U.E.
Virajul electoral al Austriei: În premieră după 1945, un partid de extremă-dreaptă anti-migrație și cu rădăcini în nazism câștigă alegerile. Quo vadis “Schengen terestru” pentru România?
Published
1 week agoon
Austria, singura țară care se mai opune aderării complete a României și a Bulgariei la spațiul Schengen prin eliminarea controalelor la frontierele terestre, a virat spre dreapta duminică, în cadrul unor alegeri decisive, când Partidul Libertății (FPÖ), de extremă dreapta, a obținut victoria în scrutinul legislativ național. Este pentru prima dată de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial când un partid de extremă dreaptă și cu rădăcini în ideologia nazistă câştigă alegerile parlamentare în Austria.
FPÖ, partid anti-migranți și favorabil Rusiei, a obținut un procent record de 29% din voturi, aproape dublându-și numărul de voturi de la ultimele alegeri, conform rezultatelor preliminare, și devansând cu aproximativ trei puncte Partidul Popular Austriac (ÖVP), de centru-dreapta, care conduce în prezent guvernul. ÖVP a suferit o pierdere record, încheind cu 26 %, relatează Politico Europe.
“Rezultatele de astăzi nu ar fi putut fi mai clare”, a declarat Herbert Kickl, liderul și ideologul principal al FPÖ, la televiziunea publică austriacă, insistând că partidul său ar trebui să conducă următorul guvern. Lider al FPÖ din 2021, Kickl a fost ministru de interne în perioada 2017-2019.
De cealaltă parte, cancelarul austriac Karl Nehammer a recunoscut că formaţiunea sa, ÖVP, nu a reuşit să ajungă din urmă (FPÖ), de extremă dreapta, în alegerile legislative de duminică
Nehammer a declarat, adresându-se susţinătorilor săi, că ÖVP trebuie să-şi respecte angajamentele preelectorale, fără a explica dacă se referă şi la frecventa sa afirmaţie că nu se va alătura unui guvern din care face parte şi liderul FPÖ Herbert Kickl.
“Partidul Popular este mai puternic decât credeau mulți”, a subliniat cancelarul în funcție, mulțumind cetățenilor care au votat pentru ÖVP și asigurând că “după alegeri, ne vom ține de ceea ce am promis înainte alegătorilor noștri”.
Curentul extremist în Europa devine mai puternic
ÖVP a pierdut 11 puncte procentuale faţă de alegerile din 2019, în timp ce FPÖ a câştigat 13 puncte procentuale după ce a fost dat afară din guvern într-un scandal de corupţie din 2019.
Social-democraţii (SPÖ) au obţinut al treilea cel mai mare număr de voturi, cu 21,1% (în scădere cu 0,1 puncte procentuale), conform rezultatelor preliminare. Partidul liberal NEOS a primit 9% din voturi, o creştere de 0,9 puncte procentuale. Verzii, care au fost anterior la guvernare cu conservatorii, au primit doar 8% din voturi, o scădere de 5,9 puncte procentuale.
Rezultatul din Austria a fost rapid salutat de liderul extremei-drepte din Olanda, Geert Wilders, enumerând țările unde extrema-dreaptă obține avansuri semnificative sau câștigă scrutine.
“Olanda, Ungaria, Belgia, Italia, Germania, Portugalia, Suedia, Franța, Spania, Republica Cehă și astăzi Austria! Suntem învingători! Vremurile se schimbă! Identitatea, suveranitatea, libertatea și încetarea imigrației ilegale/azilului este ceea ce își doresc zeci de milioane de europeni!”, a spus Wilders, al cărui partid PVV este principala forță a guvernării în Țările de Jos.
Finalizarea aderării României la Schengen. Quo vadis?
Dincolo de puternica undă de șoc generată de victoria FPÖ, rezultatele alegerilor din Austria provoacă și mai multă incertitudine cu privire la finalizarea procesului de aderare a României și a Bulgariei la spațiul Schengen.
