Connect with us

U.E.

“Why Telecoms Matters”: Conectivitatea și digitalizarea pot juca un rol esențial în îmbunătățirea competitivității europene, subliniază Vodafone într-un raport privind importanța telecomunicațiilor

Published

on

© Vodafone

Un raport publicat de Vodafone – „Why Telecoms Matters” (De ce sunt importante telecomunicațiile) – prezintă modul în care conectivitatea telecomunicațiilor de ultimă generație și digitalizarea industriei pot juca un rol esențial în îmbunătățirea competitivității europene.

Why Telecoms Matters”  susține că restabilirea competitivității Europei ar trebui să fie o prioritate esențială pentru UE și pentru guvernele statelor membre – și demonstrează cum digitalizarea determinată de noile tehnologii 5G reprezintă o oportunitate de un trilion de euro pentru a stimula inovarea, a crește eficiența industrială și a îmbunătăți serviciile publice.

Raportul gigantului tehnologic vine într-un context în care președinția belgiană a Consiliului Uniunii Europene a plasat tema competitivității economice europene în centrul mandatului său la cârma UE și i-a solicitat fostului prim-ministru italian Enrico Letta să vină cu un raport pentru a da un nou impuls pieței unice europene. Documentul va fi prezentat la summitul special al Consiliului European din luna aprilie, găzduit de Belgia. De asemenea, Comisia Europeană este așteptată să prezinte o comunicare privind viitorul industriei telecom, iar tema să fie asumată de președinția belgiană a Consiliului UE la nivelul dezbaterii dintre statele membre.

Potrivit raportului realizat de Vodafone și consultat de CaleaEuropeană.ro, conectivitatea și digitalizarea pot fi un puternic „multiplicator de forțe” pentru fiecare parte a economiei europene, iar Europa poate fi lider în era internetului industrial – dacă va reuși să îmbunătățească climatul de investiții pentru 5G și pentru infrastructurile digitale.

Prin conectarea aplicațiilor cu servicii inteligente bazate pe cloud, digitalizarea industriei prin intermediul conectivității 5G avansate reprezintă „al patrulea val” al revoluției industriale – cu o valoare estimată la 2 trilioane de dolari anual numai pentru sectorul de producție.

Cu toate acestea, între Europa și regiunile concurente se deschide o „prăpastie de conectivitate” alarmantă, care ar putea expune cetățenii, întreprinderile și societatea din UE la riscul unui declin economic suplimentar.

Această situație ar putea fi inversată dacă Europa ar acorda prioritate implementării tehnologiilor, inclusiv a tehnologiei 5G Standalone (5GSA), care modernizează atât nucleul rețelei de telecomunicații, cât și antenele radio. O rețea 5GSA avansată care să ofere aplicații cu latență redusă și „rețelistică” privată pentru industrii de toate dimensiunile ar revitaliza baza industrială a Europei.

„Why Telecoms Matters”  evidențiază faptul că, din cauza lipsei de investiții private disponibile pentru infrastructura 5GSA, Europa se confruntă cu un deficit de finanțare de mai multe miliarde de euro, ceea ce sporește avansul SUA și al Chinei în domenii critice de creștere precum inteligența artificială și securitatea cibernetică.

© Vodafone

„Provocarea constă în lipsa investițiilor private disponibile pentru infrastructura 5GSA – un deficit de finanțare de mai multe miliarde de euro, cauzat de climatul slab al investițiilor în domeniul digital din Europa. Principalii directori executivi europeni au tras un semnal de alarmă într-un raport de cercetare recent. Mai mult de 80% dintre aceștia au considerat că competitivitatea Europei este în scădere, acuzând factori precum mediul de reglementare complex, politicile industriale concurente între țările UE și expunerea la tensiuni geopolitice. Încrederea investitorilor în Europa rămâne scăzută, fapt evidențiat de scăderea abruptă a investițiilor străine directe primite începând cu 2018”, a declarat Joakim Reiter, directorul general pentru afaceri externe al Vodafone. 

