Connect with us

SUA

Visa Waiver. Premierul Croației anunță ridicarea vizelor americane pentru cetățenii țării sale: Decizia va fi luată în câteva zile

Published

on

© European Union

Prim-ministrul croat Andrej Plenković a confirmat luni faptul că cetățenii croați pot călători fără viză pentru SUA și că o decizie ar trebui să fie luată în următoarele câteva zile.

Andrej Plenković a declarat că SUA ar trebui să elimine vizele pentru Croația în câteva zile, relatează Index.hr, potrivit publicației Total Croatia News.

Suntem pe cale să eliminăm vizele americane pentru cetățenii croați. Acest lucru ar trebui să se întâmple în următoarele câteva zile. Lucrăm la acest lucru de mult timp. Cred că, în sfârșit, acest obstacol, care a încetinit fluxurile comerciale și de investiții cu SUA, va fi în curând în spatele nostru“, a declarat premierul croat.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a anunțat la începutul lunii august nominalizarea Croației în programul Visa Waiver, una dintre ultimele patru țări din Uniunea Europeană, între care și România, care nu fac parte din programul american de exceptare a vizelor pentru a călători pe teritoriul Statelor Unite.

Croaţia a făcut în luna octombrie a anului trecut un nou pas către intrarea în programul Visa Waiver după ce a semnat un acord de cooperare cu SUA privind comunicarea datelor pasagerilor. O potențială includere a Croației în acest program urmează unei decizii din 2019, când Polonia a fost primită în cadrul Visa Waiver.

Croaţia, Bulgaria, România şi Cipru sunt singurele state din Uniunea Europeană ai căror cetăţeni nu pot intra pe teritoriul SUA fără viză.

Dintre cele patru state, Croația este cel mai nou membru al UE, din anul 2013.

Includerea celor patru țări UE în programul Visa Waiver s-a aflat pe masa discuțiilor și la summitul dintre Uniunea Europeană și SUA din luna iunie, de la Bruxelles, dar și la reuniunea ministerială UE – Statele Unite

Salutăm progresele înregistrate de Statele Unite și de UE în direcția îndeplinirii de către alte state membre ale UE a cerințelor necesare pentru călătoriile fără viză în Statele Unite”, au consemnat președintele american Joe Biden și liderii Comisiei Europene și Consiliului European.

Apoi, Statele Unite și Uniunea Europeană au salutat progresele înregistrate de cele patru state membre ale UE – România, Bulgaria, Cipru și Croația – care nu au fost incluse încă în programul Visa Waiver, într-o declarație comună adoptată de SUA și UE la finalul unei reuniuni la nivelul miniștrilor afacerilor interne.

În ceea ce privește România, ministrul de externe Bogdan Aurescu și omologul american, Antony Blinken, au convenit în luna martie să lucreze împreună pentru includerea României în programul Visa Waiver, după ce o înțelegere similară fusese agreată și cu predecesorul lui Blinken, fostul de secretar de stat Mike Pompeo.

Potrivit legislației SUA privind imigrația și cetățenia, pentru ca Statele Unite să elimine vizele pentru România, rata de respingere a candidaților trebuie să fie sub 3%, însă la începutul anului 2020 aceasta era de 10.44%.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

RUSIA

Kremlin: Putin a cerut, în discuția cu Trump, oprirea înarmării forțelor ucrainene și furnizării de informații către Kiev pentru un armistițiu complet

Published

on

© Trump White House/ Flickr

Președintele rus Vladimir Putin nu a acceptat o încetare a focului mai largă, de 30 de zile, susținută de Statele Unite și pe care Ucraina a declarat că este pregătită să o accepte, ci o încetare a focului limitată la infrastructura energetică din Ucraina, liderul rus dorind oprirea tuturor livrărilor de arme către Ucraina ca o condiție prealabilă pentru orice acord de încetare completă a focului.

Potrivit unui comunicat al Kremlinului citat de Reuters și The Guardian, președintele rus a ridicat “puncte semnificative” cu privire la împiedicarea ca un astfel de armistițiu să fie folosit de Ucraina pentru a mobiliza mai mulți soldați și a se reînarma.

