EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
”Vot important în Comisia CULT a PE”, anunță eurodeputatul Gabriela Firea: Am votat să alocăm în bugetul UE 2025 peste 2,9 miliarde de euro pentru programe eficiente pentru educația tinerilor
Published
4 days agoon
By
Teodora IonEurodeputatul Gabriela Firea, membră a Comisiei pentru Cultură și Educație (CULT) din Parlamentul European, a votat pentru ”alocarea a peste 2,9 miliarde de euro pentru programe eficiente de educație și programul educațional Erasmus +, atât de necesar pentru educația tinerilor din toate țările europene”.
”Vot important pentru toți tinerii europeni, în comisia CULT a Parlamentului European. Bani în bugetul UE pentru 2025! Alături de ceilalți colegi eurodeputați, am propus ca în bugetul pentru anul 2025 al Uniunii Europene să fie alocate sume suplimentare pentru educație, domeniul cultural, sportiv și artistic, pentru accesul tinerilor la programe și pentru mass-media”, a anunțat aceasta într-un mesaj publicat pe Facebook.
Aceasta a anunțat că a fost ”adoptată și propunerea de a aloca peste 426 milioane de euro pentru acordarea de granturi organizațiilor de tineret pentru a implica tinerii în activități la nivelul UE”.
”De asemenea, am propus suplimentarea bugetului programului Creative Europe, prin care sunt sprijiniți artiștii și industria culturală”, a mai spus Gabriela Firea.
Vestea este una importantă dacă luăm în calcul cel mai recent studiu PISA, care relevă faptul că elevii din România sunt mult sub nivelul european la cunoștințele de matematică, citit și științe.
Acest fapt este evidențiat și Eurostat. Tinerii români cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani citesc cel mai puțin din UE, în antiteză cu cei din Luxembrug, care preferă lectura.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.
You may like
Premierul Marcel Ciolacu, despre dronele rusești: România a avut reacţie în timp real şi a monitorizat situaţia cu avioane F-16. Nu au avut ţinte pe teritoriul ţării noastre
Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu
Partidul Socialiștilor Europeni: O politică de coeziune ambițioasă este esențială pentru creșterea convergenței sociale și pentru succesul pe termen lung al UE
Ministrul Economiei: Accesul la piața israeliană va fi facilitat pentru companiile românești prin eliminarea barierelor comerciale legate de standardele de conformitate israeliene
Eurodeputatul Gabriela Firea a votat în PE pentru creșterea bugetului dedicat programelor care sprijină sănătatea și drepturile femeilor
Eurodeputatul Siegfried Mureșan a solicitat 61 de milioane de euro în plus în bugetul UE 2025 pentru vecinătatea estică, în special pentru R. Moldova
PARLAMENTUL EUROPEAN
Eurodeputatul Gabriela Firea a votat în PE pentru creșterea bugetului dedicat programelor care sprijină sănătatea și drepturile femeilor
Published
3 days agoon
September 6, 2024By
REDACTIAEurodeputatul Gabriela Firea a votat în cadrul Comsiei FEMM a Parlamentului European propunerea de majorare a bugetului Uniunii Europene pentru 2025 pentru a sprijini mai eficient programele dedicate femeilor care se confruntă cu probleme de fertilitate și care au nevoie de tratamente medicale moderne și de calitate.
„Susțin de la Bruxelles creșterea bugetului pentru programele care sprijină sănătatea, drepturile femeilor și care promovează egalitatea de șanse. Este esențial ca în bugetul de anul viitor să avem mai multe fonduri pentru a dezvolta programele de prevenire, diagnostic și tratament al cancerului, cu o atenție specială asupra bolilor care afectează în mod predominant femeile, cum ar fi endometrioza și fibroamele uterine”, a transmis aceasta într-un mesaj pe pagina de Facebook.
De asemenea, europarlamentarul român a votat pentru alocarea a 5% din bugetul total al Uniunii pentru programe care combat toate formele de violență bazată pe gen – de la violența domestică, până la violența cibernetică: „Este inacceptabil că în 2024 una din trei femei din Uniunea Europeană este în continuare victimă a violenței și abuzurilor!”
