Votam de frica, sau pentru o viziune?

Dan Carbunarude Dan Carbunaru

Lumea buna din politica si mediul academic discuta cu ardoare despre euroscepticism, populism si nationalism, extremism si alte isme. Teama de “isme” este invocata ca o sperietoare pentru europenii care s-ar putea trezi reprezentati la varful UE, in Parlament, de oameni care vor raul Uniunii.

Cum arata binele Uniunii astazi? Inca 6 milioane de europeni au fost aruncati in saracie de criza, in loc sa incepe sa scoatem din zona asta 20 de milioane, cat si-a propus generoasa strategie UE 2020.  Am salvat bancile, evitand dezastrul din SUA. Am salvat Grecia, Spania, Portugalia, Romania etc. Cu ce pret? Si pentru ce?

Vestul isi doreste in barometre UE ca actor global – dorinta nr.1. Putinta, mai putin. Estul, in frunte cu romanii, isi doreste libera circulatie, adica exact ce i-a lipsit in jumatatea de secol de stat dupa gratiile Cortinei de Fier. Valurile de discriminari si sicane s-au diminuat cu greu, insa, iar milioanele de romani plecati la munca afara stiu pe pielea lor.

Toti isi doresc bunastare, locuri de munca si pace.

Cu bunastarea stim cum stam-avem 125 de milioane de saraci in UE. La fel si cu locurile de munca. Pacea? Ramane de vazut. Politicienii vor revarsa in urmatoarele luni tolba de promisiuni. Cat de credibile vor fi? Macar se vor ridica promisiunile, nu faptele, la inaltimea/presiunea asteptarilor?

Alegatorii sunt cei care decid. Si cei care vor sta acasa, mai mult in Est decat in Vest, arata statisticile ultimelor alegeri. Si cei care vor vota. Pana acum, PPE era favorizat de activismul electoratului de dreapta, in varsta. Tendinta stangii de a lua puterea in unele state UE, pe fondul crizei, ar putea, daca se mentine acest trend, sa favorizeze socialistii.

Care este, insa, viziunea celor care vor cere 400 de milioane de voturi in mai? Tine frica de extremism si nationalism loc de viziune? Vom cauta raspunsul si il vom publica pe caleaeuropeana.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.