Connect with us

INTERNAȚIONAL

Vizită încrucișată: Premierul Dacian Cioloș va merge la Washington, iar șeful diplomației americane, John Kerry, vine la București

Published

on

Premierul Dacian Cioloş va efectua în prima jumătate a acestui an o vizită oficială la Washington, în timp ce secretarul de stat al SUA John Kerry va veni în România pentru a discuta cu autorităţile de la Bucureşti.

Şeful Cancelariei Prim-ministrului, Dragoş Tudorache, a declarat că partea română şi cea americană au stabilit o “vizită încrucişată”, respectiv ca fiecare înalt demnitar să se deplaseze, la un interval relativ scurt, în capitala celeilalte ţări.

ciolos kerryDiscutăm şi căutăm să fixăm, încercând să prindem în prima jumătate a acestui an vizita domnului Kerry la Bucureşti şi vizita premierului la Washington. Detaliile, cine cu cine se va vedea, sunt încă în curs de stabilire, inclusiv datele şi cine va face primul vizita”, a declarat şeful Cancelariei guvernamentale pentru profit.ro, citat de Adevărul.

Îl voi încuraja cât de des posibil pe secretarul Kerry să viziteze România. A trecut mult timp, prea mult, de când un secretar de stat din SUA a vizitat Bucureştiul, deci eu sper să schimb asta cândva curând”, a spus și Hans Klemm, ambasadorul SUA în România.

John Kerry a fost invitat să vină într-o vizită diplomatică la București de către omologul său român, Lazăr Comănescu, la ultima ministerială de externă a NATO.

Detaliile celor două vizite au fost discutate cu prilejul vizitei în România a adjunctului lui John Kerry pentru afaceri europene, Victoria Nuland.

Citiți și Victoria Nuland s-a întâlnit cu Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni

Citiți și Premierul Dacian Cioloș, întâlnire informală cu Victoria Nuland. Situația din R. Moldova, relația cu Rusia și climatul investițiilor, printre subiectele abordate

Nuland s-a întâlnit, în urmă cu două săptămâni, la Bucureşti, cu prim-ministrul Dacian Cioloş şi cu preşedintele Klaus Iohannis. 

Urmăriți și VIDEO&TEXT Corespondență. De la New York la Washington: Klaus Iohannis l-a invitat la București pe vicepreședintele SUA, Joe Biden

Preşedintele Klaus Iohannis a efectuat, la rândul său, în septembrie anul trecut, o vizită oficială la Washington, unde a avut o întrevedere cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden, în marja Adunării Generale ONU.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

Premierul Canadei anunță un acord cu Australia pentru întărirea securității în Arctica: Prioritățile SUA, altădată strâns aliniate cu ale noastre, încep să se schimbe

Published

on

© Premier P.J. Akeeagok/ X

Premierul canadian Mark Carney a anunțat marți un acord cu Australia de șase miliarde de dolari canadieni (3,8 miliarde de euro) pentru construirea de radare cu scopul de a supraveghea Arctica, avertizând că prioritățile Statelor Unite ‘încep să se schimbe’, notează AFP.

“Lumea se schimbă și adversarii noștri sunt din ce în ce mai îndrăzneți”, a declarat Mark Carney presei la Iqaluit, în Nunavut, teritoriu din nord-estul Canadei.

 

“Instituțiile și normele internaționale care au asigurat securitatea Canadei sunt în prezent puse în discuție. Iar prioritățile Statelor Unite, aliatul nostru, altădată strâns aliniate cu ale noastre, încep să se schimbe”, a continuat el, potrivit Agerpres.

După o vizită în Europa, premierul, care și-a preluat mandatul vineri, a mers în acest teritoriu canadian apropiat de Groenlanda, “pentru a reafirma suveranitatea și securitatea Canadei în Arctica”.

Donald Trump și-a exprimat în repetate rânduri dorința de a anexa Groenlanda, un teritoriu autonom danez.

Australia este o forță în tehnologia radarului trans-orizont, un sistem avansat care permite reperarea amenințărilor pe o zonă largă.

