Connect with us

ROMÂNIA

Visa Waiver | Ambasadoarea SUA la București îi îndeamnă pe români să-și reînnoiască vizele de călătorie în Statele Unite ale Americii

Published

on

© Guvernul României

Pentru ca România să atingă obiectivul de reducere a ratei de refuz pentru vizele de călători în SUA, ambasadoarea Statelor Unite ale Americii la București, Kathleen Kavalec, îi îndeamnă pe cetățenii români să își reînnoiască vizele în acest an, relatează Agerpres.

Aceasta a fost întrebată, vineri, într-un interviu la Digi 24, ce aşteptări trebuie să aibă cetăţenii români, anul acesta, în privinţa programului de scutire de vize.

„Continuăm să lucrăm împreună cu România, cu guvernul, să aducem România în programul de scutire de vize. Am făcut progrese, dar trebuie să continuăm şi vreau să profit de această ocazie pentru a invita pe toţi să ne ajute în efortul nostru, prin reînnoirea vizei, dacă au deja una. Puteţi face acest lucru simplu, online, fără a fi nevoie să mergeţi la ambasadă. Şi, cu cât sunt mai multe reînnoiri şi vize pe care le eliberăm, cu atât ne va ajuta să atingem obiectivul de reducere a ratei de refuz, astfel încât România să se califice pentru a intra în program. Lucrăm îndeaproape ca să facem acest lucru”, a declarat Kathleen Kavalec.

În context, ea a subliniat că sunt mulţi cetăţeni români care şi-au reînnoit vizele pentru SUA, menţionând că printre aceştia se numără şi premierul Marcel Ciolacu.

Citiți și: Visa Waiver| Premierul Marcel Ciolacu se alătură românilor care își reînnoiesc vizele pentru SUA: Scopul demersului nostru este de a coborî rata respingerilor sub 3% pentru a îndeplini condițiile eliminării vizelor

Zeci de mii de români cu vize pentru SUA au primit invitație de reînnoire a documentelor, fără interviu. Acțiunea face parte dintr-o strategie a guvernelor român și american prin care România să intre în programul Visa Waiver în 2025.

Deși premierul Marcel Ciolacu și-a exprimat optimismul că această schimbare va avea loc începând cu 1 decembrie 2025, după vizita la Washington din decembrie anul trecut, realitatea este că țara noastră se confruntă încă cu un obstacol major care trebuie depășit: rata ridicată de refuz pentru vizele B1/B2, un criteriu esențial pentru a accede la programul Visa Waiver.

În prezent, România, Bulgaria și Cipru sunt singurele state UE care nu au fost acceptate încă în programul Visa Waiver.

ROMÂNIA

40 de ani de la crearea spațiului Schengen. Aderarea deplină a României și Bulgariei consolidează în mod semnificativ economia UE, subliniază Comisia Europeană

Published

on

© European Union

Comisia Europeană a publicat astăzi, 23 aprilie, cel de-al patrulea raport privind starea spațiului Schengen, trecând în revistă evoluțiile din ultimul an și stabilind prioritățile pentru anul următor.

„Cei 40 de ani de la crearea sa arată că spațiul Schengen a adus beneficii profunde UE și cetățenilor săi. Acesta este coloana vertebrală a pieței interne a UE și facilitează viața a aproape 450 de milioane de persoane. Anul trecut, Schengen a fost din nou cea mai vizitată destinație din lume, primind peste o jumătate de miliard de vizitatori și stimulând creșterea economică în întreaga Uniune. Aderarea deplină a Bulgariei și a României la spațiul Schengen consolidează în mod semnificativ economia UE și este o dovadă a faptului că statele membre sunt pe deplin angajate să îmbunătățească în continuare cooperarea în cadrul Schengen”, a transmis Executivul European. 

   Citiți și: 1 ianuarie 2025: La majoratul aderării la UE, România completează integrarea în UE prin aderarea deplină la spațiul Schengen, și cu frontierele terestre

Raportul adoptat astăzi analizează funcționarea spațiului Schengen și reprezintă contribuția Comisiei înainte de Consiliul Schengen din iunie, care va celebra 40 de ani de la semnarea Acordului Schengen.

În plus, cerințele Schengen au devenit un aspect crucial al procesului de extindere a UE, deoarece toate țările candidate trebuie să dispună de sisteme naționale de guvernanță Schengen pe deplin funcționale până în momentul admiterii lor în UE. Iar eforturile intensificate ale UE au dus la o scădere a trecerilor neregulamentare la frontierele externe ale spațiului Schengen, cu aproximativ 240.000 de detecții – cel mai scăzut nivel din 2021.

