Connect with us

INTERNAȚIONAL

Zelenski a lansat, la Forumul de la Davos, un “apel la viteză” în susținerea Ucrainei: Tirania avansează mai repede decât democraţiile. Europa și lumea trebuie să rămână unite în sprijinirea Ucrainei

Published

on

© World Economic Forum/ Flickr

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat miercuri un “apel la viteză” în luarea deciziei pentru ajutorarea Ucrainei într-un discurs rostit prin videoconferinţă la Forumul de la Davos, în condiţiile în care Germania ezită, de exemplu, să autorizeze livrarea de tancuri Leopard Ucrainei.

Tirania avansează mai repede decât democraţiile“, şi-a exprimat el regretul în cursul acestei intervenţii la reuniunea Forumului Economic Mondial care se desfăşoară în această săptămână în Elveţia, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Președinției de la Kiev, Zelenski a subliniat că războiul Rusiei împotriva Ucrainei continuă, dar ucrainenii rămân puternici și uniți, și este foarte important să fie menținută unitatea țărilor din Europa și din lume în susținerea Ucrainei, care luptă pentru valorile civilizaționale comune.

“Este necesar să continuăm să sprijinim Ucraina, furnizând armele adecvate necesare pentru a învinge inamicul pe câmpul de luptă. De asemenea, avem nevoie de sprijin financiar. Aici aș dori să mulțumesc tuturor țărilor Uniunii Europene, care ne-au ajutat cu deficitul bugetar și continuă să ne sprijine și în acest an”, a spus el, în cadrul Forumului în care soția sa, Olena Zelenska, a fost prezentă în această săptămână.

Răspunzând la o întrebare despre situația militară actuală, liderul de la Kiev a precizat că războiul încetinește iarna din motive evidente. În același timp, în estul Ucrainei continuă luptele aprige.

“Suntem fermi și puternici. Sunt recunoscător tuturor luptătorilor noștri – celor care sunt în viață și celor care, din păcate, nu mai sunt printre noi – pentru curajul lor. Este important să fim puternici nu doar în estul Ucrainei, unde este foarte cald acum. Suntem puternici în interiorul țării noastre și uniți. Suntem mobilizați pentru că suntem motivați, pentru că apărăm ceea ce este al nostru”, a declarat Zelenski.

El a amintit, de asemenea, provocările energetice pentru Ucraina, care sunt legate de lipsa absolută de respect față de oameni din partea Federației Ruse, care lovește sistemul energetic ucrainean cu rachete și drone iraniene, încercând să provoace haos în țară.

Prin urmare, este foarte important ca partenerii să ajute Ucraina cu sisteme de apărare aeriană. În număr mare, pentru că există o lipsă de ele. Multe țări ne ajută, de asemenea, cu opțiuni alternative de alimentare cu energie”, a spus el.

Președintele ucrainean a subliniat că Ucraina vede cum Rusia încearcă să se consolideze și se pregătește pentru o ripostă.

“Credem că nu vor reuși, pentru că ei luptă nu numai împotriva Ucrainei, ci și împotriva unei abordări civilizate a vieții”, este convins Volodymyr Zelenskyy.

Liderul ucrainean a precizat, de asemenea, că una dintre prioritățile Ucrainei este obținerea de garanții de securitate împotriva unei agresiuni similare în viitor, deoarece țara nu este încă membră NATO. Iar acesta este unul dintre punctele formulei ucrainene de pace propuse de el.

“Înțelegem că nu suntem încă în NATO. Rusia înțelege și ea acest lucru și luptă pentru a se asigura că drumul Ucrainei către NATO nu este scurt. Dar înțeleg că suntem pe această cale. NATO este cea mai bună garanție de securitate pentru Ucraina, pentru societatea noastră și pentru viitorul copiilor noștri. Cu toate acestea, am oferit deja – în timp ce ne aflăm încă pe această cale – garanții de securitate pentru țara noastră. Credem că lumea civilizată va susține propunerile noastre”, a declarat Volodimir Zelenski.

Presiunea creşte în aceste ultime zile asupra cancelarului german Olaf Scholz pentru a autoriza rapid livrarea către Ucraina a unor tancuri de luptă foarte puternice Leopard, arată Agerpres.

Orice trimitere de material de război de fabricaţie germană trebuie de fapt să primească acordul Berlinului şi liderii finlandez, lituanian, polonez şi britanic ceruseră din nou marţi o decizie rapidă.

Olaf Scholz, care s-a exprimat imediat după preşedintele Zelenski la forumul ce se desfăşoară în staţiunea de schi Davos, nu a făcut niciun anunţ în această privinţă în discursul său, cu două zile înainte de o reuniune crucială a ţărilor occidentale consacrată ajutorului pentru Ucraina, ce va fi organizată vineri la baza militară americană Ramstein din Germania.

În timpul unei sesiuni de întrebări-răspunsuri în urma intervenţiei sale, Scholz a fost întrebat explicit despre trimiterea tancurilor Leopard 2 în Ucraina.

“Noi nu susţinem Ucraina doar cu mijloace financiare şi cu ajutor umanitar, ci şi cu multe arme”, s-a limitat el să spună, fără a pronunţa deloc cuvântul “tancuri”.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

Biden și Trudeau au ajuns la un acord privind semiconductorii pentru a crea un lanț puternic de aprovizionare nord-american cu minerale critice

Published

on

© POTUS/ Twitter

Președintele american Joe Biden și premierul canadian Justin Trudeau au prezentat vineri un front unit împotriva regimurilor autoritare, Biden vizitând capitala canadiană la câteva zile după ce liderii Chinei și Rusiei au avut un summit la Moscova, context în care liderii celor două state vecine, partenere și aliate au anunțat acorduri privind semiconductorii, migrația și reafirmând sprijinul pentru securitatea și apărarea aliaților NATO și pentru susținerea Ucrainei, relatează Reuters într-un amplu material consacrat întâlnirii.

Întrevederea dintre Biden și Trudeau s-a încheiat cu adoptarea unei declarații comune ale cărei principale puncte au vizat consolidarea rezilienței lanțurilor de aprovizionare cu minerale și semiconductoare esențiale, consolidarea alianțelor globale și investiți în apărarea și securitatea colectivă.

La o conferință de presă comună cu Trudeau, Biden a pus la îndoială nivelul de cooperare dintre China și Rusia, menționând că China nu a furnizat arme Rusiei pentru a fi folosite împotriva Ucrainei.

Biden a declarat că SUA au extins alianțele, inclusiv cu NATO, G7, Coreea de Sud și națiunile QUAD formate din SUA, Australia, India și Japonia.

“Ne-am extins semnificativ alianțele”, a spus Biden, continuând: “Spuneți-mi cum vedeți, de fapt, o circumstanță în care China și-a luat un angajament semnificativ față de Rusia. Ce angajament își pot lua?”

Adresându-se parlamentului canadian, Biden a declarat că, în calitate de membri NATO, cele două țări vor “apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO”.

Trudeau a declarat în cadrul conferinței de presă că Ucraina este o problemă de top.

“Astăzi ne-am reafirmat sprijinul nostru ferm pentru poporul ucrainean în timp ce se apără împotriva invaziei brutale și barbare a lui Putin”, a spus Trudeau.

În cadrul conferinței de presă, Trudeau a anunțat că cei doi lideri au semnat un acord cu IBM (IBM.N) pentru a dezvolta capacitatea de producție de semiconductori și a reduce dependența de producătorii străini, după ce problemele legate de lanțul de aprovizionare au afectat ambele țări.

“Statele Unite și Canada vor colabora pentru a crea un lanț de aprovizionare nord-american cu minerale critice puternic, responsabil din punct de vedere ecologic și rezistent”, arată și declarația comună adoptată.

Înainte de întâlnirile lor, cei doi lideri ajunseseră deja la un acord menit să împiedice solicitanții de azil să traverseze frontiera terestră comună dintre SUA și Canada prin puncte de trecere neoficiale.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ambasadoarea SUA în România, vizită la Constanța. Kathleen Kavalec a evidenţiat securitatea Mării Negre şi relaţiile comerciale americano-române

Published

on

© US Embassy Bucharest

Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, a efectuat sâmbătă o vizită la Constanţa pentru a sublinia importanţa interacţiunilor regionale, continuarea cooperării în domeniul securităţii şi schimburile comerciale şi investiţiile în creştere, informează Ambasada Statelor Unite la București într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Întâlnirile avute s-au concentrat asupra evoluţiilor politice şi economice din regiune, a schimburilor comerciale, a libertăţii religioase, a educaţiei şi a consolidării relaţiilor dintre popoare. 

Diplomatul american şi interlocutorii săi au discutat şi despre nevoia descurajării unor viitoare acte de agresiune, ceea ce ar permite regiunii Mării Negre să îşi atingă potenţialul deplin. 

Kavalec a vizitat şi Portul Constanţa, care are un rol crucial în gestionarea, depozitarea în silozuri şi tranzitul cerealelor ucrainene care ajung aici pe cale maritimă, ferată şi rutieră.

“Mi-a plăcut foarte mult vizita mea de astăzi la Constanța, unul dintre principalele motoare economice ale dezvoltării României și unul dintre cele mai dinamice orașe din Uniunea Europeană”, a afirmat ambasadoarea SUA.

Vizita a inclus întâlniri cu Primarul Municipiului Constanţa, Vergil Chiţac, cu Directorul General al companiei ADM România, Anton Povkhan, Directorul General al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța SA Constanţa, Florin Vizan, şi cu Muftiul Cultului Musulman din România, domnul Muurat Iusuf.

Pentru a accentua colaborarea academică româno-americană, ambasadoarea americană s-a întâlnit la Universitatea Ovidius cu rectorul Dan Marcel Iliescu, vice-rectorul Mihai Gîrţu, coordonatoarea programului de Studii Americane, Ludmila Martanovschi, directorul Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu” a Universității „Ovidius”, Florentina Nicolae, şi cu studenţi şi profesori de la specializarea Studii Americane. Ambasadoarea a vizitat şi centrul de resurse American Corner Constanţa, s-a întâlnit cu echipa acestuia şi a participat la o masă rotundă cu jurnalişti din regiune.

În cursul vizitei, Kavalec a subliniat că Statele Unite ale Americii sunt solidare cu poporul român şi a accentuat importanţa vitală a rezilienţei în regiunea Mării Negre.

Continue Reading

SECURITATE

VIDEO Uniunea Europeană și Statele Unite au efectuat primul lor exercițiu naval comun, în regiunea Indo-Pacific

Published

on

© Stefano Sannino/ Twitter

Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii au desfășurat în această săptămână primul lor exercițiu naval comun, astfel cum s-a decis în cadrul ultimei runde de consultări la nivel înalt UE-SUA privind Indo-Pacific din 2 decembrie 2022, informează într-un comunicat comun Serviciul European de Acțiune Externă și Departamentul de Stat al SUA.

Exercițiul naval comun a avut loc în perioada 23-24 martie în cadrul patrulării și exercitării libertății de navigație în largul mării de către UE și SUA. La exercițiu au participat USS PAUL HAMILTON, precum și nava spaniolă REINA SOFIA și nava italiană CARLO BERGAMINI ale Forței navale a UE în cadrul Operațiunii Atalanta.

Acesta a inclus schimburi profesionale cu privire la procedurile de îmbarcare, navigația navelor și instruiri menite să îmbunătățească interoperabilitatea și integrarea.

 

Exercițiul face parte din angajamentul comun al UE și al Statelor Unite de a depune eforturi în vederea unei cooperări maritime practice și de a sprijini un Indo-Pacific liber și deschis, în conformitate cu documente precum Busola Strategică a UE, Strategia UE de cooperare în Indo-Pacific și Strategia Indo-Pacific a SUA.

UE și Statele Unite își reafirmă angajamentul de a continua coordonarea și activitatea complementară pentru securitatea maritimă regională în vederea sprijinirii libertății de navigație și a altor utilizări legale ale mării la nivel internațional în Indo-Pacific, mai arată sursa citată.

Continue Reading

Facebook

U.E.17 mins ago

Josep Borrell: UE vrea să evite dependența de China, așa cum a fost de gazul rusesc. Dependențele sunt arme care pot fi întoarse împotriva noastră

INTERNAȚIONAL24 mins ago

Biden și Trudeau au ajuns la un acord privind semiconductorii pentru a crea un lanț puternic de aprovizionare nord-american cu minerale critice

U.E.42 mins ago

Germania și Comisia Europeană au ajuns la un compromis care permite utilizarea carburanților ecologici pentru mașinile noi și după 2035

ROMÂNIA19 hours ago

Ambasadoarea SUA în România, vizită la Constanța. Kathleen Kavalec a evidenţiat securitatea Mării Negre şi relaţiile comerciale americano-române

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI19 hours ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă a susținut petiția depusă de societatea civilă privind aderarea României la Schengen: Această petiție va lua forma unei rezoluții a Parlamentului European

Cristian Bușoi19 hours ago

Cristian Bușoi, după vizita în SUA: Este nevoie de o strategie urgentă pentru promovarea companiilor și start-up-urilor românești în Silicon Valley

SECURITATE21 hours ago

VIDEO Uniunea Europeană și Statele Unite au efectuat primul lor exercițiu naval comun, în regiunea Indo-Pacific

COMISIA EUROPEANA22 hours ago

Ursula von der Leyen îl va însoți pe Emmanuel Macron în vizita liderului francez în China pentru a prezenta “o voce europeană unită”

CONSILIUL UE1 day ago

Statele UE și-au stabilit mandatul de negociere pentru Regulamentul privind datele: UE trebuie să devină lider în societatea bazată pe date în care trăim

CONSILIUL EUROPEAN1 day ago

Președintele Consiliului European, Charles Michel, vine luni în România, unde va fi primit de președintele Klaus Iohannis

INTERNAȚIONAL24 mins ago

Biden și Trudeau au ajuns la un acord privind semiconductorii pentru a crea un lanț puternic de aprovizionare nord-american cu minerale critice

ROMÂNIA2 days ago

Nicolae Ciucă, către AmCham România: Suntem o țară care are un mare potențial de investiții. Oferim sprijin și R. Moldova, a cărei prosperitate poate fi asigurată prin relații cu mediul de afaceri din România, SUA

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Prioritatea strategică a R. Moldova este de a ”accelera reformele pentru aderarea la UE până în 2030”, subliniază premierul Dorin Recean: Mulțumim României pentru sprijinul ”necondiționat”

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Premierul Nicolae Ciucă asigură R. Moldova de sprijin în fructificarea ”capitalului de simpatie fără precedent” pentru a deveni ”stat furnizor de stabilitate în regiune”

CHINA3 days ago

Secretarul de stat al SUA: Rusia și China au intrat “într-o căsătorie de convenienţă, nu din convingere”. Rusia este în mod clar “partenerul junior” în această relaţie

Daniel Buda4 days ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, cere Comisiei Europene să evalueze corect poziția fermierilor în protejarea mediului: Sunt parte a soluției, nu a problemei

NATO4 days ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

NATO1 week ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

Team2Share

Trending