Raportul arată că Europa nu a reușit în mod constant să egaleze creșterea multor țări cu o maturitate economică similară, cum ar fi Statele Unite. Dacă în urmă cu 40 de ani UE și SUA erau comparabile din punct de vedere al dimensiunii economice, economia Uniunii Europene a devenit relativ mai mică în timp. În urmă cu aproximativ 15 ani, aceasta reprezenta 81% din dimensiunea celei a SUA, iar până în 2022 s-a redus la 73%. Decalajul dintre producția economică a UE și cea a SUA este din ce în ce mai mare.

Prin urmare, nu ar trebui să fie o surpriză faptul că tendința pe termen lung arată că ponderea Europei în PIB-ul mondial este în continuă scădere, în timp ce SUA și China fie și-au menținut, fie au crescut. Cu doar 15 ani în urmă, ponderea Europei depășea cea a SUA și era de aproape cinci ori mai mare decât cea a Chinei. Astăzi, economia UE este cu puțin mai mică decât cea a Chinei și cu 44% mai mică decât cea a Statelor Unite. FMI preconizează că această tendință va continua, cota UE în producția mondială urmând să scadă sub 14% până în 2028.

Această tendință se reflectă și în numărul de întreprinderi din UE din topul „Fortune Global 500”. Între 2005 și 2021, UE și-a văzut ponderea aproape înjumătățită, o scădere mult mai semnificativă decât cea din SUA sau Japonia. Între timp, China și-a mărit ponderea de peste opt ori și, în funcție de venituri, are în prezent un număr mai mare de companii de succes la nivel mondial decât UE, Regatul Unit și SEE la un loc.

„Europa se află în pragul unei creșteri majore a inovației și a productivității prin intermediul 5GSA de nouă generație și a digitalizării pe care o permite pentru întreprinderi și economie. La fel cum 4G a deblocat internetul mobil pentru consumatori, 5GSA poate anunța o eră industrială a internetului și poate readuce Europa pe creștere”, a declarat Joakim Reiter. 

De asemenea, Joakim Reiter a precizat că Europa are o oportunitate de un trilion de euro pentru a-și digitaliza industria și a concura la nivel global, „dar acest premiu depinde în întregime de viteza de adoptare”.

„Mandatul de cinci ani al viitorului Parlament European și al viitoarei Comisii trebuie să permită Europei să corecteze cursul, repornind reglementările tradiționale în domeniul telecomunicațiilor și creând un cadru de piață unică care să atragă investițiile necesare pentru a implementa 5GSA în ritm accelerat”, a mai spus el. 

Într-un articol de opinie, Joakim Reiter a subliniat că tehnologiile de conectare 5G trebuie să fie implementate la scară largă și cu rapiditate pentru a îmbunătăți viețile, a stimula creșterea economică și a concura cu China și SUA. El a amintit că, în 2023, Boston Scientific a adoptat un serviciu conectat la 5G care permite cardiologilor să interacționeze cu replici holografice ale inimii unui pacient prin intermediul realității augmentate (AR), iar pe lângă crearea unui mediu perfect pentru instruirea noilor chirurgi, AR 5G poate juca un rol și în susținerea operațiunilor în direct.

„Acesta este doar un exemplu al potențialelor cazuri de utilizare a conectivității de ultimă generație. Între timp, în China, Unicom Guangdong combină deja 5G cu tehnologia de calcul de margine cu acces multiplu (MEC) pentru a oferi conectivitate cu latență redusă și lățime de bandă mare pentru întreprinderile de producție. În prezent, acest lucru sprijină peste 1000 de IMM-uri din orașul Foshan. Ca urmare, majoritatea au constatat o creștere a productivității și a eficienței echipamentelor, reducându-și în același timp deșeurile și diminuând costurile”, a detaliat Joakim Reiter.

Vodafone colaborează cu întreprinderi din întreaga Europă pentru a explora modul în care tehnologiile conectate 5G pot contribui la îmbunătățirea vieții și la stimularea creșterii economice. „Ceea ce este clar este că, pentru ca oricare dintre aceste tehnologii să fie implementate la scară largă – așa cum se întâmplă deja în China și în SUA – Europa va avea nevoie de conectivitate 5G pe scară largă. Și aici se află provocarea”, a mai spus directorul general pentru afaceri externe al Vodafone. 

