Connect with us

INDIA

Vladimir Putin, vizită în India împreună cu liderul din Crimeea

Published

on

www.vosizneias.com

www.vosizneias.com

Evenimentele ultimului an, intense în lumea relațiilor internaționale, poziționează Rusia într-un rol foarte dificil: acela de a-și recalibra relațiile cu mai mulți actori internaționali, în condițiile în care cooperarea cu Occidentul poate fi resuscitată printr-o minune. Dat fiind faptul că aceea presupune un compromis în care ambele părți vor avea câte ceva de pierdut, acea minune nu se întrezărește.

În acest context internațional se înscrie și vizita lui Vladimir Putin la New Delhi, în India. Vizita liderului de la Kremlin în India are loc în contextul în care economia rusă este vizibil afectată de sancţiunile economice impuse de Occident pe fondul crizei din Ucraina, iar Moscova încearcă să își consolideze și mai mult legăturile comerciale cu alți parteneri.

În contextul în care Europa vrea să fie cât mai puţin dependentă de gazul rusesc, Vladimir Putin caută noi pieţe de desfacere în Asia. Astfel , India va cumpăra în următorul deceniu câte 10 milioane de petrol pe an, iar din 2017 va primi tot din Rusia şi gaz lichefiat în cantităţi de 2,5 milioane de tone pe an.

India este un client de nădejde al Moscovei în materie de armament. 30 la sută din producţia de armament a Rusiei ia drumul Indiei. Pentru a scădea dependenţa de dolarul american în schimburile comerciale , India şi Rusia au convenit ca plăţile să fie făcute pe cât posibil în cele două monede naţionale.

Vizita lui Putin la New Delhi pare să tensioneze relaţiile dintre India şi Statele Unite. Preşedintele rus l-a adus în avionul său pe Serghei Axionov – liderul Crimeei. Axionov a semnat cu un grup de oameni de afaceri un memorandum intitulat Parteneriatul Indiano- Crimean.

Oficialii de la New Delhi au declarat în repetate rânduri că nu susţin sancţiunile occidentale împotriva Moscovei, la fel cum nu susţin acţiunile separatiştilor pro-ruşi în estul Ucrainei.

Prezenţa lui Axionov în delegaţia lui Putin riscă să irite administraţia de la Casa Albă, mai ales că preşedintele Obama are programată o vizită oficială în India la începutul anului viitor.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community în cadrul World Economic Forum și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute.

CHINA

Sancțiuni americane. Mike Pompeo a anunțat care sunt cele opt state care vor putea cumpăra în continuare petrol iranian. Care sunt acestea

Published

on

Statele Unite au autorizat opt state, printre care China, India, Japonia, Coreea de Sud și Italia să continue achizișionarea temporară de petrol iranian, a precizat luni șeful diplomației americane Mike Pompeo, în contextul în care Washingtonul a reintrodus luni sancțiunile împotriva sectoarelor petrolier și financiar ale Iranului ce fuseseră ridicate de către fostul președinte Barack Obama, anunță AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Foto: Secretary Pompeo/ Twitter

Celelalte stat care beneficiază de o exceptare timp de șase luni sunt Grecia, Turcia și Taiwanul, a precizat înaltul oficial american, promițând o presiune ”neobosită” până când regimul iranian își va schimba la ”180 de grade” comportamentul destabilizator în Orientul Mijlociu.

”Dacă încearcă să ocolească sancţiunile noastre, vom continua să luăm măsuri pentru a le perturba activitatea. Presiunea maximă venită din partea Statelor Unite va creşte de acum, companiile din întreaga lume trebuie să înţeleagă că vom aplica strict sancţiunile”, a declarat la rândul său ministrul american al finanţelor, Steven Mnuchin, la o conferinţă de presă.

Uniunea Europeană, Franța, Germania și Marea Britanie au declarat vineri, într-un comunicat de presă comun, că regretă decizia Washingtonului de a reimpune sancțiuni asupra Iranului.

