CHINA
Xi Jinping și Vladimir Putin au semnat o declarație comună anti-SUA și anti-NATO: Relațiile China – Rusia sunt superioare alianțelor din perioada Războiului Rece
Published
3 years agoon

Președintele chinez Xi Jinping și omologul său Vladimir Putin au semnat vineri, la Beijing, o declarație comună prin care cer Occidentului să “abandoneze abordările ideologizate ale Războiului Rece”, în timp ce liderii celor două regimuri pe care SUA și Occidentul le consideră ca fiind “autocratice” și-au prezentat relația lor afabilă în capitala Chinei. Întâlnirea celor doi lideri a prefațat deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă, boicotate diplomatic de Statele Unite și alte țări aliate precum Marea Britanie, Canada, Germania sau Australia ca urmare a abuzurilor comise de China la adresa drepturilor omului.
Cei doi președinții au stabilit că legăturile dintre cele două țări nu au “nicio limită”, invocând relaţiile strategice de o calitate “fără precedent” dintre Moscova și Beijing.
În declarația difuzată de Kremlin, Putin și Xi au cerut NATO să excludă extinderea în Europa de Est, au denunțat formarea de blocuri de securitate în regiunea Asia-Pacific și au criticat pactul trilateral de securitate AUKUS dintre SUA, Marea Britanie și Australia.
The Guardian notează că aceasta a fost cea de-a 38-a întâlnire dintre Putin și Xi din 2013 încoace, fiind prima întâlnire față în față cu un lider străin pentru președintele chinez din 2020 încoace, de la izbucnirea pandemiei, iar pentru liderul rus o rară călătorie în străinătate în aceeași perioadă.
În declarație, cei doi lideri au statuat că noile relații sino-ruse sunt “superioare alianțelor politice și militare din perioada Războiului Rece“.
“Noile relații interstatale dintre Rusia și China sunt superioare alianțelor politice și militare din perioada Războiului Rece. Prietenia dintre cele două state nu are limite, nu există domenii de cooperare “interzise”, consolidarea cooperării strategice bilaterale nu este îndreptată împotriva țărilor terțe și nici nu este afectată de schimbările mediului internațional și de schimbările circumstanțiale din țările terțe”, se arată în textul publicat de Kremlin.
Aceasta arată ambițiile și anxietățile pe care le împărtășesc atât China, cât și Rusia și modul în care au găsit din ce în ce mai mult un interes comun în dezacordurile lor respective cu puterile occidentale, spun analiștii, conform The Guardian.
“Părțile se opun extinderii în continuare a NATO, solicită Alianței Nord-atlantice să abandoneze abordările ideologizate ale Războiului Rece, să respecte suveranitatea, securitatea și interesele altor țări, diversitatea modelelor lor civilizaționale și cultural-istorice și să trateze dezvoltarea pașnică a altor state în mod obiectiv și corect”, se arată în document.
Într-o aluzie la interesele Rusiei în Ucraina, China a declarat că “înțelege și susține propunerile înaintate de Federația Rusă privind formarea unor garanții de securitate obligatorii din punct de vedere juridic pe termen lung în Europa”, se arată în document.
În același timp, documentul a abordat preocupările Chinei cu privire la alianțele comerciale și de securitate conduse de SUA în propria regiune – un lucru pe care Beijingul și-a intensificat criticile în ultimii ani.
“Părțile se opun formării de structuri de blocuri închise și de tabere opuse în regiunea Asia-Pacific și rămân extrem de vigilente cu privire la impactul negativ al strategiei Indo-Pacific a SUA asupra păcii și stabilității în această regiune”, se arată în document.
Într-o replică timpurie la declarația andosată de Putin și de Xi, Departamentul de Stat al SUA a avertizat joi Rusia că o relaţie mai strânsă între Moscova şi Beijing nu va compensa consecinţele unei invazii a Ucrainei şi va face economia rusă şi mai fragilă, informează Agerpres. De altfel, Rusia și China și-au coordonat pozițiile cu privire la Ucraina în ajunul summitului dintre Vladimir Putin și Xi Jinping, printr-o întâlnire a miniștrilor de externe Serghei Lavrov și Wang Yi.
În urma discuțiilor lor, Rusia și China au semnat, de asemenea, o serie de acorduri comerciale și energetice, inclusiv un nou contract prin care Rusia va furniza Chinei 10 miliarde de metri cubi de gaz în plus în fiecare an, iar Gazprom a anunțat contractul pe 30 de ani pentru a livra gazul din Orientul Îndepărtat al Rusiei către corporația energetică de stat chineză CNPC, potrivit Reuters.
Rusia furnizează deja Chinei aproximativ 38 de miliarde de metri cubi de gaz în fiecare an prin intermediul gazoductului Power of Siberia și are în vedere un al doilea gazoduct care ar deschide o piață suplimentară pentru câmpurile de gaz din peninsula Yamal, în condițiile în care gazoductul său Nord Stream 2 către Germania a fost amenințat cu sancțiuni în cazul unui atac rusesc asupra Ucrainei.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
Emisarul special al lui Trump califică planul premierului britanic pentru Ucraina drept un „exercițiu de imagine, de fațadă” și critică ideea „că trebuie să fim cu toții ca Winston Churchill”
Trimisul special al lui Trump, Steve Witkoff, susține că Ucraina a fost de acord cu organizarea alegerilor prezidențiale
Cătălin Predoiu, privind amânarea aderării la Visa Waiver: Nu este o chestiune legată de România. SUA își reevaluează programele privind migrația
Marcel Ciolacu: România a îndeplinit toate condițiile pentru Visa Waiver, întârzierea este temporară și de natură tehnică
Trump dezvăluie F-47, avionul de luptă de generația a șasea: Un semnal clar către aliați că nu plecăm niciunde și către inamici că proiectăm putere pe tot globul
Confiscarea de către Europa a activelor înghețate ale Rusiei ar fi “un act de război”, avertizează premierul Belgiei
CHINA
Tarifele impuse de Trump redirecționează și mai multe exporturi ale Chinei către UE (Bloomberg). Avertismentul ARMO: Concurența neloială creată de companiile din afara UE afectează piața de eCommerce și întreg retailul european
Published
3 days agoon
March 20, 2025By
Andreea Radu
Pierderile de locuri de muncă ar putea crește pe măsură ce tarifele impuse de președintele american Donald Trump deviază și mai multe exporturi chinezești din Statele Unite către Uniunea Europeană, scrie Bloomberg. Asociația Română a Magazinelor Online (ARMO) avertizează că problema concurenței neloiale create de companiile din afara UE afectează piața de eCommerce și întreg retailul european, subliniind că este esențial ca toate statele membre, inclusiv România, să adopte măsuri rapide și ferme pentru a asigura aplicarea riguroasă a legislației și protejarea retailerilor europeni.
Indonezia, cea mai mare economie din Asia de Sud-Est a pierdut aproximativ un sfert de milion de locuri de muncă în industria textilă și a confecțiilor în ultimii doi ani, potrivit Asociației producătorilor de fibre și fire de filament din Indonezia, care a estimat că o altă jumătate de milion de locuri de muncă sunt în pericol în 2025, ceea ce înseamnă că, în câțiva ani, unul din patru locuri de muncă din sector va dispărea. Acest ritm este considerabil mai rapid decât „șocul chinezesc”, care a afectat 2,4 milioane de locuri de muncă din SUA între 1999 și 2011.
„Acesta este China Shock 2.0 sau China Shock 3.0”, spune Gordon Hanson, profesor de politică urbană la Harvard Kennedy School și unul dintre autorii documentului de cercetare care a inventat numele fenomenului. „China are această imensă capacitate de producție, iar bunurile trebuie să ajungă undeva”. Lecția din experiența SUA, a adăugat el, este că „există un răspuns politic la toate acestea. Oamenii se supără”.
Scăderea economiilor locale din inima Americii a contribuit la ascensiunea lui Donald Trump ca forță politică. Încercând să reechilibreze comerțul dintre SUA și China și să aducă acasă locuri de muncă în industria prelucrătoare, Trump a impus Chinei, în timpul primului său mandat, tarife vamale care au fost menținute de administrația Biden. Producătorii chinezi excluși din SUA au fost nevoiți să caute piețe alternative, în timp ce unii și-au mutat producția în alte țări pentru a scăpa de taxe.
Sprijinirea exporturilor a devenit și mai importantă după ce președintele chinez Xi Jinping a luat măsuri în jurul anului 2020 pentru a reduce o bulă imobiliară. Ulterior, au fost crescute investițiile în industria prelucrătoare pentru a susține economia, ceea ce a dus la un excedent comercial record al Chinei, aproape de 1.000 de miliarde de dolari în 2024. Deși guvernul lui Xi și-a exprimat intenția de a orienta economia mai mult spre consum, în acest an va fi în continuare necesar un sector de export puternic pentru a atinge obiectivul ambițios de creștere de aproximativ 5%
Impactul din Indonezia este resimțit și în alte economii emergente și este pe cale să se agraveze: Trump a amenințat că va crește și mai mult tarifele pentru China, după ce le-a majorat cu 20% de la preluarea mandatului în ianuarie. Acest lucru înseamnă că exportatorii chinezi, cei mai competitivi din lume, caută să înlocuiască orice comenzi pierdute – o dinamică ce riscă să declanșeze un val și mai mare de produse chinezești pe piața globală.
Și nu doar produsele de mare valoare, precum vehiculele electrice, panourile solare și oțelul, au devenit o sursă de fricțiune între China și alte țări. Este vorba și despre articole de îmbrăcăminte și alte bunuri de calitate inferioară – componente de producție în Asia de Sud-Est, cabluri de internet în Brazilia, electronice în India – pe care țările în dezvoltare le vând în mod obișnuit țărilor mai bogate. Există, de asemenea, milioane de pachete mici trimise în fiecare zi direct consumatorilor de către comercianții chinezi de produse electronice, care subminează produsele locale.
Dacă acest lucru nu a fost suficient pentru economiile în curs de dezvoltare, Trump amenință să impună tarife „reciproce” tuturor națiunilor, începând cu 2 aprilie. Liderii țărilor prinse în mijlocul tensiunilor dintre SUA și China – dintre care majoritatea sunt reticenți în a alege o tabără – trebuie să navigheze cu delicatețe în relațiile cu fiecare dintre cei doi giganți, prevenind în același timp pierderile de locuri de muncă la nivel național.
Cercetările realizate de Bloomberg Economics arată că China a reușit să-și păstreze aproape aceeași cotă din exporturile globale, în ciuda unei scăderi semnificative a ponderei sale în importurile totale ale SUA de la începutul mandatului lui Trump. Începând din 2017, multe economii emergente au înregistrat creșteri substanțiale ale achizițiilor din China, ceea ce a dus la un excedent comercial record al Chinei pentru produsele fabricate.
În timp ce o bună parte din acestea sunt produse finite, cum ar fi telefoanele mobile, îmbrăcămintea și aparatele electrocasnice fabricate în China, a existat, de asemenea, o creștere a importurilor de piese și materiale destinate fabricilor care produc bunuri pentru export în SUA – dovadă că tarifele lui Trump au declanșat o schimbare în lanțurile de aprovizionare globale.
Deși tarifele americane mai mari impuse Chinei au ajutat alte națiuni să vândă mai mult în SUA, noua amenințare a lui Trump de a impune taxe tuturor țărilor „crește riscul ca unele dintre aceste oportunități pe piața americană să dispară”, spune Maeva Cousin, economist șef pentru comerț la Bloomberg Economics. „Economiile asiatice merg pe sârmă în războaiele comerciale dintre SUA și China. Concurența bunurilor importate din China este în mod clar o provocare pentru multe dintre companiile lor, iar devierea exporturilor chinezești din SUA intensifică această tendință”, a spus ea.
Cu toate acestea, nu este ușor pentru guverne să blocheze importurile din China, care pentru mulți este cel mai mare partener comercial al lor, precum și o sursă de finanțare ieftină pentru centrale electrice, căi ferate de mare viteză și alte proiecte de infrastructură.
China este sensibilă la acuzațiile potrivit cărora uriașa sa mașină de export afectează țările în curs de dezvoltare. La începutul acestei luni, în timpul unei conferințe de presă anuale susținute de ministrul chinez de externe, Wang Yi, unde întrebările sunt verificate în prealabil, un jurnalist de la un post de presă pakistanez a abordat subiectul avalanșei de produse chinezești în țările vecine. Cel mai înalt diplomat chinez a răspuns afirmând că este „normal ca vecinii să nu fie de acord cu totul”, subliniind totodată că China rămâne „motorul dezvoltării economice”.
De asemenea, China a fost pricepută în gestionarea repercusiunilor geopolitice, intensificând diplomația și prezentându-se ca o alternativă stabilă față de Trump. Guvernul lui Xi menține, de asemenea, tarifele scăzute pentru țările mai sărace, în timp ce Trump le crește.
Statele Unite s-au plâns de mult timp de capacitatea excesivă a Chinei în sectoarele industriale, o problemă pe care fosta secretară de Trezorerie Janet Yellen a ridicat-o în mod repetat în întâlnirile cu omologii săi de la Beijing. Totuși, unii oficiali din Asia de Sud-Est nu o consideră ca fiind principala problemă.
În Indonezia, oficialii sunt, de asemenea, reticenți în a critica China, în ciuda pierderilor semnificative de locuri de muncă din sectorul textilelor. China reprezintă mai mult de un sfert din comerțul total al națiunii – de aproximativ trei ori mai mult decât orice altă țară. Guvernul lui Xi a ajutat, de asemenea, Indonezia să construiască căi ferate de mare viteză și investește sume mari în țară pentru a procesa minerale, susținând strategia guvernului de a avansa în lanțul valoric.
Luna trecută, Asociația Română a Magazinelor Online (ARMO) a salutat publicarea de către Comisia Europeană a Comunicării privind comerțul electronic sigur și sustenabil, considerând-o un semnal clar pentru toate statele membre că protejarea Pieței Unice trebuie să fie o prioritate comună. Această inițiativă evidențiază importanța aplicării riguroase a legislației europene pentru a combate fluxul uriaș de produse ilegale și pentru a elimina avantajele necompetitive ale operatorilor care evită conformitatea cu normele UE, dar continuă să fie activi în Uniune.
Comisia Europeană a anunțat o serie de măsuri pentru a combate riscurile generate de importurile de valoare redusă vândute prin comercianți și piețe online din afara Uniunii Europene, decizii care fac parte dintr-un pachet mai larg de instrumente care vizează domenii precum controalele vamale, protecția consumatorilor și aplicarea legislației digitale și pe care presa le consideră demersuri prin care UE își propune să transforme platformele online de tip Temu, Shein sau Amazon în actori răspunzători pentru produsele periculoase sau ilegale pe care le comercializează. Printre măsurile propuse se numără și reforma vamală, prin eliminarea scutirii de taxe pentru coletele sub 150 de euro și întărirea controalelor printr-o mai bună analiză a riscurilor.
Comunicarea Comisiei Europene vine cu exemple despre cum legislația existentă poate fi aplicată mai eficient pentru a proteja comerțul echitabil și consumatorii europeni. ARMO consideră această inițiativă un pas necesar în crearea unui mediu competitiv echitabil și atrage atenția asupra urgenței aplicării măsurilor propuse. Problema concurenței neloiale create de companiile din afara Uniunii nu afectează doar sectorul de comerț electronic, ci întregul retail european. Este esențial ca toate statele membre, inclusiv România, să adopte măsuri rapide și ferme pentru a asigura aplicarea riguroasă a legislației și protejarea retailerilor europeni.
Așa cum ARMO și alte asociații de retail online și tradițional din Uniunea Europeană au subliniat în mod constant în ultimul an, este imperativ ca toate companiile care operează în UE să respecte aceleași reguli, indiferent de locul în care sunt stabilite. Aplicarea neuniformă a reglementărilor favorizează competiția inechitabilă și slăbește încrederea în Piața Unică Europeană.
Această inițiativă are un impact semnificativ și asupra consumatorilor europeni, care trebuie să fie conștienți că beneficiile aparente oferite de comercianții din afara UE vin cu un cost ascuns. Acest cost nu afectează doar afacerile europene, ci și siguranța produselor pe care le achiziționează și securitatea datelor personale pe care le împărtășesc platformelor din afara UE. Protejarea consumatorilor și asigurarea unor standarde ridicate de siguranță și transparență trebuie să fie o prioritate comună la nivel european.
CHINA
Președintele Chinei s-ar putea să viziteze SUA ”într-un viitor nu foarte îndepărtat”, declară Donald Trump
Published
5 days agoon
March 18, 2025By
Teodora Ion
Președintele american Donald Trump a menționat că omologul său chinez Xi Jinping s-ar putea să viziteze în curând Statele Unite, o dovadă a celui mai puternic semnat de până acum cu privire la un posibil summit între cele două puteri care sunt în prezent captive într-un război comercial care pare fără soluție momentan, anunță Financial Times, Reuters, MSN.
”Va veni într-un viitor nu foarte îndepărtat”, a anunțat Trump, potrivit Associated Press.
Informații publicate Instituția nu a răspuns solicitărilor din partea presei de a comenta informațiile publicate de Wall Street Journal care arătau că oficialii americani și chinezi discută despre posibilitatea unui summit în iunie. Dacă acest lucru se va întâmpla, aceasta ar fi prima întâlnire dintre cei doi lideri după ce Trump s-a reîntors la Casa Albă.
O persoană familiarizată cu subiectul a temperat spiritele cu privire la faptul că o călătorie a lui Xi Jinping va avea loc în curând, precizând că nu au existat discuții despre acest aspect.
Trump a lansat deja un nou război comercial împotriva Beijingului, succedându-l pe cel din primul său mandat, prin impunerea unor tarife de 20% asupra importurilor din China. Beijingul a apelat la retaliere, recurgând la taxe de aproximativ 22 de miliarde de dolari ce vizează sectorul agricol american.
Trump s-a întâlnit de mai multe ori cu Xi Jinping în primul său mandat, inclusiv în cadrul unei vizite la Beijing. Prima lor întâlnire a avut loc la reședința președintelui american, la Mar-a-Lago, în 2017, la scurtă vreme după ce Trump și-a preluat primul mandat.
Liderul american l-a invitat pe omologul chinez la ceremonia de preluarea a celui de-al doilea mandat, desfășurată în luna ianuarie, dar acesta din urmă a preferat să-l trimit pe vicepreședintele Han Zheng pentru a reprezenta țara.
CHINA
Serviciul de informații externe al Germaniei: Pandemia COVID-19 ar fi putut fi declanșată de un accident de laborator în Wuhan
Published
1 week agoon
March 13, 2025
Serviciul de informații externe al Germaniei (BND) a concluzionat că pandemia globală de coronavirus din 2020 ar fi putut fi declanșată de un accident într-un laborator chinez care efectuează cercetări asupra virusurilor, au relatat miercuri publicațiile germane Süddeutsche Zeitung și Die Zeit, potrivit DW.
Pandemia de COVID-19 a provocat milioane de decese în întreaga lume și a avut un impact devastator asupra economiilor globale, generând tensiuni sociale semnificative.
Cercetări riscante la Institutul de Virologie din Wuhan
Potrivit investigației realizate de BND, analiza materialelor din surse publice, precum și informațiile obținute în cadrul unei operațiuni cu numele de cod Saaremaa, au indicat că la Institutul de Virologie din Wuhan au fost utilizate metode de cercetare riscante, încălcând regulile de siguranță din laborator.
Conform raportului, cercetătorii din Wuhan au efectuat experimente de tip gain-of-function, în care virusurile naturale sunt modificate pentru a le altera capacitatea de îmbolnăvire, transmisibilitatea și gama de gazde pe care le pot infecta. De asemenea, au existat multiple încălcări ale normelor de siguranță în laborator, ceea ce a sporit riscul unui accident biologic.
Sursele citate susțin că BND ajunsese la aceste concluzii încă din 2020, atribuindu-le o probabilitate de 80%-95%, însă informațiile nu au fost făcute publice la acel moment.
Poziția Chinei și a altor servicii de informații
China a negat constant ipoteza că laboratorul din Wuhan ar fi fost sursa pandemiei. Totuși, în ianuarie 2024, CIA a declarat că este de părere că virusul SARS-CoV-2 ar putea proveni dintr-un laborator, menționând însă că nivelul de încredere în această concluzie este redus. FBI a emis o declarație similară în martie 2023.
O altă teorie susține că pandemia ar fi izbucnit la sfârșitul anului 2019 într-o piață din Wuhan unde se vindeau animale sălbatice pentru consum, însă dovezile privind originea exactă a virusului rămân neconcludente.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Emisarul special al lui Trump califică planul premierului britanic pentru Ucraina drept un „exercițiu de imagine, de fațadă” și critică ideea „că trebuie să fim cu toții ca Winston Churchill”

ICI București subliniază importanța digitalizării și interoperabilității platformelor guvernamentale la Conferința de deschidere a Sistemului Integrat de Management al Resurselor Umane (SIMRU)

Comisia Europeană și Parlamentul European își unesc forțele pentru elaborarea unui plan de răspuns la criza locuințelor din UE

Trimisul special al lui Trump, Steve Witkoff, susține că Ucraina a fost de acord cu organizarea alegerilor prezidențiale

Cătălin Predoiu, privind amânarea aderării la Visa Waiver: Nu este o chestiune legată de România. SUA își reevaluează programele privind migrația

Parchetul European: Cu un prejudiciu de 2,3 mld. de euro din fonduri europene, România se află în top 5 țări UE cu cele mai multe investigații antifraudă deschise în 2024

Corina Crețu (AMEPIP): România, aprecieri din partea OCDE pentru progresele notabile privind guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat

ICI București a fost prezent la The A/V & IT Convergence Summit 2025

Federația Română de Șah i-a propus guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, preluarea poziției de președinte de onoare

Marcel Ciolacu: România a îndeplinit toate condițiile pentru Visa Waiver, întârzierea este temporară și de natură tehnică

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace
Trending
- INTERVIURI3 days ago
INTERVIU Un gigant tehnologic al Europei compară fragmentarea din domeniile militar și telecom și îndeamnă UE să aplice planul Draghi: Nu inovarea lipsește Europei, ci amploarea ei
- ROMÂNIA3 days ago
Camera Deputaților adoptă legislația care ușurează drumului pacienților care au nevoie de fizioterapie. Deputatul Alexandru Rogobete: Serviciile medicale trebuie să fie disponibile tuturor, fără obstacole
- INTERNAȚIONAL5 days ago
Erdogan dorește o întâlnire cu Trump la Casa Albă. În ajunul discuțiilor Trump-Putin, Turcia reafirmă opoziția față de anexarea ilegitimă a Crimeei de către Rusia: Nu recunoaștem situația de facto
- ROMÂNIA1 week ago
INCAS a operaționalizat o infrastructură de cercetare-dezvoltare-instruire, CAART, un centru modern dedicat studiilor avansate atmosferice și observării Pământului
- NATO1 week ago
Trump îi spune secretarului general NATO că SUA au nevoie de Groenlanda. Mark Rutte nu dorește implicarea NATO în această chestiune