Connect with us

G20

Vladimir Putin l-a invitat pe Donald Trump în Rusia în luna mai 2020 pentru celebrarea a 75 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste

Published

on

© Kremlin.ru

Președintele rus, Vladimir Putin, i-a adresat vineri, în cadrul întâlnirii desfășurate în marja summitului G20 de la Osaka, omologului său american Donald Trump invitația de a face o vizită în Rusia în luna mai 2020, pentru celebrarea a 75 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste, a anunțat Iuri Uceakov, consilier al Krelinului, informează AFP, citat de Agerpres.

”Noi l-am invitat pe preşedintele american să vină în vizită pentru a 75-a aniversare a Victoriei” în Al Doilea Război Mondial, ”pe 9 mai anul viitor”, a declarat Uceakov pentru postul de televiziune Rossia 24.

Reprezentantul Kremlinului a completat că liderul de la Casa Albă a reacționat într-o ”manieră pozitivă”. 

Președintele american, Donald Trump a avut o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin, la Osaka, orașul nipon care găzduiește vineri și sâmbătă reuniunea liderilor celor mai mari 20 de puteri ale lumii.

Cu un zâmbet ironic, preşedintele american Donald Trump i-a cerut liderului de la Kremlin să nu se mai amestece în alegeri.

Trump a părut să minimalizeze scandalul generat de presupusul amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA, din 2016. Întrebat de un reporter dacă va aduce problema în discuţia pe care urma să o aibă cu Putin, preşedintele Statelor Unite a răspuns: ”Da, desigur” şi a arătat spre liderul de la Kremlin, căruia i s-a adresat apoi direct. Acesta a continuat să zâmbească şi în timp ce i se traducea schimbul de replici şi chiar a râs la apelul jovial repetat de Trump: ”Te rog, nu te amesteca în alegeri. Nu te amesteca în alegeri”.

”Nu ne-am mai văzut de mult”, a observat preşedintele Rusiei, subliniind însă că administraţiile de la Moscova şi Washington au ”lucrat mult” şi după ultima sa întrevedere cu Trump, la summitul de la Helsinki, din iulie anul trecut.

De remarcat faptul că întâlnirea dintre cei doi lideri are loc la doar câteva zile după ce Senatul rus a votat suspendarea Tratatului privind Forțele Nucleare Intermediare (INF) încheiat cu SUA, ca răspuns la o măsură similară adoptată de Washington în luna februarie.

Camera inferioară a legislativului rus, Duma, votase deja această suspendare pe 18 iunie.

Proiectul de lege pentru suspendarea participării la tratat a fost prezentat legislativului de către preşedintele Vladimir Putin, care acum mai trebuie doar să promulge actul normativ pentru ca acesta să intre în vigoare.

Amintim că ultima întrevedere Trump-Putin a avut loc anul trecut în orașul finlandez Helsinki, unde a fost negociat și încheiat unul dintre cele mai importante cadre de securitate din perioada Războiului Rece – Actul Final de la Helsinki din 1975.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CHINA

Emmanuel Macron își dorește ca Beijingul să joace ”un rol de mediere mai important” în războiul rus din Ucraina

Published

on

© Emmanuel Macron/ Twitter

Președintele francez, Emmanuel Macron, și-a exprimat miercuri dorința ca Beijingul – care a refuzat până acum să condamne invazia rusă în Ucraina – să joace ”un rol de mediere mai important”, anunță AFP, citat de Agerpres.

”China poate juca, de partea noastră, un rol de mediere mai important în lunile următoare”, în special pentru ”a evita ofensive şi mai puternice”, a declarat Macron în faţa presei la finalul summitului G20 în Indonezia.

Acesta a precizat că a discutat cu preşedintele chinez despre ”principiul” unei vizite în China la începutul anului 2023, călcând astfel pe urmele cancelarului german, Olaf Scholz, devenit primul lider european care a efectuat o vizită la Beijing după ce Xi Jinping a fost reconfirmat președinte al Partidului Comunist, consolidându-și prin această decizie puterea. 

De altfel, cei doi lideri au avut o întrevedere în contextul summitului G20, desfășurat la Bali, în cadrul căreia Macron i-a cerut omologului chinez să îşi unească forţele împotriva războiului din Ucraina şi să facă apel la preşedintele Putin pentru a “reveni la masa negocierilor”, punctând că stabilitatea mondială este, în egală măsură, în interesul Chinei, țară care a refuzat să condamne invazia rusă din Ucraina. 