Condus de conservatorii lui Nehammer, guvernul austriac s-a opus prin ministrul de interne Gerhard Karner aderării României și a Bulgariei la spațiul Schengen, în cadrul unui vot organizat la 8 decembrie 2022 la nivelul Consiliului Uniunii Europene. În schimb, Croația a primit aprobarea tuturor statelor, inclusiv a Austriei, și a devenit stat membru al spațiului Schengen.
În decizia sa, guvernul de la Viena a exprimat că nu poate susține extinderea zonei de liberă circulație cu România și cu Bulgaria din cauza presiunii migratorii, deși Bucureștiul și Sofia, împreună cu Comisia Europeană, au prezentat progresele și capacitatea celor două țări de a securiza frontierele externe ale Uniunii Europene.
În cele din urmă, la finalul anului 2023, Austria a fost înduplecată în cadrul unor negocieri politice trilaterale, iar ambasadorii statelor membre ale UE au aprobat aderarea României la spațiul Schengen cu frontierele aeriene și navale, începând cu data de 31 martie 2024, și s-a convenit că o decizie privind eliminarea controalelor la frontierele terestre va fi luată ulterior.
Manifestul electoral cu care FPÖ a câștigat alegerile subliniază că formațiunea dorește ca migranții care au intrat ilegal în Austria să fie expulzați și să se aplice criterii foarte stricte privind imigrația legală.
Conform Reuters, criteriile foarte stricte se referă la neacceptarea cererilor de azil, pe motiv că orice solicitant de azil care vine în Austria a traversat o țară sigură, cu “respingeri” la frontieră și acordarea temporară a azilului, refugiații pierzând dreptul de a se afla în Austria odată ce țările lor de origine sunt considerate sigure.
Ambiția lui Herbert Kickl de a fi cancelar și a FPÖ de a guverna a ar putea fi compromisă dacă forțele politice centriste, deși incompatibile ideologic, ar crea o majoritate care să prevină pătrunderea exremei-drepte la putere. În același timp, potrivit Constituției Austriei, candidatul la funcția de cancelar, precum și vicecancelarul și miniștrii trebuie să fie aprobați de președintele Alexander Van der Bellen, fost lider al Partidului Verzilor.
Președintele a declarat deja că nu va sprijini pe nimeni care promovează un partid “anti-european” și nu condamnă războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
Comisia Europeană va cere statelor UE să decidă aderarea României și Bulgariei la Schengen și pe cale terestră până la finalul anului
Nicolae Ciucă anunță ruperea coaliției de guvernare cu PSD: Coaliția se oprește aici. PNL rămâne în Guvern doar pentru a împiedica escaladarea abuzului de putere
Iulian Chifu: Durerile de cap ale lumii de mâine – pregătirea pentru cele mai negative scenarii
Președintele Estoniei îl parafrazează pe Reagan într-un apel pentru Kiev la adresa Occidentului: ”Să dărmăm zidul restricțiilor pe care l-am construit în jurul Ucrainei”
Gabriela Firea, apel ferm pentru aderarea completă a României la Schengen: Consiliul JAI va discuta joi subiectul. A venit momentul să oprim această discriminare revoltătoare
Ursula von der Leyen anunță că UE a activat Mecanismul de Protecție Civilă pentru a sprijini Bosnia și Herțegovina în urma inundațiilor: Trimitem echipe de salvare pe teren
COMISIA EUROPEANA
Echitate digitală: Comercianții din UE solicită o mai bună aplicare a legii pentru a proteja consumatorii
Published
31 mins agoon
October 7, 2024By
REDACTIAComisia Europeană a publicat un raport privind verificarea adecvării legislației UE în materie de protecție a consumatorilor în ceea ce privește echitatea digitală. Raportul evaluează dacă legislația UE privind protecția consumatorilor este adecvată scopului în era digitală. Comercianții cu amănuntul și angrosiștii sunt de acord cu Comisia că actualul cadru juridic este foarte relevant în peisajul digital de astăzi, se arată într-un comunicat remis Caleaeuropeană.ro.
