Connect with us

INTERNAȚIONAL

Zelenski: Nu cred că cineva este interesat de un Afganistan 2.0 în Ucraina. Trebuie transmis un „semnal clar” de forță” către Putin din partea aliaților

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a lansat un avertisment puterilor occidentale, îndemnându-le „să nu repete greșelile trecutului” în privința sprijinului acordat Kievului. El a subliniat că „acordurile fără Ucraina vor fi zadarnice” și că orice înțelegere internațională trebuie să includă autoritățile ucrainene, relatează 

Într-un interviu acordat postului public german ARD, care va fi difuzat în această seară, Zelenski a comparat situația Ucrainei cu retragerea grăbită a SUA din Afganistan, atrăgând atenția asupra riscurilor unui sprijin insuficient. „Există experiența a ceea ce se întâmplă când cineva pune capăt unui lucru fără să se gândească și se retrage prea devreme”, a declarat liderul de la Kiev. „Nu poți exclude (Ucraina) de la masa negocierilor. Nu merge așa. Nu cred că cineva este interesat de un Afganistan 2.0”, a adăugat el.

Totodată, Zelenski a recunoscut că „nu poate exista o victorie a Ucrainei fără sprijinul SUA” și a reiterat importanța ca orice discuție privind încetarea focului să includă garanții de securitate clare.

Liderul ucrainean a comentat și asupra abordării administrației americane, explicând că, deși președintele SUA consideră că Europa trebuie să joace un rol principal în sprijinirea Ucrainei, i-a transmis direct lui Donald Trump că „americanii ar trebui să fie acolo”.

„Problema nu este dimensiunea forțelor, ci un semnal clar de forță către Putin, mesajul că toți aliații lucrează împreună pentru a proteja Ucraina”, a subliniat Zelenski.

Referindu-se la relația dintre fostul și actualul președinte al SUA și liderul de la Kremlin, Zelenski a menționat că Trump „are o relație foarte apropiată cu Vladimir Putin”, dar a insistat că „nu pot exista relații cu adevărat bune între șefii de stat ai SUA și Rusiei, deoarece sunt două poli opuși, culturi complet diferite, comunități de valori diferite”.

Zelenski a fost categoric în ceea ce privește orice posibilă concesie teritorială către Rusia. „Nu ne vom ceda teritoriile în mod legal”, a afirmat el, exprimându-și încrederea că regiunile ocupate și anexate ilegal de Moscova vor reveni, în cele din urmă, sub controlul Ucrainei.

„Desigur, vom recupera totul. Respectul pentru dreptul internațional va reveni. Dacă nu astăzi, atunci mâine”, a declarat președintele ucrainean.

În același timp, el a criticat declarațiile secretarului american al Apărării, Pete Hegseth, care a pus sub semnul întrebării această posibilitate. „Noul ministru ar trebui să aprofundeze detaliile”, a spus Zelenski, dar a avertizat că „este o problemă faptul că SUA fac astăzi declarații foarte plăcute pentru Putin, astfel încât să poată avea o întâlnire, dar nu va fi un succes rapid”.

Întrebat despre posibilitatea ca Rusia să lanseze un atac prin Belarus, președintele ucrainean a dezvăluit informații despre planurile Moscovei. Potrivit lui Zelenski, Rusia intenționează să creeze 15 noi divizii militare, care ar putea însemna peste 150.000 de soldați suplimentari.

„Planul ar putea prevedea ca aceste divizii să se reunească pentru un exercițiu comun în Belarus și, de acolo, să ne atace sau să atace o țară NATO, precum Lituania sau Polonia”, a declarat liderul ucrainean, adăugând că este convins că Rusia ia în calcul un atac împotriva unui stat membru NATO.

Zelenski a criticat și „slăbiciunea militară” a Europei, deși a recunoscut că în ultimii trei ani continentul european și-a consolidat semnificativ capacitățile de apărare.

„Suntem Europa. Suntem ca voi”, a transmis președintele ucrainean, reafirmând angajamentul Ucrainei față de valorile europene.

În ceea ce privește viitorul său, Zelenski a declarat că intenționează să rămână la conducerea țării până când Ucraina va deveni membră a Uniunii Europene și NATO, trupele ruse se vor retrage și vor exista garanții de securitate.

