Connect with us

INTERNAȚIONAL

Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la NATO după ce Putin a proclamat anexarea ilegală de către Rusia a patru regiuni ucrainene

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat, vineri, după ședința Consiliului de Securitate, cererea de aderare a țării sale la NATO, acesta solicitând desfășurarea unei proceduri accelerate și publicând o fotografie în care ține documentul semnat, într-o reacție fermă la decizia Rusiei și a lui Vladimir Putin, care a semnat alipirea ilegală la Rusia a patru regiuni ocupate militar parțial în Ucraina, în cea mai mare anexare teritorială din Europa de la Hitler încoace.

“Suntem aliați de facto. Acest lucru a fost deja realizat. De facto, am finalizat deja drumul nostru spre NATO. De facto, am dovedit deja interoperabilitatea cu standardele Alianței, acestea sunt reale pentru Ucraina – reale pe câmpul de luptă și în toate aspectele interacțiunii noastre. Avem încredere unii în alții, ne ajutăm reciproc și ne protejăm reciproc. Aceasta este ceea ce este Alianța. De facto. Astăzi, Ucraina depune o cerere pentru a o face de jure. Conform unei proceduri în concordanță cu semnificația noastră pentru protecția întregii noastre comunități. În cadrul unei proceduri accelerate“, a anunțat Volodimir Zelenski, conform transcriptului declarației sale, furnizat de site-ul președinției ucrainene.

El a argumentat că această aderare este posibilă, dând exemplul Finlandei și Suediei, care au început aderarea la Alianță în acest an fără un Plan de acțiune pentru aderare.

“Acest lucru este corect. Acest lucru este echitabil și pentru Ucraina. Aceasta este consolidarea la nivelul tratatului a ceea ce s-a realizat deja în viață și care sunt valorile noastre. Înțelegem că acest lucru necesită un consens al tuturor membrilor Alianței. Înțelegem că este necesar să se ajungă la un astfel de consens. Și, prin urmare, în timp ce acest lucru se întâmplă, ne oferim să punem în aplicare propunerile noastre privind garanțiile de securitate pentru Ucraina și pentru întreaga Europă, în conformitate cu Pactul de securitate de la Kiev, care a fost elaborat și prezentat partenerilor noștri. Securitatea nu are alternative. Dar este nevoie de determinare pentru a o garanta. Facem pasul nostru decisiv prin semnarea cererii de aderare accelerată a Ucrainei la NATO“, a adăugat el.

 

Decizia lui Zelenski reprezintă un scenariu cu repetare. La 28 februarie, când invazia militară a Rusiei în Ucraina începuse de patru zile, președintele ucrainean a semnat, dintr-un buncăr, cererea de aderare a țării sale la Uniunea Europeană, primind între timp statutul de țară candidată la UE.

Aderarea Ucrainei la NATO a fost dintotdeauna un subiect sensibil în relațiile dintre Moscova și Occident, mărturie stând summitul NATO de la București din 2008, când SUA au dorit să acorde Ucrainei statutul de țară candidată NATO, însă Franța și Germania s-au opus, acela fiind primul și ultimul summit NATO la care Vladimir Putin a participat, Rusia fiind considerată un potențial partener. În schimb, în declarația finală a summitului NATO de la București au fost recunoscute aspirațiile euro-atlantice al Ucrainei.

Președintele rus Vladimir Putin a proclamat vineri, de la Kremlin, în fața unei largi audiențe, anexarea a patru regiuni ocupate militar parțial în estul și sudul Ucrainei invadate de Federația Rusă la 24 februarie, în ceea ce reprezintă cea mai mare anexare teritorială în Europa de la Adolf Hitler încoace, precum și cea mai semnificativă escaladare a războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă în Ucraina.