„Comercianții cu amănuntul și angrosiștii s-au angajat să sprijine încrederea consumatorilor, asigurându-se că aceștia sunt bine protejați și să răspundă așteptărilor consumatorilor. Raportul Comisiei Europene privind echitatea digitală arată că, în general, consumatorii sunt protejați. Având în vedere că în mandatul trecut au fost adoptate multe norme noi și uneori suprapuse, noua Comisie ar trebui să se concentreze pe creșterea gradului de conștientizare a acestor norme în rândul comercianților și al consumatorilor și să militeze pentru o aplicare mai eficace și mai eficientă”, a declarat directorul general al EuroCommerce, Christel Delberghe.
În raportul său, Comisia a identificat domeniile în care consideră că sunt necesare îmbunătățiri suplimentare pentru a consolida protecția consumatorilor în mediile digitale, precum și practicile dăunătoare. Cu toate acestea, EuroCommerce consideră că autoritățile competente ar trebui să încerce să aplice normele existente înainte de a lua în considerare o nouă legislație. Însuși raportul Comisiei concluzionează că aplicarea normelor existente este în prezent insuficientă. Prin urmare, anunțarea unei legi privind echitatea digitală în scrisoarea de misiune adresată comisarului desemnat Michael McGrath pare prematură în acest stadiu.
Comercianții cu amănuntul și angrosiștii recunosc provocările pe care tehnologia și piețele în evoluție rapidă le ridică atât pentru întreprinderi, cât și pentru consumatori și își mențin angajamentul de a asigura o protecție puternică a consumatorilor în mediile digitale. Ei consideră, de asemenea, că actualul cadru juridic al UE oferă o bază solidă pentru abordarea acestor provocări și subliniază importanța consolidării aplicării legislației.
Mai mult, EuroCommerce subliniază că comercianții și piețele din țările terțe vând adesea produse neconforme care sunt potențial periculoase pentru consumatori sau furnizează informații ambigue care induc în eroare consumatorii online. Acest lucru conduce la avantaje concurențiale neloiale pentru aceste societăți, deoarece acestea nu funcționează aparent în conformitate cu aceleași norme ca comercianții cu amănuntul din UE, și subminează eforturile UE de protecție a consumatorilor.
„Îndemnăm Comisia și statele membre să intensifice aplicarea legislației, astfel încât consumatorii să poată avea încredere că toate produsele pe care le cumpără sunt sigure și conforme, că drepturile lor sunt respectate și că au acces la despăgubiri, indiferent de unde, de la cine și cum achiziționează produse și servicii”, conchide Christel Delberghe.
Asociațiile de comerț cu amănuntul din UE vor prezenta în curând rezultatele unui studiu privind corectitudinea digitală în comerțul cu amănuntul.
SCHENGEN
Comisia Europeană va cere statelor UE să decidă aderarea României și Bulgariei la Schengen și pe cale terestră până la finalul anului
Published
2 hours agoon
October 7, 2024Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat luni la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, că mesajul ei la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne de joi din Luxemburg va fi că România şi Bulgaria trebuie să adere la spaţiul Schengen cu frontierele terestre până la sfârşitul anului.
Într-o dezbatere în plenul Parlamentului European de la Strasbourg despre reintroducerea controalelor la frontiere de către unele state din spaţiul Schengen şi efectele acestor decizii asupra zonei libere de circulaţie, Ylva Johansson s-a declarat mândră că trăieşte în spaţiul Schengen, relatează Agerpres.
Ea subliniat în cadrul dezbaterii că reintroducerea controalelor la frontierele interne trebuie să fie o măsură temporară şi de ultimă instanţă.
“Sunt atât de mândră de acest mandat. Am primit Croaţia, Bulgaria şi România în Schengen. Am luptat foarte dur pentru asta. Impactul asupra oamenilor este uriaş. Fără paşaport şi fără cozi. Asta înseamnă Europa. O prietenă din România mi-a spus ce minunat este pe aeroport când copiii râd şi spun: ‘Uite mamă, nu mai trebuie paşapoarte!’ Şi asta este pentru că Schengen nu este doar fundaţia prosperităţii noastre. Schengen este parte a identităţii noastre, este parte din ceea ce suntem”, a spus ea în plenul PE.