„Atunci voi fi realizat totul și nu voi mai fi necesar. Dar atâta timp cât nu avem aceste lucruri, îmi voi apăra țara”, a concluzionat președintele Ucrainei.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

MAREA BRITANIE

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

Published

on

© Dawson / No 10 Downing Street

Premierul britanic Keir Starmer a cerut sâmbătă ca “armele să tacă în Ucraina” și a declarat că puterile militare europene se vor întâlni săptămâna viitoare, în timp ce planurile de asigurare a unui acord de pace trec la o “fază operațională”.

Starmer a vorbit într-o conferință de presă în Downing Street, după o reuniune virtuală a “coaliției celor dispuși” pe care liderul britanic a convocat-o și la care au participat liderii instituțiilor Uniunii Europene, cei ai națiunilor europene, inclusiv României, ai NATO, Canadei, Ucrainei, Australiei și Noii Zeelande.

La reuniune au luat cuvântul Starmer, președintele francez, Emmanuel Macron, președintele ucrainean, Volodymyr Zelenskyy, și secretarul general al NATO, Mark Rutte.

Prim-ministrul britanic a declarat că abordarea “da, dar” a lui Vladimir Putin cu privire la o propunere de încetare a focului nu este suficient de bună, iar președintele rus va trebui să negocieze “mai devreme sau mai târziu”.

El l-a acuzat pe Putin că încearcă să amâne pacea și a declarat că aceasta trebuie să devină o realitate după mai mult de trei ani de război.

“Mai devreme sau mai târziu, Putin va trebui să vină la masă. Așa că acesta este momentul. Lăsați armele să tacă, lăsați atacurile barbare asupra Ucrainei să înceteze odată pentru totdeauna și fiți de acord cu o încetare a focului acum. Acum este momentul să ne angajăm în discuții cu privire la un mecanism de gestionare și monitorizare a unei încetări complete a focului și să fim de acord cu negocieri serioase nu doar pentru o pauză, ci pentru o pace durabilă, susținută de acorduri de securitate puternice prin intermediul coaliției noastre de voință”, a mai punctat Starmer.

Astfel, șefii militari din aproximativ 30 de aliați ai Kievului vor organiza joi, la Londra, o nouă “reuniune de planificare operațională” pentru a stabili modul în care vor trimite trupe de menținere a păcii într-o Ucraină postbelică.

 

El a declarat că reuniunea a condus la “noi angajamente”, inclusiv în ceea ce privește apărarea și securitatea mai largă a Europei.

“Nu vom sta deoparte și nu vom aștepta ca Putin să acționeze. În schimb, vom continua să mergem înainte, astfel încât grupul pe care l-am convocat astăzi este mai important ca niciodată. Am convenit că vom continua să creștem presiunea asupra Rusiei, să menținem fluxul de ajutor militar către Ucraina și să continuăm să înăsprim restricțiile asupra economiei Rusiei pentru a slăbi mașinăria de război a lui Putin și pentru a-l aduce la masă. Și am convenit să accelerăm activitatea noastră practică pentru a sprijini un potențial acord. Așa că vom trece acum la o fază operațională”, a spus premierul britanic, la finalul unei reuniuni virtuale.

Conform unei declarații emise de Starmer după reuniune și publicată de Downing Street, liderii participanți și-au reafirmat sprijinul ferm pentru Ucraina. Aceștia au salutat progresele înregistrate în negocierile de pace de la Jeddah și angajamentul președintelui Zelenski față de un armistițiu de 30 de zile, sub rezerva acordului Rusiei.

Liderii au subliniat că responsabilitatea revine acum Moscovei, mingea fiind în terenul Rusiei, și că președintele Putin trebuie să demonstreze că dorește cu adevărat pacea. Totodată, au convenit asupra necesității unor aranjamente solide de securitate pentru a preveni viitoare agresiuni rusești. În cazul unui acord de pace, o “coaliție a celor dispuși” va sprijini Ucraina la sol, pe mare și în aer.

Liderii au insistat asupra unui mecanism strict de monitorizare a armistițiului și au discutat despre intensificarea sancțiunilor și a sprijinului militar în cazul în care Rusia refuză un acord.

