Vot la limită în Senatul SUA privind deschiderea dezbaterii asupra abrogării Obamacare. Donald Trump: A fost un mare pas

Senatul SUA a votat la marți, cu un scor strâns de 51-50, deschiderea dezbaterii asupra abrogării Obamacare, începând câteva zile de discuții în camera superioară a Congresului.

Senatorii, printre care John McCain, care suferă de cancer la creier, au votat în cele din urmă cu 50 de voturi contra 50, votul decisiv al 51-lea aparținându-i vicepreședintelui Mike Pence, așa cum îi permite Constituția în caz de egalitate.

”A fost un mare pas”, a declarat președintele american Donald Trump, după votul din Senat, potrivit Agerpres. Liderul de la Casa Albă critică de mai multe săptămâni incapacitatea republicanilor de a forma o majoritate și de a-și respecta promisiunea privind înlocuirea Obamacare. În timpul campaniei electorale, Donald Trump le-a promis suținătorilor că, dacă va fi ales președinte, va aborga această lege și că alternativa sa va fi ”una grozavă”.

Un prim pas pentru abrogarea programului de asigurare medicală promovat de preşedintele Barack Obama a avut loc la mijlocul lunii ianuarie, când Senatul american a votat o rezoluţie prin care le cere comisiilor de resort ale Congresului să pună la punct legislaţia necesară pentru abrogare.

Legislaţia pentru extinderea accesului la sănătate (Affordable Care Act), numită și Obamacare, a fost introdusă în 2010 şi a însemnat mărirea contribuţiilor la asigurările de sănătate pentru contribuabili. Sumele astfel obţinute finanţează accesul la servicii de sănătate al americanilor care nu plătesc contribuţii.

Numărul americanilor care au asigurare medicală a crescut cu 20 de milioane, urmare a acestei reforme.

„Legea pe care o semnez va declanşa reforme pentru care generaţii întregi de americani au luptat”, a spus președintele SUA în martie 2010, când semna reforma în Sănătate.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.