Comunicatul Kremlinului subliniază că o prioritate pentru Rusia rămâne “necesitatea de a opri mobilizarea forțată în Ucraina și de a reînarma forțele armate ucrainene”, iar o “condiție-cheie” pentru prevenirea escaladării războiului este “încetarea completă a ajutorului militar străin și a furnizării de informații către Kiev”.

Citiți și Casa Albă: Trump și Putin au convenit că drumul către pace începe cu încetarea focului privind infrastructura energetică și demararea imediată a negocierilor pentru încetarea completă a focului

Într-o declarație publicată după convorbirea lui Donald Trump cu Vladimir Putin, Casa Albă a declarat că cele două părți au convenit să poarte “negocieri tehnice” privind o încetare a focului maritim și, ulterior, încetarea totală a focului și pacea permanentă.

“Aceste negocieri vor începe imediat în Orientul Mijlociu”, a declarat Casa Albă după o convorbire telefonică a cărei durată a fost de cel puțin 90 de minute.

De asemenea, Trump și Putin “au convenit că un viitor cu o relație bilaterală îmbunătățită între SUA și Rusia are un potențial enorm”, cu “afaceri economice enorme și stabilitate geopolitică”.

Continue Reading

RUSIA

Casa Albă: Trump și Putin au convenit că drumul către pace începe cu încetarea focului privind infrastructura energetică și demararea imediată a negocierilor pentru încetarea completă a focului

Published

on

@ White House/ Flickr

Președintele rus Vladimir Putin a fost de acord parțial cu propunerea președintelui american Donald Trump privind o încetare a focului în Ucraina, Casa Albă confirmând marți în urma convorbirii telefonice dintre cei doi lideri că Moscova a fost de acord cu o încetare a focului limitată în domeniul energiei și al infrastructurii în Ucraina, ca parte a inițiativei conduse de SUA de a pune capăt invaziei ruse din Ucraina.

Într-o declarație publicată după convorbirea lui Donald Trump cu Vladimir Putin, Casa Albă a declarat că cele două părți au convenit să poarte “negocieri tehnice” privind o încetare a focului maritim și, ulterior, încetarea totală a focului și pacea permanentă.

“Aceste negocieri vor începe imediat în Orientul Mijlociu”, a declarat Casa Albă după o convorbire telefonică a cărei durată a fost de cel puțin 90 de minute.

De asemenea, Trump și Putin “au convenit că un viitor cu o relație bilaterală îmbunătățită între SUA și Rusia are un potențial enorm”, cu “afaceri economice enorme și stabilitate geopolitică”.

Declarația integrală difuzată de Casa Albă, conform The Guardian:

“Astăzi, președintele Trump și președintele Putin au vorbit despre nevoia de pace și de încetare a focului în războiul din Ucraina. Ambii lideri au fost de acord că acest conflict trebuie să se încheie cu o pace durabilă. Ei au subliniat, de asemenea, necesitatea îmbunătățirii relațiilor bilaterale dintre Statele Unite și Rusia. sângele și comoara pe care atât Ucraina, cât și Rusia le-au cheltuit în acest război ar fi mai bine cheltuite pentru nevoile oamenilor lor.

Acest conflict nu ar fi trebuit să înceapă niciodată și ar fi trebuit să fie încheiat cu mult timp în urmă prin eforturi de pace sincere și de bună credință.

Liderii au convenit că drumul către pace va începe cu o încetare a focului în domeniul energiei și al infrastructurii, precum și cu negocieri tehnice privind punerea în aplicare a unei încetări a focului maritim în Marea Neagră, încetarea completă a focului și pacea permanentă. Aceste negocieri vor începe imediat în Orientul Mijlociu.

Liderii au vorbit pe larg despre Orientul Mijlociu ca despre o regiune cu potențial de cooperare pentru prevenirea conflictelor viitoare. Aceștia au discutat în continuare despre necesitatea de a stopa proliferarea armelor strategice și se vor angaja alături de alții pentru a asigura o aplicare cât mai largă.

Cei doi lideri au împărtășit opinia conform căreia Iranul nu ar trebui să fie niciodată în poziția de a distruge Israelul.

