De la vinul de lux la inițiativa ”O centură, un drum”, Franța și China au convenit ieri să își consolideze relațiile economice, aspect care se traduce printr-un dublu beneficiu pentru părțile implicate.
Președintele francez Emmanuel Macron a semnant marți, în cea de-a doua zi a vizitei sale în China, mai multe acorduri în valoare de miliarde de euro, care vizează sectoarele strategice ale industriei, comerțul, arta sau energia, potrivit Deutsche Welle.

Foto: Emmanuel Macron si Xi Jinping/ Foto/ Emmanuel Macron
Franţa caută să-şi ”reechilibreze” relaţiile comerciale cu China, care generează cel mai mare deficit extern francez (30 de miliarde de euro în 2016).
Noul ”Drum al Mătăsii”
În cadrul întrevederii, președintele chinez, Xi Jinping a punctat că va lucra împreună cu omologul său francez la inițiativa ”O centură, un drum”, cunoscut și sub numele de noul ”Drum al Mătăsii”, după ce președintele Emmanuel Macron și-a arătat deja sprijinul pentru acest proiect a căruia valoare se ridică la mai mult de 4 trilioane de euro. ” Din punct de vedere istoric, Drumul Mătăsii a reprezentat o cale de comunicare și de schimb. A fost un drum care a legat Asia de Europa. Ar trebui să reluăm cooperare și schimburi (n.r. comerciale)”, a sprecizat liderul președintele francez.
De cealaltă parte, Xi Jinping a afirmat că noul ”Drum al Mătăsii” ”nu aparține unui singur stat și reflectă viziunea chineză asupra guvernării globale”.
Se preconizează că proiectul va fi terminat până în 2049, valoarea acestuia fiind estimată la un cuantum între 4 și 8 trilioane de euro, deși unele voci vehiculează că suma este mult mai mare.
Macron a cerut însă Chinei să asigure Uniunii Europene un acces sporit la piețele interne, spunând că “dacă nu facem acest lucru responsabil, prima reacție naturală va fi aceea de renunțare de ambele părți”.
China a fost, de asemenea, de acord, să ridice embargoul impus în urmă cu 16 ani cărnii de vită ”în următoarele șase luni”.
De asemenea, Emmanuel Macron a asistat la semnarea unui contract cu gigantul chinez de vânzări online JD.com, care s-a angajat să vândă, pe platformele sale, produse franceze în valoare de două miliarde de euro, către consumatori chinezi, în următorii doi ani. Compania s-a declarat pregătită să opereze în Franţa.
La finalul unei întrevederi bilaterale, cei doi şefi de stat au asistat la semnarea mai multor documente, inclusiv a unui ”memorandum în vederea unui acord comercial” cu privire la construirea de către Areva a unei uzine de tratare a combustibililor nucleari uzaţi.
”Este vorba despre zece miliarde de euro imediat, iar asta va salva filiera”, şi-a exprimat satisfacţia ministrul Economiei Bruno Le Maire, în cadrul delegaţiei.
Acest acord este providenţial pentru Areva, fostul giuvaier al sectorului nuclear civil şi aflat în mare dificultate, care negocia de zece ani cu partenerul său chinez CNNC, potrivit Adevărul.ro.
În afară de probleme economice, cele două ţări au convenit asupra deschiderii unui Centru Pompidou la Shanghai.
Întrucât acordurile sunt “memorandumuri de înțelegere”, se așteaptă ca Franța și China să-și respecte cuvântul. Acestea nu reprezintă înțelegeri concrete, ceea ce înseamnă că acordurile s-ar putea schimba pe parcurs.
Emmanuel Macron, care a sosit luni la Xi’an (nord), şi-a început ziua de vizită de la Beijing cu o vizită a Oraşului Interzis, împreună cu soţia sa, Brigitte.
El a putut să mediteze la o frază scrisă pentru împăraţi – ”Cu echitate, să se guverneze pornind din centru”.
Din Beijing, Emmanul Macron se va deplasa miercuri în Italia.
În primul său discurs, el a promis, luni, să revină ”cel puţin o dată pe an” în China, pentru a ”crea încredere pas cu pas”.