Connect with us

INTERNAȚIONAL

Viorica Dăncilă recunoaște de peste ocean dreptul constituțional al președintelui României privind decizia finală de relocare a ambasadei la Ierusalim

Published

on

Premierul Viorica Dăncilă a făcut clarificări, duminică seara, într-o intervenție telefonică pentru un post de televiziune din România, legat de anunțul său privind relocarea ambasadei României din Israel la Ierusalim, spunând că o asemenea mișcare ar fi o decizie bună în contextul relațiilor cu Statele Unite ale Americii și Israel și că poziționarea sa a fost una corectă din moment ce a precizat că trebuie urmați toți pașii prevăzuți de Constituție, relatează Agerpres. Premierul a recunoscut, de asemenea, că decizia finală se află la președintele României. 

,,În discursul meu am vorbit despre mutarea ambasadei la Ierusalim, dar (…) am formulat într-un mod corect, am spus că trebuie să îndeplinim toţi paşii constituţionali. Nu am spus: eu voi muta ambasada. Am spus că trebuie să respectăm Constituţia”, citează Agerpres.

Premierul Dăncilă s-a declarat dezamăgită de reacţia pe care Administraţia Prezidenţială a avut-o după discursul său din SUA, precizând că afirmația sa a reprezentat totodată o opinie personală.

,,Cred că declarația președintelui, vorbind despre ignoranță și despre faptul că nu se știu pașii de către premierul României, nu a făcut decât să mă dezamăgească. Eu am avut o abordare corectă și am luat în calcul faptul că Constituția trebuie respectată. Că opinia mea este că trebuie să facem acest pas, asta e altceva. Dar este o opinie personală. Important e să respectăm Constituția României”, a mai adăugat aceasta.

Într-o încercare de a-și apăra declarațiile făcute la Washington, Dăncilă a mai spus că oricine are dreptul la liberă exprimare, după ce Președintele Klaus Iohannis a considerat intervenția primului ministru o depășire a atribuțiilor sale, anunțând o decizie care nu aparține ,,doar Guvernului României, așa cum dorește să lase impresia”.

,,Libertatea de exprimare este a oricui. Eu am spus doar că vom îndeplini procedurile constituționale. Eu, ca prim-ministru, mi-aș dori să facem acest pas”.

Viorica Dăncilă a sesizat nemulțumirea șefului statului, exprimată duminică seara, într-un comunicat, legată de faptul că premierul ar fi totalmente ignorant ,,în domeniul politicii externe și în ceea ce privește luarea unor decizii importante ale statului român” și a recunoscut că în discuția privind mutarea ambasadei la Ierusalim președintele Klaus Iohannis are ultimul cuvânt.

Citiți și Klaus Iohannis reacționează la anunțul Vioricăi Dăncilă privind mutarea ambasadei României la Ierusalim: Prim-ministrul se grăbește să facă anunțuri publice fără să existe o decizie în acest sens

,,Am vorbit despre deschiderea mea, am inițiat un memorandum în cadrul Guvernului, în care să se analizeze această oportunitate (n.r. relocarea ambasadei la Ierusalim). (…) Ceea ce pot face eu în acest sens, ca prim ministru, voi face. (…) Decizia finală, conform Constituţiei, este la preşedinte”, a precizat premierul.

Poziția președintelui Klaus Iohannis în această privință este, însă, deja cunoscută, șeful statului considerând că o asemenea mutare ar avea consecințe importante pe dimensiunea politicii externe, afectând procesul de pace din Orientul Mijlociu, dar ar contraveni și poziției Uniunii Europene, rezoluțiilor ONU și dreptului internațional în general.

Mutarea ambasadei României la Ierusalim ar echivala cu recunoașterea suveranității Israelului asupra orașului, revendicat și de Palestina, precum și a statutului de capitală indivizibilă a statului, ceea ce este în opoziție cu abordarea comunității internaționale privind rezolvarea statutului Ierusalimului prin negociere între părțile aflate în conflict și viziunea că Orașul Sfânt ar trebui să fie ,,capitala ambelor state”, potrivit Rezoluției 67/19 din 4 decembrie 2012, a Adunării Generale a ONU.

