Connect with us

CHINA

Vizita lui Emmanuel Macron în China, capitalizată. Acesta a semnat mai multe acorduri economice bilaterale cu Beijingul care asigură accesul Franței pe piețele chineze

Published

on

De la vinul de lux la inițiativa ”O centură, un drum”, Franța și China au convenit ieri să își consolideze relațiile economice, aspect care se traduce printr-un dublu beneficiu pentru părțile implicate.

Președintele francez Emmanuel Macron a semnant marți, în cea de-a doua zi a vizitei sale în China, mai multe acorduri în valoare de miliarde de euro, care vizează sectoarele strategice ale industriei, comerțul, arta sau energia, potrivit Deutsche Welle.

Foto: Emmanuel Macron si Xi Jinping/ Foto/ Emmanuel Macron

Franţa caută să-şi ”reechilibreze” relaţiile comerciale cu China, care generează cel mai mare deficit extern francez (30 de miliarde de euro în 2016).

Noul ”Drum al Mătăsii”

În cadrul întrevederii, președintele chinez, Xi Jinping a punctat că va lucra împreună cu omologul său francez la inițiativa ”O centură, un drum”, cunoscut și sub numele de noul ”Drum al Mătăsii”, după ce președintele Emmanuel Macron și-a arătat deja sprijinul pentru acest proiect a căruia valoare se ridică la mai mult de 4 trilioane de euro. ” Din punct de vedere istoric, Drumul Mătăsii a reprezentat o cale de comunicare și de schimb. A fost un drum care a legat Asia de Europa. Ar trebui să reluăm cooperare și schimburi (n.r. comerciale)”, a sprecizat liderul președintele francez.

De cealaltă parte, Xi Jinping a afirmat că noul ”Drum al Mătăsii” ”nu aparține unui singur stat și reflectă viziunea chineză asupra guvernării globale”.

Se preconizează că proiectul va fi terminat până în 2049, valoarea acestuia fiind estimată la un cuantum între 4 și 8 trilioane de euro, deși unele voci vehiculează că suma este mult mai mare.

Macron a cerut însă Chinei să asigure Uniunii Europene un acces sporit la piețele interne, spunând că “dacă nu facem acest lucru responsabil, prima reacție naturală va fi aceea de renunțare de ambele părți”.

China a fost, de asemenea, de acord, să ridice embargoul impus în urmă cu 16 ani cărnii de vită ”în următoarele șase luni”.

De asemenea, Emmanuel Macron a asistat la semnarea unui contract cu gigantul chinez de vânzări online JD.com, care s-a angajat să vândă, pe platformele sale, produse franceze în valoare de două miliarde de euro, către consumatori chinezi, în următorii doi ani. Compania s-a declarat pregătită să opereze în Franţa.

La finalul unei întrevederi bilaterale, cei doi şefi de stat au asistat la semnarea mai multor documente, inclusiv a unui ”memorandum în vederea unui acord comercial” cu privire la construirea de către Areva a unei uzine de tratare a combustibililor nucleari uzaţi.

”Este vorba despre zece miliarde de euro imediat, iar asta va salva filiera”, şi-a exprimat satisfacţia ministrul Economiei Bruno Le Maire, în cadrul delegaţiei.

Acest acord este providenţial pentru Areva, fostul giuvaier al sectorului nuclear civil şi aflat în mare dificultate, care negocia de zece ani cu partenerul său chinez CNNC, potrivit Adevărul.ro.

În afară de probleme economice, cele două ţări au convenit asupra deschiderii unui Centru Pompidou la Shanghai.

Întrucât acordurile sunt “memorandumuri de înțelegere”, se așteaptă ca Franța și China să-și respecte cuvântul. Acestea nu reprezintă înțelegeri concrete, ceea ce înseamnă că acordurile s-ar putea schimba pe parcurs.

Emmanuel Macron, care a sosit luni la Xi’an (nord), şi-a început ziua de vizită de la Beijing cu o vizită a Oraşului Interzis, împreună cu soţia sa, Brigitte.

El a putut să mediteze la o frază scrisă pentru împăraţi – ”Cu echitate, să se guverneze pornind din centru”.

Din Beijing, Emmanul Macron se va deplasa miercuri în Italia.

În primul său discurs, el a promis, luni, să revină ”cel puţin o dată pe an” în China, pentru a ”crea încredere pas cu pas”.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CHINA

UE solicită Chinei să-și folosească influența pentru a convinge Rusia să se retragă din Ucraina pentru ”a opri vărsarea de sânge”

Published

on

© European Union, 2022

Uniunea Europeană a solicitat joi Chinei să-și folosească influența asupra Moscovei pentru ”a opri vărsarea de sânge” în Ucraina, convingând Rusia să-și retragă trupele din țara pe care a invadat-o, anunță France Presse, conform Agerpres.

Li Hui, trimisul special al Beijingului aflat în turneu prin Europa pentru a discuta despre soluționarea politică a conflictului din Ucraina, a fost întâmpinat la Bruxelles de Enrique Mora, ”mâna dreaptă” a şefului diplomaţiei europene Josep Borrell, înainte de a pleca vineri la Moscova.