Cu toate acestea, liderii principalelor economii ale G20 au emis o declarație în care condamnă „în termenii cei mai fermi” agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Declarația, aprobată miercuri după un summit de două zile în Bali, Indonezia, precizează că majoritatea membrilor au condamnat ferm războiul din Ucraina, dar au existat și alte opinii. Nu a existat nicio declarație imediată din partea Rusiei.

Continue Reading

G20

UE și Australia se angajează să abordeze ”impactul puternic pe care războiul Rusiei îl are asupra populației din întreaga lume prin perturbarea piețelor globale de energie și de alimente”

Published

on

© European Union, 2018/ Source: EC - Audiovisual Service

Australia, reprezentată de premierul Anthony Albanese, și Uniunea Europeană, prin președinții Consiliului European și Comisia Europeană, Charles Michel, respectiv Ursula von der Leyen, au organizat cea de-a doua reuniune a liderilor Australia-UE în contextul summitului G20, desfășurat în Bali, Indonezia, cu ocazia căreia aceștia și-au reafirmat ”angajamentul ferm față de valorile comune, în special față de democrație, statul de drept, drepturile omului și o ordine multilaterală bazată pe reguli”, având în vedere ”războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și schimbarea perspectivei strategice în Indo-Pacific”.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, reuniunea a fost structurată pe cinci mari teme curente defalcate în 28 de puncte, și anume: războiul declanșat de Rusia în Ucraina, regiunea Indo-Pacific, combaterea schimbărilor climatice, mediu și tranziție energetică, acordul de liber-schimb și relațiile economice, tranformarea digitală și alte chestiuni bilaterale. 

”Liderii au condamnat în cei mai duri termeni războiul de agresiune neprovocat, ilegal și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei. (…) Acțiunile Rusiei încalcă în mod flagrant dreptul internațional, inclusiv Carta ONU. Liderii și-au reiterat angajamentul ferm de a trage la răspundere Rusia, precum și pe toți autorii și complicii, și-au exprimat sprijinul ferm pentru ancheta Curții Penale Internaționale și au recunoscut eforturile Ucrainei de a asigura răspunderea, inclusiv pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei. Australia și UE au fost de acord cu faptul că retorica nucleară iresponsabilă a Rusiei este inacceptabilă și că orice utilizare de către Rusia a armelor chimice, biologice sau nucleare ar fi întâmpinată cu consecințe grave.  Acestea sunt în mod hotărât alături de Ucraina și de poporul său și rămân de neclintit în sprijinul lor pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional. Liderii s-au angajat să abordeze impactul grav pe care războiul de agresiune al Rusiei îl are asupra populației din întreaga lume prin perturbarea și volatilitatea piețelor energetice și alimentare mondiale. Aceștia au sprijinit prelungirea Inițiativei privind cerealele din Marea Neagră dincolo de perioada actuală, care se încheie în noiembrie, iar Australia a salutat rutele de solidaritate ale UE, care au oferit căi alternative pentru a permite cerealelor și altor produse agricole ucrainene să ajungă pe piețele globale”, este menționat în declarația comună dată publicității la finalul întrevederii.

În acest context, UE a recunoscut ”rolul pe care Australia îl poate juca în ceea ce privește contribuția la stabilitatea piețelor globale de gaze naturale prin aprovizionarea constantă a Indo-Pacificului. Cele două părți vor aprofunda schimburile privind aceste aspecte, inclusiv în contextul Planului REPower EU al UE. De asemenea, acestea vor consolida cooperarea intersectorială pentru a spori securitatea alimentară, inclusiv prin activități cu țările în curs de dezvoltare”, mai este precizat în document.

În ceea ce privește combaterea schimbărilor climatice, liderii au subliniat ”angajamentul comun de a adopta măsuri urgente și ambițioase pentru a aborda schimbările climatice, dezastrele naturale, pierderea biodiversității și degradarea mediului și de a sprijini statele mici, în curs de dezvoltare și vulnerabile, inclusiv țările insulare din Pacific, în ceea ce privește consolidarea rezilienței și adaptarea pentru a răspunde la impactul schimbărilor climatice”.

