În prima sa vizită oficială externă, noul președinte ucrainean, Volodimir Zelenski, a călătorit la Bruxelles pentru a reconfirma angajmentul Ucrainei față de aprofundarea integrării euro-atlantice sub administrația sa. Liderul de la Kiev a avut o întâlnire cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, urmată de o întrevedere cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.
Aderarea la UE și NATO, prioritate neschimbată a politicii externe a Kievului
Președintele ucrainean a reiterat obiectivul țării sale de integrare în structurile euro-atlantice, ca proiect politic izvorât din dorința societății din Ucraina în cadrul declarațiilor de presă ulterioare întrevederii cu Jean-Claude Juncker, informează Kyiv Post.

©️ audiovisual.ec.europa.eu
,,Cursul strategic al Ucrainei de a dobândi statutul de membru cu drepturi depline în Uniunea Europeană și în NATO este consacrat în Constituția Ucrainei și rămâne prioritatea politică externă neschimbată”, a spus el.
De asemenea, a punctat el, ,,eforturile Ucrainei de a atinge standarde înalte ale vieții și securității europene sunt cerute de societatea ucraineană și sunt scopul tuturor reformelor noastre”, potrivit sursei citate.
Reformele din domeniul apărării și securității pentru apropierea de NATO, prioritate a mandatului lui Zelenski
Zelenski a mai spus că Ucraina așteaptă cu nerăbdare să îi salute pe reprezentanții Consiliul Atlanticului de Nord – principalul organism decizional al Alianței, format din reprezentanți permanenți din statele sale membre – care se vor afla la Kiev, în iulie, relatează Agerpres.
Președintele ucrainean a adăugat că speră că Ucraina și NATO își vor extinde cooperarea într-o alianță cu drepturi depline. Astfel, una dintre sarcinile sale prioritare va fi să pună în aplicare prevederile Legii securității naționale a Ucrainei, aprobată în iunie 2018, ca parte a unei serii de reforme în domeniul apărării și securității, care vor fi finalizate până în 2020.
,,Acum trebuie să ne concentrăm pe obiectivul nostru principal: implementarea reformelor interne care vor aduce țara noastră mai aproape de NATO”, a spus acesta, adăugând că ,,implementarea eficientă a prevederilor Legii securității naționale este una dintre sarcinile mele de bază: reforma serviciilor de securitate, reformarea agențiilor de informații, complexul militar de producție, asigurarea controlului civil democratic asupra sectorului de securitate și apărare”, citează Deutsche Welle.

©️ NATO
De altfel, Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg l-a îndemnat marţi pe noul preşedinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, să aplice reforme ,,cheie” care să apropie ţara de Alianţă, în special în ceea ce priveşte combaterea corupţiei şi întărirea statului de drept, transmite Agerpres. Cei doi s-au întâlnit la Bruxelles, după întrevederea lui Zelenski cu președintele Comisiei Europene.
,,Aveţi un mandat puternic pentru a implementa reforme cheie, pentru a combate corupţia şi a întări statul de drept. Aceste reforme sunt esenţiale pentru a garanta securitatea şi prosperitatea tuturor ucrainenilor şi pentru a apropia Ucraina de NATO”, a afirmat Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă comună cu Volodimir Zelenski, după prima întâlnire între cei doi oficiali la sediul Alianţei Nord-Atlantice din Bruxelles.
Şeful statului ucrainean a declarat următoarele: ,,Obiectivele tuturor reformelor noastre vizează îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale ucrainenilor, eradicarea corupţiei şi modernizarea statului”, potrivit Deutsche Welle.
Întrebat cât de departe este Ucraina de intrarea în Alianţa Nord-Atlantică, Zelenski s-a limitat să răspundă: ,,Desigur, pentru noi NATO reprezintă, în primul rând, securitatea ţării noastre” şi ,,desigur, când vorbim de nivelul de pregătire al trupelor noastre asistenţa din partea NATO este un factor cheie”, scrie sursa de mai sus.
Negocieri cu Rusia pentru rezolvarea conflictului din estul Ucrainei
În ceea ce privește negocierile de pace cu Rusia, președintele ucrainean a declarat că țara sa este pregătită pentru discuții, dar totuși va continua să-și intensifice apărarea.
,,Suntem gata să negociem cu Rusia. Suntem pregătiți să punem în aplicare acordurile de la Minsk “, a declarat el, referindu-se la o serie de acorduri de încetare a războiului rus în estul Ucrainei, ,,dar, în primul rând, trebuie să fim capabili să ne protejăm, să devenim mai puternici din punct de vedere economic, politic și militar”, a subliniat liderul de la Kiev, citat de Agerpres.
El a adăugat că, la 5 iunie, va avea loc o nouă reuniune a Grupului Trilateral de Contact între Rusia, Ucraina și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) la Minsk, în cadrul căreia Ucraina va prezenta o serie de noi propuneri Rusiei , inclusiv o propunere de încetare a focului și un schimb de prizonieri.

©️ NATO
În acest context, secretarul general al NATO a declarat că ,,apreciem intențiile președintelui de a rezolva conflictul (cu Rusia) într-un mod pașnic”. Jens Stoltenberg a mai menţionat că, în aprilie, miniştrii de externe ai Alianţei au convenit asupra unui pachet de măsuri suplimentare, inclusiv îmbunătăţirea pregătirii forţelor navale şi a gărzilor de coastă, realizarea mai multor exerciţii în porturi şi îmbunătăţirea schimbului de informaţii, informează sursa de mai sus.
Cu acest prilej, Volodimir Zelenski a mulţumit pentru ,,sprijinul politic şi practic pe care Ucraina îl primeşte din partea NATO”, adăugând că dorește să dea ,,un impuls angajamentului nostru faţă de Alianţă”, deoarece ,,agresiunea continuă a Rusiei este o mare provocare pentru securitatea transatlantică”. Astfel, președintele ucrainean a afirmat cu tărie că ,,biectivul nostru central este garantarea stabilităţii şi a securităţii regiunii Mării Negre, ceea ce necesită eforturi suplimentare. Avem nevoie de toate mecanismele existente şi de sprijinul pe care aliaţii sunt dispuşi să le ofere”, potrivit Kyiv Post.
În cea de-a doua zi a vizitei sale, pe 5 iunie, Zelenski se va întâlni cu Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate și cu Președintele Consiliului Europei, Donald Tusk, potrivit serviciului de presă al lui Zelenski.