Ucraina nu este ultima țintă a agresiunii rusești, de la Odesa fiind doar un pas până în Republica Moldova pe care este fundamental să o apărăm, a transmis, luni, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un discurs susținut în plenul Parlamentului României, parte a unei suite de astfel de mesaje rostite de liderul de la Kiev în parlamentele occidentale și transatlantice pentru a susține cauza țării sale în fața războiului declanșat de Rusia.
“Stimaţi români, împreună trebuie să oprim aceşti oameni inadecvaţi care s-au obişnuit să nu fie pedepsiţi, că li se permite orice. Trebuie împreună să oprim oamenii care doresc genocid în Europa. (…) Ucraina nu este singura țintă a Rusiei. Vor să atace Odesa și de acolo mai un pas până în Moldova. Este fundamental să apărăm independenţa Moldovei, iar asta înseamnă securitatea în întreaga regiune a Dunării. Pe teritoriul Ucrainei se decide soarta Europei Centrale și de Est și a regiunii Mării Negre“, a spus Zelenski, în cadrul unui discurs precedat de scurte alocuțiuni din partea președintelui Senatului, Florin Cîțu, și președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și urmat de un scurt mesaj din partea prim-ministrului Nicolae Ciucă.
În alocuțiunea sa, liderul de la Kiev a promis că va iniția un dialog cu România pentru protecția minorității române din Ucraina, s-a declarat convins că România va participa la ”refacerea Ucrainei după război”, a mulțumit României pentru primirea refugiaților ucraineni și l-a comparat pe Vladimir Putin cu dictatorul Nicolae Ceaușescu.
Premergător discursului lui Zelenski – care s-a încheiat cu fraza “Glorie României, Glorie Ucrainei!”, deputaţii şi senatorii au ţinut un moment de reculegere pentru cei care au murit ca urmare a agresiunii Federaţiei Ruse în Ucraina.
Mesajul președintelui ucrainean în plenul de la București are o încărcătură aparte. Zelenski s-a adresat parlamentarilor români după ce a vizitat locul masacrului de la Bucea, unde armata rusă a omorât peste 400 de civili ucraineni, liderul de la Kiev a prezentat pe ecranul montat în plenul Camerei Deputaților un montaj video cu imaginile crimelor de război de la Bucea, atrocități care au declanșat un val de reacții din partea Uniunii Europene, Germaniei, Franței, Statelor Unite, Marii Britanii sau României.
De altfel, președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și ministrul de externe Bogdan Aurescu au cerut ca autorii atrocităţilor comise în Ucraina în urma agresiunii ruse să fie traşi la răspundere, șeful diplomației române insistând ca procurorul Curții Penale Internaționale să se deplaseze imediat în Ucraina și să înceapă investigația în zonele de la Bucea
Discursul președintelui Ucrainei din plenul Parlamentului României face parte dintr-o suită de astfel de adresări istorice, dat fiind contextul eroic în care țara sa luptă împotriva agresiunii militare a Rusiei și a atrocităților comise de soldații ruși.
Zelenski a rostit alocuțiuni similare în plenul Parlamentului European de la Bruxelles, în Camera Comunelor de la Londra, Parlamentul Canadei, în Congresul american sau în Bundestagul german, unde s-a distins prin referințe la momente și discursuri istorice.
Liderul de la Kiev s-a mai adresat prin videoconferință și parlamentelor de la Paris, Roma, Tokyo ori Varșovia, Knesset-ului israelian, precum și summit-urilor NATO, G7 și Consiliului European din 24 martie, reuniuni care au avut loc la Bruxelles pentru a demonstra unitatea transatlantică și occidentală în fața războiului lui Putin împotriva Ucrainei vecine.
La summitul Consiliului European, Zelenski a mulțumit liderilor UE pentru că au colaborat pentru a sprijini Ucraina și pentru a impune sancțiuni Rusiei, enumerând dintre cele 27 de state UE pe cele care susțin țara sa.
“România știe ce este demnitatea, așa că va fi pentru noi în momentul crucial“, a spus Zelenski, pe 24 martie.
Potrivit datelor la zi ale Agenției ONU pentru Refugiați, România a primit aproape 650.000 de refugiați din cele 4,2 milioane de cetățeni ucraineni care au fugit din calea războiului. Doar Polonia – 2,4 milioane de refugiați – a primit mai mulți ucraineni decât România.
De asemenea, România a înființat pe teritoriul său un hub umanitar internațional, sub coordonarea Mecanismului de Protecție Civilă al UE, pentru sprijinirea Ucrainei.
La nivel politic, printr-o serie de convorbiri telefonice la nivel prezidențial între Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski, România și-a manifestat susținerea pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, precum și pentru suveranitatea și integritatea teritorială a acesteia, condamnând ferm agresiunea militară a Rusiei.