Dialogul va continua în zilele următoare pentru a asigura o pace durabilă în Ucraina.

Statele Unite și Ucraina au adoptat marți, la Jeddah, pe malul Mării Roșii, o declarație comună care conciliază tensiunile dintre Washington și Kiev apărute în urma altercației dintre președinții Donald Trump și Volodimir Zelenski, cu SUA anunțând ridicarea imediată a suspendării schimbului de informații și reluarea asistenței de securitate pentru Ucraina și cu Ucraina acceptând o propunere americană pentru un armistițiu de 30 de zile și pentru pași concreți către restabilirea unei păci durabile, ca urmare a invaziei ruse.

Președintele american Donald Trump a afirmat vineri că există o “șansă foarte bună” ca războiul dintre Rusia și Ucraina să se poată încheia după discuțiile “productive” de joi pe care emisarul american Steve Witkoff le-a avut la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin.

Reuniunea prin videoconferință convocată de Starmer vine și după ce presa a relatat că prim-ministrul britanic și consilierul său principal pe probleme de securitate au lucrat intens pentru a salva relația afectată dintre Kiev și Washington, elaborând un plan de armistițiu care ar putea într-o zi să deschidă calea către pace. De altfel, șeful guvernului britanic l-a vizitat pe Trump la Casa Albă cu o zi înainte de confruntarea verbală aprinsă din Biroul Oval dintre președintele american și cel ucrainean.

Ulterior, la două zile distanță de la acel moment negativ, premierul britanic i-a găzduit pe aliații europeni și pe președintele Volodimir Zelenski la un summit la Londra.

Summitul de la Londra al aliaților Ucrainei s-a încheiat cu liderii europeni vorbind “pe aceeași voce” într-un “moment de răscruce al istoriei” și cu premierul britanic Keir Starmer, gazda reuniunii, confirmând planurile de a asambla “o coaliție de voință” pentru a pune în aplicare un acord de pace între Rusia și Ucraina și a o garanta, cu sprijinul Statelor Unite. Premierul Keir Starmer a anunțat atunci că liderii prezenți au fost de acord să mențină fluxul de ajutor militar și să crească presiunea economică asupra Rusiei și că vor insista asupra faptului că Ucraina trebuie să fie prezentă la masa negocierilor de pace. De asemenea, președintele francez Emmanuel Macron a precizat că Parisul și Londra propun un armistițiu ruso-ucrainean de o lună “în aer, pe mare și infrastructură energetică”.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Bolojan, după videoconferința convocată de Starmer: România este angajată să continue sprijinul pentru Ucraina și pentru o pace durabilă și justă

Published

on

© Administrația Prezidențială

Preşedintele interimar Ilie Bolojan a afirmat, sâmbătă, după reuniunea prin videoconferință convocată de prim-ministrul britanic Keir Starmer, în urma discuţiilor dintre Ucraina şi SUA de la Jeddah, că a subliniat angajamentul României de a continua sprijinul pentru Ucraina şi pentru eforturile de asigurare a unei păci durabile şi corecte.

”Coordonarea noastră strânsă în acest proces rămâne esenţială. Am subliniat angajamentul României de a continua sprijinul pentru Ucraina şi pentru eforturile de asigurare a unei păci durabile şi juste”, a transmis Ilie Bolojan, într-un mesaj pe X, mulțumindu-i lui Starmer ”pentru organizarea unei reuniuni foarte bune astăzi”.

Preşedintele interimar apreciază că ”o încetare necondiţionată a focului este un prim pas către acest obiectiv, iar Ucraina trebuie să fie de acord cu aceasta”.

 

Premierul britanic Keir Starmer a declarat, sâmbătă, la reuniunea virtuală a aproximativ 25 de lideri mondiali, între care şi preşedintele interimar Ilie Bolojan, că aceştia trebuie să fie pregătiţi să apere ei înşişi orice acord de pace în Ucraina, îndemnându-i să menţină presiunea asupra Rusiei.