Într-o primă reacție, liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, între care președinții Franței și României, dar și cancelarul Germaniei, precum și președintele Consiliului European și președinta Comisiei Europene, au adoptat vineri o declarație comună în care resping cu fermitate și condamnă fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Donețk, Luhansk, Zaporizhzhia și Kherson. De asemenea, Emmanuel Macron, Klaus Iohannis, Olaf Scholz și ceilalți lideri avertizează că Rusia pune în pericol securitatea globală, inclusiv prin amenințările nucleare despre care spun că “nu vor zdruncina hotărârea UE de a fi alături de Ucraina”. În același timp, liderii europeni statuează că nu vor recunoaște niciodată “referendumurile” ilegale pe care Rusia le-a pus la cale ca pretext pentru această nouă încălcare a independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, nici rezultatele lor falsificate și ilegale și că nu vor recunoaște niciodată această anexare ilegală.

Putin a semnat documentele anexării a patru regiuni din Ucraina – Herson, Zaporijjea, Doneţk şi Lugansk – în cadrul unei ceremonii vineri după-amiază, iar momentul va fi urmat de un concert pop în Piaţa Roşie, care să sărbătorească cea mai mare anexare din Europa de la Hitler încoace, când Germania nazistă a anexat Austria (Anschluss) și regiunea sudetă din Cehoslovacia în 1938, dar și din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când Germania nazistă și URSS anexau părți din Polonia sau Uniunea Sovietică ocupa Basarabia.

Ucraina și Occidentul au denunțat referendumurile false și au declarat că nu vor recunoaște niciodată legitimitatea acestora.

NATO, SUA și ONU au denunțat referendumurile ilegale organizate de Rusia pentru anexarea teritoriilor ucrainene, în timp ce China, un aliat al Moscovei, a solicitat respectarea integrității teritoriale a Ucrainei. Reacții similare au venit și din partea Marii Britanii și a României, iar Uniunea Europeană a anunțat noi sancțiuni la adresa Rusiei, dar și sprijinirea Ucrainei atât timp cât va fi necesar.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

Finlanda își menține statutul de ”cea mai fericită țară din lume”. România ocupă locul 24 în clasament

Published

on

© European Union, 2017/Source: EC - Audiovisual Service

Finlanda și-a menținut poziția de ”cea mai fericită țară din lume” pentru al șaselea an consecutiv, conform clasamentului World Happiness Report, dat publicității luni, informează Deutsche Welle.

Raportul, care este întocmit de oameni de știință din Statele Unite și se bazează pe sondaje realizate de Institutul Gallup, întreabă un eșantion reprezentativ la nivel național de persoane cât de mulțumite sunt de viața lor.

Podiumul este completat de Danemarca și Islanda, urmate de Israel și Olanda, aflate pe locurile patru și cinci. Printre celelalte țări din top zece se numără Suedia, Norvegia, Elveția, Luxemburg și Noua Zeelandă.

Germania a coborât două poziții față de anul trecut, ajungând pe locul 16, în vreme ce Statele Unite, Regatul Unit și Franța s-au clasat pe locurile 15, 19 și, respectiv, 21. România se clasează pe locul al 24-lea, cu un scor de 6,589.

© World Happiness Report

Între timp, Afganistanul și Libanul au rămas cele mai nefericite două țări.

Raportul a identificat factorii care contribuie la evaluarea vieții, printre care ”venitul, sănătatea, faptul de a avea pe cine să te bazezi, sentimentul de libertate de a lua decizii importante în viață, generozitatea și absența corupției”.

Sănătatea mintală a fost evidențiată ca fiind o componentă cheie a bunăstării subiective și ”un factor de risc pentru sănătatea fizică și longevitatea viitoare”.

Raportul a subliniat faptul că orice persoană are dreptul la drepturile fundamentale ale omului fără discriminare, inclusiv dreptul la viață și libertate, dreptul de a nu fi supus sclaviei și torturii, libertatea de opinie și de exprimare și dreptul la muncă și educație.

În iulie 2012, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a declarat ziua de 20 martie drept Ziua Internațională a Fericirii, care promovează ideea că ”urmărirea fericirii este un obiectiv uman fundamental”.