”Reflectând hotărârea lor comună de a accelera tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic până în 2050, UE și Australia s-au angajat să aprofundeze cooperarea în domeniul schimbărilor climatice și al tranziției energetice echitabile la nivel mondial către căi de neutralitate climatică, inclusiv în ceea ce privește eficiența energetică, energia regenerabilă, hidrogenul regenerabil și cu emisii reduse de dioxid de carbon și lanțurile de aprovizionare cu energie curată. Aceștia vor reuni experți, întreprinderi și guverne din ambele părți pentru a discuta soluții concrete. Miniștrii responsabili se vor întâlni în prima jumătate a anului 2023 pentru a impulsiona oportunitățile de colaborare cu impact ridicat, iar următorul Dialog la nivel înalt Australia-UE privind schimbările climatice și următorul Dialog la nivel înalt privind energia vor avea loc în 2023. Liderii s-au angajat, de asemenea, să coopereze pentru a construi lanțuri de aprovizionare cu minerale critice rezistente, etice și durabile, prin colaborarea în cadrul inițiativelor internaționale relevante și prin sprijinirea unui comerț și a unor investiții mai mari în mineralele și energia critice și strategice prin intermediul viitorului acord comercial dintre Australia și UE. În paralel, aceștia au convenit, de asemenea, asupra începerii rapide a discuțiilor în vederea stabilirii unui parteneriat bilateral privind mineralele critice și strategice durabile”, este anunțat în declarație.

Liderii au convenit, de asemenea, să acorde prioritate încheierii unui acord comercial ambițios și cuprinzător care să genereze noi oportunități de acces pe piață, semnificative din punct de vedere comercial, pentru toate bunurile, serviciile, investițiile și achizițiile publice”.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

SUA, UE și Indonezia au adoptat la Bali o declarație comună privind consolidarea Parteneriatului pentru infrastructură și investiții globale

Published

on

© European Union, 2022 Source: EC - Audiovisual Service

Astăzi, 15 noiembrie, Indonezia, Statele Unite și Uniunea Europeană au găzduit împreună un eveniment privind Parteneriatul pentru infrastructură și investiții globale (PGII) în marja Summitului liderilor G20, în cadrul căruia au reafirmat, printr-o declarație comună, angajamentul lor de a consolida parteneriatele globale pentru investiții de înaltă calitate în infrastructura durabilă, transparentă și de calitate în țările cu venituri mici și mijlocii, potrivit comunicatului de la Casa Albă. 

În conformitate cu tema G20 pentru 2022, „Recuperăm împreună, recuperăm mai puternic”, evenimentul privind Parteneriatul pentru infrastructură și investiții globale (PGII) a evidențiat modalitățile prin care națiunile G20 investesc împreună și investesc mai puternic pentru a face față provocărilor critice cu care se confruntă lumea în prezent.

„O infrastructură de calitate este esențială pentru rezultatele țărilor în materie de dezvoltare, pentru lanțurile de aprovizionare globale, pentru securitatea economică și națională, precum și pentru sănătatea și bunăstarea planetei și a oamenilor din întreaga lume. Acesta este motivul pentru care, la Summitul liderilor G7 din iunie din Germania, liderii au lansat PGII și și-au anunțat intenția de a mobiliza 600 de miliarde de dolari pentru investiții în infrastructura globală până în 2027”, se mai arată în comunicat.

Evenimentul privind Parteneriatul pentru infrastructură și investiții globale (PGII) demonstrează importanța parteneriatelor în vederea obținerii unei infrastructuri de calitate între membrii G20. Co-gazdele și participanții – printre care s-au numărat Argentina, Canada, Franța, Germania, India, Japonia, Republica Coreea, Senegal și Regatul Unit – au anunțat noi proiecte și noi forme de colaborare în ceea ce privește investițiile în sectoare-cheie, cum ar fi climatul și tranziția energetică, conectivitatea digitală, sănătatea și securitatea sanitară, educația și egalitatea de gen, precum și transporturile.

Tot astăzi, 15 noiembrie, a fost lansat Parteneriatul pentru o tranziție energetică echitabilă (JETP) la care va participa în premieră și Indonezia. Acest parteneriat pe termen lung va accelera tranziția justă a sectorului energetic din Indonezia, în concordanță cu menținerea limitei de 1,5 °C a încălzirii globale, susținută de un sprijin de 20 de miliarde de dolari din surse publice și private, informează un comunicat al Executivului European. 

„Indonezia este mândră să contribuie la mobilizarea obiectivului global care va schimba jocul, acela de a cataliza 600 de miliarde de dolari în investiții în infrastructură până în 2027. În calitate de Președinție a G20 și de președinte al ASEAN anul viitor, Indonezia se va asigura că țările în curs de dezvoltare vor beneficia de această inițiativă globală transformatoare, colaborând îndeaproape cu partenerii, inclusiv în ASEAN și în regiunea Indo-Pacific, pentru a realiza viziunea Parteneriatului global pentru infrastructură și investiții, pentru a investi în infrastructură pentru viitor și pentru a realiza viziunea Președinției indoneziene a G20”, a declarat Președintele Republicii Indonezia, Joko Widodo.