“Bulgaria şi România au făcut tot posibilul, au pus în aplicare toate măsurile suplimentare, şi mesajul meu către miniştri la Consiliul de joi (Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne – n. r.) va fi să facă ultimul pas. Ridicaţi controalele şi la frontierele terestre până la sfârşitul anului. O merită. A venit timpul”, a pledat Ylva Johansson.
Situația generală a spațiului Schengen și un bilanț al aplicării regulilor zonei de liberă circulație în România și Bulgaria după aderarea cu frontierele aeriene și maritime figurează pe agenda reuniunii miniștrilor de interne din statele UE, care va avea loc joi, 10 octombrie, la Bruxelles, cu ocazia primului Consiliu JAI din mandatul președinției maghiare a Consiliului Uniunii Europene.
Potrivit unei informări a Consiliului, pe agenda Consiliului JAI se află și spațiul Schengen.
“Miniștrii vor face bilanțul situației generale a spațiului Schengen. Comisia va prezenta Barometrul Schengen, un raport bianual care analizează evoluțiile, amenințările emergente și evoluțiile pentru spațiul Schengen. Miniștrii vor face schimb de opinii cu privire la punerea în aplicare a priorităților din ciclul anual al Consiliului Schengen. Discuția se va axa pe prioritatea referitoare la creșterea rezilienței frontierelor noastre externe”, arată sursa citată.
De asemenea, conform sursei citate, “președinția va prezenta, de asemenea, un bilanț al aplicării integrale a acquis-ului Schengen în Bulgaria și România” după ce, “la 30 decembrie 2023, Consiliul a decis să ridice controalele la frontierele aeriene și maritime cu Bulgaria și România”.
“Stabilirea datei de ridicare a controalelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria și România necesită o nouă decizie a Consiliului”, mai transmite Consiliul UE.
România și Bulgaria continuă să depună eforturi pentru a convinge ultimul stat care se împotrivește integrării lor depline la spațiul Schengen, și anume Austria. Bucureștiul și Sofia se coordonează pe plan bilateral la nivelul miniștrilor de interne, în timp ce ministrul român de interne, Cătălin Predoiu, a discutat recent cu omologul ungar, care prezidează în acest semestru reuniunile JAI, despre “sprijinul constant al Budapestei față de aderarea României la Schengen terestru“.
Viktor Orban, premierul Ungariei, țară care deține președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, a anunțat în deschiderea discursului susținut la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad că va pune pe agenda reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne din toamnă tema aderării României la spațiul Schengen cu frontierele terestre.
Condus de conservatorii lui Nehammer, guvernul austriac s-a opus prin ministrul de interne Gerhard Karner aderării României și a Bulgariei la spațiul Schengen, în cadrul unui vot organizat la 8 decembrie 2022 la nivelul Consiliului Uniunii Europene. În schimb, Croația a primit aprobarea tuturor statelor, inclusiv a Austriei, și a devenit stat membru al spațiului Schengen. În decizia sa, guvernul de la Viena a exprimat că nu poate susține extinderea zonei de liberă circulație cu România și cu Bulgaria din cauza presiunii migratorii, deși Bucureștiul și Sofia, împreună cu Comisia Europeană, au prezentat progresele și capacitatea celor două țări de a securiza frontierele externe ale Uniunii Europene. În cele din urmă, la finalul anului 2023, Austria a fost înduplecată în cadrul unor negocieri politice trilaterale, iar ambasadorii statelor membre ale UE au aprobat aderarea României la spațiul Schengen cu frontierele aeriene și navale, începând cu data de 31 martie 2024, și s-a convenit că o decizie privind eliminarea controalelor la frontierele terestre va fi luată ulterior.
COMISIA EUROPEANA
Ungaria calcă pe urmele Olandei și cere Comisiei Europene o derogare de la aplicarea regulilor UE în materie de migrație și azil
Published
4 hours agoon
October 7, 2024By
Teodora IonMinistrul ungar pentru afaceri europene, Janos Boka, a cărui țară deține președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, a anunțat luni că i-a transmis comisarului european pentru afaceri interne Ylva Johansson o scrisoare prin care o informează că țara sa urmează exemplul Olandei și solicită să fie exceptată (opt-out) de la regulile UE în materie de azil și migrație dacă în viitor va avea loc o modificare a Tratatului, conform MTI, citat de Agerpres.