Raportul arată că normele Schengen sunt bine aplicate, iar eforturile vor continua în următoarele domenii:

  • Consolidarea în continuare a guvernanței politice și operaționale. Împărtășirea unui spațiu fără frontiere interne se bazează pe încredere. Aceasta necesită punerea în aplicare eficientă a normelor convenite și utilizarea unor instrumente, informații, resurse și infrastructuri comune. Comisia va continua să urmărească progresele înregistrate prin intermediul Tabloului de bord Schengen anual și să consolideze în continuare mecanismul de evaluare și monitorizare Schengen. Aceasta include sisteme atât în țările Schengen, cât și în țările candidate la aderarea la UE.
    Accelerarea punerii în aplicare a cadrului de digitalizare pentru prevenirea riscurilor de securitate. Acest lucru este esențial pentru viitoarea lansare a sistemului de intrare/ieșire și a Sistemului european de informații și de autorizare privind călătoriile (ETIAS). Continuarea investițiilor în cercetare și inovare este esențială pentru a proteja spațiul Schengen utilizând soluții europene de ultimă generație în viitor.
  • Adaptarea la evoluția peisajului de securitate prin intermediul unei imagini comune a informațiilor, al unor acțiuni operaționale comune și al unei cooperări mai strânse între autoritățile de aplicare a legii, inclusiv în regiunile de frontieră internă. După cum s-a anunțat în ProtectEU – Strategia europeană de securitate internă, Comisia va depune eforturi pentru crearea unui grup la nivel înalt privind viitorul cooperării operaționale în materie de aplicare a legii în spațiul Schengen.
  • Pregătire dincolo de frontierele noastre prin aprofundarea relațiilor cu țările partenere din vecinătatea noastră și din afara acesteia. Europol și statele membre și-au intensificat activitatea în ultimii ani pentru a îmbunătăți transmiterea și prelucrarea informațiilor din țări terțe cheie. Frontex și-a consolidat, de asemenea, sprijinul acordat țărilor candidate.
    Măsuri eficiente de returnare a persoanelor care nu au dreptul legal de a rămâne în UE. În 2024, s-a înregistrat o creștere de aproape 12 % a returnărilor resortisanților țărilor terțe care nu au dreptul de ședere în spațiul Schengen, însă rata globală de returnare trebuie să crească în continuare. Pentru a sprijini statele membre, Comisia a realizat anul trecut o evaluare Schengen, identificând cele mai bune practici pentru returnări mai rapide și mai eficiente.
  • Acțiune coordonată în spațiul Schengen: schimbul rapid și eficient de informații între autoritățile de aplicare a legii rămâne unul dintre cele mai puternice instrumente de prevenire și combatere a criminalității. UE dispune deja de instrumente solide pentru cunoașterea situației și analiza riscurilor, precum EUROSUR și Sistemul de informații Schengen. Comisia, împreună cu coordonatorul Schengen, va continua să sprijine statele membre pentru o cooperare eficientă în ceea ce privește aplicarea operațională transfrontalieră a legii.

„La împlinirea vârstei de 40 de ani, Schengen reamintește  că adevărata forță a UE constă în capacitatea sa de a coopera, de a rămâne unită și de a realiza mai multe împreună decât singură. Schengen este una dintre cele mai mari expresii ale ceea ce poate oferi cooperarea europeană – o realizare la care mulți din întreaga lume privesc cu admirație. Viitorul Europei este intrinsec legat de capacitatea noastră de a maximiza cooperarea Schengen, stimulând creșterea economică, asigurând securitatea și protejând libertățile comune care definesc Uniunea noastră”, a mai subliniat comisarul european pentru securitate, Henna Virkunnen.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ziua Forțelor Terestre. Ilie Bolojan: Modernizarea Armatei României trebuie să continue prin creșterea bugetului apărării și investiții în tehnică militară, industria de apărare și instruirea militarilor

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele interimar, Ilie Bolojan, a transmis miercuri un mesaj clar privind importanța continuării procesului de modernizare a Armatei Române, în contextul actualei situații de securitate din regiune, poziția fiind exprimată într-un discurs susținut în cadrul ceremoniei dedicate Zilei Forțelor Terestre, organizată de Statul Major al Forțelor Terestre la Monumentul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol.

“Îi omagiem astăzi pe veteranii de război și îi comemorăm pe toți cei care de-a lungul timpului și-au dat viața în războaie”, a afirmat Ilie Bolojan, evocând curajul și sacrificiul militarilor români.

Referindu-se la contextul geopolitic actual, Bolojan a amintit că războiul din Ucraina are un impact direct asupra securității regiunii și a subliniat nevoia de a intensifica eforturile pentru consolidarea apărării naționale.

“Traversăm o perioadă complicată generată de războiul din Ucraina, ce afectează securitatea regiunii noastre, iar Forțele Terestre, împreună cu celelalte forțe din Armata României și alături de aliații noștri, au un rol decisiv în descurajarea și apărarea flancului estic”, a spus președintele interimar.

Acesta a insistat că, dincolo de programele actuale de înzestrare, România trebuie să continue modernizarea Armatei.

“Este nevoie să continuăm procesul de modernizare a Armatei României prin majorarea etapizată a bugetului destinat apărării și achiziția de tehnică militară de ultimă generație, prin întărirea industriei naționale de apărare și prin creșterea nivelului de instruire”, a declarat Bolojan.

