Connect with us

GENERAL

Zbigniew Brzezinski: “Europa nu este o putere politică sau militară, Statele Unite compensează acest lucru”

Published

on

Fostul consilier pentru Securitate Naţională al preşedintelui Jimmy Carter şi consilier de campanie electorală al lui Barack Obama, a vorbit, pentru Adevarul,  despre viitorul Uniunii Europene şi despre relaţia SUA cu Rusia şi China.

Făuritor al politicii externe americane din ultimele decenii, Zbigniew Brzezinski vorbeşte pentru ziarul „Adevărul” despre marile direcţii de evoluţie ale lumii de astăzi supuse unor schimbări care se petrec cu o viteză din ce în ce mai mare. Provocările cărora trebuie să le facă faţă America, ridicarea Chinei ca mare putere, viitorul Uniunii Europene şi rolul ţărilor central-europene, relaţiile cu Rusia sunt teme pe care Zbigniew Brzezinski le-a abordat în cadrul „Interviurilor 2+1″. În opinia sa, ţările nou-venite în UE pot juca un rol important în adâncirea integrării Uniunii, iar Rusia, un stat aflat într-o criză internă profundă, trebuie să renunţe la nostalgiile sale imperiale.

Unul dintre monştrii sacri ai politicii externe americane, Zbigniew Brzezinski, 82 de ani, a colaborat de-a lungul deceniilor cu mai mulţi preşedinţi ai SUA, de la John Kennedy şi Liydon B. Johnson la Jimmy Carter şi George Bush. Între 1977 şi 1981, dr. Brzezinski a ocupat postul de consilier pentru Securitate Naţională al preşedintelui Jimmy Carter, primind la sfârşitul mandatului „Medal of Freedom” pentru rolul său în normalizarea relaţiilor SUA-China. Este membru în boardul Atlantic Council şi al Centrului pentru Studii Internaţionale şi Strategice (CSIS), director al Comisiei Trilaterale în perioada 1973-1976. Om de stat, profesor, om de ştiinţă şi comentator în sfera relaţiilor internaţionale, a jucat un rol determinant în definirea politicilor americane în timpul Războiului Rece şi în perioada care a dus la căderea comunismului.

Autor al multor volume între care „America şi Lumea: Conversaţii despre viitorul politicii externe americane”, „Triada geostrategică: Convieţuirea cu China, Europa şi Rusia”, „A doua şansă: Trei preşedinţi şi criza superputerii americane”, „Marea tablă de şah. Supremaţia americană şi imperativele sale geostrategice”. Născut la Varşovia în familia unui diplomat polonez, a emigrat în Canada la sfârşitul războiului şi apoi în SUA devenind cetăţean american.

Ion M. Ioniţă: Acum 20 de ani, sistemul comunist se prăbuşea în Europa Centrală şi de Est. Care a fost percepţia dumneavoastră atunci, inclusiv despre Revoluţia din România, şi care credeţi că sunt astăzi perspectivele acestei părţi a continentului european?

Zbigniew Brzezinski: În mometul în care se prăbuşea comunismul în ţările Europei de Est, cum se spunea atunci, majoritatea regimurilor, cu excepţia României şi, într-o măsură diferită, a Albaniei, erau în mâna unor neostalinişti care nu se mai manifestau atât de brutal. Aceşti lideri erau comunişti birocraţi, ineficienţi şi, în unele cazuri, nu prea inteligenţi. Nu mai erau în stare să controleze ceea ce se întâmpla. Dar, în unele cazuri precum România, conducătorul concentra puterea şi era ţinta urii populaţiei. Această realitate explică soarta liderului comunist român. Dacă ruşii au jucat sau nu un rol, nu vom şti niciodată sau, ca să nu spun vorbe mari, nu vom şti mult timp de aici înainte. Viitorul ţărilor central-europene depinde foarte mult de abilitatea lor de a-şi gestiona problemele interne şi în acelaşi timp de a-şi consolida calitatea de membru al Uniunii Europene. Dacă ţările central-europene vor putea lucra mult mai mult împreună, vor avea o influenţă semnificativă în transformarea Uniunii Europene. De fapt, votul cumulat al noilor membri ai Uniunii Europene din această zonă, care se întinde de la Marea Neagră la Marea Baltică, este similar cu cel al Germaniei. Asta înseamnă că aceste ţări se pot consulta mult mai intens şi pot să-şi definească obiective comune prin care să îndrepte Uniunea Europeană spre o integrare mai profundă. Acest lucru este în interesul ţărilor central-europene a căror voce trebuie respectată.