Președintele iranian, Hassan Rouhani, a anunțat că statul său va continua să vândă petrol și va încălca sancțiunile reinstituite de Statele Unite pentru sectorul energetic și bancar.

Administraţia Trump a reinstituit toate sancţiunile eliminate prin acordul nuclear din 2015, care vizau atât Iranul cât şi ţările care aveau relaţii comerciale cu această ţară. Sancţiunile vizează exporturile de petrol, transportul şi băncile, sectoare esenţiale ale economiei iraniene.

Din acordul din 2015 mai fac parte Marea Britanie, Franţa, Germania, Rusia şi China, ele respectând în continuare tratatul şi informând că vor crea o nouă metodă de plată pentru a continua comerţul cu Iranul şi să evite sancţiunile Statelor Unite.

Continue Reading

INDIA

Președintele Franței Emmanuel Macron și premierul indian Narendra Modi au inaugurat o centrală electrică solară în nordul Indiei, construită cu sprijin francez

Published

on

Președintele francez Emmanuel Macron și prim-ministrul indian Narendra Modi au inaugurat luni, în nordul Indiei, o centrală electrică solară construită cu sprijinul Franței, potrivit DPA, citat de Agerpres.

Foto: Emmanuel Macron/ Twitter

Macron, care se află într-o vizită de patru zile în India, a inaugurat centrala de 100 de MW din Dadar Kalan, în statul Uttar Pradesh. Centrala a fost construită în colaborare cu compania franceză Engie Solar şi este unul dintre proiectele sprijinite de ISA.

Inaugurarea vine la doar o zi după ce liderii celor două ţări au lansat Alianţa internaţională pentru energie solară (ISA), o organizaţie interguvernamentală care urmăreşte să ajute ţările cu climă însorită să valorifice energia solară la un cost accesibil.

Angajamentul financiar al Franței în cadrul acestei organizații interguvernamentale este de 700 de milioane de euro, ISA intenționând să mobilizeze un trilion de dolari sub formă de fonduri pentru generarea, stocarea energiei solare, dar și pentru tehnologia sectorială. Ea are 60 de semnatari, dintre care 30 au ratificat acordul, confrom Reuters.

Organizația, o inițiativă franco-indiană care a fost înființată în anul 2015 și care a fost lansată în cadrul summitului de la Paris privind schimbările climatice, are drept scop promovarea energiei solare în 121 de state.

Citiți și Președintele Franței, Emmanuel Macron, după întâlnirea cu premierul Indiei: Vom coopera pentru combaterea terorismului și a schimbărilor climatice

Cei doi lideri au avut sâmbătă discuţii la New Delhi, urmate de semnarea mai multor acorduri.

Continue Reading

BRAZILIA

Liderii lumii își intersectează drumurile la Forumul Economic Mondial de la Davos. Donald Trump și Emmanuel Macron participă în premieră. Cine sunt marii absenți

Published

on

Majoritatea țărilor G7 și Uniunea Europeană vor fi reprezentate la ediția din acest an a Forumului Economic Mondial de la Davos, un eveniment marcat de provocările unei ”lumi fracturate” care debutează marți și se încheie vineri (23-26 ianuarie) și la care vor lua parte un număr record peste 340 de lideri politici, între care vor participa în premieră Donald Trump și Emmanuel Macron. Printre marii absenți se numără președintele chinez, Xi Jinping sau președintele rus, Vladimir Putin.

La un an distanță după ce Forumul de la Davos a fost dominat de ambiția președintelui chinez Xi Jinping de a prelua inițiativa în cursa globalizării, Statele Unite – cea mai puternică economie a lumii – vor fi reprezentate la ediția din 2018 de către președintele Donald Trump, a cărui prezență este așteptată să clarifice poziția Washington-ului față de provocările și oportunitățile globalizării.

Tot la un an față de precedenta ediție, premierul britanic Theresa May se va adresa din nou audienței de la Davos într-un context diferit în care Brexit-ul a căpătat mai multă claritate, arătând că Marea Britanie are nevoie de soluții și parteneriate noi pentru a conta în luarea deciziilor la nivel global.

