Connect with us

U.E.

Viza de călătorie în UE pentru cetățenii britanici, strâns legată de aplicarea principiului reciprocității

Published

on

Resortisanții britanici ar putea intra în UE fără viză pentru perioade scurte de timp după Brexit, cu condiția ca resortisanții UE să beneficieze de aceleași condiții atunci când călătoresc în Regatul Unit.

Comisia pentru Libertăți Civile din Parlamentul European (PE) a susținut marți, în unanimitate (53 de voturi), regulile care scutesc locuitorii din Marea Britanie, având cetățenie britanică, de la obținerea de viză pentru șederea în UE de până la 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile, începând cu ziua următoare retragerii Regatului Unit din Uniune, potrivit unui comunicat al PE.

Odată ce proiectul de lege este aprobat de ambii colegislatori (Parlamentul și Consiliul), Regatul Unit va fi inclus în lista țărilor a căror resortisanți nu au nevoie să solicite viză pentru a intra în UE pentru afaceri, turism sau pentru a-și vizita rudele sau prietenii . Scutirea de viză nu prevede dreptul la muncă în UE.

Nu va exista nicio derogare de la obligația de a deține viză fără reciprocitate

Proiectul prevede în mod specific că exonerarea de obligația de a deține viză va fi acordată resortisanților din Regatul Unit pe baza reciprocității, adică cu condiția ca cetățenilor UE să li se permită, de asemenea, accesul fără vize pentru scurte călătorii de afaceri sau turistice în Regatul Unit, dacă acesta devine o țară terță.

În cazul în care Regatul Unit introduce o obligație de viză pentru resortisanții cel puțin ai unui stat membru, ,,ar trebui să se aplice mecanismul de reciprocitate prevăzut de legislația UE”, se spune în text. Acest lucru poate conduce la reintroducerea obligativității vizelor pentru resortisanții din Regatul Unit.

Raportorul privind propunerea, Claude Moraes (S&D, Regatul Unit), a declarat:

,,Având în vedere că ceasul pentru Brexit ticăie, este important să continuăm această măsură de scutire a cetățenilor britanici de obligativitatea vizelor atunci când călătoresc în UE. Acest lucru va duce într-un fel la clarificarea politicii de vize a UE după Brexit, în timp ce noi lucrăm la alte asigurări esențiale pentru britanici și cetățenii UE în același timp.”

Pasii urmatori
Deputații europeni din Comisia pentru Libertăți civile au convenit marți, cu 50 de voturi la 2, să deschidă negocierile cu Consiliul de Miniștri. Mandatul de negociere va trebui să fie confirmat de Parlament, în cursul sesiunii de azi, de la Bruxelles. Discuțiile vor începe apoi după ce Consiliul își va adopta propria poziție comună. Derogarea de la obligația de a deține viză va fi aplicabilă în toate statele membre ale UE (cu excepția Irlandei, care are propria politică de vize) și în țările asociate Schengen (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția). Irlanda și Regatul Unit au un aranjament bilateral specific care prevede călătoriile fără vize între cele două țări.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

U.E.

Eurostat: România, țara cu cele mai mici cheltuieli pentru sănătate din UE, doar 490 euro/ pe cap de locuitor

Published

on

© Ministerul Sănătății - România/ Facebook

Cheltuielile cu sănătatea în România au fost echivalente cu 5,2% din Produsul Intern Brut în anul 2017, cel mai mic procent înregistrat în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, în condiţiile în care media estimată la nivelul UE este de 9,9% din PIB, arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

La acest indicator, Franţa şi Germania sunt “campioane” în UE, cu 11,3% din PIB alocat sănătăţii, urmate de Suedia, cu 11%, notează Agerpres.

În schimb, în 12 state membre UE, cheltuielile cu sănătatea sunt echivalente cu mai puţin de 7,5% din PIB. Imediat deasupra României se situează Luxemburg (5,5% din PIB), Letonia (6% din PIB), Estonia (6,4% din PIB) şi Lituania (6,5% din PIB).


În raport cu mărimea populaţiei, în 2017 cele mai ridicate cheltuieli cu sănătatea în rândul statelor membre ale Uniunii Europene s-au înregistrat în Suedia (5.200 de euro per locuitor), Danemarca şi Luxemburg ( fiecare cu 5.100 de euro per locuitor), iar cele mai scăzute au fost raportate în România (490 de euro per locuitor) şi Bulgaria (590 de euro per locuitor).

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Din planul economic de 37 de miliarde de euro al UE, România va primi a patra cea mai mare sumă, după Polonia, Ungaria și Spania, dar înaintea Italiei, Franței sau Germaniei

Published

on

© Comisia Europeană în România/ Facebook

Din planul de ajutor economic de 37 de miliarde de euro propus de către Comisia Europeană și intitulat Inițiativa de investiții (Coronavirus Response Investment Initiative), cele 3,1 miliarde de euro de care urmează să beneficieze România reprezintă a patra cea mai mare alocare națională pentru un stat membru în lupta împotriva consecințelor socio-economice asociate pandemiei cu noul coronavirus.

