Connect with us

REPUBLICA MOLDOVA

Zelenski și Maia Sandu marchează “o zi istorică” pentru Ucraina și Moldova – recomandarea Comisiei Europene pentru lansarea negocierilor de aderare la UE

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Președinții Ucrainei și Republicii Moldova, Volodimir Zelenski și Maia Sandu, au avut miercuri o convorbire telefonică pentru a marca “o zi istorică” pentru țările lor, care au primit recomandarea Comisiei Europene în vederea deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

“Am făcut schimb de felicitări cu privire la raportul Comisiei Europene care recomandă deschiderea negocierilor de aderare la UE cu țările noastre. Am convenit să coordonăm următorii pași comuni. Am discutat, de asemenea, despre asistența Ucrainei în evacuarea cetățenilor moldoveni din Gaza, precum și despre formula de pace. Am mulțumit Moldovei pentru participarea la recenta reuniune de la Malta”, a scris Zelenski, pe platforma X (ex-Twitter).

Comisia Europeană a recomandat miercuri începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, Republica Moldova şi Bosnia-Herţegovina, precum şi acordarea statutului de ţară candidată Georgiei, într-o poziționare istorică cu privire la viitorul extinderii Uniunii Europene, o temă care a căpătat avânt pe agenda statelor și instituțiilor UE, președinta Comisiei Europene precizând că UE răspunde “la chemarea istoriei”. Mingea este acum în terenul politic al Consiliului – UE și cel European – , care trebuie acum să analizeze recomandările Comisiei și să ia decizii cu privire la etapele viitoare ale procesului de extindere, liderii europeni fiind așteptați să decidă deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și Republica Moldova la summit-ul european din 14-15 decembrie 2023.

“Având în vedere rezultatele obținute de Ucraina și Moldova și eforturile de reformă în curs, Comisia a recomandat Consiliului să deschidă negocierile de aderare cu ambele țări. În plus, Comisia recomandă Consiliului să adopte cadrele de negociere după ce Ucraina și Moldova au adoptat anumite măsuri-cheie. Comisia este pregătită să raporteze Consiliului până în martie 2024 cu privire la progresele legate de aceste măsuri”, arată executivul european într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.


Citiți și

Maia Sandu, după ce Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor de aderare la UE: Obiectivul este ca Moldova să fie gata să adere până în 2030

Zelenski: Recomandarea Comisiei Europene de a deschide negocierile de aderare la UE, un pas istoric către o Uniune puternică cu Ucraina ca membru


În Ucraina, decizia de acordare a statutului de candidat la UE a creat o puternică dinamică de reformă, în ciuda războiului în desfășurare, cu un sprijin puternic din partea poporului ucrainean. Guvernul și parlamentul ucrainean au dat dovadă de hotărâre, înregistrând progrese substanțiale în ceea ce privește îndeplinirea celor 7 etape prevăzute în avizul Comisiei Europene privind cererea de aderare a Ucrainei la UE. Ucraina a instituit un sistem transparent de preselecție pentru judecătorii Curții Constituționale și a reformat organismele de guvernanță judiciară. Ea și-a dezvoltat în continuare istoricul de anchete și condamnări pentru corupție la nivel înalt și și-a consolidat cadrul instituțional. Ucraina a luat măsuri pozitive în cadrul unui efort mai amplu și sistemic de combatere a influenței oligarhilor. De asemenea, țara și-a demonstrat capacitatea de a face progrese în alinierea la acquis-ul UE, chiar și pe timp de război.

Moldova a înregistrat progrese importante în ceea ce privește îndeplinirea celor 9 etape stabilite în Avizul Comisiei privind cererea de aderare a Moldovei la UE. Ea a lansat o reformă cuprinzătoare a justiției, în urma recomandărilor Comisiei de la Veneția, inclusiv prin evaluarea judecătorilor și procurorilor proeminenți. Țara și-a reformat organismele anticorupție și a crescut numărul de anchete și de condamnări în cazurile de corupție. Moldova a adoptat un plan de acțiune pentru dez-oligarhizare, pe care îl pune în aplicare conform unor termene stabilite. O nouă legislație privind instituirea unui mecanism de confiscare contribuie la combaterea criminalității organizate. Țara a adoptat o strategie privind administrația publică și urmează reforma la toate nivelurile. Aceasta a depus eforturi pentru a-și reforma gestionarea finanțelor publice și a adoptat o legislație pentru a reforma achizițiile publice. Moldova a sporit participarea societății civile la procesul decizional și a consolidat protecția drepturilor omului.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CONSILIUL UE

Statele membre acordă echivalența UE pentru anumite importuri de semințe din Ucraina și Republica Moldova

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Statele membre au adoptat joi o decizie prin care se acordă Ucrainei și Republicii Moldova echivalența cu cerințele UE în ceea ce privește inspecțiile în câmp și standardele de producție a semințelor, potrivit comunicatului oficial.