Statele Unite și Ucraina au adoptat marți, la Jeddah, pe malul Mării Roșii, o declarație comună care conciliază tensiunile dintre Washington și Kiev apărute în urma altercației dintre președinții Donald Trump și Volodimir Zelenski, cu SUA anunțând ridicarea imediată a suspendării schimbului de informații și reluarea asistenței de securitate pentru Ucraina și cu Ucraina acceptând o propunere americană pentru un armistițiu de 30 de zile și pentru pași concreți către restabilirea unei păci durabile, ca urmare a invaziei ruse.

Președintele american Donald Trump a afirmat vineri că există o “șansă foarte bună” ca războiul dintre Rusia și Ucraina să se poată încheia după discuțiile “productive” de joi pe care emisarul american Steve Witkoff le-a avut la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin.

Reuniunea prin videoconferință convocată de Starmer vine și după ce presa a relatat că prim-ministrul britanic și consilierul său principal pe probleme de securitate au lucrat intens pentru a salva relația afectată dintre Kiev și Washington, elaborând un plan de armistițiu care ar putea într-o zi să deschidă calea către pace. De altfel, șeful guvernului britanic l-a vizitat pe Trump la Casa Albă cu o zi înainte de confruntarea verbală aprinsă din Biroul Oval dintre președintele american și cel ucrainean.

Ulterior, la două zile distanță de la acel moment negativ, premierul britanic i-a găzduit pe aliații europeni și pe președintele Volodimir Zelenski la un summit la Londra.

Summitul de la Londra al aliaților Ucrainei s-a încheiat cu liderii europeni vorbind “pe aceeași voce” într-un “moment de răscruce al istoriei” și cu premierul britanic Keir Starmer, gazda reuniunii, confirmând planurile de a asambla “o coaliție de voință” pentru a pune în aplicare un acord de pace între Rusia și Ucraina și a o garanta, cu sprijinul Statelor Unite. Premierul Keir Starmer a anunțat atunci că liderii prezenți au fost de acord să mențină fluxul de ajutor militar și să crească presiunea economică asupra Rusiei și că vor insista asupra faptului că Ucraina trebuie să fie prezentă la masa negocierilor de pace. De asemenea, președintele francez Emmanuel Macron a precizat că Parisul și Londra propun un armistițiu ruso-ucrainean de o lună “în aer, pe mare și infrastructură energetică”.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Putin trebuie să pună capăt atacurilor barbare asupra Ucrainei dacă ”vrea cu adevărat pace”, subliniază Keir Starmer

Published

on

© Simon Dawson / No 10 Downing Street Flickr

Președintele rus Vladimir Putin va trebui, ”mai devreme sau mai târziu, să vină la masa” negocierilor, a declarat sâmbătă premierul britanic Keir Starmer în deschiderea videoconferinței organizate la Londra, la care participă aproximativ 25 de lideri aliați ai Ucrainei, printre care și președintele interimar Ilie Bolojan, anunță AFP și Reuters, citate de Agerpres.

”Dacă Putin vrea cu adevărat pace, este foarte simplu: el trebuie să înceteze atacurile sale barbare contra Ucrainei și să accepte un armistițiu”, a adăugat Starmer, la începutul unei reuniuni virtuale cu o coaliție de țări ”voluntare” pentru a ajuta la respectarea unui eventual armistițiu cu Moscova, potrivit The Guardian. 

Președintele rus ”va trebui mai devreme sau mai târziu să vină la masă și să se angajeze în discuții serioase”, a insistat Starmer.

”Nu putem pur și simplu să așteptăm (…), trebuie să continuăm să depunem eforturi și să pregătim o pace care trebuie să fie justă și durabilă”, a oficialul britanic, adresându-se celor circa 25 de participanți la acest summit virtual, dintre care multe țări europene, Ucraina, NATO, Comisia Europeană, Canada și Australia.

Ucraina și partenerii săi occidentali i-au cerut lui Putin să nu mai tragă de timp și să accepte propunerea de încetare a focului pentru 30 de zile, convenită la Jeddah de Kiev și Washington. 

