Connect with us

INTERNAȚIONAL

Volodimir Zelenski, noul lider de la Kiev, a mers la Bruxelles, în prima sa vizită externă, pentru a reconfirma angajmentul Ucrainei față de aprofundarea integrării euro-atlantice sub administrația sa

Published

on

©️ audiovisual.ec.europa.eu

În prima sa vizită oficială externă, noul președinte ucrainean, Volodimir Zelenski, a călătorit la Bruxelles pentru a reconfirma angajmentul Ucrainei față de aprofundarea integrării euro-atlantice sub administrația sa. Liderul de la Kiev a avut o întâlnire cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, urmată de o întrevedere cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

Aderarea la UE și NATO, prioritate neschimbată a politicii externe a Kievului

Președintele ucrainean a reiterat obiectivul țării sale de integrare în structurile euro-atlantice, ca proiect politic izvorât din dorința societății din Ucraina în cadrul declarațiilor de presă ulterioare întrevederii cu Jean-Claude Juncker, informează Kyiv Post.

©️ audiovisual.ec.europa.eu

,,Cursul strategic al Ucrainei de a dobândi statutul de membru cu drepturi depline în Uniunea Europeană și în NATO este consacrat în Constituția Ucrainei și rămâne prioritatea politică externă neschimbată”, a spus el.

De asemenea, a punctat el, ,,eforturile Ucrainei de a atinge standarde înalte ale vieții și securității europene sunt cerute de societatea ucraineană și sunt scopul tuturor reformelor noastre”, potrivit sursei citate. 

Reformele din domeniul apărării și securității pentru apropierea de NATO, prioritate a mandatului lui Zelenski 

Zelenski a mai spus că Ucraina așteaptă cu nerăbdare să îi salute pe reprezentanții Consiliul Atlanticului de Nord – principalul organism decizional al Alianței, format din reprezentanți permanenți din statele sale membre – care se vor afla la Kiev, în iulie, relatează Agerpres.

Președintele ucrainean a adăugat că speră că Ucraina și NATO își vor extinde cooperarea într-o alianță cu drepturi depline. Astfel, una dintre sarcinile sale prioritare va fi să pună în aplicare prevederile Legii securității naționale a Ucrainei, aprobată în iunie 2018, ca parte a unei serii de reforme în domeniul apărării și securității, care vor fi finalizate până în 2020.

,,Acum trebuie să ne concentrăm pe obiectivul nostru principal: implementarea reformelor interne care vor aduce țara noastră mai aproape de NATO”, a spus acesta, adăugând că ,,implementarea eficientă a prevederilor Legii securității naționale este una dintre sarcinile mele de bază: reforma serviciilor de securitate, reformarea agențiilor de informații, complexul militar de producție, asigurarea controlului civil democratic asupra sectorului de securitate și apărare”, citează Deutsche Welle.

©️ NATO

De altfel, Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg l-a îndemnat marţi pe noul preşedinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, să aplice reforme ,,cheie” care să apropie ţara de Alianţă, în special în ceea ce priveşte combaterea corupţiei şi întărirea statului de drept, transmite Agerpres. Cei doi s-au întâlnit la Bruxelles, după întrevederea lui Zelenski cu președintele Comisiei Europene.

,,Aveţi un mandat puternic pentru a implementa reforme cheie, pentru a combate corupţia şi a întări statul de drept. Aceste reforme sunt esenţiale pentru a garanta securitatea şi prosperitatea tuturor ucrainenilor şi pentru a apropia Ucraina de NATO”, a afirmat Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă comună cu Volodimir Zelenski, după prima întâlnire între cei doi oficiali la sediul Alianţei Nord-Atlantice din Bruxelles.

Şeful statului ucrainean a declarat următoarele: ,,Obiectivele tuturor reformelor noastre vizează îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale ucrainenilor, eradicarea corupţiei şi modernizarea statului”, potrivit Deutsche Welle.

