Vladimir Putin şi Viktor Orban salută victoria lui Erdogan în alegerile din Turcia: „O veste bună pentru întreaga Europă”

Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul ungar Viktor Orban l-au felicitat luni pe Recep Tayyip Erdogan pentru realegerea sa ca preşedinte al Turciei.

Putin a spus că realegerea lui Erdogan este o dovadă a „marii autorităţi politice” a şefului statului turc al cărui important aliat este.

FOTO: Kremlin.ru

În mesajul său de felicitare, Putin „a subliniat că rezultatele scrutinului atestă pe deplin marea autoritate politică a lui Recep Tayyip Erdogan şi sprijinul larg pentru direcţia trasată sub conducerea sa”, se arată într-un comunicat al Kremlinului, citat de AFP, potrivit Agerpres.

La rândul său, Orban a spus că „stabilitatea în Turcia este o veste bună pentru întreaga Europă”, potrivit MTI.

„Stabilitatea în Turcia este o veste bună pentru întreaga Europă, în contextul în care continentul nostru se confruntă cu nenumărate provocări grave ce nu pot fi depăşite decât printr-o cooperare predictibilă şi eficientă cu Turcia”, a scris Orban în mesajul de felicitare.

Citiți și: Turcia lui Erdogan: Președintele turc, reconfirmat la putere până în 2023 după un dublu scrutin istoric în care țara sa ”a dat o lecţie de democraţie lumii”

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și partidul său AKP au câștigat duminică dublul scrutin – prezidențial și parlamentar – din Turcia, în urma unor alegeri marcate și de ample proteste în marile orașe ale țării. Victoria de duminică îi va permite liderului turc să rămână la putere pentru cel puțin încă cinci ani, până în 2023.

Recep Tayyip Erdogan conduce Turcia de facto din anul 2003 de când a preluat poziția de prim-ministru pe care a părăsit-o după 11 ani, în 2014, când a câștigat alegerile prezidențiale. Anterior, între anii 1994-1998, a fost primar al celui mai mare oraș din Turcia și din regiune, Istanbul.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.