Cei doi lideri au convenit că un viitor cu o relație bilaterală îmbunătățită între Statele Unite și Rusia are avantaje uriașe. Aceasta include afaceri economice enorme și stabilitate geopolitică atunci când se va ajunge la pace”.

Declarația difuzată de Kremlin cuprinde argumentele lui Putin și o listă lungă de condiții și cerințe din partea sa.

Partea rusă “a subliniat o serie de puncte semnificative” care necesită o analiză suplimentară, inclusiv cu privire la “controlul efectiv” asupra oricărei încetări a focului de-a lungul liniei de conflict și la cererea Rusiei de a opri mobilizarea ucrainenilor și reînarmarea forțelor sale armate, alături de cererea sa mai largă de a “elimina cauzele profunde ale crizei”.

Declarația a adăugat, de asemenea, “condiția-cheie” a Moscovei de a preveni o nouă escaladare a conflictului în cererea de a “înceta complet” ajutorul militar străin și schimbul de informații pentru Ucraina.

Dar citirea confirmă că Putin a fost de acord cu o încetare a focului de 30 de zile privind infrastructura energetică și spune că liderul rus a emis deja ordinele relevante.

Textul Kremlinului mai spune că Putin a “răspuns constructiv” la propunerea de încetare a focului pe mare, fiind așteptate negocieri suplimentare pe această temă.

În comunicat se mai precizează că Putin l-a informat pe Trump cu privire la planurile privind un schimb ruso-ucrainean de 175 de prizonieri de război de fiecare parte și, “ca gest de bunăvoință”, o nouă eliberare a 23 de militari ucraineni “grav răniți”.


Donald Trump anunțase luni că intenționează să discute marți despre încheierea războiului din Ucraina cu președintele rus Vladimir Putin și că negociatorii au discutat deja despre “împărțirea anumitor bunuri”, referindu-se la vizita emisarului special Steve Witkoff la Moscova de săptămâna trecută

Tot la finele săptămânii trecute, secretarul de stat american Marco Rubio și ministrul rus de externe Serghei Lavrov au discutat telefonic despre ”pașii următori” în negocierile care vizează pacea în Ucraina. De asemenea, consilierul pentru securitate națională al lui Donald Trump, Mike Waltz, a declarat că SUA manifestă ”un optimism precaut” cu privire la reușita unui acord de încetare a focului, deși președintele american Donald Trump a apreciat că discuțiile Washingtonului cu Putin au fost ”foarte bune și productive”.

Între timp, premierul britanic Keir Starmer a cerut sâmbătă ca “armele să tacă în Ucraina” și a declarat că puterile militare europene se vor întâlni joi, la Londra, în timp ce planurile de asigurare a unui acord de pace trec la o “fază operațională”.

Starmer a vorbit într-o conferință de presă în Downing Street, după o reuniune virtuală a “coaliției celor dispuși” pe care liderul britanic a convocat-o și la care au participat liderii instituțiilor Uniunii Europene, cei ai națiunilor europene, inclusiv României, ai NATO, Canadei, Ucrainei, Australiei și Noii Zeelande.

Statele Unite și Ucraina au adoptat marți, la Jeddah, pe malul Mării Roșii, o declarație comună care conciliază tensiunile dintre Washington și Kiev apărute în urma altercației dintre președinții Donald Trump și Volodimir Zelenski, cu SUA anunțând ridicarea imediată a suspendării schimbului de informații și reluarea asistenței de securitate pentru Ucraina și cu Ucraina acceptând o propunere americană pentru un armistițiu de 30 de zile și pentru pași concreți către restabilirea unei păci durabile, ca urmare a invaziei ruse.

După această declarație, aliații europeni ai Ucrainei și SUA au precizat că mingea este în terenul Rusiei, dar au arătat că se îndoiesc de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Ucraina poate obține o pace justă și durabilă sub conducerea lui Trump, consideră șeful diplomației ucrainene

Published

on

© Andrii Sybiha/ Facebook

Ministrul de externe ucrainean, Andrii Sybiha, a declarat marți că Ucraina nu este un obstacol în calea unui acord de pace cu Rusia și că este convins că poate obține o pace justă și durabilă sub conducerea președintelui american Donald Trump, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Sybiha a afirmat că Ucraina așteaptă clarificări cu privire la procesul de pace după discuția dintre Trump și omologul său rus, Vladimir Putin, care urmează să aibă loc marți. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe geopolitice anuale desfășurate la New Delhi.

