Connect with us

INTERNAȚIONAL

Viorica Dăncilă recunoaște de peste ocean dreptul constituțional al președintelui României privind decizia finală de relocare a ambasadei la Ierusalim

Published

on

Premierul Viorica Dăncilă a făcut clarificări, duminică seara, într-o intervenție telefonică pentru un post de televiziune din România, legat de anunțul său privind relocarea ambasadei României din Israel la Ierusalim, spunând că o asemenea mișcare ar fi o decizie bună în contextul relațiilor cu Statele Unite ale Americii și Israel și că poziționarea sa a fost una corectă din moment ce a precizat că trebuie urmați toți pașii prevăzuți de Constituție, relatează Agerpres. Premierul a recunoscut, de asemenea, că decizia finală se află la președintele României. 

,,În discursul meu am vorbit despre mutarea ambasadei la Ierusalim, dar (…) am formulat într-un mod corect, am spus că trebuie să îndeplinim toţi paşii constituţionali. Nu am spus: eu voi muta ambasada. Am spus că trebuie să respectăm Constituţia”, citează Agerpres.

Premierul Dăncilă s-a declarat dezamăgită de reacţia pe care Administraţia Prezidenţială a avut-o după discursul său din SUA, precizând că afirmația sa a reprezentat totodată o opinie personală.

,,Cred că declarația președintelui, vorbind despre ignoranță și despre faptul că nu se știu pașii de către premierul României, nu a făcut decât să mă dezamăgească. Eu am avut o abordare corectă și am luat în calcul faptul că Constituția trebuie respectată. Că opinia mea este că trebuie să facem acest pas, asta e altceva. Dar este o opinie personală. Important e să respectăm Constituția României”, a mai adăugat aceasta.

Într-o încercare de a-și apăra declarațiile făcute la Washington, Dăncilă a mai spus că oricine are dreptul la liberă exprimare, după ce Președintele Klaus Iohannis a considerat intervenția primului ministru o depășire a atribuțiilor sale, anunțând o decizie care nu aparține ,,doar Guvernului României, așa cum dorește să lase impresia”.

,,Libertatea de exprimare este a oricui. Eu am spus doar că vom îndeplini procedurile constituționale. Eu, ca prim-ministru, mi-aș dori să facem acest pas”.

Viorica Dăncilă a sesizat nemulțumirea șefului statului, exprimată duminică seara, într-un comunicat, legată de faptul că premierul ar fi totalmente ignorant ,,în domeniul politicii externe și în ceea ce privește luarea unor decizii importante ale statului român” și a recunoscut că în discuția privind mutarea ambasadei la Ierusalim președintele Klaus Iohannis are ultimul cuvânt.

Citiți și Klaus Iohannis reacționează la anunțul Vioricăi Dăncilă privind mutarea ambasadei României la Ierusalim: Prim-ministrul se grăbește să facă anunțuri publice fără să existe o decizie în acest sens

,,Am vorbit despre deschiderea mea, am inițiat un memorandum în cadrul Guvernului, în care să se analizeze această oportunitate (n.r. relocarea ambasadei la Ierusalim). (…) Ceea ce pot face eu în acest sens, ca prim ministru, voi face. (…) Decizia finală, conform Constituţiei, este la preşedinte”, a precizat premierul.

Poziția președintelui Klaus Iohannis în această privință este, însă, deja cunoscută, șeful statului considerând că o asemenea mutare ar avea consecințe importante pe dimensiunea politicii externe, afectând procesul de pace din Orientul Mijlociu, dar ar contraveni și poziției Uniunii Europene, rezoluțiilor ONU și dreptului internațional în general.

Mutarea ambasadei României la Ierusalim ar echivala cu recunoașterea suveranității Israelului asupra orașului, revendicat și de Palestina, precum și a statutului de capitală indivizibilă a statului, ceea ce este în opoziție cu abordarea comunității internaționale privind rezolvarea statutului Ierusalimului prin negociere între părțile aflate în conflict și viziunea că Orașul Sfânt ar trebui să fie ,,capitala ambelor state”, potrivit Rezoluției 67/19 din 4 decembrie 2012, a Adunării Generale a ONU.

De altfel, UE condamnă statele care doresc mutarea misiunilor lor diplomatice în Ierusalim, încălcând astfel consensul internațional asupra orașului, în baza Rezoluției 478 a Consiliului de Securitate al ONU care cere tuturor statelor ,,care au înființat misiuni diplomatice la Ierusalim să le retragă din Cetatea Sfântă”. 

Premierul Viorica Dăncilă ignoră, însă, aceste lucruri, argumentând că ,,România trebuie să aibă propriile sale opinii, alegeri” și că, ,,atunci când alegem să avem o opinie separată, asta nu înseamnă că ne poziționăm împotriva statelor membre sau UE”. În viziunea sa, mutarea ambasadei statului român de la Tel Aviv la Ierusalim ar îmbunătăți imaginea României.

,,Cred că România ar fi mai respectată dacă avem tăria să ne spunem punctul de vedere. Am văzut la Washington cât de important este ca un stat să aibă propria sa opinie. Am văzut modul în care a reacționat sala, am simțit modul în care au apreciat acest discurs sau paragrafe din discurs. Am văzut oameni în primul rând care plângeau și acest lucru m-a făcut să mă gândesc că oamenii aveau de multă vreme aceste așteptări de la noi. România a fost ascultată de SUA, de Israel, dar și de alte state. România a ocupat prima pagină a multor publicații și despre România s-a vorbit pe multe posturi de televiziune. Acest lucru e deosebit de important pentru noi”.

Aceasta mai consideră că președintele Iohannis ar trebui să se gândească serios la opțiunea mutării ambasadei, deoarece acest lucru ar fi pozitiv pentru România raportat la relațiile strategice cu SUA și Israel.

„Cred că România ar fi mai respectată dacă avem tăria să ne spunem punctul de vedere (…) Sper ca președintele României să pună în balanță și să ia decizia cea mai importantă pentru țara noastră. Să nu uităm că SUA e partenerul strategic care asigură securitatea României, că există o legătură foarte mare între Israel și SUA și m-aș bucura foarte mult ca România să facă parte din acest trio. Ar fi o oportunitate. Trebuie să facem ce e bine pentru România, nu să gândim din punct de vedere personal. Eu sper ca președintele să ia în calcul toate aceste lucruri”. 

Citiți și Primele reacții din partea Israelului, după anunțul privind relocarea ambasadei României la Ierusalim. Premierul Benjamin Netanyahu și ambasada Israelului la București o felicită pe Viorica Dăncilă pentru decizie și se declară nerăbdători în privința finalizării pregătirilor pentru acest pas

Amintim că, în decembrie 2017, într-o lovitură dată proceseului de pace din Orientul Mijlociu, președintele american Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului, după care a decis, mutarea ambasadei americane de la Tel Aviv în acest oraș, în 2018. În replică, UE a încercat să lanseze un proiect de rezoluție prin care condamna această acțiune, însă România, alături de Cehia și Ungaria au respins documentul, conducând la neadoptarea lui. 

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat duminică mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim cu ocazia susținerii discursului inaugural al Conferinței internaționale a Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC),  de la Washington. 

AIPAC este un grup de lobby care susţine politici pro-israeliene în faţa Congresului şi Executivului SUA, cu peste 100.000 de membri, 70 de birouri regionale şi o reţea „vastă” de donatori.

În prezent, AIPAC este unul dintre cele mai puternice grupuri de lobby din SUA, atrăgând totodată şi numeroase critici din partea politicienilor americani. De aceea, mai mulţi dintre aceştia au boicotat conferinţa de anul acesta, susţinând că AIPAC a acţionat pentru a împiedica eforturi diplomatice precum acordul cu Iranul sau prin invitarea unor persoane cunoscute pentru încălcările drepturilor omului. Printre cei care au fost invitaţi şi au declarat că vor boicota evenimenul se numără şi fostul candidat la alegerile prezidenţiale americane, Bernie Sanders.

Citiți și Viorica Dăncilă, la Washington: Preşedintele Camerei Deputaţilor va promova în Parlament trei legi importante pentru comunitatea evreiască, precum acordarea cetăţeniei române pentru evreii ce au părăsit ţara sub comunism şi pensii pentru supravieţuitorii Holocaustului

 

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

REPUBLICA MOLDOVA

Maia Sandu, către Angela Merkel: Sprijinul Germaniei pentru calea europeană a Republicii Moldova a fost constant și ferm

Published

on

© Guvernul Republicii Moldova

Premierul Maia Sandu a reiterat sprijinul oferit Republicii Moldova din partea cancelarului german, Angela Merkel: ”Sprijinul dumneavoastră pentru Republica Moldova, țara noastră mică din Europa de Est, care luptă pentru a ieși din bezna trecutului său ca să înceapă o nouă cale, europeană, a fost constant și ferm.”

Potrivit agendei Guvernului Republicii Moldova, Maia Sandu, se află în vizită oficială în Germania, fiind invitată chiar de Angela Merkel:”Sunt onorată să mă aflu aici la invitația dumneavoastră, a unuia dintre cei mai respectați lideri în Uniunea Europeană, a unei femei care a ghidat Germania și Europa în timpuri complicate.”

