Connect with us

ENERGIE

WEF 2022 Davos | Transgaz și Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări au semnat un acord de 626 de milioane de euro pentru proiecte de gaze naturale pentru hidrogen

Published

on

© Transgaz

Ministerul Afacerilor Externe salută semnarea marți, 24 mai 2022, în marja Forumului Economic Mondial de la Davos, în cadrul Casei celor Trei Mări, a unui acord între Transgaz S.A. și Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări (3SIIF) în valoare de 626 de milioane de euro pentru dezvoltarea unor proiecte de gaze naturale pentru hidrogen, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Acordul pune bazele colaborării între cele două părți pentru dezvoltarea infrastructurii și conectivității de gaze naturale din România.

Potrivit unui comunicat al Transgaz, acordul privind foaia de parcurs recunoaște importanța strategică și economică a investițiilor în infrastructura de gazoducte din România. Având în vedere rezervele interne extinse de petrol și gaze naturale ale României, se anticipează că investițiile suplimentare în infrastructura de transport al gazelor naturale vor stimula dezvoltarea economică în regiune, sprijinind în același timp securitatea energetică europeană și tranziția energetică în regiunea celor Trei Mări.

Acordul privind foaia de parcurs se bazează pe Termenii de Referință conveniți anterior în vederea dezvoltării în comun a unui număr de proiecte de infrastructură de gaze naturale pregătită pentru hidrogen în România prin intermediul unor noi societăți mixte de proiect deținute de Transgaz și 3SIIF.

Valoarea totală a proiectelor se estimează a fi de până la 626 milioane Euro și, după finalizare, acestea vor fi vândute către Transgaz. De îndată ce proiectele vor fi vândute către Transgaz, Transgaz va deține și va opera activele Proiectelor în conformitate cu legislația română aplicabilă.

Ministerul Afacerilor Externe acordă o atenție specială finanțării proiectelor din cadrul Inițiativei celor Trei Mări (I3M), acestea contribuind la creșterea convergenței economice și a coeziunii între statele UE din regiunea circumscrisă Mării Baltice, Mării Negre și Mării Adriatice. Proiectele I3M propuse pentru finanțare și dezvoltare sunt în domeniul transporturilor, energiei și cel digital, cu accent pe creșterea interconectivității în regiune. Printre proiectele I3M prioritare pentru România se află Rail2Sea și Via Carpathia, ce vizează modernizarea și dezvoltarea coridoarelor feroviare și rutiere din partea de nord a Europei spre sud, precum și între Portul Gdansk și Portul Constanța.

Fondul de investiții al Inițiativei celor Trei Mări (3SIIF) este un fond comercial dedicat investițiilor în infrastructura din Europa Centrală și de Est. Fondul va investi în infrastructura energetică, de transport și digitală din cele 12 state membre ale Uniunii Europene din Europa Centrală și de Est care se învecinează cu Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră, unde cererea de investiții comerciale pe termen lung în infrastructura națională este printre cele mai mari din UE.

Fondul Inițiativei celor Trei Mări a fost înființat în mai 2019 în baza deciziilor luate la summitul 3SI de la București din septembrie 2018. El reunește nouă dintre cele 12 state membre ale Inițiativei și un investitor privat.

Inițiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă și informală, la nivel prezidențial, reunind cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.

Inițiativa își propune dezvoltarea economică a statelor din regiune, prin stimularea interconectivităţii în trei domenii principale – transport, energie, digital -, creșterea convergenței reale între statele membre ale Uniunii Europene, contribuind astfel la consolidarea unității și coeziunii în cadrul Uniunii și la consolidarea proiectului european, precum și întărirea relației transatlantice, inclusiv prin stimularea prezenței economice a SUA în regiune.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ENERGIE

Ministrul Burduja a primit, la Ottawa, scrisoarea de interes prin care Canada va finanța cu 3 miliarde de dolari canadieni unitățile 3 și 4 de la Cernavodă

Published

on

© Sebastian Burduja/ Facebook

Ministrul liberal al energiei, Sebastian Burduja, a anunțat marți seară că a primit, la Ottawa, scrisoarea de interes privind finanţarea proiectului unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă de către Canada printr-o investiție de 3 miliarde de dolari canadieni.

”3 miliarde de dolari canadieni pentru unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă. Astăzi, la Ottawa, am primit din partea ministrului omolog canadian, Jonathan Wilkinson, scrisoarea de interes privind finanţarea proiectului unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, în cadrul unui eveniment remarcabil. Colaborarea româno-canadiană pentru programul nuclear civil datează din anii ‘70, iar pasul de astăzi ne aduce mai aproape de visul finalizării celui mai important proiect energetic românesc”, a scris, marţi seară, pe Facebook, ministrul energiei.

Vizita lui Burduja în Canada și anunțul său vin după întrevederea de la începutul lunii dintre președintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, și șefa Senatului Canadei, cu accent pe dezvoltarea reactoarelor 3 și 4.

Potrivit lui Burduja, cu susţinerea tuturor nivelurilor instituţionale ale statului român, există ”toate premisele de a fi martori în 2031-2032 la punerea în funcţiune a acestor noi capacitaţi”.

”Mai mult, avem şanse să repunem în funcţiune uzina de apă grea cu sprijin canadian, un proiect demarat de ministrul Virgil Popescu, şi de a produce izotopi medicali pentru tratamentul cancerului, pentru o piaţă în continuă creştere”, a mai scris ministrul.

Acesta a precizat că ”aceste proiecte nu se pot face de astăzi pe mâine”.

”Ele nu sunt pentru următoarele alegeri, sunt pentru următoarele generaţii. Voi face tot posibilul pentru a accelera programul nuclear civil românesc. Este soluţia pentru a avea pentru toţi românii energie sigură, curată, la un preţ corect”, a conchis ministrul energiei.

Dezvoltarea cooperării nucleare cu partenerii euro-atlantici reprezintă o prioritate pentru liberali, în contextul în care una dintre ultimele acțiuni ale guvernului condus de Nicolae Ciucă a fost semnarea acordului de sprijin pentru construcția unităților 3 și 4 de la Cernavodă.

Investițiile anunțate din partea Canadei survin după ce România a identificat interese similare și din partea Statelor Unite și Coreei de Sud. Amintim că la summitul COP27 din Egipt, președintele Klaus Iohannis și emisarul special pentru climă al președintelui SUA, John Kerry, au participat la ceremonia de semnare a scrisorilor de intenție prin care SUA vor acorda împrumuturi de 3 miliarde dolari pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

De altfel, România şi SUA au parafat la 9 octombrie 2020, la Washington, un acord interguvernamental extins care permite cooperarea în ceea ce priveşte domenii de importanţă pentru România, cum ar fi proiectul Unităţilor 3 şi 4 ale Centralei Nuclearo-electrice de la Cernavodă, retehnologizarea Unităţii 1, precum şi cooperare pe diverse paliere în domeniul nuclear civil din România. Separat de acordul parafat, România a identificat interesul SUA şi pentru o componentă de finanţare de 7 miliarde de dolari pentru dezvoltarea proiectelor din domeniul energetic printr-un Memorandum de Înţelegere cu Exim US. Acordul menționat a fost semnat, în luna decembrie 2020, la București.

Continue Reading

ENERGIE

Marcel Ciolacu, întâlnire cu CEO-ul OMV: Premierul speră că opoziția Austriei privind aderarea României la Schengen nu va afecta imaginea OMV în România

Published

on

© Guvernul României

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut luni o întrevedere cu o delegație a OMV Petrom condusă de Alfred Stern, CEO al grupului OMV, în cadrul căreia s-a discutat despre perspectivele proiectului de exploatare a gazelor din Marea Neagră, Neptun Deep, context în care șeful Guvernului a adus în discuție și blocajul aderării României la spațiul Schengen generat de veto-ul Austriei, informează Palatul Victoria într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Premierul Marcel Ciolacu a arătat că statul român susține cu toată determinarea acest proiect strategic în care OMV Petrom este asociată cu compania de stat Romgaz, proiect care va aduce țării noastre independența energetică.

“Este cel mai important proiect energetic, o investiție de circa 4 miliarde de euro, care ne va pune în situația de a deveni un actor energetic la nivel european, exploatând rezerve estimate la minimum 100 de miliarde de metri cubi de gaze – cât tot consumul României pe aproape 10 ani”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Șeful Executivului și-a manifestat speranța că atitudinea premierului austriac, Karl Nehammer, de a continua să se opună complet nejustificat aderării României la Schengen, nu va afecta imaginea OMV Petrom în România, susținând că o asemenea situație ar fi de nedorit pentru ambele părți.

“Vom continua să sprijinim proiectul Neptun Deep și să mergem înainte pe baza actualei forme a legii offshore, așa cum România va continua să-și susțină argumentele privind aderarea la spațiul Schengen inclusiv în instanțele europene, dacă Austria nu își schimbă poziția”, a precizat premierul Ciolacu.

La discuţii, au mai participat președintele PNL, Nicolae-Ionel Ciucă, vicepremierul Marian Neacșu și președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, Alexandru Petrescu.

Continue Reading

ENERGIE

Ministrul Energiei, interviu pentru Bloomberg: România dorește să construiască o linie de înaltă tensiune pentru ca rețeaua să poată absorbi toată energia regenerabilă. Căutăm investitori cu expertiză

Published

on

© Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării

România se grăbește să construiască o nouă linie de înaltă tensiune pentru a transporta energie electrică de-a lungul țării și până în Ungaria, în contextul în care urmărește să dubleze producția din surse regenerabile și  să devină un furnizor regional de electricitate, a menționat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-un interviu pentru Bloomberg, citat de Agerpres.

Oficialul român și-a exprimat speranța că studiul de fezabilitate va fi finalizat în șase luni, în urma căruia va fi stabilită capacitatea de înaltă tensiune.

Capacitatea de producţie de energie regenerabilă a României este deja de aproximativ 11.0000 de megawaţi şi până în 2030 ar urma să crească cu alte 10.000 de megawaţi.

”Pentru noi acest cablu este prioritatea numărul unu. Această linie directă de înaltă tensiune este un instrument suplimentar pentru ca reţeaua energetică să poată absorbi toată energia regenerabilă, să asigure echilibrul sistemului şi de asemenea să putem exporta energie spre alte ţări din Europa Occidentală”, a spus Sebastian Burduja.

Conform estimărilor, costurile de construire a unei astfel de linii se ridică la peste trei miliarde de euro, mult pentru o țară care se confruntă cu o creștere a deficitului bugetar.

Astfel, România caută investitori cu expertiză și sprijin financiar pentru realizarea acestui proiect, care ar putea urma traseul gazoductului BRUA și ar putea să lege sud-estul României de Ungaria, a explicat Burduja.

Ministrul Energiei a adăugat că operatorul local de transport Transelectrica va fi parte din posibilul consorțiu care va gestiona proiectul.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
POLITICĂ3 mins ago

Guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea în Parlament privind pachetul fiscal-bugetar: Singura cale prin care România se poate dezvolta este un parteneriat Guvern – mediul de afaceri

INTERNAȚIONAL7 mins ago

OSCE: Ministrul Odobescu a condamnat atacurile Rusiei asupra Ucrainei, inclusiv cele din imediata vecinătate a granițelor României

ROMÂNIA14 mins ago

Klaus Iohannis i-a primit pe noii ambasadori ai Belgiei, Estoniei, Finlandei, Lituaniei, Olandei și Sloveniei, cu care a discutat despre coordonarea în cadrul NATO și UE

ROMÂNIA14 hours ago

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu reprezentanții Commit Global, o inițiativă internațională demarată de Code for Romania: Este o oportunitate de a profila România ca actor important

REPUBLICA MOLDOVA14 hours ago

Premierul R. Moldova, vizită la Berlin. Dorin Recean va participa la Forumul de Afaceri Germania – România alături de premierul Marcel Ciolacu

U.E.15 hours ago

Comisia Europeană propune o sumă suplimentară de 15 miliarde de euro pentru țările care primesc un număr mare de refugiați, inclusiv ucraineni

U.E.16 hours ago

Prin Declarația de la Cáceres, miniștrii culturii din UE se angajează să depună eforturi pentru recunoașterea culturii ca nou obiectiv de dezvoltare durabilă

U.E.16 hours ago

Emmanuel Macron introduce un nou plan de stimulente pentru combaterea schimbărilor climatice: Politica ecologică a Franței nu ar trebui să fie punitivă

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Comisia Europeană pune la dispoziție 7 miliarde de euro pentru proiecte de transport, inclusiv cele care facilitează exporturile și importurile Ucrainei și R. Moldova. În premieră, Kievul și Chișinăul pot cere direct finanțare din partea UE

NATO16 hours ago

Ministrul Odobescu: Reacția rapidă a NATO, la solicitarea României, la incidentele cu drone demonstrează capacitatea de a apăra fiecare centimetru al teritoriului aliat

U.E.19 hours ago

Pactul verde european s-a născut din necesitatea de a proteja oamenii și planeta, dar a fost conceput și ca o oportunitate de a ne construi viitoarea prosperitate, evidențiază Ursula von der Leyen

ROMÂNIA19 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, dialog cu delegația parlamentară condusă de șeful Parlamentului din Georgia: Energia și conectivitatea sunt la ora actuală factorii motrici ai cooperării bilaterale

ROMÂNIA2 days ago

Marcel Ciolacu: România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 mld. de lei, plus o evaziune fiscală de 150 mld. de lei pe an. Nu-mi voi asuma să pun în pericol obiective strategice ale României

ROMÂNIA2 days ago

Agenda europeană a dominat discuțiile între Nicolae Ciucă și președintele Parlamentului georgian, fiind subliniată susținerea României pentru candidatura Georgiei la UE

ROMÂNIA3 days ago

Adrian Câciu: Experții români verifică în Polonia stadiul de livrare a elicopterelor Black Hawk pentru intervenții în situații de urgență, care au fost finanțate cu fonduri europene

ROMÂNIA5 days ago

“Nu trebuie să încercăm să părem mai deștepți decât cei care mor pentru patria lor” – răspunsul lui Klaus Iohannis pentru cei care solicită Ucrainei să accepte încheierea războiului

ONU5 days ago

Klaus Iohannis: În mod ironic, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a adus rezultate incredibile, cu Ucraina și R. Moldova candidate la UE, reducerea dependenței energetice de Moscova și extinderea NATO

Victor Negrescu6 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA6 days ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE6 days ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

Trending