Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Vizita lui Frans Timmermans la București. Eurodeputatul Siegfried Mureșan (PMP, PPE): Ea arată că în România există o problemă urgentă care îngrijorează profund Europa

Published

on

Vizita de joi a prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, la București nu este una cu caracter normal, iar modul cum a fost ea programată arată că există ”o problemă urgentă”, declară Siegfried Mureșan, membru al Parlamentului European și purtătorul de cuvânt al Partidului Popular European.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, eurodeputatul român (PMP, PPE) a reamintit dinamica dialogului pe tema legilor justiției dintre Comisia Europeană și puterea executivă și legislativă de la București, începând cu scrisoarea comună a președintelui și prim-vicepreședintelui Comisiei Europene din data de 24 ianuarie și culminând cu vizita prim-ministrului Viorica Dăncilă la Bruxelles.

”În 24 ianuarie, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, au făcut o declarație comună în care avertizau Guvernul României de pericolul ca acțiunile sale să ducă la regresul reformelor din justiție. Am spus atunci că acela este un ultim avertisment al Comisiei Europene și un semnal al instituțiilor europene că urmează să acționeze pentru a apăra statul de drept din România, așa cum o cer românii în stradă de mai bine de un an. Exact așa s-a întâmplat. În săptămâna imediat următoare, președintele României, Klaus Iohannis, a fost invitat la Bruxelles pentru a discuta despre situația din țara noastră. După numirea Vioricăi Dăncilă ca prim-ministru al României, atât președintele Consiliului European, Donald Tusk, cât și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au trimis scrisori de felicitare noului premier în care cereau Guvernului respectarea valorilor europene. În 7 februarie, Parlamentul European a organizat o dezbatere despre amenințările la adresa statului de drept din România. Apoi, prim-ministrul Viorica Dăncilă a fost invitată de urgență la Bruxelles pentru a vedea care sunt planurile noului guvern privind justiția. Este clar că nu a convins și, iată, vedem că prim-vicepreședintele Comisiei Europene responsabil cu statul de drept, Frans Timmermans, vine la fel de urgent la București unde și-a programat întâlniri cu toți liderii politici români pentru a înțelege ce se întâmplă la noi în țară”, a scris Mureșan.

Vă spun clar că nu este normal ca un prim-vicepreședinte al Comisiei să își programeze o întâlnire atât de importantă într-un timp atât de scurt decât dacă este o problemă urgentă care îngrijorează profund instituțiile europene și întreaga Europă”, a adăugat aceasta.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, responsabil cu portofoliul bunei reglementări și a statului de drept, efectuează joi o vizită la București într-un context extrem de tensionat generat de propunerea ministrului Justiției de revocare a procurorului-șef al DNA, dar și în condițiile unui schimb de scrisori contradictorii între Jean-Claude Juncker și Frans Timmermans, pe de o parte, și președinții celor două camere ale Parlamentului, pe de altă parte.

Înaltul oficial european va avea întrevederi cu președintele Klaus Iohannis, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea și cu premierul Viorica Dăncilă

Citiți și Cel mai important om din Comisia Juncker vine joi în România: Frans Timmermans se întâlnește cu oficialii de top de la București în plin scandal între DNA și ministrul Justiției

De asemenea, prim-vicepreședintele Timmermans se va întâlni cu reprezentanți ai sistemului judiciar din România și membri ai comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei, organism creat pentru reformarea legilor justiției.

Într-o declarație acordată în exclusivitate CaleaEuropeana.ro la Bruxelles, Frans Timmermans a transmis că așteaptă ca autoritățile de la București să îi ofere explicații cu privire la propunerea de revocare a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, precizând că se va întâlni cu aceasta.

”Mă voi întâlni cu ea (procurorul-șef) și cu ministrul justiției și le voi asculta argumentele”, a spus prim-vicepreședintele Comisiei Europene.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

POLITICĂ

PSD marchează 130 de ani de la crearea primului partid social democrat în România printr-un eveniment la care participă Marcel Ciolacu și Frans Timmermans, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene

Published

on

© Partidul Social Democrat

Partidul Social Democrat și PES activists România organizează vineri la București un eveniment prin care marchează 130 de ani de la crearea primului partid social democrat în România.

”Vineri, 31 martie, se sărbătoresc 130 de ani de la crearea primului partid social democrat în România.  Partidul Social Democrat și PES activists România organizează cu acest prilej un eveniment inedit prin care va fi evocată contribuția substanțială a social democraților români la dobândirea drepturilor sociale, promovarea justiției sociale și a egalității de șanse între femei și bărbați, precum și rolul hotărâtor pe care personalități istorice ale stângii l-au avut la înfăptuirea Marii Uniri, cât și ulterior, prin eforturile realizate în vederea renașterii democrației românești după Revoluția din 1989, respectiv pentru aderarea României la NATO și Uniunea Europeană”, precizează Partidul Social Democrat într-un mesaj publicat pe Facebook.

La evenimentul care va avea loc la Teatrul de Operetă şi Musical ”Ion Dacian” din Bucureşti, începând cu ora 14.00,  vor participa președintele formațiunii politice, Marcel Ciolacu, dar și vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans, responsabil pentru implementarea Pactului Verde European. 

 

Continue Reading

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac cere Comisiei Europene suplimentarea compensațiilor pentru fermierii români până la 100 de milioane de euro: Solidaritate înseamnă sprijin pentru toți cei afectați

Published

on

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) cere Comisiei Europene să suplimenteze până la cel puțin 100 de milioane de euro compensațiile pentru agricultorii român afectați de consecințele războiului rus din Ucraina.

”Mă adresez Comisiei Europene. Știu că mâine (n.r. joi) va avea loc o ședință importantă care vizează România: evaluarea cu privire la suplimentarea bugetului necesar fermierilor români, care au fost afectați de criza de secetă, de criza generată de cerealele pe care le-am primit și le-am gestionat pentru a fi exportate din Ucraina, țară puternic afectată de invazia nedreaptă și nejustificată, brutală a Rusiei.  Cu toții am aplaudat, în această sală, această deschidere extraordinară, însă cer Comisiei mâine să aloce o suplimentare de 100 de milioane de euro, bani necesari pentru a ajuta fermierii români, într-un moment atât de complicat”, a fost apelul lansat de Tomac în plenul Parlamentului European, reunit în sesiune plenară la Bruxelles.

”Solidaritate înseamnă sprijin pentru toți cei afectați de consecințele războiului criminal început de Rusia”, a mai spus eurodeputatul. 

Comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski a anunțat compensații pentru fermierii din statele aflate în prima linie de primire a cerealelor ucrainene . Ele se ridică la 56,3 milioane de euro, finanţată din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), defalcate după cum urmează: Poloniei 29,5 milioane de euro, Bulgariei 16,75 milioane şi României 10,05 milioane.

Chiar dacă aceste trei state membre au undă verde de a dubla acest sprijin prin ajutoare de stat, fermierii și-au exprimat nemulțumirea, considerând că suma este prea mică, în contextul în care 60% din cerealele ucrainene au tranzitat România, conform mențiunilor președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul unei ședințe PPE. 

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Victor Negrescu a reușit să includă în orientările PE privind bugetul UE pentru 2024 resurse și oportunități europene suplimentare pentru România și pentru gestionarea efectelor războiului din Ucraina

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Eurodeputatul Victor Negrescu a reușit, din calitatea de responsabil al grupului S&D din Parlamentul European, să includă în orientările legislativului european privind bugetul european pe anul viitor, adoptat astăzi în Comisia pentru Bugete, resurse și oportunități europene suplimentare pentru România și pentru gestionarea efectelor războiului din Ucraina.

”Am inclus referințe explicite la nevoia de a sprijini aderarea României la spațiul Schengen, inclusiv prin alocarea de fonduri europene suplimentare, necesitatea de a veni cu sume adiționale pentru agricultură și fermieri, dar și întărirea suportului oferit statelor aflate în prima linie, precum România, susținerea Strategiei UE pentru Dunăre sau dezvoltarea infrastructurii din zonele periferice ale Uniunii Europene”, a detaliat europarlamentarul într-un mesaj publicat pe Facebook.

De asemenea, acesta a solicitat ”accesul la fondurile de pre-aderare pentru Republica Moldova, precum și implicarea statelor membre cu expertiză în oferirea de asistență statului partener, în așa fel încât să creștem calitatea sprijinului oferit acestuia”.

În egală măsură, Victor Negrescu a venit cu ”propunerea ca programele europene să fie actualizate cu rata inflației, pentru a putea să continuăm implementarea proiectelor, și am solicitat susținerea mai consistentă a acțiunilor europene dedicate IMM-urilor, educației, tinerilor, mediului rural, zonelor afectate de tranziția industrială sau sănătății”.

Acesta a obținut, printre altele, ”menținerea susținerii legislativului european pentru politica de coeziune, sursa principală de fonduri alocate pentru România, dar și menționarea necesității de a suplimenta resursele disponibile la nivel european odată cu revizuirea bugetului pe termen lung al UE, la jumătatea perioadei de implementare”.

”Uniunea Europeană nu poate doar să asiste la provocările pe care le întâmpină cetățenii. Ne trebuie răspunsuri rapide și concrete în pregătirea unei revizuiri a bugetului pe termen lung al UE, prin care să venim cu resurse financiare suplimentare, care să ofere garanția unui răspuns consistent la nevoile pe care le întâmpină românii și europenii”, a subliniat Victor Negrescu.

Plenul legislativului european va vota acest raport în sesiunea plenară din luna aprilie. Parlamentul European este implicat direct în procesul de negociere al bugetului european, procedura legală prevăzând adoptarea de orientări generale la începutul anului, în timp ce discuția privind sumele ce vor fi alocate programelor europene urmează să aibă loc în a doua parte a anului, când legislativul european va intra în negocieri interinstituționale cu Comisia Europeană și cu Consiliul.

Continue Reading

Facebook

SUA2 mins ago

UE condamnă arestarea unui jurnalist american în Rusia și critică ”disprețul sistematic” pe care Moscova îl manifestă față de libertatea presei

ROMÂNIA51 mins ago

Secretarul american al apărării l-a primit la Pentagon pe omologul român: Parteneriatul strategic dintre SUA și România nu a fost niciodată mai puternic

U.E.1 hour ago

Premierul Nicolae Ciucă, vizită în Suedia, țara care deține președinția Consiliului UE și care este ținută în șah de Turcia și Ungaria privind aderarea la NATO

NATO1 hour ago

Turcia a ratificat aderarea Finlandei la NATO. Statul scandinav are acum cale liberă să devină al 31-lea aliat nord-atlantic, în timp ce Suedia mai așteaptă

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

Politica de coeziune a UE: Comisia Europeană aprobă o contribuție de 166 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și de ape uzate în România

POLITICĂ17 hours ago

PSD marchează 130 de ani de la crearea primului partid social democrat în România printr-un eveniment la care participă Marcel Ciolacu și Frans Timmermans, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene

ROMÂNIA18 hours ago

Ministrul de Interne a discutat cu ambasadoarea SUA despre acceptarea României în Programul Visa Waiver: Ar reprezenta o recunoaștere a statutului de partener strategic al SUA

MAREA BRITANIE18 hours ago

Charles al III-lea, primul monarh britanic care s-a adresat Parlamentului german: Flagelul războiului s-a întors în Europa. Securitatea Europei este amenințată

ROMÂNIA18 hours ago

Klaus Iohannis îi primește vineri la Palatul Cotroceni pe liderul PPE Manfred Weber și pe vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans

Eugen Tomac18 hours ago

Eurodeputatul Eugen Tomac cere Comisiei Europene suplimentarea compensațiilor pentru fermierii români până la 100 de milioane de euro: Solidaritate înseamnă sprijin pentru toți cei afectați

COMISIA EUROPEANA21 hours ago

Ursula von der Leyen dorește o “reducere a riscurilor, nu o decuplare a UE de China”: Relațiile vor fi definite de modul cum Beijingul se raportează la războiul lui Putin. Echilibrul de putere în relația cu Rusia este în favoarea Chinei

MAREA BRITANIE1 day ago

Regele Charles al III-lea, la Berlin: Regatul Unit și Germania “sunt alături” de Ucraina în “apărarea libertății și suveranității” în fața unei agresiuni neprovocate

ROMÂNIA2 days ago

VIDEO Klaus Iohannis, la summitul pentru democrație organizat de SUA: România este un cap de pod al democraţiei în regiunea noastră. Vom continua să protejăm ce am realizat

ROMÂNIA4 days ago

Înainte de vizita șefului Consiliului European la Chișinău, Charles Michel și Klaus Iohannis condamnă tentativele Rusiei de a destabiliza R. Moldova și promit tot sprijinul din partea UE

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Șeful Consiliului European susține creșterea sprijinului UE pentru fermierii români: România a jucat un rol esențial care a adus venituri vitale Ucrainei

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu: România va apăra suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova și nu vom avea liniște până când nu se va vindeca definitiv de boala rusească

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Președintele Consiliului European vizitează Centrul operațional de coordonare al Poliției de Frontieră: Trebuie să luăm o decizie cât mai rapidă privind aderarea României la Schengen

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Klaus Iohannis se așteaptă că încrederea românilor în UE să revină după aderarea la Schengen: “Dacă e război la graniță și mai vine un refuz pe Schengen, este de înțeles că românii își pierd puțin răbdarea”

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Klaus Iohannis, către șeful Consiliului European: Respingerea aderării României la Schengen, o palmă dată Uniunii Europene. Această problemă trebuie rezolvată cât mai repede

POLITICĂ4 days ago

Marcel Ciolacu, cu ocazia Centenarului Constituției României Întregite: Este timpul să ne adaptăm vremurilor și să garantăm o reprezentare corectă a femeilor în societate și politică

Team2Share

Trending