Connect with us

CHINA

Xi Jinping speră la “stabilizarea relațiilor China-SUA” după ce l-a primit la Beijing pe Antony Blinken, care evocă “obligația” sino-americană de a gestiona relația bilaterală

Published

on

© Chinese Foreign Ministry

Statele Unite și China au obligația și responsabilitatea de a gestiona relația bilaterală, i-a transmis luni, la Beijing, șeful diplomației americane Antony Blinken președintelui chinez Xi Jinping, cu prilejul unei vizite despre care liderul Chinei speră că va contribui pozitiv la “stabilizarea relațiilor dintre China și SUA”.

Xi Jinping a salutat “progresele” înregistrate în discuțiile cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, momentul reprezentând ultimul punct de pe itinerariul primei vizite după cinci ani a unui secretar de stat american la Beijing.

Blinken, primul titular al postului său care se întâlnește cu liderul chinez din 2018, s-a îndreptat spre Xi cu mâna întinsă în Marea Sală a Poporului, un loc pe care China îl folosește adesea pentru a-i saluta pe șefii de stat, relatează Reuters, precizând că acestea sunt “semnale pozitive în coregrafia diplomației”.

Cele două părți au avut discuții sincere“, i-a spus Xi Jinping lui Blinken, referindu-se la întâlnirile pe care șeful diplomației SUA le-a avut cu ministrul de externe Qin Gang și cu înaltul diplomat Wang Yi, directorul politicii externe al Partidului Comunist Chinez, considerat cel mai influent post diplomatic în ierarhia chineză. Întâlnirile menționate s-au încheiat cu un acord pentru mai multe întâlniri, predominând formularea discuțiilor ”sincere și constructive”.

Cele două părți au fost de acord să dea curs înțelegerilor comune la care eu și președintele Biden am ajuns în Bali. De asemenea, cele două părți au făcut progrese și au ajuns la un acord cu privire la unele aspecte specifice. Acest lucru este foarte bun. Se poate spune cu siguranță că interacțiunile ar trebui să se bazeze întotdeauna pe respect reciproc și sinceritate“, a constatat Xi, conform unui transcript al declarațiilor furnizat de Departamentul de Stat.

Întâlnirea lor de aproximativ 30 de minute ar putea contribui la facilitarea unui summit între Xi și președintele american Joe Biden în cursul anului, despre care chiar liderul de la Casa Albă a vorbit, în paralel cu vizita lui Blinken la Beijing.

Biden și Xi s-au întâlnit ultima dată în noiembrie, în marja summitului G20 de la Bali, Indonezia, promițând o comunicare mai frecventă, deși, de atunci, legăturile s-au deteriorat din cauza unor probleme care variază de la Taiwan la preocupări legate de spionaj.

La rândul său, secretarul de stat a subliniat că președintele Biden i-a solicitat să călătorească la Beijing “deoarece consideră că Statele Unite și China au obligația și responsabilitatea de a gestiona relația noastră. Statele Unite se angajează să facă acest lucru“.

Este în interesul Statelor Unite, în interesul Chinei și în interesul lumii“, a subliniat Antony Blinken.

Simultan cu vizita lui Blinken în China, premierul chinez Li Qiang efectuează o vizită în Europa, prima escală fiind la Berlin, iar a doua oprire la Paris.

Între SUA și Europa, aliați tradiționali, există raportări diferite la China, Washington-ul privind Beijingul drept principalul rival sistemic capabil să altereze ordinea internațională, în vreme ce europenii nu sunt pregătiți pentru o decuplare economică de China, ci și se concentrează pe o strategie de reducere a riscurilor.

Călătoria diplomată a secretarul de stat american la Beijing trebuia să aibă loc în luna februarie, însă aceasta a fost amânată după un incident în care un balon de spionaj chinez ce survola spațiul aerian al SUA a fost doborât de armata americană, Statele Unite denunțând un act de încălcare a suveranității. În schimb, Blinken s-a întâlnit cu Wang Yi, tot în februarie, la Conferința de Securitate de la München, pe care l-a avertizat privind încălcarea suveranității SUA și sprijinul Chinei pentru Rusia.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CHINA

China a limitat în mod inechitabil accesul dispozitivelor medicale din UE pe piața achizițiilor publice, semnalează CE

Published

on

© European Union, 2022

Uniunea Europeană condamnă acțiunile Chinei de limitare, în mod inechitabil și discriminatoriu, a accesului producătorilor de dispozitive medicale europene la contractele sale publice. Comisia Europeană amenință că va răspunde cu aceeași monedă, informează un comunicat oficial al Executivului European. 

Acest lucru a fost devedit într-un raport publicat de Comisia Europeană care a anchetat în temeiul Instrumentului UE pentru achiziții publice internaționale (IPI). 

„UE își menține angajamentul de a angaja China într-un dialog constructiv menit să abordeze și să elimine măsurile discriminatorii. Cu toate acestea, în absența unei soluții acceptabile, Comisia va evalua acum cu atenție posibilitatea de a adopta măsuri în cadrul Instrumentului pentru Achiziții Publice Internaționale (IPI). În cazul în care se consideră că astfel de măsuri sunt în interesul UE, acestea ar putea include o restricționare sau o excludere a ofertanților chinezi de contracte guvernamentale în UE”, transmite Comisia Europeană. 


Raportul Comisiei publicat astăzi concluzionează că statul chinez a pus în aplicare mai multe forme diferite de discriminare directă și indirectă împotriva dispozitivelor medicale și a furnizorilor din UE, ceea ce a dus la o afectare gravă și recurentă a accesului acestora la piața de pe întreg teritoriul Chinei. Această discriminare afectează toate categoriile de dispozitive medicale.  

Piața achizițiilor publice din UE este una dintre cele mai mari și mai accesibile din lume. În plus, exporturile chineze de dispozitive medicale către UE au înregistrat o creștere de peste 100 % între 2015 și 2023, demonstrând deschiderea generală a pieței UE. 

Instrumentul pentru achizițiile publice internaționale a intrat în vigoare la 29 august 2022. Instrumentul este conceput pentru a restabili echilibrul de oportunități pentru întreprinderile din UE care participă la licitații în afara UE și pentru a promova accesul deschis și echitabil la piețele de achiziții publice din întreaga lume. Principalul său obiectiv este de a încuraja deschiderea reciprocă a piețelor de achiziții publice pentru operatorii economici din UE și pentru livrările din UE.  

La 24 aprilie 2024, Comisia a lansat prima sa anchetă în temeiul regulamentului ca răspuns la măsurile și practicile de pe piața chineză a achizițiilor publice pentru dispozitive medicale. 

Orice măsură adoptată în cadrul IPI trebuie să fie specifică și să se bazeze pe principiile proporționalității și eficienței, luând în considerare în același timp orice posibile probleme legate de aprovizionare.

Continue Reading

CHINA

Așteptând ca Donald Trump să-și preia mandatul de președinte, ministrul chinez de externe afirmă că SUA și China pot ”realiza lucruri măreţe” dacă vor coopera

Published

on

© Ministry of Foreign Affairs of the People's Republic of China

Ministrul de externe chinez, Wang Yi, care așteaptă ca noul președinte american Donald Trump să își preia mandatul, a recurs la curtoazie diplomatică, în contextul în care relațiile sino-americane se anunță tensionate sub noul lider de la Casa Albă, informează AFP, citat de Agerpres.

Iniţiative precum dialogul asupra problemelor financiare şi lupta împotriva drogurilor ”demonstrează perfect că atâta timp cât China şi Statele Unite cooperează, putem realiza multe lucruri măreţe”, a declarat ministrul într-o conferinţă la Beijing.

Acesta a amintit că țara sa ”a apărat stabilitatea în ansamblul” relațiilor dintre cele două mari puteri, dar ” se opune ferm agresiunilor ilegale şi nerezonabile ale Statelor Unite, în special amestecului grosolan în chestiuni legate de problemele interne ale Chinei, precum Taiwanul”.

”Trebuie să răspundem cu fermitate şi vigoare, să ne apărăm cu hotărâre propriile drepturi şi interese legitime şi să salvgardăm normele fundamentale ale relaţiilor internaţionale”, a insistat şeful diplomaţiei chineze.

Wang Yi speră că ”noul guvern american va face alegerile corecte, va lucra cu China în aceeaşi direcţie, va elimina perturbările, va depăşi obstacolele şi va depune eforturi pentru a obţine o dezvoltare stabilă, sănătoasă şi de durată a relaţiilor dintre China şi Statele Unite”.

Președintele chinez Xi Jinping a inițiat o discuție telefonică cu Donald Trump după ce acesta câștigat alegerile. În conversația respectivă, liderul de la Beijing l-a felicit pe viitorul omolog american și a pledat pentru o relație ”stabilă, sănătoasă și durabilă” între cele două țări.