O atenție specială a fost acordată militarilor români și importanței pregătirii acestora.

“Un grad ridicat de pregătire a personalului poate fi realizat atât prin formarea în instituțiile de învățământ superior militar, cât și prin exercițiile militare desfășurate împreună cu aliații noștri. Resursa umană este cea mai valoroasă și trebuie tratată ca atare”, a afirmat președintele interimar, adăugând că “prin profesionalismul și dăruirea militarilor din Forțele Terestre, România își consolidează statutul de pilon de stabilitate într-o regiune puternic afectată de criza de securitate generată de Federația Rusă”.

Continue Reading

ROMÂNIA

Raportul deputatului Ovidiu Cimpean privind viziunea României pentru bugetul UE post-2027, aprobat în Parlament

Published

on

© Ovidiu Cimpean-Facebook

Deputatul Ovidiu Cimpean, vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților, în calitate de raportor al acestei Comisii privind bugetul UE post-2027, a prezentat în Parlament viziunea României cu privire la viitorul buget european.

„Viitorul buget al Uniunii Europene reprezintă o alegere fundamentală pentru ce fel de Europă dorim să construim. Prioritățile noastre trebuie să fie clare: consolidarea coeziunii, susținerea competitivității reale a economiei europene, pregătirea pentru provocările climatice și demografice, și asigurarea securității cetățenilor. Totodată, trebuie să recunoaștem că rambursarea NextGenerationEU va pune o presiune semnificativă pe bugetul viitor. De aceea, susțin ferm introducerea unor noi resurse proprii ale UE, pentru a nu diminua investițiile esențiale pentru dezvoltarea pe termen lung”, a transmis deputatul Ovidiu Cimpean în plenul Parlamentului. 

De asemenea, acesta a subliniat că reforma bugetului UE nu trebuie să slăbească fundamentul construcției europene, adică Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună: „Acestea trebuie protejate și consolidate pentru că ele asigură echilibrul regional, securitatea alimentară și dezvoltarea teritorială. Fără ele, decalajele din interiorul Uniunii s-ar adânci periculos. Împreună construim o Europă mai puternică și mai echitabilă.

Deputatul Ovidiu Cimpean a formulat mai mult propuneri important cu privire la viitorul Cadru Financiar Multianual al UE, printre care: Protejarea regiunilor mai puțin dezvoltate, acces mai simplu și mai rapid la fonduri europene, mecanism european pentru adaptarea la schimbările climatice la nivel local și regional, condiționarea finanțărilor de respectarea statului de drept și susținerea introducerii de resurse proprii europene.”

Astăzi, 23 aprilie, Ovidiu Cimpean a susținut și votat, în plenul Parlamentului României, în favoarea reformei bugetului Uniunii Europene.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
U.E.3 hours ago

“Crimeea este Ucraina”, reacționează UE la “oferta finală” de concesii teritoriale Ucraina – Rusia propusă de SUA

U.E.3 hours ago

Integritatea teritorială și vocația europeană a Ucrainei sunt “exigențe foarte puternice ale europenilor”, răspunde Franța la ideea SUA de “schimburi teritoriale” Ucraina-Rusia

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Comisarul european pentru buget Piotr Serafin, vizită în România pentru consultări privind viitorul buget pe termen lung al UE

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Apple și Meta, amendate de Comisia Europeană cu 500, respectiv 200 milioane de euro pentru încălcarea Actului legislativ privind piețele digitale

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Vance lansează un ultimatum pentru un acord Ucraina-Rusia prin “înghețarea” liniilor teritoriale, altfel SUA se retrag din negocieri. “Nu vom recunoaște legal ocuparea Crimeei” – reacția tranșantă a lui Zelenski

ROMÂNIA6 hours ago

40 de ani de la crearea spațiului Schengen. Aderarea deplină a României și Bulgariei consolidează în mod semnificativ economia UE, subliniază Comisia Europeană

ROMÂNIA6 hours ago

Ziua Forțelor Terestre. Ilie Bolojan: Modernizarea Armatei României trebuie să continue prin creșterea bugetului apărării și investiții în tehnică militară, industria de apărare și instruirea militarilor

ROMÂNIA6 hours ago

Raportul deputatului Ovidiu Cimpean privind viziunea României pentru bugetul UE post-2027, aprobat în Parlament

ROMÂNIA7 hours ago

Ilie Bolojan a convocat o nouă ședință CSAT axată pe legea apărării naționale, mobilitatea militară și participarea României la planurile apărării europene

SECURITATE8 hours ago

Ziua Forțelor Terestre. Premierul Marcel Ciolacu: Rămâne esențial angajamentul de a aloca peste 2% din PIB pentru apărare

NATO1 day ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA1 week ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA2 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA2 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO2 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA2 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA3 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Ambasadorul Italiei reafirmă sprijinul țării sale pentru aderarea României la OCDE: Este următorul pas logic în integrarea sa continuă în economia globală și comunitatea euroatlantică

Trending