Într-o postare pe Facebook și pe platforma X, fostă Twitter, Janos Boka a mai declarat că Ungaria va iniţia procedurile corespunzătoare în acest scop.
In a letter to @YlvaJohansson Hungary, like NL🇳🇱 requested opt-out from EU’s asylum & migration acquis should a Treaty amendment take place in the future & will initiate the appropriate procedures to this effect. At the same time, HU🇭🇺 remains committed to the Schengen Area. 1/2 pic.twitter.com/cvxUhBAKIB
— Bóka János (@JanosBoka_HU) October 7, 2024
Guvernul ungar este decis să ia măsuri hotărâte pentru a proteja graniţele ţării şi a opri migraţia ilegală, care pun în pericol securitatea naţională, a adăugat ministrul în declarații care ar putea alimenta disputa cu Bruxelles-ul pe această temă.
Să nu omitem că Budapesta a primit o amendă din partea Curții de Justiție a Uniunii Europene, a cărei valoare se ridică la 200 de milioane de euro, pentru că nu a respectat politica UE în materie de azil. Pentru că nu a achitat-o la timp, deși a primit nenumărate somații din partea Comisiei Europene, Bruxelles-ul a decis să o deducă din fondurile UE destinate Ungariei.
”Noi credem că, în prezent, restabilirea unui control naţional mai puternic asupra migraţiei este singura posibilitate de a ne atinge obiectivul şi de a opri în mod eficient migraţia ilegală”, a afirmat Janos Boka.
El a mai spus că Ungaria rămâne dedicată spaţiului Schengen, ”care, din nefericire, a devenit fragmentat” din cauza migraţiei ilegale, dar și ca urmare a controalelor la frontierele interne ale unor state membre ale UE.
Se pare că Europa se află în fața unui nou val de sentimente anti-imigrație, care a generat anunțuri în cascadă din partea mai multor țări membre privind atitudinea și măsurile legate de migrație.
În vreme ce Olanda a solicitat o derogare (opt-out) de la aplicarea regulilor UE privind azilul pentru migranți, după ce noul guvern olandez al unei coaliții de dreapta în care se regăsește și extrema-dreaptă a anunțat cele mai strice măsuri anti-imigrație adoptate vreodată de această țară, Franța, prin vocea noului premier Michel Barnier, declara nu mai târziu de începutul acestei luni că politicile privind imigraţia şi integrarea nu mai sunt stăpânite ”de o manieră satisfăcătoare”.
Prin urmare, și Parisul a decis să înăsprească normele în domeniu, urmând dorința de ”a-și proteja mai bine frontierele”, și ar urma să facă presiuni asupra Bruxelles-ului pentru a adopta o poziție mai fermă în privința stopării migrației ilegale, potrivit mențiunilor ministrului francez de externe, Benjamin Haddad.
Decizia acestora a fost prefațată de hotărârea cancelarului german Olaf Scholz de a suspenda temporar Schengenul terestru, impunând controale la toate frontierele sale, gest care a atras critici din partea Comisiei Europene, mai multor lideri europeni și care a ajuns pe agenda de dezbateri a Parlamentului European, ce se reunește în această săptămână în sesiune plenară, preocupat, printre altele, de urmările unor astfel de decizii asupra spațiului Shengen.
De altfel, țările mai sus amintite, cu excepția Ungariei, se regăsesc pe lista unor state, 17 la număr, care fac apel la o ”schimbare de paradigmă” în politica de migrație pentru a se asigura că solicitanții de azil ale căror cereri au fost respinse sunt trimiși efectiv și rapid înapoi în țările lor de origine, informează Euronews.
Această nouă abordare, spun ei, ar trebui să implice „consecințe” pentru cei care primesc un ordin de returnare, dar nu părăsesc niciodată continentul.
”Persoanele fără drept de ședere trebuie să fie trase la răspundere. Un nou temei juridic trebuie să definească clar obligațiile și îndatoririle acestora”, scriu țările într-un document fără caracter public consultat de Euronews.