„Why Telecoms Matters”  prezintă argumentele în favoarea digitalizării sectoarelor cheie din Europa, dar și unele dintre provocările cu care se confruntă aceasta:

În ceea ce privește industria, în timp ce marii producători vor continua probabil să construiască rețele mobile private 5G și soluții personalizate în fabrică, întreprinderile mai mici vor trebui să se bazeze pe tehnoligia 5GSA disponibilă public pentru a avea acces la oportunități similare de inovare.

În ceea ce privește mediul, conectivitatea digitală oferă soluții care pot reduce emisiile globale de gaze cu efect de seră cu până la 20% până în 2030. Printre acestea se numără aplicațiile inteligente de conectivitate, cum ar fi contoarele inteligente, rețelele inteligente și platformele pentru orașe inteligente, care pot reduce consumul de energie și pot adapta cererea la ofertă.

Pentru agricultori și cetățenii din mediul rural, conectivitatea de ultimă generație va avea un rol crucial în îmbunătățirea randamentului culturilor, în susținerea sustenabilității și în creșterea oportunităților de lucru la distanță sau program flexibil în locuri de muncă limitate în mod tradițional la cei care locuiesc în orașe.

În ceea ce privește asistența medicală, conectivitatea poate aduce beneficii imediate pentru pacienți prin telemedicină și monitorizarea la distanță a pacienților, permițând în același timp realizarea la scară largă a unor aplicații mai noi, cum ar fi instruirea 5G AR pentru noii cardiologi.

Conform raportului, pentru ca Europa să beneficieze pe deplin de aceste noi tehnologii, are nevoie, de asemenea, de o forță de muncă dotată cu competențele digitale adecvate.

„Why Telecoms Matters” arată legătura dintre competențe și digitalizarea întreprinderilor și a societății, prezentând modul în care inițiative precum V-Hub al Vodafone Business și SkillsUpload al Fundației Vodafone acționează pentru a îmbunătăți educația și competențele digitale în multe țări europene.

U.E.

Comisia Europeană și Parlamentul European își unesc forțele pentru elaborarea unui plan de răspuns la criza locuințelor din UE

Published

on

© European Union/Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană și Parlamentul European își unesc forțele pentru a răspunde crizei locuințelor din Europa, organizând pe 24 martie o conferință comună la Bruxelles. Evenimentul va reuni reprezentanți ai instituțiilor europene, guvernelor naționale și regionale, sectorului construcțiilor și societății civile, cu scopul de a dezvolta politici pentru locuințe mai accesibile.

Un plan european pentru locuințe accesibile

În condițiile în care milioane de familii și tineri europeni se confruntă cu dificultăți în a-și permite o locuință, Comisia Europeană pregătește un plan european pentru locuințe accesibile. Acesta va implica dialog extins cu statele membre, autoritățile locale, instituțiile financiare și sectorul privat, pentru a găsi soluții eficiente și sustenabile.

Comisarul european pentru energie și locuințe, Dan Jørgensen, a subliniat importanța acestui demers:

„Comisia Europeană și Parlamentul European reacționează la preocupările multor cetățeni privind criza locuințelor, care împiedică oamenii și familiile să-și realizeze visele și să-și îmbunătățească viitorul. Într-un dialog deschis cu toate părțile implicate, vom găsi cele mai bune soluții pentru a oferi cetățenilor europeni locuințe mai accesibile și mai durabile.”

De asemenea, în cadrul Forumului Băncii Europene de Investiții (BEI) de la Luxemburg, de la începutul lunii martie, comisarul pentru energie și locuințe și președinta Grupului BEI, Nadia Calviño au anunțat lansarea unei platforme paneuropene de investiții, cu un buget inițial de 10 miliarde de euro în următorii doi anu pentru sprijinirea construcției de locuințe la prețuri accesibile, modernizarea fondului locativ și creșterea eficienței energetice a locuințelor din întreaga Europă.

Evenimentul va fi deschis de Dan Jørgensen și Irene Tinagli, președinta comisiei speciale a Parlamentului European pentru criza locuințelor. După sesiunea inaugurală, vor avea loc dezbateri cu experți și reprezentanți ai instituțiilor europene, în cadrul cărora se vor analiza măsuri concrete pentru facilitarea accesului la locuințe.

 

Continue Reading

ROMÂNIA

Parchetul European: Cu un prejudiciu de 2,3 mld. de euro din fonduri europene, România se află în top 5 țări UE cu cele mai multe investigații antifraudă deschise în 2024

Published

on

© European Union, 2022

România s-a situat în top 5 țări europene cu cele mai multe investigații deschise de Parchetul European (EPPO) în 2024, alături de Italia, Germania, Bulgaria și Grecia, potrivit datelor publicate în raportul anual de activitate al organismului. 

În total, EPPO a avut 2.666 de investigații active la nivel european, cu un prejudiciu estimat de peste 24,8 miliarde de euro. Cele mai mari pagube investigate s-au înregistrat în Italia (3,48 miliarde de euro), Germania (2,74 miliarde de euro) și România (2,3 miliarde de euro)​.

Fraudele din România sub lupa EPPO

România a avut 251 de cazuri active la sfârșitul anului 2024, dintre care 12 au vizat fraude cu TVA, iar restul au fost legate de deturnarea fondurilor europene și corupție. În total, procurorii EPPO au investigat 380 de infracțiuni financiare cu implicarea autorităților române​.

În ceea ce privește măsurile judiciare, procurorii EPPO din România au obținut ordine de înghețare a activelor în valoare de 45,17 milioane de euro și au confiscat active de 11 milioane de euro. De asemenea, 7 condamnări definitive au fost pronunțate, iar 11 persoane au fost găsite vinovate de instanțe.

La nivel european, fraudele legate de TVA au reprezentat peste 53% din prejudiciul total investigat, iar EPPO a emis 205 rechizitorii în 2024, în creștere cu 47% față de 2023. În total, au fost înghețate active în valoare de 2,42 miliarde de euro​.

Cele mai multe cazuri din România au vizat fraude din programele de dezvoltare regională și urbană (136 de cazuri), agricultură și dezvoltare rurală (67 de cazuri) și programele de ocupare a forței de muncă și coeziune socială (58 de cazuri)​.

Anchete internaționale cu implicarea României

EPPO a coordonat în 2024 mai multe investigații internaționale, unele dintre ele implicând și România. Un exemplu notabil este „Resilient Crime”, o operațiune în care autoritățile române au colaborat cu cele din Italia, Austria și Slovacia pentru destructurarea unei rețele de fraudă cu fonduri europene din programul NextGenerationEU​.


Rolul Parchetului European (EPPO), condus de procurorul-șef european Laura Codruța Kövesi, este de a proteja interesele financiare ale UE prin intermediul dreptului penal. Acesta investighează fraudele care implică fonduri UE de peste 10 000 de euro și fraudele transfrontaliere în materie de TVA care implică prejudicii de peste 10 milioane de euro.

Independent de guvernele naționale, de Comisia Europeană și de alte instituții, organe, oficii și agenții ale UE, EPPO, împreună cu Curtea de Justiție a UE, reprezintă pilonul de justiție al UE. Acesta reprezintă și acționează în numele interesului public european.

Continue Reading

U.E.

UE, Islanda, Norvegia, Turcia și Regatul Unit își vor coordona în continuare eforturile pentru întărirea Ucrainei și a securității Europei

Published

on

© European Union, 2025

Pe 21 martie 2025, președintele Consiliului European, António Costa, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, împreună cu Înaltul Reprezentant Kaja Kallas, au avut o videoconferință cu premierii Islandei, Kristrún Frostadóttir, și al Norvegiei, Jonas Gahr Støre, cu președintele Turciei Recep Tayyip Erdoğan și cu premierul britanic Keir Starmer.

Scopul întâlnirii a fost informarea partenerilor non-UE despre concluziile Consiliului European din 20 martie, care s-a concentrat pe sprijinul acordat Ucrainei și pe consolidarea apărării europene.

