RUSIA
Vladimir Putin: Este un mit ideea că Rusia și-ar dori o Europă slabă. De ce ne-ar trebui asta? Rezervele valutare ale Rusiei sunt în proporţie de 40% în euro, iar UE este cel mai mare partener comercial-economic al nostru
Published
6 years agoon

Moscova este gata să răspundă cu ridicarea reciprocă a sancţiunilor în cazul în care Parlamentul European va începe să anuleze restricţiile împotriva Rusiei, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin în timpul întâlnirii sale cu directori ai agenţiilor de presă străine organizată de TASS în marja Forumului Economic de la Sankt Petersburg, relatează Agerpres.
,,Dacă acest lucru se va întâmpla (ridicarea sancţiunilor, n.r.), noi nu doar că vom saluta aceasta, ci vom face şi paşi de întâmpinare”, a spus preşedintele rus, precizând că este vorba şi de ,,anularea restricţiilor pe care Federaţia Rusă a fost nevoită să le introducă după cunoscutele sancţiuni din partea UE”, relatează AFP, citat de Agerpres.
Totodată, președintele rus a constatat că abordarea europeană nu s-a modificat nici după scrutinul în care cetățenii Uniunii au făcut anumite alegeri pentru viitorul lor.
,,Foarte recent Comisia Europeană a luat decizia de a prelungi sancţiunile la adresa Rusiei, pentru un an”. ,,Alegerile (europarlamentare) au trecut, însă nimic din punctul de vedere al politicii reale nu se schimbă”, a subliniat el.
Vladimir Putin a spus că Moscova nu numai că își dorește să coopereze cu UE, dar și că sunt pregătiți să o facă acolo unde există interese comune.
,,Avem multe interese comune, haideţi să facem toate aceste lucruri împreună. Suntem deschişi pentru asta. Să vedem cum se va modifica în plan practic politica Europei în relaţia cu Rusia”, a adăugat şeful statului rus.
Printre problemele de interes comun cu Europa, Putin a enumerat problemele legate de securitate, lupta împotriva terorismului, apărarea mediului înconjurător şi problemele de ordin umanitar.
Vladimir Putin a declarat că este ,,un mit” afirmaţia conform căreia Rusia ar dori să vadă Europa slabă. În perspectiva sa, este în interesul Rusiei să aibă relații apropiate cu UE.
,,De ce ne-ar trebui asta? Rezervele valutare ale Rusiei sunt în proporţie de 40% în euro, cel mai mare partener comercial-economic al nostru este UE. Avem nevoie ca în Europa totul să se descompună? Este pur şi simplu absurd”, a spus el.
El a subliniat că Rusia se pronunţă pentru stabilitate, pentru menţinerea integrităţii teritoriale a tututor ţărilor.
Răspunzând unei întrebări legate de tentativa eşuată de secesiune a provinciei spaniole Catalonia, Vladimir Putin a asigurat că Moscova ,,nu doreşte ca vreun stat european să se destrame” şi a calificat drept un ‘,,delir absurd” ideea că Rusia ar fi o ameninţare pentru cineva, scrie agenţia EFE, citată de Agerpres.
,,Este un delir absurd să spui că Rusia este o ameninţare”, a completat Putin, referindu-se la o declaraţie recentă a ministrului spaniol de externe, Josep Borrell, care a descris Rusia drept o ameninţare şi China un stat rival.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

You may like
Comisar european: Energia nucleară are un rol de jucat în construirea unui sistem energetic mai rezilient și mai curat
În preambulul summitului G7, Ucraina primește din partea Comisiei Europene o nouă tranșă de un miliard de euro, parte din contribuția UE la inițiativa G7
Germania va acorda Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 9 mld. de euro. O parte a finanțării va acoperi producția de arme cu rază lungă de acțiune
UE, îngrijorată de situația din Orientul Mijlociu după atacurile israeliene asupra Iranului: Suntem gata să sprijinim orice eforturi diplomatice de dezescaladare
China pledează pentru o colaborare consolidată cu Banca Centrală Europeană
„O pace justă și durabilă trebuie să includă garanții de securitate adecvate pentru Ucraina”, afirmă aliații Kievului, care pledează pentru „o abordare 360° a securității euro-atlantice”
PARLAMENTUL EUROPEAN
Văduva lui Aleksei Navalnîi cere UE să „umple golul” lăsat de SUA și să susțină opoziția democratică rusă: Europa dispune de suficiente pârghii pentru a exercita presiune
Published
1 week agoon
June 5, 2025
Iulia Navalnaia, văduva opozantului rus Aleksei Navalnîi, laureat al premiului Sakharov care a decedat subit într-o închisoare din Siberia în februarie 2024, a cerut joi Uniunii Europene să-și intensifice sprijinul — atât economic, cât și politic — pentru mișcările democratice din Rusia, considerate „motorul schimbării” în țară, relatează EFE, preluat de Agerpres.
Adresându-se eurodeputaților în fața Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Navalnaia a subliniat că „nu poate exista o Europă sigură și prosperă dacă Rusia nu este și ea o țară democratică”, făcând apel la o mai bună colaborare între UE și opoziția rusă. În contextul schimbării de politică a Statelor Unite față de Kremlin, ea a remarcat că „nu e timpul de stat cu ‘brațele încrucișate’” și a cerut UE „să umple golul” lăsat de Washington.
„Europa dispune de suficiente pârghii pentru a exercita presiune. Mulți ruși se opun războiului și lui (Vladimir) Putin și ei vor fi motorul schimbării când va veni momentul”, a declarat Navalnaia.
Ea a evidențiat că „angajamentul de a sprijini societatea civilă rusă și pe rușii care se opun războiului în Ucraina trebuie să se transforme în fapte, în ceva practic” și să nu rămână „o simplă declarație”.
Navalnaia a mai întrebat retoric de ce „nimeni nu a reușit să oprească abuzurile” lui Putin în cei 25 de ani de putere și a răspuns că Europa și opoziția rusă „încă nu și-au unit forțele” pentru a face acest lucru. Ea a propus, printre altele, finanțarea activității media independente din Rusia, menționând că „trebuie să începem să lucrăm împreună prin lansarea unor proiecte care, chiar dacă sunt mici, au impact”.
Alături de Navalnaia, alți opozanți ruși au atras atenția asupra necesității unui dialog mai intens între UE și opoziția democratică rusă.
Vladimir Kara-Murza, activist politic ruso-britanic, jurnalist și fost deținut politic, a subliniat că „în secolul XXI este inacceptabil să te bazezi pe stereotipuri și să clasifici cetățenii după naționalitatea lor”, pledând pentru o „a treia cale”. El a insistat asupra importanței dialogului între UE și forțele democratice din Rusia și a cerut intensificarea eforturilor pentru eliberarea celor „peste 3.000 de prizonieri politici”, despre care a spus că „reprezintă cea mai mare speranță” pentru viitorul Rusiei.
Ilia Iașin, politician rus din opoziție, a cerut, la rândul său, un contact „sistemic” și „colaborare la nivel instituțional” între Uniunea Europeană și mișcarea democratică rusă, avertizând că „dacă Ucraina este cedată lui Putin, acest lucru va slăbi mișcarea noastră și va consolida regimul”. El a avertizat că „ar fi o lovitură dură pentru mișcarea democratică a compatrioților noștri și un pericol suplimentar pentru Europa”.
Potrivit lui Iașin, „aceasta îi va permite lui Putin să continue, el nu se va mulțumi doar cu Ucraina”.
IRAN
Putin i-a comunicat lui Trump că va răspunde atacurilor ucrainene. Liderii SUA și Rusiei au discutat despre implicarea Moscovei în negocierile cu Iranul privind programul nuclear
Published
1 week agoon
June 4, 2025
Președintele rus Vladimir Putin i-a spus miercuri lui Donald Trump, într-o conversație telefonică, că Moscova va trebui să răspundă recentelor atacuri ucrainene cu drone, a declarat președintele american, potrivit Reuters.
Trump a declarat că cei doi bărbați “au discutat despre atacul asupra avioanelor andocate ale Rusiei, de către Ucraina, și, de asemenea, despre diverse alte atacuri care au avut loc de ambele părți”.
Putin “a spus, și foarte ferm, că va trebui să răspundă la atacul recent asupra aerodromurilor”, a declarat Trump într-o postare pe rețelele sociale.
Trump a spus că “a fost o conversație bună, dar nu o conversație care va duce la pace imediată”.
Moscova a declarat mai devreme miercuri că opțiunile militare au fost “pe masă” pentru răspunsul său la atacurile ucrainene din adâncul Rusiei și a acuzat Occidentul că este implicat în acestea.
Rusia a îndemnat, de asemenea, SUA și Marea Britanie să rețină Kievul după atacuri, pe care oficialii ucraineni le-au lăudat ca demonstrând că Kievul încă poate riposta după mai mult de trei ani de război.
Oficialii britanici și americani au declarat că nu au avut cunoștință în prealabil de atacurile ucrainene asupra bombardierelor rusești cu rază lungă de acțiune și capacitate nucleară.
Poziția liderului american după convorbirea cu Putin vine în contextul în care, duminică, forțele ucrainene au folosit drone pentru a ataca mai multe baze aeriene rusești care găzduiesc bombardiere capabile să transporte arme nucleare. În cadrul operațiunii “Pânza de Păianjen”, Kievul susține că a lovit peste 40 de bombardiere, inclusiv la 4.300 de kilometri distanță de linia frontului
În postarea sa de pe rețelele sociale, Trump a afirmat că el și Putin au discutat și despre Iran. Putin a sugerat că ar participa la discuții menite să ajungă la un nou acord nuclear cu Teheranul, a precizat liderul de la Casa Albă.
RUSIA
Lavrov și Rubio discută reluarea negocierilor de pace ruso-ucrainene: Rusia finalizează propunerile, SUA promite sprijin pentru concilierea părților
Published
2 weeks agoon
May 29, 2025
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a avut miercuri o convorbire telefonică cu secretarul de stat american, Marco Rubio, pentru a discuta punerea în aplicare a acordurilor convenite la 19 mai de președinții Vladimir Putin și Donald Trump, potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe.
Potrivit părții ruse, cei doi oficiali au abordat inclusiv posibilitatea unor noi discuții de pace între Rusia și Ucraina, care ar putea avea loc la Istanbul, în Turcia.
„Lavrov i-a transmis lui Rubio că Moscova finalizează propunerile pentru următoarea rundă de negocieri directe cu Kievul”, se arată în comunicatul ministerului rus.
La rândul său, secretarul de stat Marco Rubio a subliniat angajamentul președintelui Trump de a încheia rapid războiul și a afirmat că „Washingtonul este pregătit să contribuie la concilierea poziției celor două părți”.
„Părțile și-au confirmat angajamentul reciproc de a continua un dialog constructiv și respectuos între departamentele de politică externă ale Rusiei și Statelor Unite”, a adăugat diplomația rusă.
De asemenea, au fost abordate și aspecte bilaterale, dar fără a fi oferite detalii suplimentare.
Într-un comunicat separat, Departamentul de Stat al SUA a salutat schimbul de prizonieri între Rusia și Ucraina, realizat weekendul trecut în formatul „1.000 pentru 1.000”.
„Secretarul de stat a reiterat apelurile președintelui Trump pentru un dialog constructiv și de bună credință cu Ucraina, ca singură cale de a pune capăt acestui război”, a transmis partea americană.
Lavrov a declarat anterior că Rusia a propus desfășurarea celei de-a doua runde de negocieri directe cu Ucraina la data de 2 iunie, în Istanbul.
„Cu sprijinul Statelor Unite, al Arabiei Saudite și al Turciei, a fost posibilă crearea condițiilor pentru reluarea negocierilor directe ruso-ucrainene”, a afirmat Lavrov într-o declarație oficială.
Deocamdată, Ucraina nu a oferit un răspuns oficial la această propunere.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Comisar european: Energia nucleară are un rol de jucat în construirea unui sistem energetic mai rezilient și mai curat

În preambulul summitului G7, Ucraina primește din partea Comisiei Europene o nouă tranșă de un miliard de euro, parte din contribuția UE la inițiativa G7

Burduja, la inaugurarea parcului fotovoltaic de la Albina, unul dintre cele mai mari din România: Adăugăm încă 60 MW pentru producția energetică verde, locală și accesibilă

Trump avertizează Iranul după ce Israel a atacat instalații nucleare iraniene: “Încheiați un acord înainte să nu mai rămână nimic”

Germania va acorda Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 9 mld. de euro. O parte a finanțării va acoperi producția de arme cu rază lungă de acțiune

UE, îngrijorată de situația din Orientul Mijlociu după atacurile israeliene asupra Iranului: Suntem gata să sprijinim orice eforturi diplomatice de dezescaladare

China pledează pentru o colaborare consolidată cu Banca Centrală Europeană

Cătălin Predoiu, la 35 de ani de la „Fenomenul Piața Universității”: Lupta pentru democrație și apartenență occidentală continuă

„O pace justă și durabilă trebuie să includă garanții de securitate adecvate pentru Ucraina”, afirmă aliații Kievului, care pledează pentru „o abordare 360° a securității euro-atlantice”

Fost șef al Comitetului Militar NATO, președintele ceh cere o “autonomie” europeană mai mare în NATO: Rolul SUA în securitatea Europei s-a modificat

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat
Trending
- EDITORIALE1 week ago
“Noi suntem Oceanul” – Ambasadorul Nicolas Warnery: Franța găzduiește Conferința ONU care ar putea lansa un pact global pentru salvarea Oceanelor
- BUSINESS1 week ago
eMAG anunță afaceri în creștere cu 12% și investiții record de peste 1,2 miliarde de lei pentru anul următor în tehnologie, logistică și antreprenoriat
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
Miniștrii OCDE ai finanțelor, economiei, afacerilor externe și comerțului au stabilit direcțiile către o prosperitate durabilă și încluzivă în 2025
- ROMÂNIA1 week ago
Șase organizații îi solicită lui Nicușor Dan numirea unui consilier prezidențial dedicat transformării digitale și crearea unui Consiliu Prezidențial pentru Transformare Digitală
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
Hurezeanu, la reuniunea OCDE de la Paris: România își aliniază investițiile și finanțările cu obiectivele de sustenabilitate