Guvernele, continuă acestea, ”trebuie să fie autorizate” să efectueze deportări ”cu respectarea deplină a drepturilor fundamentale”.
Prevederi privind gestionarea fluxurilor migratorii, a cererilor de azil și asigurarea unei repartizări echitabile a sarcinilor între statele membre există în noul sistem european de azil și migrație, cuprins în Pactul omonim.
Un nou element de importanță majoră al reformei este procedura obligatorie la frontieră. Această procedură se va aplica anumitor categorii de solicitanți de azil (de exemplu, celor care provin din țări cu rate scăzute de recunoaștere a cererilor de azil).
Scopul procedurii este de a se evalua rapid la frontierele externe ale UE dacă cererile sunt nefondate sau inadmisibile. Persoanele care fac obiectul procedurii de azil la frontieră nu sunt autorizate să intre pe teritoriul UE.
De asemenea, noile norme clarifică care stat membru va fi responsabil de o cerere de azil (de exemplu, în cazurile în care o persoană are un membru de familie într-o țară din UE sau atunci când cererea de azil nu este depusă în statul membru al UE în care a sosit inițial solicitantul de azil).
Un alt aspect important al reformei sistemului de migrație este introducerea unui mecanism de solidaritate pentru a asigura o repartizare mai echitabilă a responsabilității.
Noile norme combină solidaritatea obligatorie, pentru a sprijini statele membre care se confruntă cu un aflux masiv de migranți, cu flexibilitatea în ceea ce privește tipul de contribuții.
Contribuțiile statelor membre pot consta în transferuri, contribuții financiare sau, de comun acord cu statul membru beneficiar, în măsuri alternative de solidaritate (de exemplu, furnizarea de polițiști de frontieră sau acordarea de asistență pentru înființarea de centre de primire).
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Echitate digitală: Comercianții din UE solicită o mai bună aplicare a legii pentru a proteja consumatorii
Comisia Europeană va cere statelor UE să decidă aderarea României și Bulgariei la Schengen și pe cale terestră până la finalul anului
Nicolae Ciucă anunță ruperea coaliției de guvernare cu PSD: Coaliția se oprește aici. PNL rămâne în Guvern doar pentru a împiedica escaladarea abuzului de putere
Ungaria calcă pe urmele Olandei și cere Comisiei Europene o derogare de la aplicarea regulilor UE în materie de migrație și azil
Alexandru Rafila: România a urcat trei locuri în clasamentul performanței sistemelor de sănătate din UE
Ambasadoarea SUA la București subliniază importanța egalității de șanse: Pacea și prosperitatea la nivel global sunt strâns legate de echitatea de gen
ICI București participă la Bucharest Leaders’ Summit
La un an de la atacul Hamas, președintele Isaac Herzog cere comunității internaționale să sprijine ”lupta contra inamicilor” Israelului pentru ”a aduce pacea şi un viitor mai bun în regiune”
Două proiecte de patrimoniu din România, premiate la Summit-ul European al Patrimoniului Cultural 2024 de la București
UE devine emitent de tip suveran pe piețele europene de capital prin lansarea Mecanismului pentru contracte de răscumpărare (Repo)
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE
Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României
INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation
INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane
Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”
Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump
Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari
UE ia în considerare o nouă tranșă de asistență pentru Liban, denunțând încălcarea suveranității acestuia de către Israel
Oficial: România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA
Ministrul Apărării subliniază necesitatea de „tineri militari cât mai bine pregătiți și motivați pentru provocările viitorului mediu de securitate”
Trending
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: America și Lumea – izolaționism versus leadership în viziunea Condoleezzei Rice
- ROMÂNIA7 days ago
Oficial: România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA
- EDITORIALE4 days ago
Iulian Chifu: Primul război de secol 21 în Europa – Ucraina și lecțiile învățate
- ROMÂNIA5 days ago
Nicolae Ciucă și-a depus candidatura pentru Cotroceni, cu mesajul că va fi un “președinte responsabil și echilibrat”: România are nevoie de o viziune liberală și de dreapta
- ROMÂNIA4 days ago
Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României