Ovidiu Nahoi: Vorbiţi despre o integrare mai profundă în Uniunea Europeană exact în momentul în care viitorul acestui proiect este pus sub semnul întrebării de un număr de analişti sau chiar oameni politici. Putem gândi o Europă în care proiectul european ar eşua?

Orice poate eşua…

O.N.: Se afirmă pe continent formaţiuni politice cu un discurs naţionalist şi antieuropean.

Mulţi vorbesc despre criza zonei euro… În limba chineză, cuvântul criză este asociat cu oportunitate. Criza în Europa este asociată cu o criză structurală serioasă. Dar, dacă Uniunea Europeană va răspunde cu eficienţă sporită, nu cu soluţii de moment, atunci, Uniunea Europeană va ieşi din criză mai puternică. Opinia mea este că principalii actori ai Uniunii Europene, care sunt, desigur, Germania, Franţa – şi de asemena, Marea Britanie, în modul ei complicat şi ambiguu – îşi dau seama că interesele lor sunt mai bine servite dacă există o Uniune Europeană decât dacă Uniunea Europeană nu ar exista. Europenii ştiu că istoria ultimei sute de ani a fost atât de distructivă pentru acest continent încât păstrarea Uniunii Europene este în interesul lor colectiv. Nu cred că previziunile apocaliptice privind Uniunea Europeană se vor realiza.

I.M.I.: Uniunea Europeană este o mare putere economică, dar un jucător politic slab. În aceste condiţii, cum va arăta Uniunea Europeană în următorii 10 ani?

Da, nu este greu să-ţi dai seama că Uniunea Europeană nu este o putere politică. Uniunea Europeană este o uniune economică, o uniune socială, o uniune a liberei circulaţii, o uniune financiară într-o anumită zonă. Dar nu putem spune despre toate acestea că sunt lucruri insignifiante. De fapt, europenii se gândesc la ei înşişi ca la o entitate comună, ceea ce deja este un fapt revoluţionar. Dacă ne uităm înapoi, cu 25 de ani în urmă, dacă erai la Bucureşti, te aflai într-un mare lagăr de concentrare. Nu un lagăr de exterminare, dar în orice caz un lagăr de concentrare. Acum, Europa s-a unit, s-a deschis. Da, Europa nu este o putere politică sau militară, Statele Unite compensează acest lucru. Dar, pe termen lung, europenii care privesc lucrurile din perspectivă istorică îşi vor da seama că Europa va trebui să înainteze pas cu pas spre o mai extinsă autodefinire politică. Dar va fi un proces îndelungat pentru că naţiunile europene au o identitate puternică. Naţiunile europene sunt foarte conştiente de istoria lor. De aceea trebuie să combine nişte concepte politice mai largi, cum ar fi cel al uniunii politice sau, iniţial, cel al confederaţiei politice. Marele paradox este că, la început, foloseam termenul Comunitatea Europeană, iar acum vorbim despre Uniunea Europeană. Europa Occidentală singură era foarte aproape să devină o Uniune, la un moment dat. Acum, Uniunea Europeană este, de fapt, o comunitate.

„China nu poate fi blamată pentru că are succes”

O.N.: Rusia continuă să privească la „Occident” la la un adversar. Dar, în opinia dumneavoastră, ce este Rusia, privită dinspre Occident?

