Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

VoteWatch Europe: Grupul PPE, cel mai influent grup politic din Parlamentul European în domeniul politicilor economice

Published

on

Grupul Partidului Popular European este cel mai influent grup politic din Parlamentul European în domeniul politicilor economice, potrivit unui index realizat de think tank-ul european VoteWatch Europe.

Potrivit indexului publicat pe pagina VoteWatch Europe, Grupul PPE a obținut 28,9 puncte, urmat de Grupul Renew Europe, care a obținut 27,3 puncte, locul trei fiind ocupat de Grupul S&D (25,6 puncte).

”Acest lucru confirmă constatările anterioare privind echilibrul de putere în cadrul Parlamentului European: înclinarea spre stânga a actualului Parlament European nu este întâlnită și în cadrul chestiunilor economice și bugetare, unde coalițiile de centru-dreapta continuă să fie prevalente. Drept urmare, centru stânga și extrema stângă au o performanță mai redusă în comparație cu evaluările precedente, în contextul în care aceste forțe preferă să <<investească>> capitalul lor politic în politici în care implicarea lor are mai multe șanse de succes”, informează VoteWatch Europe.

Amintim că alegerile europarlamentare au avut loc în perioada 23-26 mai 2019, la 40 de ani distanță de primele alegeri europene desfășurate, în 1979.

În urma scrutinului european de anul trecut, Grupul PPE din Parlamentul European a revendicat 182 de locuri din cele 751 existente la acel moment. 

Doar că plecarea europarlamentarilor britanici ca urmare a ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020 a determinat o schimbare a configurației Parlamentului European, care a devenit mai suplu, numărul membrilor săi scăzând cu 73 de locuri.

Astfel, după retragerea Regatului Unit din UE, Parlamentul European s-a restrâns de la 751 la 705, lăsând loc pentru posibile noi state membre.

Doar 27 din cele 73 de locuri vacantate în urma Brexitului au fost redistribuite, restul de 46 fiind rezervate pentru noile state membre care vor adera la Uniunea Europeană.

Astfel, cel mai mare câștigător al acestui ”divorț”, care a avut loc după aproape jumătate de secol, a fost Grupul Partidului Popular European (PPE).

Conservatorii britanici s-au desprins de PPE în urmă cu zece ani, în mai 2009, pentru a înființa un grup separat, și anume Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR), alături de formațiunea cehă ODS și Partidul Lege și Justiție (PiS) din Polonia.

Prin urmare, dreapta pro-europeană nu a pierdut niciun loc. Din contră, aceasta a recuperat cinci locuri în urma redistribuirii, ajungând la 187 de mandate, reconfirmându-și astfel poziția de formațiune indispensabilă pentru formarea unei majorități.

Cu 14 membri, delegația română din grupul PPE este a treia cea mai mare delegație națională, după Germania și Polonia, din cel mai mare grup politic din Parlamentul European.

Aceasta este formată din 10 membri ai Partidului Național Liberal (PNL), 2 membri ai Partidului Mișcarea Populară (PMP) și 2 membri ai Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR).

Membrii PNL din delegația română din Grupul PPE

Eurodeputatul PNL Rareș Bogdan este liderul delegației române din Grupul PPE. Acesta este membru al Comisiei LIBE (libertăți civile, justiție și afaceri interne), al Delegației la Comisia parlamentară de asociere UE – Republica Moldova și al Delegației interparlamentare pentru relațiile cu SUA. Recent, acesta a fost numit membru în Comisia specială privind ingerințele externe în toate procesele democratice din cadrul Uniunii Europene, inclusiv privind dezinformarea, fiind singurul eurodeputat român care este membru al acestei comisii.

Mircea Hava a fost primar al municipiului Alba Iulia, iar sub conducerea sa, administrația a absorbit 300 de milioane de euro bani europeni. În Parlamentul European, acesta deține funcția de vicepreședinte al Delegației pentru relațiile cu Canada (D-CA), este membru al Comisiei pentru dezvoltare regională (REGI) și membru supleant al Comisiei pentru bugete (BUDG) și Delegației la Comisia Parlamentară mixtă UE-Chile (D-CL).

Siegfried Mureșan este vicepreședinte al grupului PPE în Parlamentul European și activează ca membru în Comisia BUDG (pentru bugete), calitate din care în anul 2017 a fost negociator-șef al PE pentru bugetul UE pentru anul 2018. De asemenea, acesta este membru în Comisia pentru afaceri economice și monetare (ECON), dar și în Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest (DEPA). În același timp, Siegfried Mureșan este președintele Delegației la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova (D-MD) din Parlamentul European.

Vasile Blaga a ocupat mai multe funcții politice înainte de a prelua mandatul de eurodeputat, între care cea de ministru al Administrației și Internelor, cea de ministru al Dezvoltării Regionale și Locuinței. Odată cu preluarea mandatului de europarlamentar, acesta a devenit membru al următoarelor comisii din Parlamentul European: Comisia pentru industrie, cercetare și energie (ITRE), Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), Delegația pentru relațiile cu țările din Asia de Sud-Est și cu Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) (DASE), Delegația la Adunarea Parlamentară Paritară ACP-UE (DACP).

Daniel Buda este vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) din Parlamentul European, și este membru plin sau supleant în următoarele comisii: Comisia de anchetă privind protecția animalelor în timpul transportului (ANIT), Delegația pentru relațiile cu Mercosur (DMER), Delegația la Adunarea Parlamentară Euro-Latinoamericană (DLAT), Comisia pentru dezvoltare regională (REGI). Comisia pentru afaceri juridice (JURI). 

Dan Motreanu a fost deputat între anii 2004-2016. Între anii 2006-2007 a fost ministru al Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, în perioada crucială care a precedat aderarea României la UE. În prezent, acesta este vicepreședinte al Comisiei mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) din Parlamentul European și membru plin sau supleant în următoarele comisii: Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor (IMCO), Comisia de anchetă privind protecția animalelor în timpul transportului (ANIT), Delegația la Comisia parlamentară mixtă UE-Chile (D-CL), Delegația la Adunarea Parlamentară Euro-Latinoamericană (DLAT). Recent, acesta a fost numit membru, din partea Grupului PPE, în noua Comisie de anchetă privind protecția animalelor în timpul transportului.

Gheorghe Falcă a fost primar al municipiului Arad din anul 2004. După preluarea mandatului de europarlamentar, acesta a devenit membru plin sau supleant în următoarele comisii din Parlamentul European: Comisia pentru transport și turism (TRAN), Comisia pentru petiții (PETI), Delegația la Adunarea Parlamentară Paritară ACP-UE (DACP), Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL), Comisia pentru industrie, cercetare și energie (ITRE), Delegația la Comisia parlamentară de stabilizare și de asociere UE-Serbia (D-RS), Delegația pentru relațiile cu Bosnia-Herțegovina și Kosovo (DSEE).

Cristian Bușoi este membru al Parlamentului European încă din 2007. Acesta este președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European, deținând calitatea de membru plin sau supleant în cadrul următoarelor comisii: Conferința președinților de comisie (CPCO), Delegația pentru relațiile cu țările din Asia de Sud-Est și cu Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) (DASE), Comisia pentru afaceri economice și monetare (ECON), Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI), Delegația pentru relațiile cu Peninsula Arabă (DARP).

Marian-Jean Marinescu este membru al Parlamentului European încă din 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, fiind europarlamentarul român cu cel mai mare număr de dosare legislative coordonate. Acesta deține calitatea de membru plin sau supleant al următoarelor comisii: Comisia pentru transport și turism (TRAN), Delegația la Adunarea Parlamentară Paritară ACP-UE (DACP), Comisia pentru control bugetar (CONT), Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI), Comisia pentru industrie, cercetare și energie (ITRE), Delegația pentru relațiile cu țările din Asia de Sud-Est și cu Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) (DASE).

Vlad Nistor a preluat mandatul de eurodeputat după ce europarlamentarul Adina Vălean a devenit comisar al Transporturilor. Acesta este profesor universitar la Facultatea de Istorie a Universității din București, fiind decan al acestei facultăți între 2004 și 2012.  Totodată, Vlad Nistor a fost director general al Institutului Diplomatic Român. După ce a devenit europarlamentar, acestuia i-a revenit calitatea de membru plin sau supleant în următoarele comisii de specialitate: Comisia pentru afaceri externe (AFET), Delegația la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova (D-MD), Delegația pentru relațiile cu India (D-IN), Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest (DEPA), Comisia pentru comerț internațional (INTA), Subcomisia pentru drepturile omului (DROI), Delegația la Comisia parlamentară de parteneriat UE-Armenia, la Comisia parlamentară de cooperare UE-Azerbaidjan și la Comisia parlamentară de asociere UE-Georgia (DSCA) și Delegația pentru relațiile cu Statele Unite (D-US).

La nivelul membrilor PMP din delegația română, fostul președinte al României Traian Băsescu este vicepreședinte al Delegației la Comisia parlamentară de asociere UE-Ucraina. Totodată, acesta este membru al Comisiei pentru afaceri externe (AFET), al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI), Subcomisiei pentru securitate și apărare (SEDE) și Delegației la Adunarea Parlamentară Euronest (DEPA) din Parlamentului European.

În ce-l privește pe eurodeputatul Eugen Tomac (PMP), acesta acesta activează ca membru al Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL), Subcomisiei pentru drepturile omului (DROI), al Delegației la Adunarea Parlamentară Euronest (Parteneriatul estic) din care fac parte: Armenia, Azerbaidjan, Belarus (suspendată), Georgia, Republica Moldova și Ucraina (DEPA), dar și al Comisiei parlamentară de parteneriat UE-Armenia, la Comisia parlamentară de cooperare UE-Azerbaidjan și la Comisia parlamentară de asociere UE-Georgia (DSCA)

Cât privește membrii UDMR din delegația română, Lorant Vincze este membru plin sau supleant în următoarele comisii din Parlamentul European: Comisia pentru afaceri constituționale (AFCO), Comisia pentru petiții (PETI), Delegația pentru relațiile cu India (D-IN).

În cele din urmă, eurodeputatul UDMR Iuliu Winkler deține funcția de vicepreședinte al Comisiei pentru comerț internațional (INTA), fiind membru plin sau supleant în comisiile: Delegația pentru relațiile cu Republica Populară Chineză (D-CN), Comisia pentru cultură și educație (CULT), Delegația pentru relațiile cu Australia și Noua Zeelandă (DANZ).

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Liderul grupului PPE Manfred Weber, mesaj de Ziua Principatelor Române: La mulți ani, România

Published

on

© Manfred Weber/ Twitter

Liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, a transmis duminică un mesaj aniversar României cu ocazia împlinirii a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române.

“La mulți ani tuturor românilor care celebrează astăzi Unirea Principatelor Române”, a transmis Weber, pe Facebook.

“La mulți ani, România!”, a scris el, în limba română.

În fiecare an, la 24 ianuarie, în întreaga ţară este sărbătorită Ziua Unirii Principatelor Române, fiind marcat momentul unirii Moldovei cu Ţara Românească (1859) sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Acest eveniment major în istoria ţării noastre a reprezentat primul pas făcut pentru realizarea unui stat naţional unitar român. La 1 decembrie 1918, ţelul comun de unire a românilor într-un singur stat a fost atins, prin Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România. De asemenea, anul acesta se împlinesc și 200 de ani de la Revoluția din 1821 condusă de Tudor Vladimirescu, unul dintre evenimentele care au marcat începutul procesului de renaștere națională a României. 

Continue Reading

Eugen Tomac

Ziua Unirii Principatelor Române. Eurodeputatul PMP Eugen Tomac: Obiectivul Unirii rămâne actual. Și Moldova de la Est de Prut este România

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul PMP Eugen Tomac a transmis duminică, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, un mesaj prin care a subliniat că “obiectivul Unirii rămâne în continuare actual”.

“De câteva secole, nu există pentru noi, românii, un alt obiectiv mai înălțător și mai important decât acela de a promova UNIREA tuturor românilor într-o singură ȚARĂ! Moldovenii și muntenii au făcut primul pas pe 24 ianuarie 1859! La mulți ani de ziua Unirii Principatelor Române!”, a scris Tomac, pe pagina sa de Facebook.

“Obiectivul Unirii rămâne în continuare actual, pentru că și Moldova de la Est de Prut este România, iar noi avem obligația sa îndeplinim acest vis al națiunii române”, a subliniat acesta.

 

În fiecare an, la 24 ianuarie, în întreaga ţară este sărbătorită Ziua Unirii Principatelor Române, fiind marcat momentul unirii Moldovei cu Ţara Românească (1859) sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Acest eveniment major în istoria ţării noastre a reprezentat primul pas făcut pentru realizarea unui stat naţional unitar român. La 1 decembrie 1918, ţelul comun de unire a românilor într-un singur stat a fost atins, prin Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România. De asemenea, anul acesta se împlinesc și 200 de ani de la Revoluția din 1821 condusă de Tudor Vladimirescu, unul dintre evenimentele care au marcat începutul procesului de renaștere națională a României. 

Continue Reading

Dacian Cioloș

Proteste în Rusia. Dacian Cioloș le cere miniștrilor de externe din UE să adopte sancțiuni “care să țintească inima regimului autoritar al domnului Putin”

Published

on

© Photo Collage (Image source: European Parliament & Renew Europe)

Liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloș, a solicitat sâmbătă “un semnal clar” din partea miniștrilor de externe din țările UE privind instituirea unor sancțiuni împotriva Rusiei pe fondul arestării opozantului Aleksei Navalnîi, revenit în țara natală după otrăvirea sa cu agent chimic de tip Noviciok.

Poporul rus și-a exprimat puternic năzuința sa pentru libertate și democrație“, a scris Cioloș, pe Twitter, după ce peste 40.000 de cetățeni au protestat la Moscova la îndemnul lui Navalnîi și mai multe mii în restul țării, în timp ce 2.500 de manifestanți au fost arestați de autoritățile ruse.

În acest context, Cioloș a făcut un apel la miniștrii de externe europeni care se vor reuni luni.

Aștept un semnal clar din partea miniștrilor de externe UE privind sancțiuni care să țintească inima regimului autoritar al domnului Putin. Arestările abuzive trebuie să înceteze, iar domnul Navalnîi trebuie eliberat“, a spus liderul Renew Europe.

Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost arestat duminica trecută la punctul de control al paşapoartelor de pe aeroportul Şeremetievo din Moscova. Navalnîi a revenit de la Berlin, unde fusese internat din august pentru a fi tratat după otrăvirea cu agent neurotoxic Noviciok, deşi ştia că ar putea fi arestat.

Occidentul și-a manifestat solidaritatea cu opozantul rus, a criticat deciziile autorităților de la Moscova de a-l reține pe Navalnîi, solicitând eliberarea imediată a acestuia. Atunci, Dacian Cioloș s-a numărat printre primii lideri europeni care au reacționat, condamnând “arestarea mișelească” a opozantului rus și solicitând o dezbatere de urgență în Parlamentul European pe acest subiect.

Pe cale de consecință, în urma dezbaterii, Parlamentul European a cerut “oprirea imediată” a finalizării gazoductului Nord Stream 2 și revizuirea relațiilor UE-Rusia în acest context.

Continue Reading

Facebook

POLITICĂ35 mins ago

Ziua Unirii Principatelor Române. Liderul PSD Marcel Ciolacu: Prin unitate şi solidaritate vom învinge pandemia

PARLAMENTUL EUROPEAN42 mins ago

Liderul grupului PPE Manfred Weber, mesaj de Ziua Principatelor Române: La mulți ani, România

ROMÂNIA1 hour ago

Ziua Unirii Principatelor Române. Ministrul Bogdan Aurescu: Să reflectăm la vocaţia ţării noastre ca stat profund integrat în spațiul european și euro-atlantic

POLITICĂ1 hour ago

Ziua Unirii Principatelor Române. Ioana Constantin (PMP): Să păstrăm solidaritatea și să rămânem uniți, să ne punem idealuri înalte

Eugen Tomac1 hour ago

Ziua Unirii Principatelor Române. Eurodeputatul PMP Eugen Tomac: Obiectivul Unirii rămâne actual. Și Moldova de la Est de Prut este România

POLITICĂ2 hours ago

Ziua Unirii Principatelor Române. Premierul Florin Cîțu: Puterea de a ne îndeplini obiectivele, ca naţiune, stă în unitatea noastră

MAREA BRITANIE2 hours ago

Prima convorbire a lui Joe Biden cu un lider european: Președintele SUA și premierul britanic Boris Johnson subliniază “rolul critic al NATO” pentru relația transatlantică

SUA2 hours ago

SUA: Administrația Joe Biden cere Rusiei eliberarea imediată a lui Aleksei Navalnîi și condamnă “metodele brutale” utilizate împotriva manifestanților

Dacian Cioloș3 hours ago

Proteste în Rusia. Dacian Cioloș le cere miniștrilor de externe din UE să adopte sancțiuni “care să țintească inima regimului autoritar al domnului Putin”

POLITICĂ3 hours ago

162 de ani de la Unirea Principatelor Române. Klaus Iohannis evocă “un nou rol istoric” al României: Suntem legați indisolubil de apartenența la UE și NATO

Dragoș Pîslaru4 days ago

Dragoș Pîslaru: Statele membre ar trebui să profite de majorarea de 3% din FEAD pentru a sprijini persoanele defavorizate în timpul pandemiei COVID-19

Eugen Tomac4 days ago

Eugen Tomac i-a solicitat șefului politicii externe a UE să creeze mecanisme care să condiționeze sprijinul financiar acordat partenerilor de garantarea accesului minorităților naționale la educație în limba maternă

RENEW EUROPE4 days ago

Președintele Consiliului European îi propune lui Joe Biden ca în prima zi de mandat la Casa Albă să construiască un nou pact fondator cu UE pentru „o lume mai bună”

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Președinta Comisiei Europene: Jurământul lui Joe Biden, un mesaj de speranță pentru o lume care așteaptă ca SUA să revină în cercul de state cu idei similare

Eugen Tomac5 days ago

Eurodeputatul Eugen Tomac: Rusia de astăzi se transformă într-un gulag și UE are obligația să acționeze

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

U.E.2 weeks ago

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să ”repună pe șine” relațiile Turciei cu UE: Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes

ROMÂNIA3 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua de vaccinare

Gheorghe Falcă4 weeks ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă se va vaccina împotriva COVID-19 și îndeamnă la responsabilitate pentru „noi și cei de lângă noi”: Vaccinarea, testul nostru de maturitate

ROMÂNIA4 weeks ago

Campania de vaccinare anti-Covid în România începe cu asistenta care a preluat primul pacient infectat cu virusul SARS-CoV-2

Advertisement
Advertisement

Trending