UE trebuie să facă pași esențiali la nivel intern pentru a-și reafirma viziunea politică în raport cu Rusia, după erori precum vizita la Moscova a lui Josep Borrell, a declarat eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), într-un interviu pentru caleaeuropeana.ro.
Vorbind despre poziționarea UE față de Rusia în raport cu noile coordonate transatlantice stabilite de administrația Biden, eurodeputatul român, a declarat că vizita europeană a lui Joe Biden este „primul act de politică externă de mare magnitudine”, în timpul căruia „a ales Europa și aliații reali, democratici, de dincolo de Atlantic”, fără a proceda ca Donald Trump care a avut ca primă vizită în străinătate în Arabia Saudită. „Acest lucru arată clar spre ce direcție merge politica externă a administrației Biden”, a punctat Vlad Nistor.
Totuși, politicianul este de părere că în ciuda contextului favorabil pentru revigorarea parteneriatului transatlantic, „UE va putea foarte rapid să-și recupereze rolul, pe care cred îl merită cu argumente economice, politice și militare foarte serioase”, motivul fiind că„ deja o parte a Înalților Reprezentanți, mai ales Josep Borrell, au avut reacții precedente care au slăbit poziția UE în raport cu puteri precum Rusia”. „Un episod precum cel al vizitei de la Moscova nu va fi foarte curând uitat de către opinia publică europeană, de către comentatorii politici, dar, mai ales, nu va fi uitat la Moscova. Ori erorile de acest tip pot costa luni sau chiar ani de poziționare a unei realități politice față în față cu o alta, precum cea din Federația Rusă”, a explicat Vlad Nistor.
Astfel, eurodeputatul român este de părere că Uniunea Europeană este cea care va trebui în interiorul ei să facă câțiva pași esențiali, iar asta ține de restabilirea și reafirmarea reală a importanței realității ei politice. „Foarte multe dintre necazurile pe care Europa le are astăzi sunt provocate nu din afară, ci dinăuntru”, a mai spus Vlad Nistor.
În opinia eurodeputatului român, Rusia și-a propus să umilească Uniunea Europeană și a făcut acest lucru chiar în timpul discuțiilor bilaterale cu Înaltul Reprezentant Borrell, din februarie, expulzând diplomați din trei state membre, dar fără a-i comunica decizia șefului diplomației europene.
Potrivit declarațiilor ulterioare, Josep Borrell a aflat despre incident de pe rețelele sociale și nu a reușit să aibă o reacție.
Ca urmare, Vlad Nistor s-a alăturat demersului inițiat de colegul din PPE, Riho Terras, ca a cerut la acea dată Comisiei Europene demisia Înaltului Reprezentant al UE sau acțiuni ferme împotriva acestuia. De altfel, în scrisoarea inițiată de Riho Terras și semnată de eurodeputați din diferite grupui politice ale Parlamentului European, aceștia își exprimă stupoarea că Înaltul Reprezentant nu a încheiat vizita la Moscova de îndată ce Uniunea a primit acea palmă din partea Rusiei, prin expulzarea unor diplomați.
Citiți și
Eurodeputatul Vlad Nistor: Vizita lui Josep Borrell la Moscova este umilitoare pentru UE, pentru standardele democratice pe care trebuie să le apere în lume
Eurodeputatul Vlad Nistor: Josep Borrell ar fi trebuit să se urce în avion și să plece la Bruxelles când a aflat despre expulzarea diplomaților europeni la Moscova
În acest sens, Vlad Nistor a atras atenția că Înaltul Reprezentant nu a transmis cu fermitate dezaprobarea UE față de acțiunile agresive și în opoziție cu dreptul internațional ale Rusiei așa cum a făcut-o noul președinte american Joe Biden, într-o convorbire recentă cu omologul rus, Vladimir Putin.
Mai mult, eurodeputatul consideră că prestația reprezentanților politicii externe a UE a urmat o linie descendentă după mandatului lui Javier Solana, atingând un prag negativ cu vizita în Rusia a lui Josep Borrell, iar motivul pentru acest declin este identificat în incapacitatea diplomaților de vârf de a promova și menține reputația pozitivă a Uniunii pe plan extern.
Obiectivul central al vizitei șefului diplomației europene la Moscova, în februarie, a fost de a exprima direct condamnarea puternică din partea UE a tentativei de otrăvire a opozantului rus Aleksei Navlanîi, precum și arestarea acestuia, urmată de proteste masive de stradă, reprimate în forță de autoritățile ruse, și de a aborda, prin diplomație principială, procesul de înrăutățire rapidă a relației Uniunii cu Rusia și de a ajuta la pregătirea viitoarelor discuții ale Consiliului European privind relațiile cu Kremlinul.