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Eurodeputatul Siegfried Mureșan a solicitat 61 de milioane de euro în plus în bugetul UE 2025 pentru vecinătatea estică, în special pentru R. Moldova
Published
3 days agoon
September 6, 2024By
Teodora IonSiegfried Mureșan, primul eurodeputat român desemnat negociator-șef pentru bugetul multianual al UE, a solicitat 61 de milioane de euro în plus în bugetul european pentru 2025 pentru vecinătatea estică, în special pentru Republica Moldova.
”Am depus un amendament la proiectul de buget al Uniunii Europene pentru anul 2025 în care am solicitat o creștere cu 61 de milioane de euro a alocărilor pentru Vecinătatea estică, inclusiv Republica Moldova”, a menționat Mureșan într-un mesaj publicat pe Facebook.
Acesta a explicat că ”Republica Moldova este stat candidat la Uniunea Europeană și trebuie să o ajutăm să se modernizeze și să se reformeze în cadrul procesului de aderare”.
”În același timp, Republica Moldova se confruntă cu amenințări constante de securitate din partea Federației Ruse. De aceea, trebuie să ne asigurăm că Moldova și întreagă Vecinătate estică beneficiază de sprijin adecvat pentru a combate aceste amenințări fiindcă siguranța noastră, în interiorul Uniunii Europene, depinde de cât de sigure sunt țările din vecinătatea noastră”, a explicat eurodeputatul.
Amintim că executivul european a propus la 19 iunie un buget anual al UE în valoare de 199,7 miliarde de euro pentru 2025. Bugetul va fi completat de plăți estimate la 72 de miliarde de euro în cadrul NextGenerationEU.
Ulterior, la 17 iulie, Consiliul a ajuns la un acord asupra poziției sale privind proiectul de buget al UE pentru 2025 care se ridică la un cuantum de 191,53 miliarde de euro al angajamentelor și de 146,21 miliarde de euro al plăților, fără a include creditele prevăzute pentru instrumente speciale din afara CFM.
Anul acesta, termenul legal pentru a se ajunge la un acord cu privire la bugetul anual este 18 noiembrie 2024, ora 24.00.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Siegfried Mureșan, primul eurodeputat român desemnat negociator-șef pentru bugetul multianual al UE. El va negocia viitorul cadru financiar post-2027
Published
4 days agoon
September 5, 2024Eurodeputatul Siegfried Mureșan (PNL, PPE) a fost desemnat de grupurile politice ale Parlamentului European negociator-șef privind viitorul Buget multianual al Uniunii Europene (UE) post-2027.
“Elaborarea bugetului multianual al Uniunii Europene pe următorii 7 ani va fi cea mai importantă decizie pe care o va lua actuala legislatură a Parlamentului European. De aceea, mă bucur că am primit acest rol important și le mulțumesc colegilor pentru desemnare”, a declarat Mureșan, citat într-un comunicat de presă în care anunță decizia Parlamentului European.
Siegfried Mureșan este primul europarlamentar din România care îndeplinește acest rol.
Bugetul multianual al UE, întins pe 7 ani, are o valoare totală de aproximativ 1,3 trilioane de euro și este instrumentul din care România primește cea mai mare parte a fondurilor europene nerambursabile pentru investiții și pentru subvențiile agricole. Din actualul exercițiu financiar multianual, 2021 – 2027, România beneficiază de aproximativ 46 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă 16,5% din produsul intern brut al țării.
Mureșan a precizat că în această muncă legislativă importantă va folosi toată experiența pe care am dobândit-o ca negociator-șef al bugetelor anuale ale Uniunii Europene din 2018 și 2024, precum și ca negociator-șef al Mecanismului European de Redresare și Reziliență în valoare de 800 de miliarde de euro, din care este finanțat și Planul Național de Redresare și Reziliență al României.
“Ca europarlamentar român, obiectivul meu principal va fi să apăr interesele României și să obțin în negocieri cel mai mare nivel posibil de fonduri europene pentru țara noastră. În același timp, există așteptări foarte mari de la acest buget multianual din partea oamenilor din toate țările membre, precum și din partea întreprinderilor europene și a guvernelor statelor membre”, a mai declarat europarlamentarul român.
El s-a referit la finanțarea noilor provocări precum digitalizarea, combaterea schimbărilor climatice, securitatea și migrația, dar și a politicilor tradiționale precum coeziunea și agricultura.
“Pe de-o parte, oamenii au așteptări clare de la Uniunea Europeană să gestioneze mai bine noile provocări ale continentului, precum digitalizarea, combaterea schimbărilor climatice, siguranța și migrația. Pe de altă parte, este important să oferim o finanțare adecvată și priorităților tradiționale ale Uniunii Europene, precum agricultura și coeziunea. Finanțarea adecvată a agriculturii este necesară pentru a garanta siguranța alimentară a Europei. Coeziunea este principalul instrument prin care reducem decalajul economic dintre țările membre. Avem în continuare nevoie în Europa de aceste două politici. Sunt politici foarte importante mai ales pentru România și le voi apăra în negocieri”, a mai afirmat Siegfried Mureșan.
El a insistat și asupra faptului că UE trebuie să se asigure ca viitorul buget multianual să fie mai bine pregătit pentru a finanța crize neprevăzute, cum a fost cazul declanșării războiului din Ucraina.
“Nu în ultimul rând, în contextul noilor obiective privind politica de extindere a Uniunii Europene, trebuie să ne asigurăm că avem resurse adecvate pentru a sprijini noile state candidate la Uniunea Europeană, precum Republica Moldova și Ucraina. Vreau, așadar, ca viitorul buget să fie unul mai modern, mai flexibil, care să poată răspunde la toate aceste provocări, un buget prin care alocăm într-un mod mai eficient banii oamenilor și reducem risipa”, a mai declarat deputatul european Siegfried Mureșan, după desemnare.
Următorul pas este ca, sub coordonarea lui Siegfried Mureșan, Parlamentului European să își seteze prioritățile privind bugetul multianual al Uniunii Europene. Acestea vor fi transmise Comisiei Europene pentru a fi incluse în proiectul de buget.
Datorită importanței ridicate a acestui dosar, vor exista doi negociatori-șefi ai Parlamentului European. Siegfried Mureșan a fost desemnat negociator din partea Grupului PPE, cel mare grup politic din Parlament, urmând ca, în viitorul apropiat, să fie desemnat un negociator și din partea Grupului Socialiștilor Europeni, al doilea grup ca mărime din legislativul european.
Concrete & Design Solutions
Sectorul farmaceutic european pierde teren în fața SUA din cauza investițiilor reduse și reglementărilor fragmentate, avertizează raportul Draghi. Recent, raportul Letta constata că “nu există o piață unică reală pentru medicamente”
Polonia a destructurat un grup de diversiune ruso-belarus, anunță ministrul digitalizării
Premierul Marcel Ciolacu, despre dronele rusești: România a avut reacţie în timp real şi a monitorizat situaţia cu avioane F-16. Nu au avut ţinte pe teritoriul ţării noastre
UE îi va sancționa pe responsabilii alegerilor regionale și locale „ilegale, nule si neavenite” din teritoriile anexate din Ucraina
UE spune că aliații dispun de ”informații credibile” cu privire la rachete balistice iraniene livrate Rusiei
Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli
Slovenia o propune pe Marta Kos drept comisar european, sporind la 11 numărul de femei din Comisia “von der Leyen 2”
Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu
Siegfried Mureșan solicită creșterea bugetului pentru Parchetul European cu 30 milioane de euro
Nicolae Ciucă: „România are nevoie de specialiști care contează. Învățământul dual este o sursă de dezvoltare și prosperitate”
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli
Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu
Deschiderea anului școlar 2024-2025. Klaus Iohannis: Educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar cadrele didactice sunt arhitecții acestui viitor
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen
Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!
Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
Guvernul a adoptat proiectul de lege privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina. Documentul va fi transmis Parlamentului în regim de urgenţă
De la Chișinău, Klaus Iohannis încurajează cetățenii R. Moldova să participe la referendumul pentru integrarea în UE: O idee extraordinară a Maiei Sandu prin care omul simplu percepe importanța acestui proiect
Trending
- POLITICĂ4 days ago
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
- POLITICĂ1 week ago
Nicolae Ciucă, la Forumul Globsec: România, o poveste de succes în care adversarii politici și-au unit forțele pentru a guverna țara într-o perioadă dificilă
- ROMÂNIA1 week ago
Nicolae Ciucă, discuții cu Ursula von der Leyen la Praga: România este pregătită să joace un rol cheie în consolidarea securității regionale
- U.E.1 week ago
EXCLUSIV Roxana Mînzatu, după ce a fost propusă comisar european: Pun la dispoziția cetățenilor români și europeni experiența de peste 20 de ani în afaceri europene