Reprezentantul UE ”a salutat” vizita lui Li la Kiev săptămâna trecută, după apelul telefonic al preşedintelui chinez Xi Jinping către liderul ucrainean Volodimir Zelenski.

”UE aşteaptă de la China, membru permanent al Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, să lucreze pentru retragerea imediată şi necondiţionată a tuturor forţelor şi echipamentelor militare ruse de pe întreg teritoriul ucrainean”, se precizează în comunicat.

Ambele părți ”au convenit să rămână în contact şi să continue să lucreze pentru o pace durabilă în Ucraina”.

Li Hui, fost ambasador al Chinei la Moscova, se află de o săptămână într-un turneu prin Europa pentru a discuta despre ”rezolvarea politică” a conflictului din Ucraina.

Acesta a vizitat Ucraina, Polonia și Franța, înainte de a vizita Rusia.

Beijingul a prezentat în luna februarie o propunere de încetare a focului în 12 puncte, intitulată ”Poziția Chinei cu privire la soluționarea politică a crizei ucrainene”, primită cu rezerve de liderii occidentali, care au opinat că acesta trebuie judecat după faptele sale, nu după vorbe.

Citiți și: Președintele Consiliului European susține că este în interesul UE să mențină o cooperare „stabilă și constructivă” cu China

China, aflată într-o relație afabilă cu Moscova, unite de aceeași viziune anti-NATO și anti-SUA, nu a condamnat până acum războiul pornit de Putin împotriva Ucrainei și a proferat retorica Rusiei la adresa Alianței.

Continue Reading

CHINA

Franța și UE sunt hotărâte să sprijine Ucraina pe ”pe termen lung” și ”în toate domeniile”, este mesajul transmis de Paris emisarului chinez aflat în turneu prin Europa

Published

on

© Présidence de la République France/ Flickr

Franța și Uniunea Europeană sunt hotărâte să sprijine Ucraina ”pe termen lung” și în ”toate domeniile”, a reafirmat Parisul, marți, unui emisar chinez, trimis de Beijing în Europa pentru a discuta despre o soluționare politică a războiului declanșat de Rusia, anunță AFP, citat de Agerpres.

Ministerul francez de Externe, reprezentat de directorul său general pentru afaceri politice și de securitate, Frédéric Mondoloni, a subliniat ”întreaga responsabilitate a Rusiei în izbucnirea şi continuarea războiului”, în cursul unei întâlniri cu emisarul special chinez Li Hui, însărcinat cu problema ucraineană, potrivit unui comunicat al Parisului.

Conform sursei, Franța a salutat ”reluarea dialogului dintre China și Ucraina” și a reamintit că aceasta din urmă ”îşi exercită dreptul de legitimă apărare” şi a insistat că Franţa şi UE sunt ”hotărâte să sprijine (Ucraina) pe termen lung, în toate domeniile”.

Li Hui, fost ambasador al Chinei la Moscova, se află de o săptămână într-un turneu prin Europa pentru a discuta despre ”rezolvarea politică” a conflictului din Ucraina.

Acesta a vizitat Ucraina și Polonia înainte de a vizita Franța, de unde va porni spre Germania și, ulterior, Rusia.

Beijingul a prezentat în luna februarie o propunere de încetare a focului în 12 puncte, intitulată ”Poziția Chinei cu privire la soluționarea politică a crizei ucrainene”, primită cu rezerve de liderii occidentali, care au opinat că acesta trebuie judecat după faptele sale, nu după vorbe.

Citiți și: Macron afirmă că Rusia a intrat într-o “formă de vasalitate faţă de China” și că a “pierdut geopolitic” războiul cu Ucraina

China, aflată într-o relație cordială cu Moscova, unite de aceeași viziune anti-NATO și anti-SUA, nu a condamnat până acum războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei.

 

Continue Reading

CHINA

China își trimite reprezentantul special pentru afaceri eurasiatice într-un tur european pentru găsirea unei soluții politice la criza din Ucraina

Published

on

© Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine

Trimisul special al Chinei pentru afaceri euro-asiatice, Li Hui, își va începe săptămâna viitoare misiunea de a găsi o soluție politică la criza dintre Ucraina și Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, informează AFP, preluat de Agerpres.

„Din 15 mai, ambasadorul Li Hui, reprezentant special al guvernului chinez pentru afaceri eurasiatice, va merge în Ucraina, Polonia, Franţa, Germania şi Rusia pentru a discuta cu fiecare dintre aceste părţi despre o reglementare politică a crizei ucrainene”, a declarat presei Wang Wenbin.

Li Hui este fost vice-ministru al afacerilor externe şi specialist în spaţiul ex-sovietic. A fost ambasador al Chinei în Rusia timp de zece ani, între 2009 şi 2019, având contacte regulate cu preşedintele rus Vladimir Putin. Acesta va fi cel mai înalt oficial chinez care va ajunge pe teritoriul ucrainean de când Rusia a organizat invazia din februarie 2022.