De altfel, UE condamnă statele care doresc mutarea misiunilor lor diplomatice în Ierusalim, încălcând astfel consensul internațional asupra orașului, în baza Rezoluției 478 a Consiliului de Securitate al ONU care cere tuturor statelor ,,care au înființat misiuni diplomatice la Ierusalim să le retragă din Cetatea Sfântă”. 

Premierul Viorica Dăncilă ignoră, însă, aceste lucruri, argumentând că ,,România trebuie să aibă propriile sale opinii, alegeri” și că, ,,atunci când alegem să avem o opinie separată, asta nu înseamnă că ne poziționăm împotriva statelor membre sau UE”. În viziunea sa, mutarea ambasadei statului român de la Tel Aviv la Ierusalim ar îmbunătăți imaginea României.

,,Cred că România ar fi mai respectată dacă avem tăria să ne spunem punctul de vedere. Am văzut la Washington cât de important este ca un stat să aibă propria sa opinie. Am văzut modul în care a reacționat sala, am simțit modul în care au apreciat acest discurs sau paragrafe din discurs. Am văzut oameni în primul rând care plângeau și acest lucru m-a făcut să mă gândesc că oamenii aveau de multă vreme aceste așteptări de la noi. România a fost ascultată de SUA, de Israel, dar și de alte state. România a ocupat prima pagină a multor publicații și despre România s-a vorbit pe multe posturi de televiziune. Acest lucru e deosebit de important pentru noi”.

Aceasta mai consideră că președintele Iohannis ar trebui să se gândească serios la opțiunea mutării ambasadei, deoarece acest lucru ar fi pozitiv pentru România raportat la relațiile strategice cu SUA și Israel.

„Cred că România ar fi mai respectată dacă avem tăria să ne spunem punctul de vedere (…) Sper ca președintele României să pună în balanță și să ia decizia cea mai importantă pentru țara noastră. Să nu uităm că SUA e partenerul strategic care asigură securitatea României, că există o legătură foarte mare între Israel și SUA și m-aș bucura foarte mult ca România să facă parte din acest trio. Ar fi o oportunitate. Trebuie să facem ce e bine pentru România, nu să gândim din punct de vedere personal. Eu sper ca președintele să ia în calcul toate aceste lucruri”. 

Citiți și Primele reacții din partea Israelului, după anunțul privind relocarea ambasadei României la Ierusalim. Premierul Benjamin Netanyahu și ambasada Israelului la București o felicită pe Viorica Dăncilă pentru decizie și se declară nerăbdători în privința finalizării pregătirilor pentru acest pas

Amintim că, în decembrie 2017, într-o lovitură dată proceseului de pace din Orientul Mijlociu, președintele american Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului, după care a decis, mutarea ambasadei americane de la Tel Aviv în acest oraș, în 2018. În replică, UE a încercat să lanseze un proiect de rezoluție prin care condamna această acțiune, însă România, alături de Cehia și Ungaria au respins documentul, conducând la neadoptarea lui. 

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat duminică mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim cu ocazia susținerii discursului inaugural al Conferinței internaționale a Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC),  de la Washington. 

AIPAC este un grup de lobby care susţine politici pro-israeliene în faţa Congresului şi Executivului SUA, cu peste 100.000 de membri, 70 de birouri regionale şi o reţea „vastă” de donatori.

În prezent, AIPAC este unul dintre cele mai puternice grupuri de lobby din SUA, atrăgând totodată şi numeroase critici din partea politicienilor americani. De aceea, mai mulţi dintre aceştia au boicotat conferinţa de anul acesta, susţinând că AIPAC a acţionat pentru a împiedica eforturi diplomatice precum acordul cu Iranul sau prin invitarea unor persoane cunoscute pentru încălcările drepturilor omului. Printre cei care au fost invitaţi şi au declarat că vor boicota evenimenul se numără şi fostul candidat la alegerile prezidenţiale americane, Bernie Sanders.