„Parteneriatul pentru infrastructură și investiții globale reunește parteneri – de la guverne, din sectorul privat și nu numai – pentru a obține rezultate reale pentru oamenii din întreaga lume, inclusiv aici, în Indonezia. Astăzi, liderii G20 au evidențiat importanța de a investi împreună și de a investi mai puternic pentru a răspunde nevoii enorme de infrastructură mai bună în țările cu venituri mici și mijlocii din întreaga lume, iar noi îi invităm pe toți cei care împărtășesc această viziune să se alăture eforturilor noastre”, a declarat Președintele SUA, Joe Biden.

„Parteneriatul global pentru infrastructură și investiții este o inițiativă geostrategică importantă într-o epocă de concurență strategică. Împreună cu principalele democrații, oferim parteneriate de infrastructură orientate spre valori, de înaltă calitate și transparente pentru țările cu venituri mici și mijlocii. Parteneriatul pentru o tranziție energetică echitabilă lansat cu Indonezia este un exemplu esențial”, a transmis Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Continue Reading

Facebook

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

Comisia Europeană va plăti transportul a 40.000 de tone de cereale în cadrul programului umanitar ”Cereale din Ucraina”

INTERNAȚIONAL10 hours ago

”Cereale din Ucraina”: Volodimir Zelenski a inițiat un program umanitar internațional pentru combaterea crizei alimentare globale

ROMÂNIA15 hours ago

Marcel Ciolacu a fost numit vicepreședinte al Internaționalei Socialiste la nivelul Europei Centrale și de Est

U.E.16 hours ago

Franța și Irlanda, pas important în construirea Interconectorului Celtic. Comisarul pentru energie: Proiectul este de o importanță capitală

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Comisia Europeană înființează un număr de telefon al UE destinat victimelor violenței împotriva femeilor

ROMÂNIA19 hours ago

Bogdan Aurescu: Reuniunea NATO de la București, o expresie a solidarității Aliate cu statele Flancului Estic și o reconfirmare a importanței strategice a României și a Mării Negre

COMISIA EUROPEANA20 hours ago

Ursula von der Leyen a discutat cu Zelenski despre sprijinul de urgență al UE pentru reluarea alimentării cu energie electrică. 40 de generatoare de mare putere din rezerva rescEU din România vor ajunge în Ucraina

ROMÂNIA21 hours ago

Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a reafirmat, la Kiev, determinarea României de a oferi asistență Ucrainei „atât timp cât va fi necesar”

ROMÂNIA21 hours ago

Lucian Bode, la Bruxelles: Trebuie să avem o abordare europeană unitară asupra migrației. Traficul de migranți, prioritatea principală

NATO1 day ago

Zece avioane de luptă ale Forțelor Aeriene ale Italiei și Spaniei au aterizat în România pentru a proteja spațiul aerian al NATO la Marea Neagră

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

Comisia Europeană va plăti transportul a 40.000 de tone de cereale în cadrul programului umanitar ”Cereale din Ucraina”

U.E.2 days ago

Volodimir Zelenski subliniază importanța unității europene în fața războiului rus: Suntem cu toții părți ale unui întreg

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis pledează pentru coerența posturii de descurajare și apărare a NATO pe întreg flancul estic și anunță reluarea de către România a misiunilor de poliție aeriană în țările baltice din 2023

PARLAMENTUL EUROPEAN2 days ago

Ursula von der Leyen, încrezătoare că împreună putem ”reafirma ce înseamnă să fii european”: Cei care au luptat pentru libertate nu vor accepta robia unui trecut hidos

NATO2 days ago

Stoltenberg le va cere Aliaților, la București, să facă „mai mult” pentru Ucraina: Șansele pentru o soluție pașnică cresc în funcție de ce se întâmplă pe câmpul de luptă

NATO3 days ago

Bogdan Aurescu: Vreme de trei zile România va fi capitala diplomatică europeană și euroatlantică, găzduind reuniunile miniștrilor de externe NATO și liderilor de la München

NATO3 days ago

CEO-ul Leviatan Design: Digitalizarea companiei este aliniată la standardele UE și pornește de la nevoia de a oferi predictibilitate privind calitatea produselor oferite

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis: Este posibil să avem un vot privind aderarea României la Schengen pe data de 8 decembrie. Suntem pregătiți să găsim soluții și să avem un vot

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Klaus Iohannis reiterează că România sprijină R. Moldova în criza energetică: Avem nevoie de interconectări directe mai multe și mai bune

Daniel Buda3 days ago

Daniel Buda cere Comisiei Europene flexibilizarea Directivei privind conservarea habitatelor: Fermierii din întreaga UE sunt afectați de prezența marilor prădători

Team2Share

Trending