Ministerul Afacerilor Externe salută semnarea marți, 24 mai 2022, în marja Forumului Economic Mondial de la Davos, în cadrul Casei celor Trei Mări, a unui acord între Transgaz S.A. și Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări (3SIIF) în valoare de 626 de milioane de euro pentru dezvoltarea unor proiecte de gaze naturale pentru hidrogen, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Acordul pune bazele colaborării între cele două părți pentru dezvoltarea infrastructurii și conectivității de gaze naturale din România.
Potrivit unui comunicat al Transgaz, acordul privind foaia de parcurs recunoaște importanța strategică și economică a investițiilor în infrastructura de gazoducte din România. Având în vedere rezervele interne extinse de petrol și gaze naturale ale României, se anticipează că investițiile suplimentare în infrastructura de transport al gazelor naturale vor stimula dezvoltarea economică în regiune, sprijinind în același timp securitatea energetică europeană și tranziția energetică în regiunea celor Trei Mări.
Acordul privind foaia de parcurs se bazează pe Termenii de Referință conveniți anterior în vederea dezvoltării în comun a unui număr de proiecte de infrastructură de gaze naturale pregătită pentru hidrogen în România prin intermediul unor noi societăți mixte de proiect deținute de Transgaz și 3SIIF.
Valoarea totală a proiectelor se estimează a fi de până la 626 milioane Euro și, după finalizare, acestea vor fi vândute către Transgaz. De îndată ce proiectele vor fi vândute către Transgaz, Transgaz va deține și va opera activele Proiectelor în conformitate cu legislația română aplicabilă.
Ministerul Afacerilor Externe acordă o atenție specială finanțării proiectelor din cadrul Inițiativei celor Trei Mări (I3M), acestea contribuind la creșterea convergenței economice și a coeziunii între statele UE din regiunea circumscrisă Mării Baltice, Mării Negre și Mării Adriatice. Proiectele I3M propuse pentru finanțare și dezvoltare sunt în domeniul transporturilor, energiei și cel digital, cu accent pe creșterea interconectivității în regiune. Printre proiectele I3M prioritare pentru România se află Rail2Sea și Via Carpathia, ce vizează modernizarea și dezvoltarea coridoarelor feroviare și rutiere din partea de nord a Europei spre sud, precum și între Portul Gdansk și Portul Constanța.
Fondul de investiții al Inițiativei celor Trei Mări (3SIIF) este un fond comercial dedicat investițiilor în infrastructura din Europa Centrală și de Est. Fondul va investi în infrastructura energetică, de transport și digitală din cele 12 state membre ale Uniunii Europene din Europa Centrală și de Est care se învecinează cu Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră, unde cererea de investiții comerciale pe termen lung în infrastructura națională este printre cele mai mari din UE.
Fondul Inițiativei celor Trei Mări a fost înființat în mai 2019 în baza deciziilor luate la summitul 3SI de la București din septembrie 2018. El reunește nouă dintre cele 12 state membre ale Inițiativei și un investitor privat.
Inițiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă și informală, la nivel prezidențial, reunind cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.
Inițiativa își propune dezvoltarea economică a statelor din regiune, prin stimularea interconectivităţii în trei domenii principale – transport, energie, digital -, creșterea convergenței reale între statele membre ale Uniunii Europene, contribuind astfel la consolidarea unității și coeziunii în cadrul Uniunii și la consolidarea proiectului european, precum și întărirea relației transatlantice, inclusiv prin stimularea prezenței economice a SUA în regiune.