”Crearea unui viitor comun într-o lume fracturată”: Depășirea diviziunilor

Cei peste 340 de lideri invitați la Davos se vor concentra pe găsirea unor modalități de reafirmare a cooperării internaționale în ceea ce privește interesele comune cruciale, precum securitatea internațională, mediul și economia globală.

”Întâlnirea vine într-un moment în care concurența geostrategică dintre state este, în general, văzută a fi în creștere”, argumentează cei de la World Economic Forum, care au intitulat ediția din acest an ”Crearea unui viitor comun într-o lume fracturată”.

”Pe lângă cooperarea internațională, o prioritate suplimentară a întâlnirii va fi depășirea diviziunilor în interiorul țărilor. Acestea au fost adesea cauzate de defalcări ale contractului social ca urmare a eșecului de a proteja societățile de impactul transformării unei succesiuni de șocuri, de la globalizare la proliferarea social media și de la nașterea celei de-a patra revoluții industriale. În mod colectiv, aceste șocuri au cauzat o pierdere de încredere în instituții și au afectat relația dintre business și societate”, spun organizatorii.

Cine vine la Davos: Trump și Macron vor ”descăleca” în premieră la Forumul Economic Mondial

Discursul de deschidere al ediției din acest an va fi susținut de către Narendra Modi, premierul Indiei, o țară cu o explozie demografică consistentă și care este preconizată să devină cea de-a 5-a economie a lumii în acest an, devansând Franța și Marea Britanie.

Președintele SUA, Donald Trump, va ține un discurs la finalul Forumului Economic Mondial din acest an. De altfel, Donald Trump va deveni primul președinte american de la Bill Clinton încoace care va fi prezent la Forumul de la Davos. Liderul de la Casa Albă este așteptat să își promoveze agenda ”America mai întâi” față de liderii mondiali, alături de promovarea politicilor sale de consolidare a afacerilor americane, a industriilor americane și a muncitorilor americani.

Foto: ONU

Un alt lider important care vine la Davos în premieră este președintele francez Emmanuel Macron, cel care pare să fi dobândit în ultimele lumi poziția de cel mai influent lider european, insistând pentru numeroase reforme în materie de politică monetară și economică și de apărare. Locatarul de la Elysee este și cel mai activ lider din Europa în acest început de an după summitul bilateral cu Theresa May în care a urmărit să atragă Marea Britanie într-o cooperare în privința apărării europene și după întrevederea cu cancelarul german Angela Merkel.

FOTO: Donald Tusk/ Facebook

Alături de Trump și Macron, ale căror țări fac parte din G7, vor mai participa Angela Merkel (Germania), Theresa May (Marea Britanie), Paolo Gentiloni (Italia), Justin Trudeau (Canada) și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

FOTO: Donald Tusk/ Facebook

Printre aceștia, la nivelul țărilor G20 se adaugă Mauricio Macri, președintele Argentinei, Michel Temer, președintele Braziliei, dar și Cyril Ramaphosa, vicepreședinte al Africii de Sud. China va fi reprezentată de Liu He, un important membru al Partidului Comunist chinez care gestionează afacerile economice și monetare ale țării.

Printre liderii mondial care mai participă la Forumul de la Davos din 2018 sunt premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, premierul Norvegiei, Erna Soldberg, președintele Columbiei, Juan Manuel Santos, sau regele Iordaniei, Abdullah al II-lea.

Marii absenți ai Forumului vor fi Vladimir Putin și Xi Jinping. Președintele rus nu a mai fost prezent la Davos din 2009, iar în acest an se pregătește pentru alegerile prezidențiale din 18 martie 2018, care l-ar putea ține la putere până în 2024. La un an distanță după ce a anunțat că Beijing-ul se va deschide și mai mult și că va acționa ca un apărător al ordinii internaționale și al beneficiilor globalizării, președintele Xi Jinping, recent reales în funcție, nu va participa la Forumul de la Davos.

Fondat în 1971 de Klaus Schwab, Forumul Economic Mondial de la Davos se va afla în acest an la cea de-a 48-a ediție.

 

.

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending