Votul latent al tinerei generații

Robert LUPIȚU

RobertRomânia în 1989: o țară fărâmițată de egoismul și lipsa de luciditate a cuplului prezidențial Nicolae și Elena Ceaușescu, dar care în frunte cu mulți dintre „decreței” a ieșit în stradă asigurând regimului comunist o disoluție brutală și sângeroasă. 25 de ani mai târziu, românii au dreptul să voteze pentru a șaptea oară cel de-al patrulea președinte al României post-decembriste, un drept pentru care s-au pierdut vieți omenești (mulți tineri), indiferent de natura evenimentelor de atunci.

La acest sfert de veac distanță, tinerii se manifestă neparticipativ la procesul de democratizare a societății și a statului sub eticheta nepăsării. Cum măsurăm această afirmație este foarte simplu: prin lipsa acestora de la vot! Mai mult ca sigur, mulți dintre voi sunteți supra-saturați de o campanie electorală care de 3 săptămâni  ne intoxică cu vendete politice, cu amăgirea unui leadership providențial și cu programe politice sterile în conținut. Nu am întâlnit în această campanie ideea unui proiect de țară (vezi NATO și UE), un discurs centrat și pe tineri și educație și cu atât mai puțin o emulație între candidați. Nici măcar nu putem avea dezbateri prezidențiale de calitate.

Înainte de a-mi fi atribuite critici, menționez: „știu că președintele nu are un atribut constituțional în ceea ce privește prioritățile educației și problemele tinerilor, dar nu cred că greșesc când cer o viziune pentru cei care au potențialul să ajute țara asta!”

Suntem aproape 3 milioane de tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, deci tineri cu drepturi electorale: de a alege și de a fi aleși. Dar hai să ne concentrăm pe cel de a alege. Procentajul nostru de participare la urne este scăzut și mulți se întreabă: „De ce să merg să votez pe X, Y sau Z? Toți sunt la fel”. Alții preferă să rămână în bula lor și să ignore complet alegerile sau politica. Cu toate acestea, a nu merge la vot este indubitabil cea mai mare eroare pe care tinerii o pot face. Vrem sau nu vrem să admitem, fenomenul politic ne influențează viața. Până la urmă el este cel împuternicit de noi să ia deciziile și să facă regulile jocului într-un stat. Vă trezește dorința să votați și să fiți voi cei care decideți?

Înțeleg la fel de bine ca orice alt tânăr mâhnirea care ne cuprinde în momentul în care aleșii politici nu livrează rezultate concrete pentru viitorul nostru și pentru bunăstarea cetățenilor. Totodată, nu înțeleg cum această înverșunare a tinerilor se transformă în absenteism și se manifestă prin ignorarea și boicotarea alegerilor. Dincolo de definiții elaborate, democrația înseamnă puterea poporului, iar aceasta este exercitată în primul rând prin vot.

Noi, tinerii, suntem electoratul cu cel mai mare potențial din multiple perspective: avem elan, avem dorință de implicare, suntem în plin proces de formare intelectuală, suntem vii prin motivația noastră de a face lumea un loc mai bun și nu în ultimul rând, suntem mulți! La fel, suntem și electoratul față de care politicienilor le este dificil să se adreseze, deoarece îi dislocăm din zona lor de comfort. Nu e de mirare că poate ne-am simțit încă o dată ignorați și lăsați de izbeliște de cei care vor să ocupe cea mai înaltă funcție în stat.

Personal, cele afirmate anterior mă motivează într-un mod absolut să merg la urnă și să folosesc acea ștampilă cum consider eu de cuviință. Iar, ceea ce am văzut în ultimele două săptămâni, mai ales în mediul online, îmi cultivă o speranță. „Decide Pentru TINEri.ro” (o campanie lansată de Forumul Tinerilor din România și disponibilă pe www.decidepentrutineri.ro, la care cu bucurie și motivație m-am alăturat), „Yes la Vot!, „Vino la vot.ro” etc., reprezintă cel mai bine următoarea afirmație: Tinerii trebuie ancorați pe harta priorităților naționale ale României. Menționam mai sus de proiecte de țară, când de fapt ar trebui găsite soluții pentru nivelul de depopulare a României în rândul tinerilor.

Toate aceste campanii, fie ele în formă organizată sau individuale sunt expresia conjugată a unui strigăt pe care la momentul la care scriu aceste rânduri îl rostesc: „E viitorul nostru în joc, tineri votanți! Decide(ți) pentru TINEri”.

Și pentru că îi prețuiesc enorm pe tinerii care simt importanța votului, închei prin afirmații și motivații exprimate de aceștia și asupra cărora vă invit să reflectați până pe 2 noiembrie:

„Dacă lipsești la vot și politicianul va lipsi de la datorie!”

„Ce vrei să decidă pentru tine? Conștiința ta sau pomenile electorale?”

„Ce-ar fi dacă ne-am dori cu toții să aducem o schimbare în bine, oricât de măruntă ar fi ea? #nemobilizăm?”

„Nu fi indiferent! Pe 2 și pe 16 Noiembrie Decide pentru TINEri!”

„Dacă nici înaintașii noștri nu se prezentau în momentele de cumpănă, tu în ce limbă te * pe el de vot?”

„De când 39% decid pentru restul de 61%?”

„Dacă te plângi că soarta ți-a fost decisă de alții: Ieși la vot!”

„Votează pentru a arăta României că TINERII sunt cea mai importantă resursă a țării.”

„Îți place sau nu, unul dintre ei va ieși președinte. Tu dai președintele!”

„În democrație singura urmă pe care o lași este la urnă!”

.

One Response to Votul latent al tinerei generații

  1. Pingback: Ultima strigare: Revoluția votului continuă. Toții tinerii la urne! | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.