Conform unui tabel al Comisiei Europene consultat de CaleaEuropeană.ro, României îi sunt alocate 3,079 de miliarde de euro. Dintre acestea, 491 de milioane de euro reprezintă sume eliberate ca lichidități, iar 2,588 miliarde de euro corespund bugetului Uniunii Europene.

Singurele țări care devansează România în ce privește finanțarea alocată acestei inițiative sunt Polonia (7,435 miliarde de euro), Ungaria (5,6 miliarde de euro) și Spania (4,145 miliarde de euro).

În schimb, România va primi mai mulți bani decât Italia, Franța sau Germania în cadrul acestei inițiative.

Astfel, prima coloană reprezintă lichiditățile care provin din sumele de prefinanțare ce nu au fost cheltuite din fondurile de coeziune ale UE pe care statele membre ar trebui să le ramburseze în mod normal la bugetul UE până la sfârșitul lunii iunie 2020. Cea de-a doua coloană este dată cofinanțarea din bugetul UE care ar fi disponibilă dacă lichiditățile menționate anterior sunt utilizate pentru a finanța răspunsul economic împotriva efectelor noului coronavirus. Coloana a treia reprezintă totalul primelor două, fără a fi necesară alocarea unor bani suplimentari din fondurile naționale.

Coloana a patra reprezintă finanțări separate și sunt sume rămase din totatul Fondurilor de Investiții și Structurale Europene.

Comisia Europeană precizează că alocările naționale depind de sumele pe care statele membre trebuiau să le ramburseze Comisiei în acest an. Acestea depind de dimensiunea anvelopei bugetare pentru coeziune și de viteza de implementare.

Practic, lichiditățile de 491 de milioane de euro pentru România provin din sumele de prefinanțare ce nu au fost cheltuite din fondurile de coeziune ale UE pe care statele membre ar trebui să le ramburseze în mod normal la bugetul UE până la sfârșitul lunii iunie 2020. 

Suma de 2,588 de miliarde de euro reprezintă reprezintă cofinanțarea din bugetul UE care ar fi disponibilă dacă lichiditățile menționate anterior sunt utilizate pentru a finanța răspunsul economic împotriva efectelor noului coronavirus.

Comisia Europeană mai precizează că raportul dintre cele două tipuri de alocări variază de la un stat membru la altul, deoarece ratele de cofinanțare variază și de la o țară a UE la alta. De fapt, acestea depind de prosperitatea relativă a statelor membre ale UE.

Pachetul propus de Comisia Europeană și denumit Inițiativa de investiții (Coronavirus Response Investment Initiative) a fost aprobat de Parlamentul European într-o sesiune plenară extraordinară ce avut loc la 26 martie, iar conform unei decizii formale a Consiliului, planul va intra în vigoare la 1 aprilie 2020.

Continue Reading

U.E.

Spania propune creșterea bugetului UE pentru lupta împotriva Covid-19: Este nevoie de mai multă solidaritate între statele membre

Published

on

© European Union, 2019

Ministrul de externe al Spaniei, Arancha Gonzalez, a propus marți creșterea bugetului Uniunii Europene pentru a face față crizei cauzate de pandemia de coronavirus, informează Reuters, preluat de Agerpres.

„Poate că ar trebui să îmbunătățim fluxul de numerar european, probabil că bugetul european ar trebui să fie mai mare”, a spus Gonzalez la postul de radio francez Europa1.

Aceasta a spus că Banca Centrală Europeană și Comisia Europeană au anunțat eforturi, dar este nevoie de mai multă solidaritate între țările Uniunii Europene.

Liderii celor 27 de state membre ale UE au decis pe 26 martie, după discuții care au durat peste șase ore în sistem de videoconferință, să acorde două săptămâni miniştrilor de finanţe din zona euro pentru ca aceştia să prezinte un răspuns economic comun la criza provocată de pandemia COVID-19.

Într-o declarație comună adoptată la distanță de Emmanuel Macron, Angela Merkel, Giuseppe Conte, Pedro Sanchez, Klaus Iohannis și ceilalți șefi de stat sau de guvern au decis să își coordoneze acțiunile pentru a limita răspândirea virusului, cu accent pe procurarea de echipamente medicale și promovarea cercetării, dar și pentru a pregăti o strategie de ieșire din această criză, care să cuprindă „un amplu plan de recuperare cuprinzător și investiții fără precedent”.

De asemenea, șefii de stat sau de guvern au salutat măsurile anunțate recent de Banca Centrală Europeană prin alocarea a 750 de miliarde de euro pentru datorii, planul de 37 de miliarde de euro al Comisiei Europene aprobat joi de Parlamentul European, flexibilizarea regulilor bugetare prin suspendarea prevederilor Pactului de Stabilitate și Creștere și permiterea ajutoarelor de stat sau contribuția Băncii Europene de Investiții.

Spania înregistrează aproximativ 88.000 de cazuri de infectare cu coronavirus și peste 7700 de decese, fiind a treia cea mai grav afectată țară din lume, după SUA și Italia.

Continue Reading

Facebook

Guvernul României: Măsuri de prevenție coronavirus (COVID-19)

Măsuri de prevenție - COVID19

Măsuri de prevenție - COVID-19#Coronavirus #COVID19

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 11 martie 2020
Advertisement
Advertisement

Trending