Connect with us

U.E.

Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană

Published

on

© Volodimir Zelenski/ Facebook

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat luni cererea de aderare a țării sale la Uniunea Europeană. 

“Astăzi am semnat o cerere de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană. Sunt destul de sigur că este real”, a scris Zelenski, pe Facebook.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut luni Uniunii Europene o procedură de urgență extraordinară pentru aderarea Ucrainei la UE.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a exprimat duminică în favoarea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. Ideea aderării Ucrainei la UE a fost evocată și de președintele Poloniei, Andrzej Duda, în timp ce preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunţat luni că va avea loc o dezbatere privind o viitoare aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

Extinderea reprezintă procesul prin care o țară aderă la Uniunea Europeană, explică Consiliul Uniunii Europene într-un material informativ.

Orice țară europeană care respectă valorile UE menționate în Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE) și care se angajează să promoveze aceste valori poate solicita să devină membră a UE. Valorile Uniunii sunt menționate la articolul 2 din tratat, care stipulează că “Uniunea se întemeiază pe valorile respectării demnității umane, libertății, democrației, egalității, statului de drept, precum și pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparțin minorităților. Aceste valori sunt comune statelor membre într-o societate caracterizată prin pluralism, nediscriminare, toleranță, justiție, solidaritate și egalitate între femei și bărbați”.

Primul pas este îndeplinirea de către țara în cauză a criteriilor de aderare. Aceste criterii au fost definite în cadrul unei reuniuni a Consiliului European, la Copenhaga în 1993, fiind adesea numite „criteriile de la Copenhaga”.

Criteriile de la Copenhaga stabilesc o serie de condiții democratice, economice și politice pentru țările care doresc să adere la UE:

  • instituții stabile, care să garanteze democrația, statul de drept, drepturile omului și respectarea și protecția minorităților
  • o economie de piață funcțională, precum și capacitatea de a face față concurenței și forțelor pieței în UE
  • capacitatea de a-și asuma și de a implementa în mod eficace obligațiile aferente statutului de membru, inclusiv adeziunea la obiectivele uniunii politice, economice și monetare

La rândul său, UE trebuie să aibă capacitatea de a integra noi membri.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

U.E.

Aderarea Ucrainei la UE: Robert Fico și Viktor Orban se opun abolirii unanimității în deciziile de politică externă

Published

on

© Robert Fico/ Facebook

Premierul ungar Viktor Orban și omologul său slovac Robert Fico au avertizat luni Uniunea Europeană cu privire la o eventuală abolire a regulii unanimității, opțiune evocată de diplomați pentru a contracara veto-ul Budapestei privind aderarea Ucrainei la UE, transmit AFP și MTI, potrivit Agerpres.

”Imaginați-vă că unanimitatea nu ar fi necesară în materie de politică externă. Am putea atunci să fim antrenați într-un război, astfel că nici cetățenii noștri, nici guvernele noastre nu doresc asta”, a declarat Orban într-o vizită oficială la Bratislava.

”Aceasta ar însemna negarea suveranității statelor noastre”, a adăugat șeful executivului ungar, care a dat asigurări că Ungaria este ”un membru constructiv al Uniunii Europene” care nu își apără doar propriile interese.


”Democrația nu este în Bruxelles, ci în statele membre. Competențele statelor membre sunt limitate constant de amendamente ascunse și de interpretări greșite sau reinterpretări ale tratatului fundamental. Vrem ca Bruxellesul să arate respect față de statele membre, nu doar în mod simbolic, ci respectându-le interesele”, a subliniat Viktor Orban.

Citiți și Premierul ungar Viktor Orban: Dacă Ucraina aderă la UE, în Ungaria nu vor mai ajunge bani europeni

La rândul său, Robert Fico, care la fel ca Orban este un apropiat al Kremlinului și se opune oricărui ajutor militar pentru Kiev, s-a declarat îngrijorat de ”evoluțiile în desfășurare în UE”.

”A aboli dreptul de veto este un pas către abolirea Uniunii”, a spus el, care a lansat ”un apel la marii actori”. ”Nu luați măsuri care ar amenința distrugerea blocului”, a cerut liderul slovac.

În acest stadiu, 14 dintre cele 27 de state membre UE susțin o schimbare a regulilor, potrivit comisarului european pentru extindere Marta Kos, o perspectivă ce pare totuși puțin realistă dat fiind că însăși această reformă presupune un vot cu unanimitate. 

În ultimii ani, Parlamentul European s-a pronunțat pentru eliminarea dreptului de veto al statelor membre, o decizie care revine acestora din urmă, care compun Consiliul UE și Consiliul European. În ceea ce privește statele membre, președintele francez Emmanuel Macron s-a declarat în favoarea unei reforme, iar cancelarul german demisionar Olaf Scholz, care va fi înlocuit în curând din funcție, a exprimat o opinie similară.

Continue Reading

U.E.

Viitorul cancelar german avertizează că „Europa unită este amenințată” atât de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, cât și de ascensiunea electorală a extremei drepte pe plan extern

Published

on

© Friedrich Merz/ Facebook

Viitorul cancelar german Friedrich Merz a atenționat luni că „Europa unită este amenințată” în egală măsură de războiul dus de Rusia contra Ucrainei și de ascensiunea electorală a extremei drepte pe plan extern, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Europa este amenințată din exterior de un război imperialist și autoritar la Est și, de asemenea, în interior, de cetățeni înspăimântați și incerți, chiar radicalizați”, a declarat Merz în timpul congresului partidului său, Uniunea Creștin-Democrată (CDU).

El le-a cerut cetățenilor germani să sprijine în continuare Ucraina în fața agresiunii ruse, apreciind că sunt în joc „pacea și libertatea” în Germania însăși.

„Lupta Ucrainei împotriva agresiunii Rusiei este în același timp o luptă pentru menținerea păcii și a libertății în țara noastră”, întrucât ofensiva Moscovei „se referă la ordinea politică a continentului european în ansamblul său”, a spus Merz.

Citiți și: Merz anunță primele numiri în noul guvern german: CDU revine la conducerea Ministerului de Externe după 60 de ani prin Johann Wadephul. Gunther Krichbaum va fi ministru de stat pentru Europa

Viitorul șef al executivului de la Berlin a deplâns lipsa de încredere în democrație în țara sa, indicator ajuns în prezent la un nivel minim după Al Doilea Război Mondial.

Pe de altă parte, liderul CDU le-a cerut celor aproximativ 150 de delegați să aprobe acordul de coaliție încheiat cu Partidul Social-Democrat (SPD), după ce conservatorii germani au obținut cele mai multe voturi în alegerile parlamentare din 23 februarie.

Aprobarea din partea delegaților CDU este așteptată luni seară, după ce aliatul său tradițional bavarez, Uniunea Creștin-Socială (CSU), și-a dat deja acceptul.

Acordul de coaliție va fi baza unui „guvern stabil și capabil de acțiune”, a explicat Friedrich Merz, care ar urma să preia mandatul de cancelar în 6 mai, după ce membrii Bundestagului (camera inferioară a parlamentului federal) îi vor fi dat votul.

Până atunci, un ultim obstacol constă în votul pe care membrii SPD ar trebui să îl dea acordului până marți seară.

Dacă SPD și o majoritate a deputaților vor aproba noul guvern, „vom putea în cele din urmă să începem rezolvarea problemelor țării noastre”, a declarat Merz.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană este în contact cu autoritățile din Spania și Portugalia pentru ”a înțelege cauza principală și impactul” întreruperii majore de curent

Published

on

© EU2023ES/ Flickr

Comisia Europeană a anunțat că este în contact cu autoritățile naționale din Spania și Portugalia, precum și cu ENTSO-E (n.r. Rețeaua Europeană a Operatorilor de Transport și de Sistem pentru Energie Electrică) pentru a înțelege cauza principală și impactul întreruperilor majore de electricitate care au afectat sistemele de transport, de semaforizare și spitalele, informează The Guardian și Politico Europe.

”Comisia va continua să monitorizeze situația și se va asigura că există un schimb de informații fără probleme între toate părțile relevante. În conformitate cu legislația UE în vigoare (codul de urgență și de restaurare a rețelei), există protocoale pentru restabilirea funcționării sistemului”, menționează un purtător de cuvânt al executivului european.

Întreruperi de curent au fost raportate de la Madrid la Lisabona, mari părți ale Peninsulei Iberice rămânând fără electricitate la începutul după-amiezii de luni.

Citiți și: Spania, Portugalia și regiuni din Franța, afectate de o pană majoră de curent. Cauza producerii, neclară

Pana de curent a fost cauzată de o ”oscilație foarte puternică în rețeaua electrică” care a dus la ”deconectarea sistemului energetic spaniol de la sistemul european și la prăbușirea rețelei electrice iberice la ora 12:38”, a declarat Eduardo Prieto, directorul operatorului spaniol de sisteme de transport Red Electrica.

Prieto a refuzat să speculeze cu privire la cauza suprasarcinii din sistemul național de electricitate și a refuzat să spună dacă un atac cibernetic ar fi putut contribui la această pană de curent. În timp ce fluxul de energie electrică a fost restabilit în unele părți ale Spaniei, Prieto a adăugat că va fi nevoie de șase până la zece ore pentru a restabili complet serviciul în restul țării.

Spania și Portugalia au o rețea energetică interconectată, care funcționează ca o insulă energetică și este legată de restul Europei printr-un număr mic de interconexiuni transfrontaliere cu Franța. De atfel, și zone din Hexagon au raportat pene de curent similare cu Spania vecină. 

Comisia Europeană a solicitat de ani de zile o interconectare sporită a sistemelor energetice din aceste țări, însă, deși Madridul, Lisabona și Parisul și-au manifestat în mod repetat dorința de a avansa cu acest plan, progresele au fost lente.

Operatorul portughez E-Redes a declarat că pana de curent s-a datorat unei „probleme în rețeaua electrică europeană” și că datele colectate în urma penei de curent sugerează că un dezechilibru de tensiune a fost responsabil pentru colaps.

Premierul spaniol Pedro Sánchez a convocat o reuniune de criză la Centrul de control al rețelei de electricitate a țării pentru a stabili un răspuns național la această pană de curent.

În trecut, pene masive de curent în Europa au fost provocate de perturbări minore ale rețelelor naționale. În 2003, întreaga Italie a rămas fără curent după ce o linie electrică din Elveția a fost distrusă de un copac.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
U.E.8 minutes ago

Aderarea Ucrainei la UE: Robert Fico și Viktor Orban se opun abolirii unanimității în deciziile de politică externă

NATO10 hours ago

70 de ani de la aderarea Germaniei la NATO: A trecut vremea când Alianța dorea să “țină Germania la pământ”. Acum “germanii s-au ridicat”, exact ceea ce ne trebuie în fața unui pericol mai mare

U.E.15 hours ago

Viitorul cancelar german avertizează că „Europa unită este amenințată” atât de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, cât și de ascensiunea electorală a extremei drepte pe plan extern

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Comisia Europeană este în contact cu autoritățile din Spania și Portugalia pentru ”a înțelege cauza principală și impactul” întreruperii majore de curent

ROMÂNIA16 hours ago

Angel Tîlvăr, întrevedere cu comisarul european pentru apărare: „Investițiile în apărare reprezintă nu doar o necesitate de securitate, ci și o oportunitate de consolidare a solidarității europene”

ENERGIE16 hours ago

Ministrul energiei, după întreruperile majore de curent în Spania și Portugalia: România nu are nicio problemă în sistemul energetic național

SUA16 hours ago

UE salută criticile lui Trump cu privire la atacurile Rusiei în Ucraina și afirmă că sprijinul Coreei de Nord acordat Moscovei arată disperarea Kremlinului

INTERNAȚIONAL16 hours ago

Vladimir Putin anunță un armistițiu de trei zile în Ucraina, între 8 și 10 mai

U.E.17 hours ago

Spania, Portugalia și regiuni din Franța, afectate de o pană majoră de curent. Cauza producerii, neclară

ENERGIE17 hours ago

Ministrul Burduja, prima întâlnire cu omologul din SUA, la summitul celor Trei Mări din Varșovia: România şi SUA deschid un nou capitol în parteneriatul nostru strategic în energie

ROMÂNIA5 days ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

NATO7 days ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA2 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA3 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA3 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO3 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA3 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA4 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Trending