 

Sprijin masiv al UE pentru Ucraina și securitatea europeană

Liderii europeni și-au reafirmat sprijinul ferm pentru Ucraina, subliniind că obiectivul este obținerea unei păci juste și durabile. De asemenea, au salutat disponibilitatea Kievului pentru un armistițiu total, dar au subliniat că pacea nu trebuie să favorizeze agresorul și că presiunea asupra Rusiei trebuie intensificată.

UE a lăudat inițiativa Franței și Marii Britanii de a crea o coaliție internațională pentru susținerea armatei ucrainene și stabilirea unor garanții de securitate pentru Ucraina.

Investiții sporite în apărare și mecanisme de finanțare pentru parteneri

În fața provocărilor actuale, Consiliul European a convenit că Europa trebuie să își intensifice investițiile în securitate și apărare. În acest sens, liderii instituțiilor UE au prezentat planul „Readiness 2030”, o strategie menită să consolideze baza industrială și capacitățile de apărare ale Europei, asigurând astfel un efect de descurajare credibil.

Au fost propuse două mecanisme de finanțare pentru investițiile necesare:

  • Clauza derogatorie națională, care va debloca până la 650 de miliarde de euro în bugetele naționale ale statelor membre pentru investiții în apărare, fără restricții privind originea echipamentelor militare.
  • Programul „SAFE”, care prevede împrumuturi de până la 150 miliarde de euro pentru investiții în consolidarea capacității de apărare a statelor membre. Norvegia și Islanda pot participa direct, fiind membre ale pieței unice a UE. Alte țări, precum Marea Britanie, Canada sau Turcia, pot furniza până la 35% dintr-un produs de apărare fără acorduri suplimentare. Pentru un nivel mai mare de implicare, ar fi necesar un Parteneriat pentru Securitate și Apărare, urmat de un acord de asociere.

Coordonare internațională extinsă

Participanții la întâlnire au convenit să continue coordonarea eforturilor pentru sprijinirea Ucrainei și consolidarea securității europene. Australia, Canada, Noua Zeelandă și Japonia vor fi informate ulterior despre concluziile Consiliului European și despre noile direcții strategice ale UE în materie de apărare.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
SUA2 hours ago

Emisarul special al lui Trump califică planul premierului britanic pentru Ucraina drept un „exercițiu de imagine, de fațadă” și critică ideea „că trebuie să fim cu toții ca Winston Churchill”

ROMÂNIA2 hours ago

ICI București subliniază importanța digitalizării și interoperabilității platformelor guvernamentale la Conferința de deschidere a Sistemului Integrat de Management al Resurselor Umane (SIMRU)

U.E.2 hours ago

Comisia Europeană și Parlamentul European își unesc forțele pentru elaborarea unui plan de răspuns la criza locuințelor din UE

SUA16 hours ago

Trimisul special al lui Trump, Steve Witkoff, susține că Ucraina a fost de acord cu organizarea alegerilor prezidențiale

ROMÂNIA21 hours ago

Cătălin Predoiu, privind amânarea aderării la Visa Waiver: Nu este o chestiune legată de România. SUA își reevaluează programele privind migrația

ROMÂNIA22 hours ago

Parchetul European: Cu un prejudiciu de 2,3 mld. de euro din fonduri europene, România se află în top 5 țări UE cu cele mai multe investigații antifraudă deschise în 2024

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE23 hours ago

Corina Crețu (AMEPIP): România, aprecieri din partea OCDE pentru progresele notabile privind guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat

ROMÂNIA1 day ago

ICI București a fost prezent la The A/V & IT Convergence Summit 2025

COMUNICATE DE PRESĂ1 day ago

Federația Română de Șah i-a propus guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, preluarea poziției de președinte de onoare

ROMÂNIA1 day ago

Marcel Ciolacu: România a îndeplinit toate condițiile pentru Visa Waiver, întârzierea este temporară și de natură tehnică

POLITICĂ3 days ago

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

INTERNAȚIONAL6 days ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE6 days ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE1 week ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL1 week ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ2 weeks ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Trending