Viviane Reding, vicepreşedintele CE: „Libera circulaţie nu este ceva negociabil”

Viviane RedingLibera circulaţie din interiorul Uniunii Europene nu se negociază, iar Marea Britanie, în calitate de semnatară a Directivei privind accesul liber al cetăţenilor pe piaţa UE, ar trebui să ştie că acest act nu cere guvernelor sa dea bani celor care nu muncesc, a declarat, miercuri, Viviane Reding, vicepreşedintele Comisiei Europene şi comisarul european pentru Justiţie,potrivit Adevarul.ro.

Ca răspuns la noile restricţii anunţate de premierul britanic David Cameron pentru imigranţii care vor ajunge în Albion de la 1 ianuarie, vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, a dorit să le reamintească britanicilor că aceştia sunt membri ai Uniunii Europene şi susţinători ai Pieţei Libere, piaţă care se bazează pe patru piloni fundamentali: libera mişcare a oamenilor, a capitalurilor, a bunurilor, precum şi a serviciilor. „Vi le doriţi pe toate patru sau pe niciuna”, a declarat Viviane Reding.

„Libera circulaţie nu este ceva negociabil, atâta timp cât sunteţi membri ai Uniunii şi membri ai Pieţei Unice”, le-a transmis Viviane Reding britanicilor.

Europarlamentarul susține declarațiile lui Reding: Libera circulaţie nu este negociabilă

macovei monicaEuroparlamentarul PDL Monica Macovei le-a transmis miercuri, pe blogul personal, statelor membre ale Uniunii Europene faptul că libera circulaţie este un drept fundamental care nu este negociabil.

Prim-ministrul britanic a reiterat pentru Financial Times că este îngrijorat de posibilul impact al migraţiei forţei de muncă din România şi Bulgaria pe piaţa din Marea Britanie începând cu 1 ianuarie 2014.

Monica Macovei a reamintit că „libera circulaţie este un drept fundamental al pieţei unice, pe care Marea Britanie şi toate celelalte state membre s-au angajat să-l respecte”.

„Libera circulaţie nu poate fi separată de piaţa unică. Nu poţi avea liberă circulaţie a serviciilor şi a capitalului în piaţa unică, fără libera circulaţie a persoanelor. Nu poţi avea dreptul de a stabili companii la Bucureşti sau Sofia, ca să beneficiezi de costuri reduse de producţie, fără să accepţi forţa de muncă din România şi Bulgaria în ţara ta. Şi britanicii au dreptul de a se angaja în companiile din România şi Bulgaria”, a explicat Monica Macovei.

Fostul ministru al Justiţiei a făcut referire la libertatea de care beneficiază Marea Britanie: „Companiile britanice beneficiază la nivel european de circulaţia bunurilor, serviciilor şi a capitalului. Băncile britanice şi companiile britanice de telecomunicaţii beneficiază de libertatea de a se stabili oriunde în cadrul pieţei unice care cuprinde 28 de ţări, inclusiv România şi Bulgaria. Şi turiştii britanici beneficiază de libertatea de a-şi petrece vacanţa în ţările din Europa de Est”.

Monica Macovei a cerut respectarea acestui drept fundamental al ţării noastre şi a cerut Comisiei Europene să ia atitudine în cazul nerespectării.

„Piaţa unică înseamnă libera circulaţie a capitalului, mărfurilor, serviciilor şi a persoanelor. Acesta este spiritul Tratatului şi Comisia trebuie să îl aplice în mod riguros pentru a preveni toate încercările de a restricţiona o parte a liberei circulaţii. Libera circulaţie nu este negociabilă – atâta timp cât eşti membru al acestei Uniuni şi al pieţei unice”, a concluzionat Macovei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.