În special, decizia acordă echivalența pentru semințele de sfeclă, floarea-soarelui, rapiță și soia produse și certificate în Ucraina și pentru semințele de plante furajere produse în Republica Moldova și certificate oficial de autoritățile acesteia, precum și în ceea ce privește inspecțiile în câmp relevante care sunt efectuate.

Echivalența confirmă faptul că procedurile naționale ale celor două țări oferă aceleași garanții pentru caracteristicile semințelor și normele privind examinarea, identificarea și controlul semințelor ca și cele aplicabile semințelor recoltate în UE.

În conformitate cu decizia adoptată joi, semințele din aceste specii produse în Ucraina și în Republica Moldova vor putea intra pe piața UE. Aceasta înseamnă că, la rândul lor, întreprinderile cu sediul în UE vor putea să își diversifice zonele de producție a semințelor. Noile norme vor contribui, de asemenea, la menținerea aprovizionării continue cu semințe de înaltă calitate în UE.

Decizia este o punere în aplicare tehnică a cerințelor existente și modifică Decizia 2003/17/CE, care acordă anumitor țări din afara UE echivalența în ceea ce privește inspecțiile în câmp și producția de semințe din anumite specii.

Decizia va intra în vigoare la douăzeci de zile de la data publicării sale în Jurnalul Oficial al UE.

Semințele recoltate în afara UE pot fi comercializate în UE numai dacă oferă aceleași garanții ca semințele certificate oficial din UE. Țările din afara UE care doresc să exporte către UE trebuie să îndeplinească aceleași criterii pentru caracteristicile, examinarea, identificarea, marcarea, controlul și ambalarea semințelor ca și semințele recoltate și controlate în UE. Certificarea cuprinde inspecții în câmp, eșantionarea și testarea semințelor.

Decizia 2003/17/CE a Consiliului acordă anumitor țări din afara UE echivalența în ceea ce privește inspecțiile în câmp și producția de semințe din anumite specii, asigurând o aprovizionare continuă cu semințe de înaltă calitate în UE.

Ucraina este inclusă pe lista acestor țări din 2020 în ceea ce privește semințele de cereale. În 2022, Ucraina a prezentat Comisiei o cerere ca semințele de sfeclă, de floarea-soarelui și de rapiță să fie, de asemenea, acoperite de echivalență. În 2023, Ucraina a prezentat o cerere suplimentară privind semințele de soia.

Din 2018, Republica Moldova este inclusă printre aceste țări din afara UE în ceea ce privește semințele de cereale, semințele de legume și semințele de plante oleaginoase și de plante pentru fibre. În 2022, Republica Moldova a prezentat Comisiei o cerere ca semințele de plante furajere să fie și ele acoperite de echivalență.

Laboratoarele de semințe ale țărilor solicitante sunt acreditate de Asociația Internațională pentru Testarea Semințelor. Aceasta oferă o asigurare suplimentară privind calitatea inspecțiilor și a semințelor produse în țările respective și conformitatea acestora cu legislația Uniunii.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

Published

on

© Administrația Prezidențială

Ucraina și Republica Moldova vor ajuta Republica Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei, a afirmat miercuri președintele ucrainean Volodimir Zelenski după prima întâlnire trilaterală cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și președintele României, Nicușor Dan.

Reuniunea a avut loc în marja summitului Ucraina – Europa de Sud-Est, desfășurat la Odesa.

“Am avut o întâlnire bună cu Maia Sandu și Nicușor Dan. A fost prima noastră întâlnire de acest gen, dar sunt sigur că, într-un format trilateral, putem realiza multe pentru securitatea regiunii și a țărilor noastre”, a declarat Zelenski, subliniind importanța consolidării relațiilor dintre cele trei state vecine în fața provocărilor comune.

Președintele ucrainean a precizat că discuțiile au vizat în mod prioritar contracararea amenințărilor din partea Rusiei, îndeosebi războiul pe care îl poartă împotriva Ucrainei și tacticile hibride.

Principala prioritate este contracararea amenințărilor rusești – războiul hibrid, atacurile cibernetice și agresiunea militară deschisă. Împreună cu România, vom ajuta cu siguranță Moldova – care a fost alături de noi încă de la începutul războiului – să reziste influenței distructive a Rusiei”, a afirmat el.

Printre temele discutate s-au numărat și cooperarea în domeniul energetic, militar și al infrastructurii.

“Am abordat, de asemenea, chestiuni energetice, cooperarea militară și dezvoltarea căilor ferate și a drumurilor. Vom depune eforturi pentru a spori mobilitatea cetățenilor noștri”, a spus Zelenski, punând accent pe necesitatea unor conexiuni mai eficiente și sigure între Ucraina, Moldova și România.