Trump încearcă să obțină un acord de încetare a focului de 30 de zile, pe care Ucraina l-a acceptat săptămâna trecută. Totuși, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat în mod constant că suveranitatea Ucrainei nu este negociabilă și că Rusia trebuie să returneze teritoriile ocupate.

„Nu suntem obstacolul pentru obținerea păcii… așteptăm cu adevărat din partea Rusiei un răspuns afirmativ, necondiționat, pentru încetarea focului”, a declarat șeful diplomației ucrainene în cadrul unei dezbateri.

Trump a anunțat că va discuta marți dimineață cu Putin despre încheierea războiului din Ucraina, iar posibile concesii teritoriale din partea Kievului și controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie ar urma să fie subiecte centrale ale discuției. Trump, care în campania electorală a promis că va încheia războiul în 24 de ore, se confruntă cu un negociator dur în persoana lui Putin, despre care Zelenski a susținut că nu respectă acordurile încheiate.

Sybiha a acuzat Moscova că nu dorește să încheie războiul și a reiterat că Ucraina nu va recunoaște niciodată teritoriile ocupate de forțele ruse.

„Abordarea noastră este clară: acum este momentul pentru diplomație, pentru o diplomație fermă”, a spus el. „Credem cu adevărat că sub conducerea președintelui Trump putem obține o pace justă și de lungă durată.”

De la începutul invaziei ruse în 2022, infrastructura energetică a Ucrainei a fost ținta unor atacuri de amploare, care au provocat pene de curent și condiții de îngheț pentru milioane de oameni. În replică, Ucraina a lansat atacuri cu drone cu rază lungă de acțiune asupra rafinăriilor de petrol, stațiilor de pompare și porturilor rusești utilizate pentru exporturile de petrol și gaze.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA12 minutes ago

România, o nouă misiune umanitară pentru transportul unor pacienți arși din Macedonia de Nord la un spital din Belgia

INTERNAȚIONAL26 minutes ago

Șefa diplomației europene avertizează că Moscova nu poate fi de încredere: „Rusia nu dorește cu adevărat să facă niciun fel de concesii”

U.E.50 minutes ago

Mai multe state din nordul UE fac apel la accelerarea procesului de aderare a Ucrainei, în contextul opoziției repetate a lui Orban: A sosit momentul unor decizii ambițioase

ROMÂNIA1 hour ago

Ministrul Bogdan Ivan a discutat cu reprezentanții Confederației Patronale Concordia: România trebuie să fie un mediu sigur și atractiv pentru investiții

U.E.1 hour ago

Premierul Danemarcei cere UE să-și schimbe „mentalitatea specifică vremurilor de pace”: Sunt complet în favoarea reînarmării Europei pentru a descuraja „o Rusie foarte agresivă”

ROMÂNIA2 hours ago

România și Bulgaria își consolidează cooperarea în Schengen pentru a garanta mobilitatea ”în siguranță” a cetățenilor 

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită Comisiei Europene explicații privind adoptarea unei strategii a UE pentru fuziunea nucleară

ROMÂNIA2 hours ago

ICI București, prezent la Cybersecurity Forum pentru a promova securitatea cibernetică și dezvoltarea de soluții pentru protejarea infrastructurii critice și a datelor

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Premierul Canadei anunță un acord cu Australia pentru întărirea securității în Arctica: Prioritățile SUA, altădată strâns aliniate cu ale noastre, încep să se schimbe

ROMÂNIA3 hours ago

MIPE și Camera de Comerț și Industrie Franceză în România vor organiza grupuri de lucru tematice pentru accelerarea absorbției fondurilor europene

INTERNAȚIONAL2 days ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE2 days ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE4 days ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL6 days ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ1 week ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

NATO2 weeks ago

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

Trending