O investiție de 420 de milioane de dolari a fost, de asemenea, anunțată marți de prim-ministrul canadian pentru a consolida prezența militară a Canadei în Nordul Îndepărtat pe tot parcursul anului.

“Securizarea Canadei este o prioritate strategică absolută a guvernului nostru”, a subliniat Mark Carney. “Va trebui să facem mai mult în acest sens”, a adăugat el.

La rândul său, ministrul apărării Bill Blair a anunțat la începutul acestei luni crearea a trei noi centre militare în Arctica. 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Macron, Scholz și Starmer salută “progresul lui Trump către o încetare a focului”, dar cer ca Ucraina să fie la masa discuțiilor: Ucraina poate conta pe Europa. Nu vom dezamăgi Kievul

Published

on

© Bundeskanzler/ X

Președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german în exercițiu Olaf Scholz și prim-ministrul britanic Keir Starmer au apreciat marți seară că discuția telefonică dintre președinții SUA și Rusiei, Donald Trump și Vladimir Putin, și concluziile acesteia reprezintă un pas înainte în drumul către un acord de pace între Rusia și Ucraina, dar au subliniat că Occidentul european va continua să sprijine Ucraina și armata sa în rezistența în fața agresiunii militare ruse.

În cadrul unei conferințe comune de presă la Berlin cu președintele francez Emmanuel Macron, Olaf Scholz, cancelarul german demisionar, a declarat că, deși acordul privind încetarea atacurilor Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei este “un început bun” și un prim pas important, “nu poate exista un acord fără Ucraina”, relatează The Guardian.

“Următorul pas trebuie să fie o încetare completă a focului pentru Ucraina și cât mai repede posibil. Desigur, este clar că amândoi suntem de acord și cu acest lucru”, a spus Scholz, referindu-se la el și la Macron.

Scholz a reiterat, de asemenea, că nicio decizie nu ar trebui luată fără implicarea Ucrainei.

Liderii Germaniei și Franței au promis că vor continua să ofere ajutor militar Ucrainei, după ce președintele rus Vladimir Putin a cerut “încetarea completă” a asistenței militare occidentale în cadrul unei convorbiri telefonice cu Trump, notează și Deutsche Welle.

“Amândoi suntem de acord că Ucraina poate conta pe noi, că Ucraina poate conta pe Europa și că nu vom dezamăgi (Kievul)”, a declarat Scholz.

Macron a adăugat că “vom continua să sprijinim armata ucraineană în războiul său de rezistență împotriva agresiunii ruse”.

Liderul francez reluat necesitatea implicării Ucrainei. “Am promovat pacea încă din prima zi și acest lucru nu poate fi realizat fără participarea Ucrainei la discuții”, a subliniat Emmanuel Macron.

Într-un ecou al celor exprimate de Emmanuel Macron și Olaf Scholz, Downing Street, biroul premierului britanic Keir Starmer, a salutat “progresul pe care președintele Trump l-a făcut către o încetare a focului” în urma convorbirii sale cu Vladimir Putin, dar a insistat că negocierile trebuie să conducă la o “pace justă și durabilă pentru Ucraina”.

Citiți și Zelenski acceptă armistițiul de 30 zile convenit de Trump cu Putin, dar apreciază că este “corect să știm în detaliu ce au oferit rușii americanilor sau ce au oferit americanii rușilor”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți, în prima reacție publică după discuția telefonică între președinții Trump și Putin, că Ucraina ar sprijini o propunere a Statelor Unite de a opri atacurile asupra infrastructurii energetice rusești și a spus că speră să vorbească cu președintele american Donald Trump despre discuțiile sale cu Vladimir Putin.

Cred că va fi corect să avem o conversație cu președintele Trump și vom ști în detaliu ce au oferit rușii americanilor sau ce au oferit americanii rușilor“, a spus Zelenski. El a adăugat că Ucraina va sprijini toate propunerile care conduc la o “pace stabilă și justă”.

Citiți și Kremlin: Putin a cerut, în discuția cu Trump, oprirea înarmării forțelor ucrainene și furnizării de informații către Kiev pentru un armistițiu complet

Președintele rus Vladimir Putin nu a acceptat o încetare a focului mai largă, de 30 de zile, susținută de Statele Unite și pe care Ucraina a declarat că este pregătită să o accepte, ci o încetare a focului limitată la infrastructura energetică din Ucraina, liderul rus dorind oprirea tuturor livrărilor de arme către Ucraina ca o condiție prealabilă pentru orice acord de încetare completă a focului.

Potrivit unui comunicat al Kremlinului, președintele rus a ridicat “puncte semnificative” cu privire la împiedicarea ca un astfel de armistițiu să fie folosit de Ucraina pentru a mobiliza mai mulți soldați și a se reînarma.

Comunicatul Kremlinului subliniază că o prioritate pentru Rusia rămâne “necesitatea de a opri mobilizarea forțată în Ucraina și de a reînarma forțele armate ucrainene”, iar o “condiție-cheie” pentru prevenirea escaladării războiului este “încetarea completă a ajutorului militar străin și a furnizării de informații către Kiev”.

Citiți și Casa Albă: Trump și Putin au convenit că drumul către pace începe cu încetarea focului privind infrastructura energetică și demararea imediată a negocierilor pentru încetarea completă a focului

Într-o declarație publicată după convorbirea lui Donald Trump cu Vladimir Putin, Casa Albă a declarat că cele două părți au convenit să poarte “negocieri tehnice” privind o încetare a focului maritim și, ulterior, încetarea totală a focului și pacea permanentă.

“Aceste negocieri vor începe imediat în Orientul Mijlociu”, a declarat Casa Albă după o convorbire telefonică a cărei durată a fost de cel puțin 90 de minute.

De asemenea, Trump și Putin “au convenit că un viitor cu o relație bilaterală îmbunătățită între SUA și Rusia are un potențial enorm”, cu “afaceri economice enorme și stabilitate geopolitică”.

Negocierile privind încetarea focului în Ucraina “vor începe duminică la Jeddah”, în Arabia Saudită, a afirmat marți seară emisarul american Steve Witkoff, după o discuție telefonică între președintele Donald Trump și omologul său rus Vladimir Putin. Emisarul a mai afirmat că delegația americană în Arabia Saudită va fi condusă de secretarul de stat Marco Rubio și de consilierul pentru securitate națională Mike Waltz.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Zelenski acceptă armistițiul de 30 zile convenit de Trump cu Putin, dar apreciază că este “corect să știm în detaliu ce au oferit rușii americanilor sau ce au oferit americanii rușilor”

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți, în prima reacție publică după discuția telefonică între președinții Trump și Putin, că Ucraina ar sprijini o propunere a Statelor Unite de a opri atacurile asupra infrastructurii energetice rusești și a spus că speră să vorbească cu președintele american Donald Trump despre discuțiile sale cu Vladimir Putin.

Cred că va fi corect să avem o conversație cu președintele Trump și vom ști în detaliu ce au oferit rușii americanilor sau ce au oferit americanii rușilor“, a spus Zelenski, citat de The Guardian.

El a adăugat că Ucraina va sprijini toate propunerile care conduc la o “pace stabilă și justă”.

Vorbind din Finlanda, unde efectuează o vizită, după convorbirea dintre Trump și Putin, liderul ucrainean a declarat că Ucraina asistă la o nouă consolidare a forțelor ruse în apropierea regiunii ucrainene Sumy și că Rusia pregătește noi ofensive pe fronturile Zaporizhzhia, Sumy și Kharkiv în lunile următoare, pentru a exercita o presiune maximă asupra Ucrainei.

Totodată, la sosirea la Helsinki, Zelenski a subliniat că Europa ar trebui să fie inclusă în negocierile de pace din Ucraina.

“Europa trebuie să fie la masa negocierilor și tot ceea ce privește securitatea europeană trebuie decis împreună cu Europa”, a scris Zelenski pe platforma de socializare Telegram, citat de Reuters.

Deși a descris discuțiile dintre Trump și Putin ca fiind “pași către pace, președintele ucrainean a atenționat că solicitările lui Vladimir Putin privind încetarea ajutorului militar, schimbul de informații și mobilizarea Ucrainei urmăresc slăbirea Kievului, în timp ce a adăugat că o încetare a focului necondiționată sau parțial necondiționată ar fi un rezultat pozitiv.