Citiți și Viorica Dăncilă, la Washington: Preşedintele Camerei Deputaţilor va promova în Parlament trei legi importante pentru comunitatea evreiască, precum acordarea cetăţeniei române pentru evreii ce au părăsit ţara sub comunism şi pensii pentru supravieţuitorii Holocaustului

 

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INTERNAȚIONAL

George Maior, ambasadorul României în SUA: Relaţia transatlantică este vitală, iar o Europă puternică este în interesul strategic al Statelor Unite

Published

on

@Ambasada României în Statele Unite ale Americii

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, a participat marți, 23 aprilie 2019, alături de ambasadorii Uniunii Europene şi Finlandei în SUA, la conferinţa ,,Transatlantic Relations in a Time of Political Transition”, organizată de Universitatea George Washington, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Ambasadei României în Statele Unite ale Americii.

Potrivit postării, conferinţa a fost primul eveniment public la care a participat noul ambasador al UE în SUA, Stavros Lambrinidis, după prezentarea oficială a scrisorilor de acreditare către preşedintele american.

De asemenea, evenimentul a oferit oportunitatea transmiterii unui mesaj comun de susţinere a parteneriatului UE-SUA din partea reprezentanţilor diplomatici ai UE, actualei Preşedinţii române şi viitoarei Preşedinţii finlandeze a Consiliului UE.

 

În cadrul intervenţiei sale, ambasadorul George Cristian Maior a subliniat că relaţia transatlantică este vitală, atât pentru UE, cât şi pentru SUA, iar o Europă puternică este în interesul strategic al Statelor Unite, se mai spune în postara ambasadei.

Amintim faptul că săptămâna trecută, Ambasadorul George Cristian Maior a susținut în premieră pentru un reprezentant al României, un discurs în plenul Camerei Reprezentanților statului Arizona în care a vorbit în special despre soliditatea Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite și a cooperării pe dimensiunile politico-militară și economică. De asemenea, Camera Reprezentanților din Arizona a adoptat o proclamație oficială în onoarea diplomatului român, pentru devotamentul acestuia în serviciul public și dezvoltarea relațiilor româno-americane.

Citiți și Camera Reprezentanților din statul american Arizona a adoptat o proclamație oficială în onoarea ambasadorului României în SUA, George Maior, pentru rolul său în dezvoltarea relațiilor româno-americane

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Oficial: Primul summit Vladimir Putin – Kim Jong-un va avea loc joi, la Vladivostok, fiind “un eveniment cheie în relațiile bilaterale”

Published

on

©️ Kremlin/ Wikipedia

Liderul nord-coreean Kim Jong-un se va întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin joi, la Vladivostok, a anunţat marţi Iuri Ușavok, un consilier de la Kremlin, citat de AFP, potrivit Agerpres.

Iuri Uşakov a declarat presei că întâlnirea la vârf este “un eveniment cheie în relaţiile bilaterale”.

Agenţia de presă KCNA din Coreea de Nord confirmase anterior că summitul ruso-coreean va avea loc “în curând”, fără însă a preciza data

Ultima reuniune bilaterală Coreea de Nord-Rusia a fost în 2011, când președintele de atunci, Dmitri Medvedev, s-a întâlnit cu Kim Jong-il, fostul lider de la Pyongyang și tatăl lui Kim.

Potrivit estimărilor experților în relații internaționale, reuniunea celor doi lideri se va încheia fără niciun acord major sau oferte între cele două țări, relatează BBC.

În afară de obținerea recunoașterii internaționale și consolidarea poziției Coreei de Nord în discuțiile viitoare cu Washingtonul, Kim este în primul rând interesat să obțină sprijin financiar din partea Moscovei pentru a stimula puțin economica suferindă a țării. Însă este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple, deoarece Rusia este foarte reticentă să cheltuie bani pe un stat imprevizibil sau să încalce sancțiunile internaționale impuse regimului nord-coreean pentru defășurarea programului său de arme nucleare, cu atât mai mult cu cât ea însăși suferă economic de pe urma restricțiilor impuse de UE și SUA pe fondul anexării Crimeei, se mai spune în sursa citată. În cel mai bun caz, întâlnirea dintre Kim și Putin ar trebui să fie un câștig diplomatic pentru Rusia în relația cu SUA și China, cărora le-ar transmite, astfel, intenția de a se poziționa în regiune.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

