Vizită istorică. Prințul William, primul membru al familiei regale britanice care va efectua o vizită oficială în Israel și teritoriile palestiniene

Prințul William va deveni primul membru al familiei regale britanie care va efectua o vizită oficială în Israel și teritoriile palestiniene. Autoritățile britanice anunță însă că deplasarea sa în Țara Sfântă nu va avea un mesaj politic, informează AFP, citat de Adevărul.ro.

 Al doilea în ordinea succesiunii la tronul Marii Britanii, prinţul William va merge săptămâna viitoare într-o vizită oficială în Israel şi teritoriile palestiniene.

El urmează să sosească luni seara pe Aeroportul Internaţional din Tel Aviv, din direcţia Iordania, unde se va întâlni cu  prinţul moştenitor Hussein bin Abdullah, tineri iordanieni, militari britanici şi refugiaţi sirieni.

Vizita Prințului William are loc într-un context sensibil, ca urmare a deciziei președintelui american, Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului.

De la Tel Aviv, prinţul britanic se va deplasa în Cisiordania şi în estul Ierusalimului, un teritoriu considerat anexat de Israel şi revendidată de palestinieni drept capitală a statului la care aspiră. Pe fondul conflictului israeliano-palestinian, partea britanică dă asigurări că prinţul nu este o personalitate politică. Totuşi, vizitele oficiale regale sunt organizate la cererea guvernului.

După sosirea la Tel Aviv, prinţul va dormi la Hotelul King David din Ierusalim, fostul cartier general al Mandatului britanic din Palestina, înainte de înfiinţarea statului Israel în 1948.

Marţi, va depune o jerbă la memorialul Shoah, după care va avea întrevederi separate cu premierul Benjamin Netanyahu şi preşedintele Reuven Rivlin.

Miercuri, va fi primit la Ramallah de către preşedintele palestinian Mahmoud Abbas.

Călătoria Prințului William se va încheia joi, cu o deplasare la Muntele Măslinilor din Ierusalimul de Est.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.