Citiți și Kremlin: Putin a cerut, în discuția cu Trump, oprirea înarmării forțelor ucrainene și furnizării de informații către Kiev pentru un armistițiu complet

Președintele rus Vladimir Putin nu a acceptat o încetare a focului mai largă, de 30 de zile, susținută de Statele Unite și pe care Ucraina a declarat că este pregătită să o accepte, ci o încetare a focului limitată la infrastructura energetică din Ucraina, liderul rus dorind oprirea tuturor livrărilor de arme către Ucraina ca o condiție prealabilă pentru orice acord de încetare completă a focului.

Potrivit unui comunicat al Kremlinului, președintele rus a ridicat “puncte semnificative” cu privire la împiedicarea ca un astfel de armistițiu să fie folosit de Ucraina pentru a mobiliza mai mulți soldați și a se reînarma.

Comunicatul Kremlinului subliniază că o prioritate pentru Rusia rămâne “necesitatea de a opri mobilizarea forțată în Ucraina și de a reînarma forțele armate ucrainene”, iar o “condiție-cheie” pentru prevenirea escaladării războiului este “încetarea completă a ajutorului militar străin și a furnizării de informații către Kiev”.

Citiți și Casa Albă: Trump și Putin au convenit că drumul către pace începe cu încetarea focului privind infrastructura energetică și demararea imediată a negocierilor pentru încetarea completă a focului

Într-o declarație publicată după convorbirea lui Donald Trump cu Vladimir Putin, Casa Albă a declarat că cele două părți au convenit să poarte “negocieri tehnice” privind o încetare a focului maritim și, ulterior, încetarea totală a focului și pacea permanentă.

“Aceste negocieri vor începe imediat în Orientul Mijlociu”, a declarat Casa Albă după o convorbire telefonică a cărei durată a fost de cel puțin 90 de minute.

De asemenea, Trump și Putin “au convenit că un viitor cu o relație bilaterală îmbunătățită între SUA și Rusia are un potențial enorm”, cu “afaceri economice enorme și stabilitate geopolitică”.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
U.E.7 seconds ago

Mai multe state din nordul UE fac apel la accelerarea procesului de aderare a Ucrainei, în contextul opoziției repetate a lui Orban: A sosit momentul unor decizii ambițioase

ROMÂNIA22 minutes ago

Ministrul Bogdan Ivan a discutat cu reprezentanții Confederației Patronale Concordia: România trebuie să fie un mediu sigur și atractiv pentru investiții

U.E.38 minutes ago

Premierul Danemarcei cere UE să-și schimbe „mentalitatea specifică vremurilor de pace”: Sunt complet în favoarea reînarmării Europei pentru a descuraja „o Rusie foarte agresivă”

ROMÂNIA1 hour ago

România și Bulgaria își consolidează cooperarea în Schengen pentru a garanta mobilitatea ”în siguranță” a cetățenilor 

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 hour ago

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită Comisiei Europene explicații privind adoptarea unei strategii a UE pentru fuziunea nucleară

ROMÂNIA1 hour ago

ICI București, prezent la Cybersecurity Forum pentru a promova securitatea cibernetică și dezvoltarea de soluții pentru protejarea infrastructurii critice și a datelor

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Premierul Canadei anunță un acord cu Australia pentru întărirea securității în Arctica: Prioritățile SUA, altădată strâns aliniate cu ale noastre, încep să se schimbe

ROMÂNIA2 hours ago

MIPE și Camera de Comerț și Industrie Franceză în România vor organiza grupuri de lucru tematice pentru accelerarea absorbției fondurilor europene

ROMÂNIA2 hours ago

Bolojan și Ciolacu s-au pus de acord privind poziția României la Consiliul European axat pe competitivitate, simplificare, apărare și Ucraina

U.E.2 hours ago

De la Berlin, Macron salută “votul istoric” al Bundestagului privind investițiile în apărare: “O veste bună pentru Germania și o veste bună pentru Europa”

INTERNAȚIONAL2 days ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE2 days ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE4 days ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL5 days ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 days ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ1 week ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

NATO2 weeks ago

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

Trending