În cadrul conferinței de presă, Maia Sandu a declarat că anumite poziții-cheie din Republica Moldova vor fi ocupate de profesioniști: ”Voi insista pe numirea unor profesioniști neafiliați politic în pozițiile-cheie, precum cea de procuror general, judecător la Curtea Constituțională și în funcțiile de conducere din instituțiile anticorupție. Acești oameni vor fi independenți și nu vor accepta ordine din partea nimănui, așa cum s-a întâmplat în trecut. Acesta este un principiu fundamental pe care îl vom respecta necondiționat.”

Maia Sandu i-a explicat cancelarului german ce plan are pentru Republica Moldova, ca aceasta să își recapete parcursul european: ”Ce ne propunem noi este să schimbăm Moldova din interior pentru a putea fi acceptați în Uniunea Europeană drept un membru de încredere, cu instituții democratice funcționale.

”Mai mult decât oricând, ne bazăm pe sprijinul vostru pentru procesul de transformare a Moldovei într-un stat european care pune interesele cetățenilor în capul listei de priorități.”, a conchis înaltul executiv al Republicii Moldova.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Consiliul a adoptat concluzii privind prioritățile UE pentru cea de a 74-a Adunare Generală a ONU. Statele membre se vor axa pe trei priorități care se consolidează reciproc

Published

on

© European Commission

Consiliul Uniunii Europene a adoptat, ieri, 15 iulie, concluzii privind prioritățile UE pentru cea de a 74-a Adunare Generală a ONU (septembrie 2019–septembrie 2020). Aceste concluzii completează concluziile Consiliului UE privind consolidarea multilateralismului, care au fost adoptate la 17 iunie 2019.

Pe parcursul celei de a 74-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite UE și statele sale membre se vor axa pe trei priorități care se consolidează reciproc:

  1.  Prevenirea conflictelor, pace și securitate
  2. O agendă pozitivă comună
  3. Implicarea cu privire la provocările globale

În comunicatul Consiliului UE sunt reitarate valorile comune ce stau la baza angajamentului UE: ”Angajamentul UE pentru o lume mai pașnică, bazată într-o mai mare măsură pe cooperare și mai echitabilă este întemeiat pe valori comune – pacea, democrația, drepturile omului, statul de drept, egalitatea de gen, dezvoltarea durabilă –, precum și pe angajamentul profund al UE față de un multilateralism eficace.”

În contextul global actual, UE urmărește să reafirme valoarea adăugată și relevanța ONU și să demonstreze că aduce beneficii cetățenilor din întreaga lume. ”UE va continua să colaboreze și să sprijine Organizația Națiunilor Unite, ca parte a eforturilor sale de a promova, a dezvolta și a reforma ordinea internațională bazată pe norme.”, se mai regăsește în comunicat.

 

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

UE a decis reluarea sprijinului financiar pentru Republica Moldova. Ministrul Nicolae Popescu: Apropierea de Europa reprezintă geografia și istoria noastră

Published

on

© Nicu Popescu/ Facebook

Uniunea Europeană a decis reluarea sprijinul bugetar pentru Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de către ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicolae Popescu, pe pagina sa de Facebook, după ce a participat luni, la Bruxelles, la un dejun de lucru cu miniștrii de Externe din țările Ue și cu comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn.

Potrivit lui Popescu în zilele următoare, la Chișinău va ajunge suma de 14,54 milioane euro

„Suma de 14,54 milioane euro care urmează să ajungă în zilele următoare ne confirmă faptul că deblocarea asistenței financiare este o dovadă a sprijinului pe care Uniunea Europeană ni-l acordă nouă, Republicii Moldova, că urmare a încrederii în măsurile deja întreprinse de către noul Guvern de la Chişinău, dar și pentru încurajarea programului de reforme, pe care ni le-am propus să le aplicăm cu succes”, a scris Popescu pe pagina sa de Facebook.

În discuțiile sale cu omologii din țările UE, Popescu le-a transmis că guvernul de la Chișinău își dorește să aducă ”Republica Moldova mai aproape de Europa”.

Ulterior întrevederii informale la Bruxelles cu miniștrii de externe din Uniunea Europeană, ministrul de externe Nicolae Popescu a declarat că apropierea Republica Moldova de UE va continua, indiferent de ce guvern sau președinte sunt la putere.

”Asta este geografia noastră, asta este istoria noastră și absolut nicio forță politică de la Chișinău nu poate revizui aceste legături care ne leagă cu Uniunea Europeană”, a spus el, într-un interviu cu Europa Liberă, reamintind că „fără acces pe piața Uniunii Europene, Republica Moldova ar intra într-un colaps”.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending