U.E.
“Why Telecoms Matters”: Conectivitatea și digitalizarea pot juca un rol esențial în îmbunătățirea competitivității europene, subliniază Vodafone într-un raport privind importanța telecomunicațiilor
Published
1 year agoon
By
REDACTIA
Un raport publicat de Vodafone – „Why Telecoms Matters” (De ce sunt importante telecomunicațiile) – prezintă modul în care conectivitatea telecomunicațiilor de ultimă generație și digitalizarea industriei pot juca un rol esențial în îmbunătățirea competitivității europene.
„Why Telecoms Matters” susține că restabilirea competitivității Europei ar trebui să fie o prioritate esențială pentru UE și pentru guvernele statelor membre – și demonstrează cum digitalizarea determinată de noile tehnologii 5G reprezintă o oportunitate de un trilion de euro pentru a stimula inovarea, a crește eficiența industrială și a îmbunătăți serviciile publice.
Raportul gigantului tehnologic vine într-un context în care președinția belgiană a Consiliului Uniunii Europene a plasat tema competitivității economice europene în centrul mandatului său la cârma UE și i-a solicitat fostului prim-ministru italian Enrico Letta să vină cu un raport pentru a da un nou impuls pieței unice europene. Documentul va fi prezentat la summitul special al Consiliului European din luna aprilie, găzduit de Belgia. De asemenea, Comisia Europeană este așteptată să prezinte o comunicare privind viitorul industriei telecom, iar tema să fie asumată de președinția belgiană a Consiliului UE la nivelul dezbaterii dintre statele membre.
Potrivit raportului realizat de Vodafone și consultat de CaleaEuropeană.ro, conectivitatea și digitalizarea pot fi un puternic „multiplicator de forțe” pentru fiecare parte a economiei europene, iar Europa poate fi lider în era internetului industrial – dacă va reuși să îmbunătățească climatul de investiții pentru 5G și pentru infrastructurile digitale.
Prin conectarea aplicațiilor cu servicii inteligente bazate pe cloud, digitalizarea industriei prin intermediul conectivității 5G avansate reprezintă „al patrulea val” al revoluției industriale – cu o valoare estimată la 2 trilioane de dolari anual numai pentru sectorul de producție.
Cu toate acestea, între Europa și regiunile concurente se deschide o „prăpastie de conectivitate” alarmantă, care ar putea expune cetățenii, întreprinderile și societatea din UE la riscul unui declin economic suplimentar.
Această situație ar putea fi inversată dacă Europa ar acorda prioritate implementării tehnologiilor, inclusiv a tehnologiei 5G Standalone (5GSA), care modernizează atât nucleul rețelei de telecomunicații, cât și antenele radio. O rețea 5GSA avansată care să ofere aplicații cu latență redusă și „rețelistică” privată pentru industrii de toate dimensiunile ar revitaliza baza industrială a Europei.
„Why Telecoms Matters” evidențiază faptul că, din cauza lipsei de investiții private disponibile pentru infrastructura 5GSA, Europa se confruntă cu un deficit de finanțare de mai multe miliarde de euro, ceea ce sporește avansul SUA și al Chinei în domenii critice de creștere precum inteligența artificială și securitatea cibernetică.

© Vodafone
„Provocarea constă în lipsa investițiilor private disponibile pentru infrastructura 5GSA – un deficit de finanțare de mai multe miliarde de euro, cauzat de climatul slab al investițiilor în domeniul digital din Europa. Principalii directori executivi europeni au tras un semnal de alarmă într-un raport de cercetare recent. Mai mult de 80% dintre aceștia au considerat că competitivitatea Europei este în scădere, acuzând factori precum mediul de reglementare complex, politicile industriale concurente între țările UE și expunerea la tensiuni geopolitice. Încrederea investitorilor în Europa rămâne scăzută, fapt evidențiat de scăderea abruptă a investițiilor străine directe primite începând cu 2018”, a declarat Joakim Reiter, directorul general pentru afaceri externe al Vodafone.
Raportul arată că Europa nu a reușit în mod constant să egaleze creșterea multor țări cu o maturitate economică similară, cum ar fi Statele Unite. Dacă în urmă cu 40 de ani UE și SUA erau comparabile din punct de vedere al dimensiunii economice, economia Uniunii Europene a devenit relativ mai mică în timp. În urmă cu aproximativ 15 ani, aceasta reprezenta 81% din dimensiunea celei a SUA, iar până în 2022 s-a redus la 73%. Decalajul dintre producția economică a UE și cea a SUA este din ce în ce mai mare.
Prin urmare, nu ar trebui să fie o surpriză faptul că tendința pe termen lung arată că ponderea Europei în PIB-ul mondial este în continuă scădere, în timp ce SUA și China fie și-au menținut, fie au crescut. Cu doar 15 ani în urmă, ponderea Europei depășea cea a SUA și era de aproape cinci ori mai mare decât cea a Chinei. Astăzi, economia UE este cu puțin mai mică decât cea a Chinei și cu 44% mai mică decât cea a Statelor Unite. FMI preconizează că această tendință va continua, cota UE în producția mondială urmând să scadă sub 14% până în 2028.
Această tendință se reflectă și în numărul de întreprinderi din UE din topul „Fortune Global 500”. Între 2005 și 2021, UE și-a văzut ponderea aproape înjumătățită, o scădere mult mai semnificativă decât cea din SUA sau Japonia. Între timp, China și-a mărit ponderea de peste opt ori și, în funcție de venituri, are în prezent un număr mai mare de companii de succes la nivel mondial decât UE, Regatul Unit și SEE la un loc.
„Europa se află în pragul unei creșteri majore a inovației și a productivității prin intermediul 5GSA de nouă generație și a digitalizării pe care o permite pentru întreprinderi și economie. La fel cum 4G a deblocat internetul mobil pentru consumatori, 5GSA poate anunța o eră industrială a internetului și poate readuce Europa pe creștere”, a declarat Joakim Reiter.
De asemenea, Joakim Reiter a precizat că Europa are o oportunitate de un trilion de euro pentru a-și digitaliza industria și a concura la nivel global, „dar acest premiu depinde în întregime de viteza de adoptare”.
„Mandatul de cinci ani al viitorului Parlament European și al viitoarei Comisii trebuie să permită Europei să corecteze cursul, repornind reglementările tradiționale în domeniul telecomunicațiilor și creând un cadru de piață unică care să atragă investițiile necesare pentru a implementa 5GSA în ritm accelerat”, a mai spus el.
Într-un articol de opinie, Joakim Reiter a subliniat că tehnologiile de conectare 5G trebuie să fie implementate la scară largă și cu rapiditate pentru a îmbunătăți viețile, a stimula creșterea economică și a concura cu China și SUA. El a amintit că, în 2023, Boston Scientific a adoptat un serviciu conectat la 5G care permite cardiologilor să interacționeze cu replici holografice ale inimii unui pacient prin intermediul realității augmentate (AR), iar pe lângă crearea unui mediu perfect pentru instruirea noilor chirurgi, AR 5G poate juca un rol și în susținerea operațiunilor în direct.
„Acesta este doar un exemplu al potențialelor cazuri de utilizare a conectivității de ultimă generație. Între timp, în China, Unicom Guangdong combină deja 5G cu tehnologia de calcul de margine cu acces multiplu (MEC) pentru a oferi conectivitate cu latență redusă și lățime de bandă mare pentru întreprinderile de producție. În prezent, acest lucru sprijină peste 1000 de IMM-uri din orașul Foshan. Ca urmare, majoritatea au constatat o creștere a productivității și a eficienței echipamentelor, reducându-și în același timp deșeurile și diminuând costurile”, a detaliat Joakim Reiter.
Vodafone colaborează cu întreprinderi din întreaga Europă pentru a explora modul în care tehnologiile conectate 5G pot contribui la îmbunătățirea vieții și la stimularea creșterii economice. „Ceea ce este clar este că, pentru ca oricare dintre aceste tehnologii să fie implementate la scară largă – așa cum se întâmplă deja în China și în SUA – Europa va avea nevoie de conectivitate 5G pe scară largă. Și aici se află provocarea”, a mai spus directorul general pentru afaceri externe al Vodafone.
„Why Telecoms Matters” prezintă argumentele în favoarea digitalizării sectoarelor cheie din Europa, dar și unele dintre provocările cu care se confruntă aceasta:
În ceea ce privește industria, în timp ce marii producători vor continua probabil să construiască rețele mobile private 5G și soluții personalizate în fabrică, întreprinderile mai mici vor trebui să se bazeze pe tehnoligia 5GSA disponibilă public pentru a avea acces la oportunități similare de inovare.
În ceea ce privește mediul, conectivitatea digitală oferă soluții care pot reduce emisiile globale de gaze cu efect de seră cu până la 20% până în 2030. Printre acestea se numără aplicațiile inteligente de conectivitate, cum ar fi contoarele inteligente, rețelele inteligente și platformele pentru orașe inteligente, care pot reduce consumul de energie și pot adapta cererea la ofertă.
Pentru agricultori și cetățenii din mediul rural, conectivitatea de ultimă generație va avea un rol crucial în îmbunătățirea randamentului culturilor, în susținerea sustenabilității și în creșterea oportunităților de lucru la distanță sau program flexibil în locuri de muncă limitate în mod tradițional la cei care locuiesc în orașe.
În ceea ce privește asistența medicală, conectivitatea poate aduce beneficii imediate pentru pacienți prin telemedicină și monitorizarea la distanță a pacienților, permițând în același timp realizarea la scară largă a unor aplicații mai noi, cum ar fi instruirea 5G AR pentru noii cardiologi.
Conform raportului, pentru ca Europa să beneficieze pe deplin de aceste noi tehnologii, are nevoie, de asemenea, de o forță de muncă dotată cu competențele digitale adecvate.
„Why Telecoms Matters” arată legătura dintre competențe și digitalizarea întreprinderilor și a societății, prezentând modul în care inițiative precum V-Hub al Vodafone Business și SkillsUpload al Fundației Vodafone acționează pentru a îmbunătăți educația și competențele digitale în multe țări europene.
You may like
Vicepreședintele PE, Victor Negrescu: Inteligența artificială nu este doar despre viitor, este prezentul. Fără competențe digitale și educație în AI, riscăm să rămânem în urmă
Este foarte puțin probabil ca UE să își atingă obiectivul de a deține 20% din piața globală a microcipurilor până în 2030 (raport Curtea de Conturi Europeană)
Președintele Consiliului European, la Sofia: Bulgaria are un rol-cheie în UE. Se află în plin proces de adoptare a monedei euro și face progrese remarcabile
Ministrul Bogdan Ivan: România are o strategie clară – accelerarea creșterii economice prin investiții, extinderea sectorului tech și diversificarea bazei industriale
Eurostat: Românii se află pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziționarea online de cărți tipărite, electronice sau audio
Apple și Meta, amendate de Comisia Europeană cu 500, respectiv 200 milioane de euro pentru încălcarea Actului legislativ privind piețele digitale
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Vicepreședintele PE, Victor Negrescu: Inteligența artificială nu este doar despre viitor, este prezentul. Fără competențe digitale și educație în AI, riscăm să rămânem în urmă
Published
4 hours agoon
April 29, 2025By
Andreea Radu
Inteligența artificială nu este doar despre viitor, este prezentul, iar România trebuie să fie pregătită, a transmis vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu.
„Fără competențe digitale și educație în AI, riscăm să rămânem în urmă în economie, în educație, ca societate în general. La evenimentul Digital Series: AI and the Next Digital Decade, am vorbit despre ce am făcut și trebuie să facem concret”, a scris europarlamentarul, pe Facebook.
El a subliniat că noile tehnologii trebuie să fie accesibile tuturor în domeniul educației și a amintit proiecte precum „Learning from the Extremes”, prin care educația digitală ajunge în cele mai izolate școli.
„Ne trebuie resurse și reglementări adecvate și inteligente pe măsura impactului produs de AI: am negociat şi am obținut mai multe fonduri europene pentru educația digitală și AI”, a mai spus Victor Negrescu.
Potrivit acestuia, competitivitatea europeană depinde de capacitatea de a inova și de a dezvolta soluții autohtone. „Am propus ca o parte din Planul European pentru Competitivitate să fie alocată educației digitale și tehnologiei de vârf”, a spus el.
Vicepreședintele Parlamentului European a atras atenția că trebuie să fim pregătiți pentru proiectele pe care Europa urmează să le lanseze, precum:
- Planul pentru Competitivitate, cu investiții masive în digitalizare și inovație;
- Planul European pentru Educație Digitală 2.0;
- Programul AI academy, dedicat formării pentru toți.
„România trebuie să fie în prima linie pentru a nu rata schimbările profunde care vor surveni în economie! Mulțumesc Smart Everything Everywhere pentru invitație și ocazia de a prezenta viziunea mea ministrului educației și cercetării, Daniel David, mediului asociativ și de afaceri prezent la eveniment”, a conluzionat Victor Negrescu.
ROMÂNIA
Ilie Bolojan, la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări: Reconfigurarea forțelor politice și economice impune consolidarea relațiilor cu state interesate de stabilitatea și dezvoltarea regiunii noastre
Published
5 hours agoon
April 29, 2025
Președintele interimar Ilie Bolojan a subliniat, marți, în cadrul Forumului de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări de la Varșovia, importanța strategică a conectivității în dezvoltarea regiunii și rolul activ pe care România îl joacă în acest proces.
Șeful interimar al statului la segmentul dedicat șefilor de stat și de guvern a evidențiat angajamentul României pentru consolidarea cooperării regionale în contextul unui climat geopolitic și economic în continuă schimbare.
“Traversăm o perioadă complicată, în care noile realități afectează țările noastre, iar peisajul economic se reconfigurează constant, ceea ce ne obligă să ne adaptăm continuu. Deciziile și măsurile pe care le luăm în această etapă vor determina nu doar viitorul Inițiativei celor Trei Mări, ci și viitorul Europei”, a afirmat Bolojan în deschiderea intervenției sale, atrăgând atenția asupra contextului complex în care are loc acest summit.
În fața reconfigurării forțelor politice și economice la nivel global, liderul român a subliniat necesitatea consolidării parteneriatelor cu toți actorii interesați de stabilitatea și prosperitatea regională. În această ecuație, Inițiativa celor Trei Mări capătă o relevanță din ce în ce mai mare, iar conectivitatea, esența acestui format de cooperare, este văzută ca o oportunitate majoră pentru dezvoltarea regiunii.
România, prin poziția sa geostrategică și prin capacitățile economice în creștere, joacă un rol important în asigurarea conectivității regionale. În discursul său, Ilie Bolojan a structurat contribuțiile țării noastre în trei direcții prioritare: interconectarea energetică, infrastructura de transport și transformarea digitală.
Pe componenta energetică, România se remarcă prin dezvoltarea unor proiecte strategice, în parteneriat cu sectorul privat. Printre acestea, se numără avansarea planului pentru construirea reactoarelor 3 și 4 la centrala nucleară de la Cernavodă și continuarea proiectului Neptun Deep din Marea Neagră, proiect esențial pentru securitatea energetică a întregii regiuni.
“Estimăm că producția va începe în 2027”, a precizat Bolojan. De asemenea, el a evidențiat dezvoltarea coridoarelor regionale de transport energetic, menționând importanța gazoductului Iași–Chișinău și proiectele pentru asigurarea securității energetice a Republicii Moldova, care beneficiază în prezent de electricitate și gaze în mare parte din România.
În ceea ce privește infrastructura de transport, președintele interimar a punctat nevoia acută de a dezvolta coridoarele nord–sud, insuficient acoperite în prezent. Proiectele prioritare pentru România rămân Via Carpathia și Rail-2-Sea.
“Pe lângă tronsoanele de autostradă realizate deja, întregul proiect Via Carpathia de pe teritoriul României este în faza de contractare a lucrărilor, pe o lungime de aproape 200 de kilometri”, a spus el.
Portul Constanța, cel mai mare de la Marea Neagră, își consolidează rolul de nod strategic în Coridorul Internațional de Transport Europa–Caucaz–Asia, în special în contextul conflictului din Ucraina și al aderării României la spațiul Schengen.
De asemenea, Bolojan a prezentat proiectele comune cu Republica Moldova, printre care construcția de noi poduri peste Prut, inclusiv cel de la Ungheni, aflat în faza de execuție. În raport cu Ucraina, România urmărește extinderea punctelor de frontieră și creșterea capacității de tranzit pentru cele existente.
Un alt pilon esențial în strategia României este transformarea digitală. Președintele interimar a subliniat că, în contextul unei competiții globale pentru inovare și tehnologie, este necesară cooperarea regională pentru dezvoltarea unei infrastructuri digitale de ultimă generație.
“Sectorul IT din România poate avea o contribuție semnificativă pe acest palier”, a adăugat el.
În încheierea intervenției, Ilie Bolojan a transmis un apel clar pentru mobilizarea capitalului privat în sprijinul dezvoltării regiunii. “Statul nu poate și nu trebuie să fie singurul motor al dezvoltării. Companiile private aduc nu doar resurse financiare, ci și inovație și eficiență”, a afirmat el.
Totodată, a subliniat rolul esențial al unității și solidarității în depășirea provocărilor actuale și a încurajat transformarea acestora în oportunități.
“Îndemnul meu este să transformăm provocările în oportunități și să construim împreună o regiune mai prosperă, mai sigură și mai conectată”, a conchis președintele interimar.
INTERNAȚIONAL
Președintele Turciei a sosit la Roma pentru a discuta cu Giorgia Meloni despre consolidarea cooperării între cele două țări
Published
5 hours agoon
April 29, 2025By
Andreea Radu
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a sosit marți la Roma pentru convorbiri cu șefa guvernului italian Giorgia Meloni destinate să impulsioneze comerțul și cooperarea între cele două țări mediteraneene, relatează AFP, preluat de Agerpres.
Meloni și Erdogan vor aborda de asemenea războiul în Ucraina și situația din Orientul Mijlociu înaintea unui summit în cursul căruia miniștri italieni și turci vor semna o serie de acorduri, în special în domeniile energiei și apărării, potrivit unei surse guvernamentale italiene.
„Obiectivul este de a consolida cooperarea și parteneriatul strategic între cele două națiuni și de a încuraja relațiile economice și comerciale care s-au dezvoltat considerabil în ultimii ani”, a indicat sursa citată.
Această reuniune intervine în timp ce invazia rusă în Ucraina a determinat Uniunea Europeană să caute legături mai strânse în materie de securitate cu Turcia, aliată în cadrul NATO și candidată de mult timp la aderarea la UE.
Războiul în Ucraina a propulsat industria de apărare spre noi culmi, iar compania italiană de apărare Leonardo a ajuns la un acord cu producătorul turc de drone Baykar pentru dezvoltarea în comun a dronelor.
Pe agenda discuțiilor se află și lupta împotriva imigrației ilegale, un subiect fierbinte pentru guvernul premierului Meloni, care conduce partidul post-fascist Fratelli d’Italia (FDI).
Ankara a jucat în ultimii ani un rol de prim-plan în lupta împotriva sosirilor ilegale în Europa, primind în schimb miliarde de euro din partea Bruxellesului.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Colaborarea strânsă dintre ICI București și Danubius Exim a contribuit la transformarea cadrului fiscal din România într-unul adaptat realităților digitale, în beneficiul cetățenilor și instituțiilor, subliniază Adrian-Victor Vevera

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu: Inteligența artificială nu este doar despre viitor, este prezentul. Fără competențe digitale și educație în AI, riscăm să rămânem în urmă

Ilie Bolojan, la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări: Reconfigurarea forțelor politice și economice impune consolidarea relațiilor cu state interesate de stabilitatea și dezvoltarea regiunii noastre

Președintele Turciei a sosit la Roma pentru a discuta cu Giorgia Meloni despre consolidarea cooperării între cele două țări

Giorgia Meloni califică armistițiul de trei zile propus de Putin drept ”insuficient”: Ucraina a arătat că dorește pacea. Acum Rusia este cea care trebuie să demonstreze același lucru

Rachete Patriot: SUA și NATO sunt mai sigure grație angajamentului României față de apărarea aeriană, afirmă ambasadoarea Statelor Unite

Integrarea conceptului de ”gender medicine” în politicile publice de sănătate, o necesitate pentru femeile din România, subliniază senatoarea Nicoleta Pauluic

Bolojan îl felicită pe Mark Carney pentru câștigarea alegerilor în Canada: România dorește un parteneriat puternic în economie, energie și securitate

Ministrul german al Apărării susține că se bazează pe continuarea sprijinului SUA pentru apărarea Ucrainei

Ministrul Apărării, întâlnire la Bruxelles cu Roberta Metsola și Kaja Kallas: Regiunea Mării Negre are importanță strategică pentru securitatea euro-atlantică și relevanță economică majoră pentru UE

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară
Trending
- POLITICĂ1 week ago
Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”
- ROMÂNIA1 week ago
Ilie Bolojan va participa la funeraliile Papei Francisc, al doilea Suveran Pontif din istorie care a vizitat România. Acestea vor avea loc sâmbătă la Basilica Sfântul Petru
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Președinta Comisiei Europene avertizează X, Meta, Apple și TikTok să respecte regulile în Europa: Suntem pregătiți să punem în aplicare toate normele digitale de care dispunem
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Rusia victorioasă, maximalistă, ofensivă în fața Ucrainei condiționată de America lui Trump. Cât vor asuma europenii din apărarea propriului continent
- ROMÂNIA5 days ago
Astăzi în istorie: 20 de ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la UE. Câteva rezultate ale unei integrări istorice