Xi Jinping, reales în unanimitate fruntea statului chinez de către Parlament. Președintele poate deține acum funcția pe viață

Legislativul Chinei i-a reînnoit astăzi în rolul de președinte al țării pe Xi Jinping, acesta putând deține funcția pe viață, notează Adevărul citând Reuters.

Votul a fost confirmat de către jurnaliştii prezenţi în cadrul Sălii Mari a Poporului, situată în centrul Beijingului. Legislativul este plin de delegaţi loiali Partidului Comunist aflat la putere, ceea ce înseamnă că realegerea lui Xi nu a fost niciodată îndoielnică.

În urmă cu o săptămână Parlamentul a votat să eliminarea limitelor termenului prezidenţial, ceea ce înseamă că Xi poate rămâne în funcţie pe o perioadă nelimitată. Prin intermdiul noului amendament a fost abolită limitarea numărului de mandate prezidențiale. Cu 2.958 voturi pentru, două voturi contra şi trei abţineri, membrii ANP s-au pronunţat pentru schimbarea legii fundamentale. Până acum, Constituţia chineză prevedea o limită de două mandate prezidenţiale de câte cinci ani.Pentru adoptarea acestui amendament constituţional a fost nevoie de o majoritate de două treimi.

Citiți și

China: Adunarea Naţională Populară dă undă verde pentru ca Xi Jinping să rămână președinte pe viață

Partidul Comunist Chinez propune eliminarea limitei de două mandate pentru președinte. Decizia îi deschide calea lui Xi Jinping de a rămâne la putere și după 2023

În vârstă de 64 de ani, considerat ca fiind cel mai puternic lider chinez de la Mao Zedong încoace, Xi Jinping se află la conducere din 2013. Acesta și-a început cel de-al doilea mandat de președinte în luna octombrie a anului trecut.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.