Doar că Donald Trump, în stilul său caracteristic observat în timpul primului său mandat la Casa Albă, a afirmat deja că una dintre primele sale măsuri economice, imediat după învestirea din ianuarie, va fi majorarea taxelor vamale pentru produsele care provin din China, Mexic și Canada.

Mai exact, acesta urmărește să impună o creștere de 10% a taxelor vamale pentru ”toate numeroasele produse care sosesc din China în Statele Unite”.

Continue Reading

CHINA

Casa Albă solicită înființarea unui Grup de lucru care să monitorizeze tentativele de cenzură şi intimidare din partea Chinei

Published

on

© The White House

Casa Albă, prin prețedintele Joe Biden, a solicitat înființarea unui Grup de lucru interguvernamental care să abordeze tentativele de cenzură şi intimidare din partea Chinei, informează un comunicat al Administrației Prezidențiale.

„Prin autoritatea care mi-a fost conferită în calitate de președinte prin Constituție și prin legile Statelor Unite ale Americii, precum și pentru a monitoriza și a aborda efectele oricăror eforturi ale Republicii Populare Chineze, fie direct, fie prin intermediari, de a cenzura sau intimida orice persoană din Statele Unite”, se ordonă înființarea unui Grup de monitorizare și acțiune privind cenzura în China (Grup operativ).

Grupul va fi prezidant de asistentul președintelui pentru afaceri de securitate națională sau de persoana desemnată de acesta, iar vicepreședintele de directorul Consiliului Economic Național sau de persoana desemnată de acesta.

Grupul operativ se reunește cel puțin de două ori pe an pentru a supraveghea elaborarea și executarea strategiei integrate a guvernului federal.

Din acest grup vor face parte şi membri ai Departamentelor de Stat, Trezoreriei, Apărării, Justiţiei, Agriculturii, Comerţului, Educaţiei şi Securităţii Interne, precum şi agenţii CIA şi FBI.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE16 hours ago

Veniturile bugetare, mediul de afaceri, eficiența energetică și educația și forța de muncă, direcțiile care necesită consolidare în vederea aderării României la OCDE (analiză FIC)

U.E.17 hours ago

Sprijinul lui Musk pentru extrema-dreaptă este ”complet inacceptabil”, subliniază Olaf Scholz: ”Amenință democrația”

INTERNAȚIONAL17 hours ago

Europa trebuie să intensifice eforturile pentru a apăra Ucraina, având în vedere revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, avertizează premierul britanic

MAREA BRITANIE17 hours ago

Premierul britanic dorește să se așeze la masa negocierilor comerciale în vederea încheierii unui acord cu SUA conduse de Trump

NATO18 hours ago

Lituania a decis alocarea a 5-6% din PIB pentru apărare între 2026 și 2030: Epoca strategiilor pasive a luat sfârșit. Facem apel la aliați să urmeze exemplul

PPE19 hours ago

Președintele PPE, Manfred Weber, pledează pentru o Europă ”conștientă de sine” și subliniază nevoia unei acțiuni comune UE-SUA pentru a îngrădi ”eforturile Chinei de a domina”

ROMÂNIA19 hours ago

La o zi după inaugurarea lui Trump va fi lansată la Washington American Romanian Business Roundtable, o platformă de elită destinată consolidării relațiilor România-SUA prin cooperare economică și strategică în domeniul apărării

NATO19 hours ago

NATO se confruntă cu o „sarcină imposibilă” în încercarea de a proteja infrastructura critică submarină împotriva actelor de sabotaj (oficial al Alianței)

U.E.19 hours ago

Curtea de Justiție a UE: Cuantumul plătit unui student Erasmus nu trebuie să fie luat în considerare pentru calcularea impozitului pe venitul părintelui în a cărui întreținere se află 

ROMÂNIA20 hours ago

Ministrul Energiei: Banii europeni, atât de huliți de extremiști, sunt cei care asigură suveranitatea reală a României

ROMÂNIA2 days ago

Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie

SUA2 days ago

În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”

ROMÂNIA3 days ago

Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%

SUA4 days ago

Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE

U.E.2 weeks ago

Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern

U.E.2 weeks ago

Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa

CONSILIUL UE2 weeks ago

Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”

ROMÂNIA2 weeks ago

În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen

Trending