                            

Continue Reading

G7

G7: Este regretabilă lipsa de reacție a Consiliului de Securitate al ONU în privința testelor cu rachete ale Coreei de Nord

Published

on

© European Union, 2022

Miniștrii de externe din G7 au condamnat duminică cu fermitate recenta lansare a unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) de către Coreea de Nord și au remarcat efectul destabilizator al acesteia asupra păcii și securității regionale, potrivit declarației lor comune. De asemenea, aceștia au deplâns lipsa de reacție a Consiliului de Securitate al ONU (CSONU) cu privire la aceste incidente repetate.

„Noi, miniștrii de externe ai G7 din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit, Statele Unite ale Americii și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, condamnăm în termenii cei mai fermi lansarea de către Coreea de Nord, la 16 martie, a încă unei rachete balistice intercontinentale (ICBM), care subminează pacea și securitatea regională și internațională”, se arată în declarație.

Începând de anul trecut, Pyongyang „și-a intensificat acțiunile de escaladare prin intermediul unui număr record de lansări de rachete balistice și prin retorica sa continuă iresponsabilă și destabilizatoare privind utilizarea armelor nucleare”, se arată în document.

Miniștrii de externe din G7 au deplâns, totodată,  pasivitatea Consiliului de Securitate al ONU față de testele cu rachete ale Coreei de Nord.

„Regretăm profund să vedem contrastul puternic dintre frecvența încălcărilor flagrante și repetate ale rezoluțiilor CSONU de către Coreea de Nord și lipsa de reacție corespunzătoare a CSONU din cauza obstrucției unor membri. Comportamentul nechibzuit al Coreei de Nord necesită un răspuns rapid și unitar din partea comunității internaționale, inclusiv măsuri semnificative suplimentare din partea CSONU. Facem apel la toate statele membre ale ONU să pună în aplicare integral și efectiv toate rezoluțiile CSONU, iar membrii CSONU să își respecte angajamentele.

Deși nu i-au numit direct pe respectivii membri, demnitarii au făcut trimitere la China și Rusia, care au blocat încercările recente de a reacționa într-un mod mai ferm față de Coreea de Nord.

În cele din urmă, șefii diplomațiilor din G7 și-au reiterat apelul către Coreea de Nord de a renunța „la armele nucleare, la programele nucleare existente și la orice alte arme de distrugere în masă și la programele de rachete balistice într-un mod complet, verificabil și ireversibil și să respecte pe deplin toate obligațiile care decurg din rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate al ONU (UNSCR).”

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Acordul care permite exportul în siguranță al cerealelor din porturile ucrainene a fost prelungit, anunță Turcia și ONU

Published

on

© UNOCHA/Levent Kulu

Acordul care permite exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, și care urma să expire sâmbătă, 18 martie, a fost reînnoit, au anunțat președintele turc Recep Tayyip Erdogan și Națiunile Unite, fără a menționa, însă și durata acestuia, informează DW.

Acordul a fost încheiat în urma unor discuții cu Rusia și Ucraina, a declarat Erdogan într-un discurs susținut sâmbătă în orașul Canakkale, situat în vestul țării, dar nu a precizat pentru cât timp este prelungită această înțelegere.

Rusia a declarat că a fost de acord cu o prelungire de 60 de zile, în timp ce ministrul ucrainean al infrastructurii a declarat că acordul a fost prelungit cu 120 de zile.

Potrivit ONU, de la semnarea Inițiativei în iulie 2022, aproximativ 25 milioane de tone de cereale și produse alimentare au fost transferate în 45 de țări, iar inițiativa a fost creditată ca fiind cea care a contribuit la temperarea prețurilor mondiale la alimente, care au atins cote amețitoare în martie 2022. În urma punerii în aplicare a inițiativei, prețurile au început să scadă și, un an mai târziu, scăzuseră cu aproximativ 18%.

„Acest acord este de o importanță vitală pentru aprovizionarea cu alimente la nivel mondial”, a declarat Erdogan în timpul unor declarații televizate. „Mulțumesc Rusiei și Ucrainei, care nu au precupețit niciun efort pentru a obține o nouă prelungire, precum și secretarului general al Națiunilor Unite.”

Înainte de război, Ucraina era unul dintre cei mai mari producători agricoli din lume, iar așa-numita Inițiativă privind cerealele din Marea Neagră a contribuit la atenuarea crizei alimentare globale declanșate de conflict.

Invazia la scară largă a Rusiei din februarie anul trecut a dus la blocarea porturilor ucrainene din Marea Neagră de către navele de război. Cu toate acestea, acordul privind cerealele a permis trecerea în siguranță a exporturilor de cereale esențiale pentru combaterea crizei alimentare mondiale. Acordul inițial a fost prelungit în noiembrie cu 120 de zile.

Ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a declarat că ultima prelungire a fost pentru încă 120 de zile. Ankara declarase anterior că dorește o prelungire de 120 de zile, în timp ce Rusia era în favoarea unei prelungiri de 60 de zile.

Kubrakov a mulțumit ONU și Turciei pentru că au respectat acordurile din acordul privind cerealele.

„Acordul privind Inițiativa pentru Cereale la Marea Neagră este prelungit cu 120 de zile”, a declarat Kubrakov pe Twitter. „Recunoscător lui Antonio Guterres, Națiunilor Unite, președintelui Recep Tayyip Erdogan, ministrului [Apărării] Hulusi Akar și tuturor partenerilor noștri pentru că au respectat acordul.”

În schimb, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat: „Vedem relatări din partea participanților la “acordul privind cerealele” că acesta a fost prelungit cu 120 de zile. Am declarat în repetate rânduri … că partea rusă a notificat toate părțile la acord că prelungește acordul cu 60 de zile”.

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL3 mins ago

Finlanda își menține statutul de ”cea mai fericită țară din lume”. România ocupă locul 24 în clasament

ROMÂNIA1 hour ago

Bogdan Aurescu va susține, la Bruxelles, furnizarea cât mai rapidă de echipament militar și instruire Ucrainei și înăsprirea sancțiunilor la adresa Rusiei

U.E.2 hours ago

UE salută decizia Curții Penale Internaționale de a emite un mandat de arestare împotriva lui Putin: Este un început de tragere la răspundere a liderilor ruși pentru crime și atrocități

G716 hours ago

G7: Este regretabilă lipsa de reacție a Consiliului de Securitate al ONU în privința testelor cu rachete ale Coreei de Nord

U.E.20 hours ago

Germania își închide ultimele trei centrale nucleare la 15 aprilie

U.E.20 hours ago

Liderii țărilor din UE ar urma să solicite companiilor „să utilizeze pe deplin” mecanismul de achiziție în comun a gazelor naturale

U.E.23 hours ago

Serbia și Kosovo au convenit asupra pașilor pentru normalizarea relațiilor în cadrul procesului mediat de UE

ROMÂNIA1 day ago

Klaus Iohannis, în vizită la Masdar City. România și Emiratele Arabe Unite vor continua să facă pași în a se susține reciproc în tranziția verde și digitală

INTERNAȚIONAL2 days ago

Acordul care permite exportul în siguranță al cerealelor din porturile ucrainene a fost prelungit, anunță Turcia și ONU

INTERNAȚIONAL2 days ago

Turcia face eforturi pentru o nouă prelungire a acordului privind exportul de cereale din Ucraina prin Marea Neagră

NATO3 days ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA4 days ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ4 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE4 days ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA4 days ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Eugen Tomac4 days ago

Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să vină cu un plan concret pentru a sprijini R. Moldova în fața încercărilor de destabilizare din partea Rusiei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Rareș Bogdan le cere liderilor UE ”să decidă plata unor compensații” pentru fermierii români care ”au pierdut enorm după declanșarea invaziei ruse în Ucraina”

INTERNAȚIONAL6 days ago

AUKUS: De pe coasta Pacificului, liderii SUA, Regatului Unit și Australiei au lansat programul submarinelor cu propulsie nucleară pentru a garanta securitatea globală

U.E.1 week ago

Israelul vrea să accelereze ”livrările de gaz către Europa prin Italia”, anunță Benjamin Netanyahu după discuții cu Giorgia Meloni

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi prezintă contribuția comisiei pe care o prezidează în PE la măsurile adoptate de UE în domeniul energetic în contextul războiului rus din Ucraina: Lumea, așa cum o știam, s-a schimbat

Team2Share

Trending