China își exprimă opoziția față de sancțiunile unilaterale ale SUA față de țările care continuă să cumpere petrol din Iran: Cooperarea în domeniul energiei dintre Iran și alți membri ai comunității internaționale este legitimă și legală, în conformitate cu legea internațională

Published

on

@Ambasada Republicii Populare Chineze în Suedia

China, unul dintre principalii importatori de petrol iranian, a protestat marţi faţă de decizia SUA de a sancţiona ţările care continuă să cumpere petrol din Iran, informează AFP, preluat de Agerpres.

,,China îşi exprimă opoziţia fermă faţă de sancţiunile unilaterale ale SUA”, a declarat în faţa presei purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, Geng Shuang, apreciind că decizia americană va ,,intensifica tulburările în Orientul Mijlociu”.

,,Cooperarea normală în domeniul energiei dintre Iran și alți membri ai comunității internaționale, inclusiv China, este legitimă și legală, în conformitate cu legea internațională; astfel trebuie respectată și protejată”, a punctat acesta.

Administrația SUA a anunțat că toate țările care vor importa petrol din Iran vor fi supuse sancțiunilor americane. Președintele american Donald Trump a decis că nu vor mai exista țări scutite de aceste sancțiuni după ce actualele excepții vor expira, în luna mai, a anunțat, luni, Casa Albă, potrivit CNN. Derogările care care permiteau unui număr de opt pieţe (China, India, Turcia, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Italia şi Grecia) să importe ţiţei din Iran nu se vor mai aplica începând cu 2 mai, potrivit sursei citate. 

„Scopul acestei decizii este să aducă exporturile de petrol ale Iranului la zero, pentru a lăsa regimul (de la Teheran, n.r.) fără principala sursă de venit”, se arată în declarația semnată de Sarah Sanders, secretarul de presă al Casei Albe, relatează Digi24.

De asemenea, Secretarul de stat Mike Pompeo a precizat că scopul aceste măsuri este de a lăsa Iranul fără „fondurile pe care le-a folosit pentru a destabiliza Orientul Mijlociu timp de zeci de ani” și de a determina Iranul să se comporte „ca o țară normală”.

Citiți și Administrația lui Donald Trump continuă seria măsurilor îndreptate împotriva Teheranului: Țările care vor importa petrol din Iran vor fi supuse sancțiunilor americane

Pompeo a mai spus că Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au fost de acord să asigure cantitatea necesară de petrol pentru piețe, astfel încât să compenseze pentru pierderea petrolului Iranian de pe piață.

Această măsură, care a provocat un salt al preţului la petrol, se anunţă deosebit de delicată pentru Beijing, angajat în negocieri complexe comerciale cu administraţia Donald Trump şi, în mod tradiţional, unul dintre primii clienţi ai Teheranului.

Potrivit agenţiei specializate S&P Global Platts, Iranul a exportat în medie 1,7 milioane de barili de petrol pe zi în luna martie, 628.000 doar în China.

Fără să precizeze dacă Beijingul va suspenda sau nu importurile sale de ţiţei iranian, Geng a adăugat că China va continua să ,,protejeze drepturile legitime ale companiilor chineze”. De asemenea, acesta a cerut SUA să respecte interesele și preocupările Chinei, relatează Agerpres.

În plus, a spus diplomatul chinez, ,,în calitate de producător important de petrol, exportul de țiței al Iranului are o mare importanță pentru stabilitatea pieței mondiale a energiei”. Prin urmare, a avertizat acesta, măsura luată de Statele Unite ,,va intensifica tulburările în Orientul Mijlociu şi de pe piaţa energetică internaţională”. În acest sens, Shuang a îndemnat SUA ,,să acționeze într-o manieră responsabilă și să joace un rol constructiv, în loc să facă contrariul”, potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei Republicii Chineze în Suedia. 

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending