Connect with us

INTERNAȚIONAL

Volodimir Zelenski, noul lider de la Kiev, a mers la Bruxelles, în prima sa vizită externă, pentru a reconfirma angajmentul Ucrainei față de aprofundarea integrării euro-atlantice sub administrația sa

Published

on

©️ audiovisual.ec.europa.eu

În prima sa vizită oficială externă, noul președinte ucrainean, Volodimir Zelenski, a călătorit la Bruxelles pentru a reconfirma angajmentul Ucrainei față de aprofundarea integrării euro-atlantice sub administrația sa. Liderul de la Kiev a avut o întâlnire cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, urmată de o întrevedere cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

Aderarea la UE și NATO, prioritate neschimbată a politicii externe a Kievului

Președintele ucrainean a reiterat obiectivul țării sale de integrare în structurile euro-atlantice, ca proiect politic izvorât din dorința societății din Ucraina în cadrul declarațiilor de presă ulterioare întrevederii cu Jean-Claude Juncker, informează Kyiv Post.

©️ audiovisual.ec.europa.eu

,,Cursul strategic al Ucrainei de a dobândi statutul de membru cu drepturi depline în Uniunea Europeană și în NATO este consacrat în Constituția Ucrainei și rămâne prioritatea politică externă neschimbată”, a spus el.

De asemenea, a punctat el, ,,eforturile Ucrainei de a atinge standarde înalte ale vieții și securității europene sunt cerute de societatea ucraineană și sunt scopul tuturor reformelor noastre”, potrivit sursei citate. 

Reformele din domeniul apărării și securității pentru apropierea de NATO, prioritate a mandatului lui Zelenski 

Zelenski a mai spus că Ucraina așteaptă cu nerăbdare să îi salute pe reprezentanții Consiliul Atlanticului de Nord – principalul organism decizional al Alianței, format din reprezentanți permanenți din statele sale membre – care se vor afla la Kiev, în iulie, relatează Agerpres.

Președintele ucrainean a adăugat că speră că Ucraina și NATO își vor extinde cooperarea într-o alianță cu drepturi depline. Astfel, una dintre sarcinile sale prioritare va fi să pună în aplicare prevederile Legii securității naționale a Ucrainei, aprobată în iunie 2018, ca parte a unei serii de reforme în domeniul apărării și securității, care vor fi finalizate până în 2020.

,,Acum trebuie să ne concentrăm pe obiectivul nostru principal: implementarea reformelor interne care vor aduce țara noastră mai aproape de NATO”, a spus acesta, adăugând că ,,implementarea eficientă a prevederilor Legii securității naționale este una dintre sarcinile mele de bază: reforma serviciilor de securitate, reformarea agențiilor de informații, complexul militar de producție, asigurarea controlului civil democratic asupra sectorului de securitate și apărare”, citează Deutsche Welle.

©️ NATO

De altfel, Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg l-a îndemnat marţi pe noul preşedinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, să aplice reforme ,,cheie” care să apropie ţara de Alianţă, în special în ceea ce priveşte combaterea corupţiei şi întărirea statului de drept, transmite Agerpres. Cei doi s-au întâlnit la Bruxelles, după întrevederea lui Zelenski cu președintele Comisiei Europene.

,,Aveţi un mandat puternic pentru a implementa reforme cheie, pentru a combate corupţia şi a întări statul de drept. Aceste reforme sunt esenţiale pentru a garanta securitatea şi prosperitatea tuturor ucrainenilor şi pentru a apropia Ucraina de NATO”, a afirmat Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă comună cu Volodimir Zelenski, după prima întâlnire între cei doi oficiali la sediul Alianţei Nord-Atlantice din Bruxelles.

Şeful statului ucrainean a declarat următoarele: ,,Obiectivele tuturor reformelor noastre vizează îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale ucrainenilor, eradicarea corupţiei şi modernizarea statului”, potrivit Deutsche Welle.

Întrebat cât de departe este Ucraina de intrarea în Alianţa Nord-Atlantică, Zelenski s-a limitat să răspundă: ,,Desigur, pentru noi NATO reprezintă, în primul rând, securitatea ţării noastre” şi ,,desigur, când vorbim de nivelul de pregătire al trupelor noastre asistenţa din partea NATO este un factor cheie”, scrie sursa de mai sus. 

Negocieri cu Rusia pentru rezolvarea conflictului din estul Ucrainei

În ceea ce privește negocierile de pace cu Rusia, președintele ucrainean a declarat că țara sa este pregătită pentru discuții, dar totuși va continua să-și intensifice apărarea.

,,Suntem gata să negociem cu Rusia. Suntem pregătiți să punem în aplicare acordurile de la Minsk “, a declarat el, referindu-se la o serie de acorduri de încetare a războiului rus în estul Ucrainei, ,,dar, în primul rând, trebuie să fim capabili să ne protejăm, să devenim mai puternici din punct de vedere economic, politic și militar”,  a subliniat liderul de la Kiev, citat de Agerpres.

El a adăugat că, la 5 iunie, va avea loc o nouă reuniune a Grupului Trilateral de Contact între Rusia, Ucraina și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) la Minsk, în cadrul căreia Ucraina va prezenta o serie de noi propuneri Rusiei , inclusiv o propunere de încetare a focului și un schimb de prizonieri.

©️ NATO

În acest context, secretarul general al NATO a declarat că ,,apreciem intențiile președintelui de a rezolva conflictul (cu Rusia) într-un mod pașnic”. Jens Stoltenberg a mai menţionat că, în aprilie, miniştrii de externe ai Alianţei au convenit asupra unui pachet de măsuri suplimentare, inclusiv îmbunătăţirea pregătirii forţelor navale şi a gărzilor de coastă, realizarea mai multor exerciţii în porturi şi îmbunătăţirea schimbului de informaţii, informează sursa de mai sus. 

Cu acest prilej, Volodimir Zelenski a mulţumit pentru ,,sprijinul politic şi practic pe care Ucraina îl primeşte din partea NATO”, adăugând că dorește să dea ,,un impuls angajamentului nostru faţă de Alianţă”, deoarece ,,agresiunea continuă a Rusiei este o mare provocare pentru securitatea transatlantică”. Astfel, președintele ucrainean a afirmat cu tărie că ,,biectivul nostru central este garantarea stabilităţii şi a securităţii regiunii Mării Negre, ceea ce necesită eforturi suplimentare. Avem nevoie de toate mecanismele existente şi de sprijinul pe care aliaţii sunt dispuşi să le ofere”, potrivit Kyiv Post.

În cea de-a doua zi a vizitei sale, pe 5 iunie, Zelenski se va întâlni cu Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate și cu Președintele Consiliului Europei, Donald Tusk, potrivit serviciului de presă al lui Zelenski.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERNAȚIONAL

Biden și Trudeau au ajuns la un acord privind semiconductorii pentru a crea un lanț puternic de aprovizionare nord-american cu minerale critice

Published

on

© POTUS/ Twitter

Președintele american Joe Biden și premierul canadian Justin Trudeau au prezentat vineri un front unit împotriva regimurilor autoritare, Biden vizitând capitala canadiană la câteva zile după ce liderii Chinei și Rusiei au avut un summit la Moscova, context în care liderii celor două state vecine, partenere și aliate au anunțat acorduri privind semiconductorii, migrația și reafirmând sprijinul pentru securitatea și apărarea aliaților NATO și pentru susținerea Ucrainei, relatează Reuters într-un amplu material consacrat întâlnirii.

Întrevederea dintre Biden și Trudeau s-a încheiat cu adoptarea unei declarații comune ale cărei principale puncte au vizat consolidarea rezilienței lanțurilor de aprovizionare cu minerale și semiconductoare esențiale, consolidarea alianțelor globale și investiți în apărarea și securitatea colectivă.

La o conferință de presă comună cu Trudeau, Biden a pus la îndoială nivelul de cooperare dintre China și Rusia, menționând că China nu a furnizat arme Rusiei pentru a fi folosite împotriva Ucrainei.

Biden a declarat că SUA au extins alianțele, inclusiv cu NATO, G7, Coreea de Sud și națiunile QUAD formate din SUA, Australia, India și Japonia.

“Ne-am extins semnificativ alianțele”, a spus Biden, continuând: “Spuneți-mi cum vedeți, de fapt, o circumstanță în care China și-a luat un angajament semnificativ față de Rusia. Ce angajament își pot lua?”

Adresându-se parlamentului canadian, Biden a declarat că, în calitate de membri NATO, cele două țări vor “apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO”.

Trudeau a declarat în cadrul conferinței de presă că Ucraina este o problemă de top.

“Astăzi ne-am reafirmat sprijinul nostru ferm pentru poporul ucrainean în timp ce se apără împotriva invaziei brutale și barbare a lui Putin”, a spus Trudeau.

În cadrul conferinței de presă, Trudeau a anunțat că cei doi lideri au semnat un acord cu IBM (IBM.N) pentru a dezvolta capacitatea de producție de semiconductori și a reduce dependența de producătorii străini, după ce problemele legate de lanțul de aprovizionare au afectat ambele țări.

“Statele Unite și Canada vor colabora pentru a crea un lanț de aprovizionare nord-american cu minerale critice puternic, responsabil din punct de vedere ecologic și rezistent”, arată și declarația comună adoptată.

Înainte de întâlnirile lor, cei doi lideri ajunseseră deja la un acord menit să împiedice solicitanții de azil să traverseze frontiera terestră comună dintre SUA și Canada prin puncte de trecere neoficiale.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ambasadoarea SUA în România, vizită la Constanța. Kathleen Kavalec a evidenţiat securitatea Mării Negre şi relaţiile comerciale americano-române

Published

on

© US Embassy Bucharest

Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, a efectuat sâmbătă o vizită la Constanţa pentru a sublinia importanţa interacţiunilor regionale, continuarea cooperării în domeniul securităţii şi schimburile comerciale şi investiţiile în creştere, informează Ambasada Statelor Unite la București într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Întâlnirile avute s-au concentrat asupra evoluţiilor politice şi economice din regiune, a schimburilor comerciale, a libertăţii religioase, a educaţiei şi a consolidării relaţiilor dintre popoare. 

Diplomatul american şi interlocutorii săi au discutat şi despre nevoia descurajării unor viitoare acte de agresiune, ceea ce ar permite regiunii Mării Negre să îşi atingă potenţialul deplin. 

Kavalec a vizitat şi Portul Constanţa, care are un rol crucial în gestionarea, depozitarea în silozuri şi tranzitul cerealelor ucrainene care ajung aici pe cale maritimă, ferată şi rutieră.

“Mi-a plăcut foarte mult vizita mea de astăzi la Constanța, unul dintre principalele motoare economice ale dezvoltării României și unul dintre cele mai dinamice orașe din Uniunea Europeană”, a afirmat ambasadoarea SUA.

Vizita a inclus întâlniri cu Primarul Municipiului Constanţa, Vergil Chiţac, cu Directorul General al companiei ADM România, Anton Povkhan, Directorul General al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța SA Constanţa, Florin Vizan, şi cu Muftiul Cultului Musulman din România, domnul Muurat Iusuf.

Pentru a accentua colaborarea academică româno-americană, ambasadoarea americană s-a întâlnit la Universitatea Ovidius cu rectorul Dan Marcel Iliescu, vice-rectorul Mihai Gîrţu, coordonatoarea programului de Studii Americane, Ludmila Martanovschi, directorul Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu” a Universității „Ovidius”, Florentina Nicolae, şi cu studenţi şi profesori de la specializarea Studii Americane. Ambasadoarea a vizitat şi centrul de resurse American Corner Constanţa, s-a întâlnit cu echipa acestuia şi a participat la o masă rotundă cu jurnalişti din regiune.

În cursul vizitei, Kavalec a subliniat că Statele Unite ale Americii sunt solidare cu poporul român şi a accentuat importanţa vitală a rezilienţei în regiunea Mării Negre.

Continue Reading

SECURITATE

VIDEO Uniunea Europeană și Statele Unite au efectuat primul lor exercițiu naval comun, în regiunea Indo-Pacific

Published

on

© Stefano Sannino/ Twitter

Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii au desfășurat în această săptămână primul lor exercițiu naval comun, astfel cum s-a decis în cadrul ultimei runde de consultări la nivel înalt UE-SUA privind Indo-Pacific din 2 decembrie 2022, informează într-un comunicat comun Serviciul European de Acțiune Externă și Departamentul de Stat al SUA.

Exercițiul naval comun a avut loc în perioada 23-24 martie în cadrul patrulării și exercitării libertății de navigație în largul mării de către UE și SUA. La exercițiu au participat USS PAUL HAMILTON, precum și nava spaniolă REINA SOFIA și nava italiană CARLO BERGAMINI ale Forței navale a UE în cadrul Operațiunii Atalanta.

Acesta a inclus schimburi profesionale cu privire la procedurile de îmbarcare, navigația navelor și instruiri menite să îmbunătățească interoperabilitatea și integrarea.

 

Exercițiul face parte din angajamentul comun al UE și al Statelor Unite de a depune eforturi în vederea unei cooperări maritime practice și de a sprijini un Indo-Pacific liber și deschis, în conformitate cu documente precum Busola Strategică a UE, Strategia UE de cooperare în Indo-Pacific și Strategia Indo-Pacific a SUA.

UE și Statele Unite își reafirmă angajamentul de a continua coordonarea și activitatea complementară pentru securitatea maritimă regională în vederea sprijinirii libertății de navigație și a altor utilizări legale ale mării la nivel internațional în Indo-Pacific, mai arată sursa citată.

Continue Reading

Facebook

U.E.9 hours ago

Josep Borrell: UE vrea să evite dependența de China, așa cum a fost de gazul rusesc. Dependențele sunt arme care pot fi întoarse împotriva noastră

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Biden și Trudeau au ajuns la un acord privind semiconductorii pentru a crea un lanț puternic de aprovizionare nord-american cu minerale critice

U.E.9 hours ago

Germania și Comisia Europeană au ajuns la un compromis care permite utilizarea carburanților ecologici pentru mașinile noi și după 2035

ROMÂNIA1 day ago

Ambasadoarea SUA în România, vizită la Constanța. Kathleen Kavalec a evidenţiat securitatea Mării Negre şi relaţiile comerciale americano-române

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă a susținut petiția depusă de societatea civilă privind aderarea României la Schengen: Această petiție va lua forma unei rezoluții a Parlamentului European

Cristian Bușoi1 day ago

Cristian Bușoi, după vizita în SUA: Este nevoie de o strategie urgentă pentru promovarea companiilor și start-up-urilor românești în Silicon Valley

SECURITATE1 day ago

VIDEO Uniunea Europeană și Statele Unite au efectuat primul lor exercițiu naval comun, în regiunea Indo-Pacific

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen îl va însoți pe Emmanuel Macron în vizita liderului francez în China pentru a prezenta “o voce europeană unită”

CONSILIUL UE1 day ago

Statele UE și-au stabilit mandatul de negociere pentru Regulamentul privind datele: UE trebuie să devină lider în societatea bazată pe date în care trăim

CONSILIUL EUROPEAN1 day ago

Președintele Consiliului European, Charles Michel, vine luni în România, unde va fi primit de președintele Klaus Iohannis

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Biden și Trudeau au ajuns la un acord privind semiconductorii pentru a crea un lanț puternic de aprovizionare nord-american cu minerale critice

ROMÂNIA2 days ago

Nicolae Ciucă, către AmCham România: Suntem o țară care are un mare potențial de investiții. Oferim sprijin și R. Moldova, a cărei prosperitate poate fi asigurată prin relații cu mediul de afaceri din România, SUA

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Prioritatea strategică a R. Moldova este de a ”accelera reformele pentru aderarea la UE până în 2030”, subliniază premierul Dorin Recean: Mulțumim României pentru sprijinul ”necondiționat”

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Premierul Nicolae Ciucă asigură R. Moldova de sprijin în fructificarea ”capitalului de simpatie fără precedent” pentru a deveni ”stat furnizor de stabilitate în regiune”

CHINA3 days ago

Secretarul de stat al SUA: Rusia și China au intrat “într-o căsătorie de convenienţă, nu din convingere”. Rusia este în mod clar “partenerul junior” în această relaţie

Daniel Buda4 days ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, cere Comisiei Europene să evalueze corect poziția fermierilor în protejarea mediului: Sunt parte a soluției, nu a problemei

NATO4 days ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

NATO1 week ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

Team2Share

Trending