Rusia este o mare putere teritorială, dar fără capacitatea proprie de a influenţa evenimentele petrecute în afară. Acest lucru este vizibil în crizele sociale pe care Rusia le traversează şi în confuzia elitelor politice ruseşti în privinţa rolului pe care această ţară ar trebui să-l aibă în viitor. Foarte multe dintre aceste elite încă visează la diverse forme ale imperiului rusesc, fie că se referă la o uniune slavică sau la un spaţiu economic comun. Oricum ar defini acest lucru, faptul definitoriu ar fi că tot la Krem lin ar fi capitala. Or, aşa ceva nu mai este posibil. Aşa încât Rusia se află într-o criză serioasă şi, probabil, de durată. Sper că Rusia va ieşi din această criză realizând în mod treptat că viitorul ei este în Europa. Dar nu ca o putere care să domine Europa! Dacă ruşii se vor preocupa serios de problemele lor interne, îşi vor da seama că trebuie să fie în Europa pentru a le putea rezolva. În Europa, ca un participant, nu ca o putere dominantă.

I.M.I.: Ce înseamnă pentru Statele Unite a trăi împreună cu China, Europa şi Rusia în lumea globală de astăzi şi în viitor?

Sunt puteri pe care trebuie să le respectăm şi cu care trebuie să avem relaţii normale. Aceste relaţii trebuie să se bazeze pe înţelegerea faptului că războiul nu este o alternativă şi trebuie, într-o anumită măsură, să găsim căi de colaborare. Este important ca nici China, nici Rusia să nu aibă o viziune dogmatică asupra modului în care lumea ar trebui organizată. Aceste ţări acceptă realitatea sistemului internaţional existent şi asta este o oportunitate pentru consolidarea şi lărgirea sistemului politic şi a creşterii impactului său global. Asta încearcă Statele Unite, uneori cu mari greşeli, să promoveze.

I.M.I.: Unii se tem de China ca mare putere globală…

Nu poţi spune că cineva care produce prosperitate vizibilă pentru un număr din ce în ce mai mare dintre cetăţenii ei este o ameninţare. Cine vorbeşte în asemenea termeni dovedeşte că nu înţelege nimic. Fiecare ţară trebuie să-şi apere interesele, dar asta nu este o ameninţare. China nu poate fi blamată pentru că are succes.

O.N.: Acum asistăm la discuţii privind noul concept strategic al NATO.Dumneavoastră cum aţi redefini, foarte concis, viitorul rol al NATO?

Nu cred că dezbaterile privind conceptul strategic al NATO sunt foarte animate, pentru că foarte mulţi îşi dau seama că NATO nu are practic nevoie de un concept nou, ci de o definire mai bună a ceea ce trebuie să facă. Ce trebuie să facă NATO? Să furnizeze securitate deopotrivă pentru America şi Europa şi să lărgească dimensiunea geografică a relaţiilor de securitate. Cu precizarea că NATO, în anumite aspecte, devine un nod, un centru cheie de securitate pentru o serie de alte relaţii de securitate şi alianţe. Este un aspect despre care am vorbit foarte pe larg în materialele mele despre viitorul NATO.

I.M.I.: Lumea se globalizează accelerat, dar în acelaşi timp observăm şi o creştere a abordărilor naţionale sau naţionaliste. Cum vor evolua cele două procese împreună?

Este o combinaţie între aceste două fenomene şi o schimbare a balanţei dintre ele. Identitatea naţională, statele naţionale şi naţionalismul sunt realităţi dominante pentru mulţi locuitori ai planetei. Este o realitate, nu o putem ignora. Globalizarea este un proces care, din ce în ce mai mult, depăşeşte barierele, face lumea să interacţioneze. Priviţi ce se întâmplă în domeniul comunicaţiilor, al telefoniei mobile. Comunicăm instantaneu, informaţia este răspândită imediat. Este o realitate globalizantă. Asta se aplică din ce în ce mai mult şi în domeniul economiei. De aceea, este foarte greu să te mai gândeşti astăzi la o completă autarhie, chiar dacă acum o sută şi ceva de ani erau oameni care spuneau că o ţară autarhică este cu adevărat independentă. O asemenea abordare este o prostie în ziua de azi. Azi, o ţară independentă prin autarhie ar arăta precum Coreea de Nord.

Sursa: www.adevarul.ro

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Apararea Romaniei. Luni, de la ora 14, B1 TV. Invitat, Iulian Fota, consilier prezidential. | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

COMISIA EUROPEANA

Procedura de infringement: Comisia Europeană îndeamnă România să transpună Directiva privind eficiența energetică în ordinea juridică națională

Published

on

©European Union, 2020

Comisia Europeană a deschis proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor (infringement) împotriva României și Greciei pentru netranspunerea Directivei de modificare privind eficiența energetică [Directiva (UE) 2018/2002] în ordinea juridică națională.

Această directivă stabilește un cadru comun de măsuri pentru promovarea eficienței energetice, având un obiectiv obligatoriu pentru UE pentru anul 2030 de cel puțin 32,5 %.

Statele membre trebuiau să pună în aplicare actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive până la 25 octombrie 2020 cel târziu. Nici Grecia și nici România nu au informat Comisia Europeană cu privire la dispozițiile adoptate pentru transpunerea directivei.

Ca urmare, în noiembrie 2020 a fost trimisă o scrisoare de punere în întârziere ambelor state membre, iar avizele motivate sunt trimise în prezent, având în vedere că nicio măsură de transpunere nu a fost comunicată Comisiei. În absența unui răspuns satisfăcător în termen de două luni, Comisia Europeană poate sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la aceste cazuri.

Comisia Europeană a propus în urmă cu o săptămână mai multe modificări la directiva privind eficiența  eficienţa energetică a clădirilor, care vor fi discutate pe 14 decembrie, a anunţat Gaspard Demur, team leader în cadrul DG Energy, Comisia Europeană, în cadrul Forumului ”România Eficientă – Clădirile în contextul Fit for 55.”

Astfel, Comisia Europeană a propus o nouă ţintă de creştere a eficienţei energetice cu 9% până în 2030.

Strategia privind valul de renovări ale clădirilor, prezentată de Comisia Europeană la mijlocul lunii octombrie a anului trecut, contribuie astfel la atingerea neutralității climatice, stimulând, în egală măsură, redresarea economică și reducerea sărăciei energetice.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Raport Comisia Europeană: Disparitatea de gen la nivelul educației este în scădere, dar femeile sunt încă subreprezentate în cercetare și inovare

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Numărul studentelor și al absolventelor la nivel de licență, masterat și doctorat a crescut constant în ultimii ani, dar cu toate acestea, femeile sunt încă subreprezentate în carierele din domeniul cercetării și inovării, potrivit principalelor constatări ale raportului „She Figures” 2021 al Comisiei Europene, informează un comunicat de presă. 

Raportul „She Figures” monitorizează începând din 2003 nivelul progreselor înregistrate în direcția egalității de gen în cercetare și inovare, în Uniunea Europeană și în afara acesteia.

Publicația „She Figures” 2021 subliniază că, în medie, la nivel de licență și masterat, ponderea studentelor o depășește pe cea a studenților (54 %), același lucru fiind valabil și în cazul absolventelor (59 %), în timp ce la nivel de doctorat există aproape un echilibru de gen (48 %). Cu toate acestea, disparitățile dintre domeniile de studiu persistă. De exemplu, femeile reprezintă în continuare mai puțin de un sfert din absolvenții de doctorat în domeniul TIC (22 %), în timp ce ele reprezintă 60 % sau mai mult în domeniul sănătății și asistenței sociale (60 %) și al educației (67 %).

Totuși, în România, procentul femeilor în domeniul TIC a fost echilibrat din punct de vedere al genului  (52,8%), înregistrându-se astfel o creștere de aproximativ 18 puncte procentuale față de anul 2015.

În plus, femeile reprezintă doar aproximativ o treime din cercetători (33 %). La cel mai înalt nivel al mediului academic, femeile rămân subreprezentate, ocupând aproximativ un sfert din posturile de profesor universitar (26 %). De asemenea, este mai puțin probabil ca ele să fie angajate ca oameni de știință și ingineri (41 %), iar în rândul profesioniștilor independenți din domeniul științei și ingineriei și al TIC ele sunt, din nou, subreprezentate (25 %).

În rândul statelor membre UE și al țărilor asociate, științele naturale, matematica și statistica, ingineria, construcțiile, precum și sănătatea au fost cele mai frecvente opțiuni de studiu în rândul doctoranzilor. În toate țările, cu excepția Ciprului, Austriei, Poloniei și României, cel puțin unul dintre aceste trei domenii a fost cel mai popular în rândul femeilor și al bărbaților absolvenți de doctorat.

La nivelul tuturor țărilor, cele mai ridicate rate ale șomajului pentru femeile cu studii superioare au fost observate în Turcia (17,1%), Bosnia și Herțegovina (14,9%) și Grecia (14,5%), în timp ce cele mai scăzute rate au fost constatate în Cehia (0,7%), Germania (1%), Ungaria (1,2%) și România (1,2%).

Reamintim că România a obținut 54.5 puncte la Indexul egalității de gen, publicat pe 28 octombrie de Institutul European pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (EIGE), situându-se astfel pe locul 25 în Uniunea Europeană, la capătul clasamentului, alături de Ungaria (53.4 puncte) și Grecia (52.6). 

Mai mult, raportul arată că, în 2019, femeile reprezentau mai puțin de jumătate dintre directorii instituțiilor în toate statele membre.  Țările cu cel mai mare procent al femeilor în funcții de conducere au fost Letonia (44,4 %), Suedia (41,7 %), Islanda (40,0 %), Lituania (39,0%) și Belgia (37,0%). În 2019, cele mai mici procente în ceea ce privește femeile în funcțiile de conducere au fost înregistrate în Cipru (9,1%), România (11,1%), Franța (12,1%), Grecia (16,0%), Cehia și Ungaria (17,2% fiecare).

„Cel mai recent raport «She Figures» subliniază faptul că economia, laboratoarele și mediul academic din Europa depind deja de femei. Raportul arată însă și faptul că trebuie să ne continuăm eforturile pentru a promova egalitatea de gen, în special pentru a inspira fetele să aleagă o carieră în domeniul STIM. Fără îndoială, Europa are nevoie de creativitatea și potențialul antreprenorial al femeilor pentru a contura un viitor mai sustenabil, mai verde și mai digital”, a transmis Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.

Citiți și: Primul raport al Comisiei Europene privind egalitatea de gen: Femeile din nordul Europei au cele mai multe realizări, în timp ce femeile din România și Grecia sunt cele mai dezavantajate


„She Figures” este un studiu trienal care monitorizează egalitatea de gen în cercetare și inovare (C&I). Publicat pentru prima dată în 2003, el urmărește parcursul cercetătorilor femei și bărbați, începând din etapa studiului și a absolvirii, analizând apoi participarea lor pe piața muncii în calitate de cercetători și condițiile lor de muncă, avansarea în carieră și participarea la funcții de decizie, precum și rezultatele obținute la nivel de C&I (inclusiv calitatea de inventator). Corespondenții statistici din statele membre ale UE și din țările asociate contribuie la colectarea datelor.

O serie de politici și programe de finanțare ale UE vizează promovarea egalității de gen în cercetare și inovare. În Comunicarea Comisiei din 2020 privind un nou Spațiu european de cercetare s-a reînnoit angajamentul față de egalitatea de gen și integrarea perspectivei de gen în cercetare prin extinderea priorităților și inițiativelor existente.

În plus, Orizont Europa a consolidat sprijinul pentru egalitatea de gen în cercetare și inovare, prin:

  • un nou criteriu de eligibilitate pentru finanțarea programului Orizont Europa, întrucât organismele publice, organizațiile de cercetare și instituțiile de învățământ superior trebuie să dispună de un plan privind egalitatea de gen;
  • integrarea unei dimensiuni de gen în conținutul cercetării și inovării ca cerință implicită pentru întregul program;
  • finanțarea acțiunilor de sprijinire a elaborării de planuri privind egalitatea de gen în statele membre ale UE și în țările asociate și punerea în aplicare a agendei politice a Spațiului european de cercetare;
  • măsuri și activități de promovare a egalității de gen în cadrul Consiliului European pentru Inovare și
  • încurajarea puternică a echilibrului de gen în echipele de cercetare.

Continue Reading

GENERAL

Institutul European de Inovare & Tehnologie impulsionează redresarea și creșterea sustenabilă a sectoarelor culturale și creative din Europa

Published

on

© European Union, 2021/Source: EC - Audiovisual Service

Institutul European de Inovare & Tehnologie a lansat marți, 26 octombrie, un nou parteneriat pentru inovare, sub forma unei comunități a cunoașterii și inovării, pentru a sprijini competitivitatea și creșterea sectoarelor și industriilor culturale și creative din Europa, informează un comunicat. Noul parteneriat va contribui la accelerarea redresării acestor sectoare și la deblocarea oportunităților economice neexploatate în domeniile arhitectură, patrimoniu cultural, design, modă, film, muzică, editură, arta spectacolului și jocuri video.

Comunitățile cunoașterii și inovării coordonate de EIT pot dura 15 ani. O finanțare din partea UE în valoare de aproximativ 300 de milioane EUR în cadrul programului Orizont Europa este disponibilă pentru două noi comunități de cunoaștere și inovare care urmează să fie lansate în cursul actualei perioade de finanțare, 021 – 2027, cu posibilitatea de a atrage mai multe fonduri din sectorul public șiprivat. Prima, comunitatea cunoașterii și inovării pentru sectoarele și industriile culturale și creative, este pe cale să devină o realitate.

„Cultura este sufletul Europei. Industriile culturale și creative europene au capacitatea de a îmbunătăți viața, de a transforma comunitățile, de a genera locuri de muncă și creștere economică și de a crea efecte de amplificare în alte sectoare, asigurând faptul că Europa devine motorul inovării la nivel mondial. Ambiția noastră este într-adevăr de a pune bazele unui ecosistem european de inovare bazat pe cultură și creativitate. Acest nou parteneriat EIT va contribui la realizarea acestei ambiții. El va sprijini și creativitatea în întreaga Europă și va transforma competențele și cunoștințele în inovații de vârf”, a declarat Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.

Cererea de propuneri de astăzi marchează începutul celei de-a 9-a comunități EIT, intitulată „Cultură și creativitate”, care se estimează că va începe să activeze în vara anului 2022. Prin cererile sale de propuneri, EIT invită toți partenerii implicați direct sau indirect în aceste sectoare, și anume întreprinderile, învățământul superior, organizațiile de cercetare, ONG-urile, orașele și regiunile, să își prezinte viziunile și proiectele de stimulare a inovării și a dezvoltării sustenabile în sectoarele culturale și creative.

Termenul pentru depunerea candidaturilor este 24 martie 2022, iar EIT va găzdui online o serie de seminare informative pe tot parcursul lunii noiembrie pentru ca părțile interesate să afle mai multe despre cererea de propuneri. Partenerii selectați vor fi anunțați în iunie 2022.

Noua comunitate EIT a culturii și creativității va forma viitorii antreprenori din domeniu prin programe de educație antreprenorială, va energiza întreprinderile sale de vârf prin servicii de înființare și accelerare a dezvoltării lor și va furniza produse și servicii inovatoare. Noua comunitate urmărește, în plus, să stimuleze integrarea sectoarelor culturale și creative în strategiile de dezvoltare regională și locală.

Prin modelul său de operare, care cuprinde întregul parcurs al inovării, de la student la antreprenor, de la idee la produs, precum și de la laborator la piață, EIT a format peste 100 000 de studenți, a lansat 1 400 de produse pe piață și a sprijinit 3 800 de noi întreprinderi care au început să atragă fonduri externe în valoare de 3,9 miliarde EUR de la lansarea sa în 2008.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
U.E.8 hours ago

Angela Merkel și Olaf Scholz susțin vaccinarea obligatorie, în timp ce anunță noi restricții în Germania: Avem nevoie de un “act de solidaritate națională”

PARLAMENTUL EUROPEAN10 hours ago

Președintele francez pledează pentru liste transnaționale și ”drept de inițiativă” pentru Parlamentul European, ”un spațiu democratic unic în lume”

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Raport: UE a oferit sprijin în valoare de 29 mld. euro IMM-urilor și altor beneficiari pentru atenuarea crizei economice provocate de COVID-19

RUSIA11 hours ago

Antony Blinken l-a avertizat pe Serghei Lavrov cu privire la ”consecințele grave” pe care Rusia le-ar putea suporta dacă ”recurge la calea escaladării militare” în Ucraina

Alin Mituța11 hours ago

Alin Mituța propune cinci priorități în Conferința privind Viitorul Europei care pot ajuta România în domeniul sănătății: Avem nevoie de o cooperare structurată europeană

Dacian Cioloș11 hours ago

Dacian Cioloș cere Comisiei Europene să aplice “acum” mecanismul statului de drept: Nu aștepți iliberalismul, ci acționezi împotriva lui

CONSILIUL UE12 hours ago

Apărare europeană: Țările UE au aprobat măsuri de asistență de 7 milioane de euro pentru Armata Republicii Moldova în cadrul Facilității Europene pentru Pace

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Infringement: Comisia Europeană solicită României să se conformeze normelor UE privind drepturile de autor

NATO12 hours ago

Directorul SRI, vizită în SUA și la Bruxelles pe fondul “amplificării măsurilor de securitate pentru România și flancul estic NATO”. Eduard Hellvig s-a întâlnit cu directorii CIA și FBI

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Ursula von der Leyen, mesaj în limba română după plata primei tranșe din PNRR: Cuvântul cheie este implementarea. Suntem alături de România

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

MAREA BRITANIE2 days ago

Ziua Națională a României. Ambasadorul Regatului Unit la București: Combaterea problemelor climatice va reprezenta un ”aspect important al cooperării” dintre țările noastre

POLITICĂ2 days ago

Premierul Nicolae Ciucă, îndemn la unitate de Ziua Națională: Marea Unire rămâne cea mai frumoasă pagină din istoria României, o lecție despre coeziune care acum ne este necesară

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Ursula von der Leyen salută decizia OMS de a începe negocierile pentru un tratat internațional privind pandemiile: Spiritul de acțiune colectivă, singurul răspuns pentru combaterea pandemiilor

U.E.4 days ago

Charles Michel, la sesiunea specială a Adunării Mondiale a Sănătății pentru un tratat internațional privind pandemiile: Sper că vom face istorie. Abordarea „O singură sănătate” este un „must-have”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Mircea Hava pune la dispoziția oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile” UE experiența sa de peste 20 de ani ca primar: Banii europeni pot schimba, din temelii, un oraș

ROMÂNIA4 days ago

Varianta Omicron: România trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cetățenii blocați în Africa de Sud și se oferă să ajute și alte state UE care nu au reușit acest lucru, în limita capacității aeronavei

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu ministrul Sănătății: România urmează recomandările ECDC și ale Comisiei Europene. Românii care vin din țări din sudul Africii vor fi carantinați timp de 14 zile

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: Digitalizarea reprezintă soluția pentru a eficientiza statul. Trebuie să fructificăm oportunitățile financiare europene pentru investiții în acest domeniu

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

INTERVIU Eurodeputatul Victor Negrescu: Salariul minim european are menirea să crească standardele sociale în Europa, oferind oportunități egale pentru toți europenii care lucrează în orice stat membru

Team2Share

Trending