Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a avut marți prima sa convorbire telefonică cu omologul polonez, Zbigniew Rau, aceasta reprezentând și întâia discuție dintre noul șef al diplomației americane și un ministru de externe aliat de pe flancul estic al NATO,
“Secretarul Blinken a subliniat importanța cooperării polono-americane în domeniul securității pentru NATO și comunitatea transatlantică și a mulțumit ministrului de externe pentru parteneriatul ferm al Poloniei“, a transmis purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Potrivit sursei citate, șeful diplomației SUA a discutat, de asemenea, despre cooperarea Statelor Unite cu Polonia în ceea ce privește provocările regionale și globale, subliniind că așteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu Polonia pentru o gamă largă de probleme în apărarea valorilor noastre democratice comune, inclusiv libertatea presei și respectarea drepturilor civile.
Într-un mesaj separat pe Twitter, șeful diplomației de la Varșovia a subliniat că au fost discutate și subiecte precum “Inițiativa celor trei Mări, Nord Stream 2, situația din Belarus și consecințele agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei”.
Relațiile dintre Washington și Varșovia au cunoscut o dinamică aprofundată și pe parcursul precedentei administrații conduse de Donald Trump. SUA şi Polonia au semnat la 15 august anul trecut, la Varşovia, un acord de cooperare militară care va permite creşterea numărului soldaţilor americani în Polonia, în cadrul planului Pentagonului de redistribuire a trupelor în Europa după retragerea a circa 12.000 de militari din Germania. Cu toate acestea, noua administrație condusă de Joe Biden a ordonat o nouă revizuire a posturii militare globale a SUA sub conducerea secretarului apărării Lloyd Austin, președintele Biden subliniind că până la o ulterioară decizie procesul de retragere parțială din Germania este suspendat.
De asemenea, în planul cooperării politico-diplomatice cu SUA, președintele polonez Andrzej Duda a fost primit de trei ori de fostul președinte Donald Trump la Casa Albă, în timp ce Donald Trump a efectuat o vizită în Polonia, în 2017. În plan militar, Polonia a primit acceptul din partea SUA să achiziționeze avioane de ultimă generație F-35. Și în plan energetic și politic relațiile au avansat, Polonia fiind aprovizionată cu gaz natural lichefiat american și fiind inclusă, în 2019, în programul Visa Waiver.
Convorbirea Blinken – Rau este prima de acest fel pe care șeful diplomației americane o are cu un omolog din partea estică a Alianței Nord-Atlantice. Până în prezent, Antony Blinken a discutat la telefon cu mai mulți omologi europeni din cadrul NATO, anume miniștrii de externe ai Marii Britanie, Germaniei, Franței, Spaniei, Italiei, Turciei și Greciei. O primă convorbire telefonică a lui Blinken cu un omolog din regiunea Europei de Est a fost cu ministrul de externe ucrainean, fiind cunoscut faptul că administrația lui Joe Biden este vocală în susținerea independenței și integrității teritoriale a Ucrainei ca urmare a acțiunilor agresive ale Rusiei.
Într-un mesaj video adresat recent statelor participante la Inițiativa celor Trei Mări, o platformă susținută de Polonia și de România, secretarul Blinken a afirmat că va discuta la telefon în perioada următoare cu mai mulți dintre omologii săi din regiune.
Participând luni la videoconferința miniștrilor de externe din UE cu secretarul de stat al SUA, ministrul Bogdan Aurescu i-a transmis omologului american că România, în calitate de președinție a Comunității Democrațiilor, este pregătită să contribuie la Summitul Democrațiilor propus de Joe Biden.
Anterior, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu i-a adresat o scrisoare de felicitare omologului american, Antony Blinken, cu ocazia preluării oficiale a mandatului de secretar de stat al SUA, șeful diplomației române invitându-l pe noul șef al diplomației americane să efectueze o vizită la București, mai ales în contextul în care România și Statele Unite aniversează în 2021 un deceniu de la semnarea Declarație Comune a Parteneriatului Strategic.