Președintele Rusiei, Vladimir Putin, întreprinde marți o vizită în Austria – prima sa vizită bilaterală de la preluarea celui de-al patrulea mandat, luna trecută, într-un context în care relațiile dintre Bruxelles și Moscova sunt tensionate.

Foto: Vladimir Putin/ Kremlin.ru
”Nu urmărim obiectivul de a diviza nimic şi pe nimeni în UE. Suntem mult mai interesaţi ca UE să fie unită şi înfloritoare, deoarece UE este cel mai important partener comercial şi economic al nostru”, a afirmat liderul de la Kremlin, care a acordat luni un interviu radioteleviziunii austriece ORF, preluate de Reuters, informează Agerpres.
Vladimir Putin nu a mai fost într-o vizită oficială într-un stat membru al Uniunii Europene din luna iulie a anului trecut, când acesta a fost prezent în Finlanda.
Prin vizita efectuată în Austria acesta marchează 50 de ani de la primul acord de furnizare a gazelor între compania rusă Gazprom și cea austriacă OMV, pe agenda sa aflându-se și participarea la o conferință cu oameni de afaceri din ambele țări. Aspectul politic al acestei vizite va avea însă o pondere aparte.
Relațiile Rusiei cu Uniunea Europeană sunt pe o pantă descendentă după anexarea peninsulei Crimeea, urmată de sancțiuni europene împotriva Moscovei, dar și de rolul jucat de Moscova în zona separatistă a estului Ucrainei și în războiul din Siria.
Cazul Skripal reprezintă cel mai recent eveniment care a declanșat una dintre cele mai grave crize diplomatice din ultimii ani.
Regatul Unit a acuzat Rusia că a folosit o substanţă neurotoxică împotriva fostului agent secret, Serghei Skripal și a fiicei acestuia, Iulia, luând decizia de a expulza 23 de diplomați ruși.
Într-o măsură menită să arate solidaritatea Occidentului față de Marea Britanie, în total, 152 de diplomați ruși au fost expulzați din SUA, Canada, Australia, Novergia, 19 țări UE (inclusiv Marea Britanie), de la NATO și din alte state precum Ucraina, Georgia, Republica Moldova sau Albania.
Austria se înscrie însă în rândul minorității europene care nu a recurs la astfel de măsuri.
De altfel, într-un interviu publicat duminică, vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache, lider al Partidului Libertăţii (FPO, extrema-dreaptă) a cerut ridicarea sancţiunilor europene impuse Rusiei, notează Reuters. ”Este momentul să punem capăt acestor sancţiuni exasperante şi să ne normalizăm relaţiile economice şi politice cu Rusia“, a declarat el pentru ziarul ”Osterreich“.
Partidul Libertăţii, reprezentant al extremei drepte din Austria, are un acord cu partidul Rusia Unită al lui Putin. Întrebat despre legăturile Rusiei cu extremiştii de dreapta europeni, Putin a răspuns: ”Decidem pragmatic dacă cooperăm politic cu cineva. Încercăm să colaborăm cu cei care îşi exprimă public dorinţa de a colabora cu noi”.
Politica externă oficială a cancelarului austriac Sebastian Kurz, conservator, este de aliniere la poziţia UE.
Austria, stat care va prelua de la 1 iulie președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, a făcut cunoscută, prin vocea cancelarului său, dorința sa de a fi o punte între Vest și Est, printre politicile asupra cărora au convenit Sebastian Kurz și vicecancelarul Heinz-Christian Strache după alegerile de anul trecut numărându-se ”combaterea islamului politic”, îmbunătățirea relațiilor cu Rusia, și blocarea accesului noilor imigranți la mai multe servicii sociale.