WiFi4EU – acces gratuit la internet wireless pentru cetățenii europeni: Municipalitățile din România pot aplica la finanțare pentru a furniza aceste servicii publice

Inițiativa WiFi4EU – care permite instalarea serviciilor de Wi-Fi hotspots în comunitățile locale din UE (piețe publice, parcuri, spitale și alte spații publice) – a fost lansată oficial marți de către Comisia Europeană, executivul european punând la dispoziția municipalităților europene un portal în care acestea se pot înscrie pentru a primi finanțare.

”Aceasta înseamnă conexiuni de înaltă calitate în piețe publice, piețe, parcuri, spitale și alte spații publice din toate țările, chiar și în zonele rurale. Aceasta înseamnă servicii publice mai bune pentru cetățeni”, a transmis Comisia Europeană la inaugurarea portalului https://www.wifi4eu.eu/.

 

Ce trebuie să știm despre această inițiativă?

Inițiativa WiFi4EU reprezintă un acord politic prin care cele trei instituții europene vor investi 120 de milioane de euro pentru a finanțarea echipării cu servicii publice gratuite de Wi-Fi în 6.000-8.000 de municipalități din toate țările membre.

În temeiul programului, municipalitățile, spitalele și alte organisme din sectorul public vor fi în măsură să solicite finanțare pentru instalarea de noi puncte de acces Wi-Fi în locuri în care nu există conexiuni internet similare private sau publice care ar fi duplicate de noul hotspot. De asemenea, organismul public trebuie să se angajeze să întrețină noua conexiune timp de cel puțin trei ani. Procedura de solicitare va fi simplă – va exista o platformă online specială administrată de Comisie – iar sprijinul din partea UE va acoperi până la 100 % din costurile eligibile.

Pentru acest program, UE ar putea aloca un cuantum de până la 120 de milioane EUR până în 2019. Acesta se va aloca într-o manieră echilibrată din punct de vedere geografic între toate țările UE și, în principiu, pe sistemul „primul venit, primul servit”. Criteriile exacte de selecție vor fi stabilite de Comisie și tot aceasta va administra programul.

Fondurile UE pot fi utilizate doar dacă sunt excluse reclamele comerciale sau utilizarea datelor personale în scopuri comerciale. Proiectele care ar putea dubla oferte similare private sau publice, gratuite, în respectiva regiune vor fi excluse de la sprijinul financiar.

Accesul trebuie oferit în limbile relevante pentru respectivul stat membru și, în măsura posibilităților, în alte limbi oficiale ale instituțiilor UE.

Propunerea privind înființarea unui serviciu public european de internet gratuit prin wi-fi a fost lansată de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la discursul său privind Starea Uniunii din 2016. Atunci, Juncker a precizat că ”fiecare oraș și sat european” trebuie să beneficieze de wi-fi gratuit până în 2020.

One Response to WiFi4EU – acces gratuit la internet wireless pentru cetățenii europeni: Municipalitățile din România pot aplica la finanțare pentru a furniza aceste servicii publice

  1. Elena Liliana Barbu 23/11/2018 at 22:56

    Foarte bine tot inainte Europa🇪🇺👍

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.