„Vizita reprezentanților chinezi în țările relevante este o altă demonstrație a angajamentului Chinei de a promova pacea și discuțiile. Aceasta demonstrează pe deplin că China este ferm de partea păcii”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing. „Actuala criză din Ucraina se prelungește și se intensifică, iar efectul de propagare continuă. China este dispusă să continue să joace un rol constructiv în construirea unui mai mare consens internațional privind încetarea focului, inițierea discuțiilor de pace și prevenirea escaladării situației … pentru a promova o soluționare politică a crizei ucrainene”, a adăugat oficialul chinez.

Vizita reprezentantului special a fost anunțată pentru prima dată de președintele chinez Xi Jinping în convorbirea cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, luna trecută, prima lor discuție de la începutul războiului.

Beijingul a fost supus unor presiuni enorme din partea Washingtonului și a aliaților săi pentru a face mai mult pentru a media în război.
Deși a făcut apeluri repetate la pace, China nu a condamnat Rusia pentru agresiunea sa. În februarie, la prima aniversare a războiului, a prezentat un document de poziție în 12 puncte, dar documentul nu a oferit sugestii specifice pentru a pune capăt conflictului.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA10 hours ago

Klaus Iohannis, laureat cu Premiul Civic German la Düsseldorf: Românii sunt pro-europeni convinși. Aderarea la Schengen ar fi un semnal important pe fondul creșterii euroscepticismului în Europa

INTERNAȚIONAL15 hours ago

România, reprezentată de Bogdan Aurescu la ceremonia de învestire a lui Erdogan: Suntem parteneri strategici și aliați apropiați în NATO

MAREA BRITANIE15 hours ago

Regele Charles al III-lea a mărturisit ce-l leagă de România: Am fost mișcat profund de suferințele românilor după al Doilea Război Mondial. Am vrut să amintesc lumii că România este o țară specială

MAREA BRITANIE16 hours ago

AFP: Transilvania este “onorată” să îl primească regele “său” Charles al III-lea, care a ales România pentru prima sa călătorie în străinătate după încoronare

MAREA BRITANIE1 day ago

La prima vizită externă după încoronare, Charles al III-lea l-a citat în limba română pe Eminescu: Am ajuns să iubesc România, “țară de glorii, țară de dor”

MAREA BRITANIE1 day ago

Klaus Iohannis l-a primit pe regele Charles al III-lea, “un mare prieten al României”, la Palatul Cotroceni: Datorită interesului Majestății Voastre, frumusețea satelor și tradițiilor românești a trecut granițele

U.E.1 day ago

Annalena Baerbock consideră că războiul rus din Ucraina a reprezentat un punct de cotitură pentru securitatea din regiunea Mării Baltice: Securitatea fiecăruia dintre noi este securitatea noastră, a tuturor

NATO1 day ago

Secretarul general al NATO va participa la ceremonia de învestire a lui Erdoǧan, la Ankara. Aderarea Suediei la Alianță, principalul scop al vizitei în Turcia

COMISIA EUROPEANA1 day ago

UE a sprijinit România cu 3 miliarde de euro prin instrumentul SURE pentru a proteja locurile de muncă și lucrătorii de impactul pandemiei de COVID-19

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Bruxelles-ul propune modernizarea normelor UE privind siguranța și durabilitatea maritimă și prevenirea poluării apelor de către nave

MAREA BRITANIE1 day ago

La prima vizită externă după încoronare, Charles al III-lea l-a citat în limba română pe Eminescu: Am ajuns să iubesc România, “țară de glorii, țară de dor”

INTERNAȚIONAL2 days ago

Antony Blinken avertizează, într-un discurs la Helsinki, că o încetare a focului în Ucraina ar reprezenta o “pace Potemkin” favorabilă Rusiei. SUA vor discuții ample despre securitatea europeană

NATO2 days ago

Klaus Iohannis, despre garanții de securitate pentru R. Moldova și Ucraina: Dacă nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova, înseamnă că am pierdut

NATO2 days ago

Stoltenberg, la Olso: Avem nevoie de un cadru care să asigure garanții pentru securitatea Ucrainei și pentru a întrerupe ciclul de agresiune al Rusiei

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Klaus Iohannis: Summitul Comunității Politice Europene, o dovadă relevantă pentru aderarea R. Moldova la UE. România și celelalte state europene îi sunt alături

ROMÂNIA3 days ago

“Nu sunteți singuri!”: Klaus Iohannis face apel ca sprijinul UE pentru R. Moldova să aibă mai multă mai multă vizibilitate în rândul cetățenilor

ROMÂNIA3 days ago

Nicolae Ciucă va continua discuțiile cu sindicaliștii pentru rezolvarea grevei din Educație. Guvernul va aproba pe 1 iunie creșterile salariale pentru profesori

ROMÂNIA4 days ago

Ministrul Sănătății anunță finalizarea noii forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO1 week ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

Team2Share

Trending