiți și Viorica Dăncilă, întrevedere cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. Ce au discutat cei doi după anunțul privind mutarea ambasadei României la Ierusalim

Un nou mandat al lui Netanyahu în fruntea guvernului va însemna, însă, o politică și mai agresivă a Israelului față de palestinieni. În timpul campaniei electorale,  premierul israelian se angajase să anexeze așezările evreiești din teritoriile palestiniene ocupate și a spus că va împiedica înființarea unui stat palestinian prin exercitarea ,,controlului asupra întregii zone” dacă va câștiga alegerile parlamentare din 9 aprilie, relatează The Guardian.

Sute de mii de coloniști trăiesc în așezări ilegale în Cisiordania, teritoriu pe care militarii israelieni l-au capturat în războiul din 1967 împotriva alianței statelor arabe, formată din Egipt, Iordania și Siria, și pe care continuă să-l stăpânească, controlând astfel destinul a peste 2,5 milioane de palestinieni.

La nivel internațional există un consens asupra denunțării așezărilor israeliene  din această zonă drept ilegale în temeiul dreptului internațional, fiind construite pe terenuri confiscate de la familii palestiniene îngrămădite în enclave tot mai mici. Declararea oficială a așezărilor ca parte din Israel ar fi, în acest context, sfârșitul speranțelor palestinienilor pentru un crearea unui stat palestinian, deoarece ar exista puțin teritoriu unitar în care să fie constituit.

Poziția Uniunii Europene față de politica Israelului de reglementare a teritoriilor palestiniene ocupate este clară și rămâne neschimbată: ,,Toată activitatea colonială este ilegală în conformitate cu dreptul internațional”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al UE, citat de JNS.

,,Aceasta erodează viabilitatea soluției celor două state și perspectivele unei păci durabile, reafirmată prin Rezoluția 2334 a Consiliului de Securitate al ONU”, se mai arată în declarație.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

CONSILIUL UE

Consiliul a adoptat concluzii privind prioritățile UE pentru cea de a 74-a Adunare Generală a ONU. Statele membre se vor axa pe trei priorități care se consolidează reciproc

Published

on

© European Commission

Consiliul Uniunii Europene a adoptat, ieri, 15 iulie, concluzii privind prioritățile UE pentru cea de a 74-a Adunare Generală a ONU (septembrie 2019–septembrie 2020). Aceste concluzii completează concluziile Consiliului UE privind consolidarea multilateralismului, care au fost adoptate la 17 iunie 2019.

Pe parcursul celei de a 74-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite UE și statele sale membre se vor axa pe trei priorități care se consolidează reciproc:

  1.  Prevenirea conflictelor, pace și securitate
  2. O agendă pozitivă comună
  3. Implicarea cu privire la provocările globale

În comunicatul Consiliului UE sunt reitarate valorile comune ce stau la baza angajamentului UE: ”Angajamentul UE pentru o lume mai pașnică, bazată într-o mai mare măsură pe cooperare și mai echitabilă este întemeiat pe valori comune – pacea, democrația, drepturile omului, statul de drept, egalitatea de gen, dezvoltarea durabilă –, precum și pe angajamentul profund al UE față de un multilateralism eficace.”

În contextul global actual, UE urmărește să reafirme valoarea adăugată și relevanța ONU și să demonstreze că aduce beneficii cetățenilor din întreaga lume. ”UE va continua să colaboreze și să sprijine Organizația Națiunilor Unite, ca parte a eforturilor sale de a promova, a dezvolta și a reforma ordinea internațională bazată pe norme.”, se mai regăsește în comunicat.

 

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

UE a decis reluarea sprijinului financiar pentru Republica Moldova. Ministrul Nicolae Popescu: Apropierea de Europa reprezintă geografia și istoria noastră

Published

on

© Nicu Popescu/ Facebook

Uniunea Europeană a decis reluarea sprijinul bugetar pentru Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de către ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicolae Popescu, pe pagina sa de Facebook, după ce a participat luni, la Bruxelles, la un dejun de lucru cu miniștrii de Externe din țările Ue și cu comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn.

Potrivit lui Popescu în zilele următoare, la Chișinău va ajunge suma de 14,54 milioane euro

„Suma de 14,54 milioane euro care urmează să ajungă în zilele următoare ne confirmă faptul că deblocarea asistenței financiare este o dovadă a sprijinului pe care Uniunea Europeană ni-l acordă nouă, Republicii Moldova, că urmare a încrederii în măsurile deja întreprinse de către noul Guvern de la Chişinău, dar și pentru încurajarea programului de reforme, pe care ni le-am propus să le aplicăm cu succes”, a scris Popescu pe pagina sa de Facebook.

În discuțiile sale cu omologii din țările UE, Popescu le-a transmis că guvernul de la Chișinău își dorește să aducă ”Republica Moldova mai aproape de Europa”.

Ulterior întrevederii informale la Bruxelles cu miniștrii de externe din Uniunea Europeană, ministrul de externe Nicolae Popescu a declarat că apropierea Republica Moldova de UE va continua, indiferent de ce guvern sau președinte sunt la putere.

”Asta este geografia noastră, asta este istoria noastră și absolut nicio forță politică de la Chișinău nu poate revizui aceste legături care ne leagă cu Uniunea Europeană”, a spus el, într-un interviu cu Europa Liberă, reamintind că „fără acces pe piața Uniunii Europene, Republica Moldova ar intra într-un colaps”.

 

Continue Reading

CONSILIUL UE

Premierul Israelului îi atacă pe liderii europeni: Îmi amintește de amorțeala Europei din anii 1930. Nu se trezesc până când nu ajung rachete nucleare iraniene pe teritoriul european

Published

on

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a criticat vehement, luni seară, poziţia conciliantă a țărilor Uniunii Europene faţă de Iran, afirmând că unii lideri europeni ”nu se trezesc” până când nu vor fi atacaţi nuclear de regimul de la Teheran, informează Digi24.

Consiliul Uniunii Europene anunţat luni seară că decizia Iranului de a nu mai respecta în totalitate Acordul nuclear este ”reversibilă”, astfel că nu sunt necesare sancţiuni.

”Aparent, sunt unii oameni în Europa care nu se trezesc până când nu ajung rachete nucleare iraniene pe teritoriul european. Atunci, va fi prea târziu. În orice caz, noi vom face tot ce putem pentru a împiedica Iranul să se doteze cu arme nucleare”, a reacţionat Benjamin Netanyahu prin platforme de socializare online, informează site-ul Times of Israel, conform sursei citate.

”Îmi amintește de amorțeala Europei din anii 1930”, a afirmat Netanyahu într-o declarație video.

Agerpres arată că afirmaţiile premierului israelian au fost făcute în contextul în care miniştrii de externe din ţările membre ale Uniunii Europene (UE) s-au reunit luni la Bruxelles, decişi să facă totul pentru a salva acordul din 2015 privind programul nuclear iranian.

Acordul se află într-o “situaţie dificilă, dar sper că nu i-a venit sfârşitul”, a afirmat şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, lansând un apel Iranului “să îşi respecte angajamentele”.

Uniunea Europeană a cerut Iranului să înceteze toate activităţile de purificare a uraniului care sunt interzise prin Acordul nuclear din anul 2015. Teheranul a anunţat decizia de a purifica uraniu într-o concentraţie care depăşeşte limita de 3,67%, stabilită prin Acordul nuclear din 2015. Administraţia de la Teheran a anunţat depăşirea concentraţiei de 4,5% în producţia de uraniu îmbogăţit.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending