Vizita de joi a prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, la București nu este una cu caracter normal, iar modul cum a fost ea programată arată că există ”o problemă urgentă”, declară Siegfried Mureșan, membru al Parlamentului European și purtătorul de cuvânt al Partidului Popular European.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, eurodeputatul român (PMP, PPE) a reamintit dinamica dialogului pe tema legilor justiției dintre Comisia Europeană și puterea executivă și legislativă de la București, începând cu scrisoarea comună a președintelui și prim-vicepreședintelui Comisiei Europene din data de 24 ianuarie și culminând cu vizita prim-ministrului Viorica Dăncilă la Bruxelles.
”În 24 ianuarie, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, au făcut o declarație comună în care avertizau Guvernul României de pericolul ca acțiunile sale să ducă la regresul reformelor din justiție. Am spus atunci că acela este un ultim avertisment al Comisiei Europene și un semnal al instituțiilor europene că urmează să acționeze pentru a apăra statul de drept din România, așa cum o cer românii în stradă de mai bine de un an. Exact așa s-a întâmplat. În săptămâna imediat următoare, președintele României, Klaus Iohannis, a fost invitat la Bruxelles pentru a discuta despre situația din țara noastră. După numirea Vioricăi Dăncilă ca prim-ministru al României, atât președintele Consiliului European, Donald Tusk, cât și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au trimis scrisori de felicitare noului premier în care cereau Guvernului respectarea valorilor europene. În 7 februarie, Parlamentul European a organizat o dezbatere despre amenințările la adresa statului de drept din România. Apoi, prim-ministrul Viorica Dăncilă a fost invitată de urgență la Bruxelles pentru a vedea care sunt planurile noului guvern privind justiția. Este clar că nu a convins și, iată, vedem că prim-vicepreședintele Comisiei Europene responsabil cu statul de drept, Frans Timmermans, vine la fel de urgent la București unde și-a programat întâlniri cu toți liderii politici români pentru a înțelege ce se întâmplă la noi în țară”, a scris Mureșan.
”Vă spun clar că nu este normal ca un prim-vicepreședinte al Comisiei să își programeze o întâlnire atât de importantă într-un timp atât de scurt decât dacă este o problemă urgentă care îngrijorează profund instituțiile europene și întreaga Europă”, a adăugat aceasta.
Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, responsabil cu portofoliul bunei reglementări și a statului de drept, efectuează joi o vizită la București într-un context extrem de tensionat generat de propunerea ministrului Justiției de revocare a procurorului-șef al DNA, dar și în condițiile unui schimb de scrisori contradictorii între Jean-Claude Juncker și Frans Timmermans, pe de o parte, și președinții celor două camere ale Parlamentului, pe de altă parte.
Înaltul oficial european va avea întrevederi cu președintele Klaus Iohannis, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea și cu premierul Viorica Dăncilă.
Citiți și Cel mai important om din Comisia Juncker vine joi în România: Frans Timmermans se întâlnește cu oficialii de top de la București în plin scandal între DNA și ministrul Justiției
De asemenea, prim-vicepreședintele Timmermans se va întâlni cu reprezentanți ai sistemului judiciar din România și membri ai comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei, organism creat pentru reformarea legilor justiției.
Într-o declarație acordată în exclusivitate CaleaEuropeana.ro la Bruxelles, Frans Timmermans a transmis că așteaptă ca autoritățile de la București să îi ofere explicații cu privire la propunerea de revocare a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, precizând că se va întâlni cu aceasta.
”Mă voi întâlni cu ea (procurorul-șef) și cu ministrul justiției și le voi asculta argumentele”, a spus prim-vicepreședintele Comisiei Europene.
.