Întrebat cât de departe este Ucraina de intrarea în Alianţa Nord-Atlantică, Zelenski s-a limitat să răspundă: ,,Desigur, pentru noi NATO reprezintă, în primul rând, securitatea ţării noastre” şi ,,desigur, când vorbim de nivelul de pregătire al trupelor noastre asistenţa din partea NATO este un factor cheie”, scrie sursa de mai sus. 

Negocieri cu Rusia pentru rezolvarea conflictului din estul Ucrainei

În ceea ce privește negocierile de pace cu Rusia, președintele ucrainean a declarat că țara sa este pregătită pentru discuții, dar totuși va continua să-și intensifice apărarea.

,,Suntem gata să negociem cu Rusia. Suntem pregătiți să punem în aplicare acordurile de la Minsk “, a declarat el, referindu-se la o serie de acorduri de încetare a războiului rus în estul Ucrainei, ,,dar, în primul rând, trebuie să fim capabili să ne protejăm, să devenim mai puternici din punct de vedere economic, politic și militar”,  a subliniat liderul de la Kiev, citat de Agerpres.

El a adăugat că, la 5 iunie, va avea loc o nouă reuniune a Grupului Trilateral de Contact între Rusia, Ucraina și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) la Minsk, în cadrul căreia Ucraina va prezenta o serie de noi propuneri Rusiei , inclusiv o propunere de încetare a focului și un schimb de prizonieri.

©️ NATO

În acest context, secretarul general al NATO a declarat că ,,apreciem intențiile președintelui de a rezolva conflictul (cu Rusia) într-un mod pașnic”. Jens Stoltenberg a mai menţionat că, în aprilie, miniştrii de externe ai Alianţei au convenit asupra unui pachet de măsuri suplimentare, inclusiv îmbunătăţirea pregătirii forţelor navale şi a gărzilor de coastă, realizarea mai multor exerciţii în porturi şi îmbunătăţirea schimbului de informaţii, informează sursa de mai sus. 

Cu acest prilej, Volodimir Zelenski a mulţumit pentru ,,sprijinul politic şi practic pe care Ucraina îl primeşte din partea NATO”, adăugând că dorește să dea ,,un impuls angajamentului nostru faţă de Alianţă”, deoarece ,,agresiunea continuă a Rusiei este o mare provocare pentru securitatea transatlantică”. Astfel, președintele ucrainean a afirmat cu tărie că ,,biectivul nostru central este garantarea stabilităţii şi a securităţii regiunii Mării Negre, ceea ce necesită eforturi suplimentare. Avem nevoie de toate mecanismele existente şi de sprijinul pe care aliaţii sunt dispuşi să le ofere”, potrivit Kyiv Post.

În cea de-a doua zi a vizitei sale, pe 5 iunie, Zelenski se va întâlni cu Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate și cu Președintele Consiliului Europei, Donald Tusk, potrivit serviciului de presă al lui Zelenski.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERNAȚIONAL

Germania acuză Rusia de atacuri cibernetice asupra unor state din NATO și UE

Published

on

© European Union 2021 - EP

Serviciul de informații interne german (Bundesverfassungsschutz) a atras luni atenția asupra unității 29155 a Serviciului de informaţii militare al armatei ruse (GRU), despre care afirmă că a comis atacuri cibernetice contra unor ţări din NATO şi Uniunea Europeană, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Într-o postare publicată pe platforma X, fostă Twitter, serviciul de informații interne german a dezvăluit că avertismentul său a fost emis împreună cu Biroul Federal de Investigaţii (FBI), cu agenţia americană de securitate cibernetică CISA, cu Agenţia de Securitate Naţională a SUA (NSA) şi cu alţi parteneri internaţionali.

Printre acești parteneri se numără și Estonia, care a acuzat Serviciul de informații militare al armatei ruse (GRU) că a lansat atacuri cibernetice asupra Ucrainei și asupra unor state membre NATO și UE, inclusiv Estonia, începând din 2020.

Nu este pentru prima dată când Germania este ținta unor astfel de atacuri.

La începutul lunii mai, Uniunea Europeană și NATO au denunțat Rusia pentru lansarea de atacuri cibernetice împotriva Germaniei și a Cehiei.

Continue Reading

NATO

Nicolae Ciucă: Trebuie încheiat un protocol cu Ucraina pentru ca dronele rusești care pătrund în România “să poată fi angajate de către sistemele de apărare antiaeriană”

Published

on

© Nicolae Ciucă/ Facebook

Preşedintele Senatului, liberalul Nicolae Ciucă, a precizat, luni, că România trebuie să încheie un protocol cu Ucraina astfel încât dronele ruseşti care pătrund în spaţiul aerian românesc “să poată fi angajate de către sistemele de apărare antiaeriană”.

Întrebat la Sebeș cum comentează faptul că o dronă rusească a pătruns duminică în spaţiul aerian românesc, Nicolae Ciucă a menţionat că a văzut că au existat deja poziţionări în acest sens.

“Este o speţă care se întâmplă în mod repetat, ceea ce înseamnă că la nivelul autorităţilor guvernamentale, mă refer la Ministerul Apărării şi Ministerul de Externe, trebuie iniţiat un protocol cu Ucraina, astfel încât astfel de drone care pătrund în spaţiul aerian să poată fi angajate de către sistemele noastre de apărare antiaeriană. Pentru că, în momentul de faţă, deşi nu s-a întâmplat nici o tragedie, eu consider că este absolut necesar să existe acest acord şi procedurile agreate, şi de România şi de Ucraina şi cred că de toate ţările care se învecinează cu Ucraina, pentru a putea să îşi apere populaţia şi să-şi asigure siguranţa cetăţenilor”, a declarat Nicolae Ciucă, citat de Agerpres.

Acesta a adăugat că vectorii folosiţi de către armata rusă pentru a lovi obiective în Ucraina intră în spaţiul nostru aerian şi sunt şi alte acţiuni care, de asemenea, se desfăşoară în proximitatea teritoriului ţării noastre, motiv pentru care, a punctat Ciucă, “trebuie obligatoriu să luăm toate măsurile de protejare şi de siguranţă a cetăţenilor”.

Potrivit unui comunicat transmis duminică de MApN, forţele ruse au reluat seria de atacuri cu drone asupra unor obiective civile şi de infrastructură portuară din Ucraina, în proximitatea frontierei cu România. Centrul Naţional Militar de Comandă a notificat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă privind instituirea măsurilor de alertare a populaţiei din judeţele Tulcea şi Constanţa, fiind transmise, la orele 2,20 şi 2,38, mesaje RO-ALERT.

De asemenea, două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române au decolat de la Baza 86 Aeriană Borcea pentru monitorizarea situaţiei aeriene.

“În cursul acestor evenimente, a fost identificat şi urmărit de către sistemul de supraveghere radar traseul unei drone care a evoluat în spaţiul aerian naţional şi care a părăsit teritoriul naţional spre Ucraina. Situaţia evoluţiei acestei drone a fost monitorizată şi de cele două aeronave F-16, care au revenit în bază în jurul orei 4,08”, se arată în comunicatul MApN.

Citiți și Dronă rusească în spațiul aerian al României. MAE cere respectarea normelor de drept internațional și reiterează condamnarea puternică a acestor atacuri ilegale

Sursa citată precizează că, din datele disponibile la acest moment, a fost indicată probabilitatea existenţei unei zone de impact pe teritoriul naţional, într-o arie nelocuită din proximitatea localităţii Periprava, fiind efectuate cercetări în zonă, începând din această dimineaţă, cu mijloace aeriene şi cu echipe la sol.

“MApN a informat şi informează în timp real structurile aliate cu privire la situaţiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea. Ministerul Apărării Naţionale transmite un mesaj ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federaţia Rusă împotriva unor obiective şi elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate şi în gravă contradicţie cu normele de drept internaţional”, se mai menţionează în comunicat.

Continue Reading

NATO

Mircea Geoană, după ce o dronă rusească a intrat în spațiul aerian românesc : Am totală încredere în Armata României, în piloții noștri militari și în capabilitățile tehnice

Published

on

© NATO

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, afirmă că are totală încredere în Armata României, în piloții militari și în capabilitățile tehnice, inclusiv Radarul NATO care ajută la monitorizarea cu exactitate a ameninţărilor la adresa teritoriului național.

„De la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, fragmente de drone și rachete rusești au fost găsite pe teritoriul Aliat de mai multe ori. Deși nu sunt informații care să indice un atac intenționat al Rusiei împotriva aliaților, aceste acte sunt iresponsabile și potențial periculoase”, a scris Mircea Geoană pe Facebook.

Acesta a amintit că NATO și-a sporit semnificativ prezența pe Flancul său Estic, inclusiv în România prin măsuri de vigilență sporite, ca răspuns la războiul provocat de Rusia.

„Am totală încredere în Armata României, în piloții noștri militari și în capabilitățile tehnice, inclusiv Radarul NATO care ne ajută să monitorizăm cu exactitate amenințările la adresa teritoriului național”, a subliniat Mircea Geoană.

„Autoritățile militare și civile vor continua analiza situației de fapt și vor adopta măsuri în consecință. Vreau ca românii, mai ales cei care au primit mesaj de alertă în miez de noapte, să știe că, la nivelul Alianței, depunem toate eforturile pentru menținerea unui climat de securitate”, a conchis Mircea Geoană. 

Potrivit MApN, forțele ruse au reluat seria de atacuri cu drone asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina, în dimineața zilei de 8 septembrie, în proximitatea frontierei cu România.

Începând cu ora 2:25, două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române au decolat de la Baza 86 Aeriană Borcea pentru monitorizarea situației aeriene.

În cursul acestor evenimente, a fost identificat și urmărit de către sistemul de supraveghere radar traseul unei drone care a evoluat în spațiul aerian național și care a părăsit teritoriul național spre Ucraina. Situația evoluției acestei drone a fost monitorizată și de cele două aeronave F-16, care au revenit în bază în jurul orei 4:08.

Din datele disponibile, a fost indicată probabilitatea existenței unei zone de impact pe teritoriul național, într-o arie nelocuită, în proximitatea localității Periprava. 

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Raportul Draghi: Rețelele de mare viteză, inteligența artificială și cipurile, punctele cardinale pentru competitivitatea digitală a Europei. Noi legislații UE pentru telecom și cloud, printre propuneri

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Sectorul farmaceutic european pierde teren în fața SUA din cauza investițiilor reduse și reglementărilor fragmentate, avertizează raportul Draghi. Recent, raportul Letta constata că “nu există o piață unică reală pentru medicamente”

U.E.15 hours ago

Polonia a destructurat un grup de diversiune ruso-belarus, anunță ministrul digitalizării

ROMÂNIA15 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, despre dronele rusești: România a avut reacţie în timp real şi a monitorizat situaţia cu avioane F-16. Nu au avut ţinte pe teritoriul ţării noastre

U.E.16 hours ago

UE îi va sancționa pe responsabilii alegerilor regionale și locale „ilegale, nule si neavenite” din teritoriile anexate din Ucraina

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

UE spune că aliații dispun de ”informații credibile” cu privire la rachete balistice iraniene livrate Rusiei

U.E.16 hours ago

Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

Slovenia o propune pe Marta Kos drept comisar european, sporind la 11 numărul de femei din Comisia “von der Leyen 2”

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE18 hours ago

Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu

Siegfried Mureșan18 hours ago

Siegfried Mureșan solicită creșterea bugetului pentru Parchetul European cu 30 milioane de euro

U.E.16 hours ago

Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE18 hours ago

Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu

ROMÂNIA21 hours ago

Deschiderea anului școlar 2024-2025. Klaus Iohannis: Educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar cadrele didactice sunt arhitecții acestui viitor

POLITICĂ5 days ago

VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak

ROMÂNIA5 days ago

Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!

U.E.6 days ago

Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant

ROMÂNIA1 week ago

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina. Documentul va fi transmis Parlamentului în regim de urgenţă

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

De la Chișinău, Klaus Iohannis încurajează cetățenii R. Moldova să participe la referendumul pentru integrarea în UE: O idee extraordinară a Maiei Sandu prin care omul simplu percepe importanța acestui proiect

Trending