Citiți și: Ucraina și aliații săi occidentali îi cer lui Putin să nu mai tragă de timp și să accepte propunerea de încetare a focului pentru 30 de zile: Lumea trebuie să vadă acțiune, nu vorbe goale și condiții inutile

Într-un discurs televizat de joi, președintele Rusiei a prezentat o serie de avertismente privind acceptarea propunerii înaintate de SUA și Ucraina menite să deschidă calea încetării războiului declanșat de Kremlin. Consilierul pentru securitate națională al lui Donald Trump, Mike Waltz, a declarat că SUA manifestă ”un optimism precaut” cu privire la reușita unui acord de încetare a focului, deși președintele american Donald Trump a apreciat că discuțiile Washingtonului cu Putin au fost ”foarte bune și productive”.

Citiți și: Trump anunță că SUA au avut “discuții foarte bune și productive” cu Putin: Este o șansă foarte bună ca acest război să se încheie

Liderii din ceea ce Regatul Unit a numit o ”coaliție a celor dispuși” – care include țări europene, Comisia Europeană, NATO, Canada, Ucraina, Australia și Noua Zeelandă discută sâmbătă despre opțiunile de menținere a încetării focului în Ucraina în vederea asigurării ulterioare a unei păci durabile și juste în țara invadată de Rusia.  

Aceștia vor fi, de asemenea, informați cu privire la discuțiile recente dintre șefii statului major ai apărării de la Paris, de săptămâna aceasta, și cu privire la eforturile depuse de fiecare țară în parte pentru a debloca ajutorul militar suplimentar pentru Ucraina.

Starmer a declarat vineri: ”Dacă Rusia vine în cele din urmă la masă, atunci trebuie să fim pregătiți să monitorizăm o încetare a focului pentru a ne asigura că este o pace serioasă și durabilă, dacă nu, atunci trebuie să ne străduim din răsputeri pentru a crește presiunea economică asupra Rusiei pentru a asigura sfârșitul acestui război”.

Regatul Unit a încercat să acționeze ca o punte de legătură între Europa și Casa Albă de când Trump a lansat discuțiile pentru a pune capăt războiului.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
EVENIMENTE8 hours ago

“EuRo Manifest”: Peste 10.000 de români au manifestat pașnic în Piața Victoriei, formând o inimă care bate pentru Europa pe acordurile imnului UE

MAREA BRITANIE9 hours ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA10 hours ago

Donald Tusk critică susținerea predecesorului său pentru Simion, liderul unui “partid pro-rus și anti-UE”: România este un partener cheie în apărarea graniței de est UE și NATO

U.E.12 hours ago

Președintele Germaniei este îngrijorat de impactul rețelelor sociale asupra democrației: Dezbaterea se mută de la media de calitate la rețelele sociale, fapt ce schimbă profund democrația noastră

INTERNAȚIONAL14 hours ago

Bolojan, după videoconferința convocată de Starmer: România este angajată să continue sprijinul pentru Ucraina și pentru o pace durabilă și justă

MAREA BRITANIE14 hours ago

Putin trebuie să pună capăt atacurilor barbare asupra Ucrainei dacă ”vrea cu adevărat pace”, subliniază Keir Starmer

ROMÂNIA15 hours ago

Cristian Diaconescu: România este în dialog cu administrația americană și nu avem semnale că SUA ar lua în calcul retragerea trupelor din țara noastră

CONSILIUL UE15 hours ago

Statele UE și-au adoptat poziția de negociere privind impunerea de tarife pentru o serie de produse agricole și îngrășăminte din Rusia și Belarus

EVENIMENTE16 hours ago

România, inima șahului european: Țara noastră găzduiește în premieră Campionatul European Individual de Șah

ROMÂNIA16 hours ago

De Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, Marcel Ciolacu subliniază că ”viitorul se construiește prin colaborare, dialog și respect reciproc”: Astăzi, mai mult ca oricând, trebuie să construim punți, nu ziduri

MAREA BRITANIE9 hours ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL2 days ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ4 days ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII1 week ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

NATO1 week ago

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Ilie Bolojan, după primul său Consiliu European: Am stabilit ca prioritară întărirea flancului estic, de la Baltică la Marea Neagră. Prioritățile militare ale României vor fi stabilite în comun cu NATO

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Ilie Bolojan: România nu va trimite trupe în Ucraina, ci poate fi un hub logistic pentru alte trupe; România va participa la reuniunea șefilor apărării de la Paris

Trending