Un alt punct important pe agenda întâlnirii a fost cel legat de regimul de sancțiuni internaționale împotriva Rusiei. “Sancțiunile și rolul lor în procesul de pace au fost discutate separat”, a adăugat liderul de la Kiev.

În încheiere, Volodimir Zelenski a exprimat recunoștința Ucrainei față de partenerii săi regionali. “Vă mulțumim pentru solidaritatea cu Ucraina și pentru sprijinul dumneavoastră”, a transmis acesta, reafirmând angajamentul Ucrainei pentru o cooperare regională profundă, într-un moment crucial pentru stabilitatea Europei de Est.

Citiți și Prima trilaterală prezidențială România – R. Moldova – Ucraina, la Odesa: Când Chișinăul, Kievul și Bucureștiul acționează împreună putem construi un drum clar spre o Europă unită, liberă și democratică

Nicușor Dan, Maia Sandu și Volodimir Zelenski au avut miercuri, la Odesa, prima reuniune trilaterală la nivel prezidențial România – Republica Moldova – Ucraina,  marcând un moment cheie al cooperării dintre București, Chișinău și Kiev pentru securitate, reconstrucție și integrare europeană.

Acest format trilateral s-a reunit la cel mai înalt nivel pentru prima dată, arătând determinarea celor trei state vecine de a intensifica cooperarea și coordonarea, printr-un mecanism de dialog pe termen mediu și lung. Acest mecanism va viza inclusiv sprijinirea activă de către România a autorităților de la Chișinău și Kiev în vederea implementării reformelor necesare în procesul de integrare europeană.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a găzduit miercuri cel de-al patrulea summit Ucraina – Europa de Sud-Est, la Odesa, un oraș strategic la Marea Neagră pe care Rusia l-a atacat militar intens în cei peste trei ani de război, inclusiv cu o zi înainte de acest summit.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Prima trilaterală prezidențială România – R. Moldova – Ucraina, la Odesa: Când Chișinăul, Kievul și Bucureștiul acționează împreună putem construi un drum clar spre o Europă unită, liberă și democratică

Published

on

© presedinte.md

Nicușor Dan, Maia Sandu și Volodimir Zelenski au avut miercuri, la Odesa, prima reuniune trilaterală la nivel prezidențial România – Republica Moldova – Ucraina,  marcând un moment cheie al cooperării dintre București, Chișinău și Kiev pentru securitate, reconstrucție și integrare europeană.

“Astăzi, la Odesa, în marja summitului Ucraina – Europa de Sud-Est, a avut loc prima reuniune în format trilateral la cel mai înalt nivel între România, Republica Moldova și Ucraina. (…) Această colaborare reflectă angajamentul ferm al celor trei țări de a consolida stabilitatea, securitatea și parcursul european al regiunii noastre”, a scris președintele român, pe Facebook.

El a indicat că discuțiile au vizat direcții concrete de cooperare în domenii-cheie precum interconectările energetice și logistice, conectivitatea transfrontalieră, combaterea amenințărilor hibride, reconstrucția și consolidarea rezilienței regionale și reformele necesare pentru integrarea europeană.

La rândul ei, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a subliniat importanța cooperării regionale în fața provocărilor actuale.

“Țările din regiune s-au reunit aici pentru a-și arăta sprijinul ferm pentru Ucraina, care luptă nu doar pentru libertatea sa, ci și pentru pacea noastră comună”, a declarat ea.

Sandu a precizat că, împreună cu omologii săi, a discutat despre întărirea rezilienței în fața amenințărilor externe, punând accent pe interconectările energetice, investițiile strategice și parteneriatele economice ca piloni ai unui viitor sigur și pașnic.

“Când Chișinăul, Kievul și Bucureștiul acționează împreună, putem construi mai mult decât infrastructură sau proiecte comune – putem oferi siguranță oamenilor noștri, speranță într-un viitor pașnic și un drum clar spre o Europă unită, liberă și democratică”, a punctat lidera de la Chișinău.

Acest format trilateral s-a reunit la cel mai înalt nivel pentru prima dată, arătând determinarea celor trei state vecine de a intensifica cooperarea și coordonarea, printr-un mecanism de dialog pe termen mediu și lung. Acest mecanism va viza inclusiv sprijinirea activă de către România a autorităților de la Chișinău și Kiev în vederea implementării reformelor necesare în procesul de integrare europeană.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a găzduit miercuri cel de-al patrulea summit Ucraina – Europa de Sud-Est, la Odesa, un oraș strategic la Marea Neagră pe care Rusia l-a atacat militar intens în cei peste trei ani de război.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
EDITORIALE17 minutes ago

Iulian Chifu: Serghei Karaganov și esența gândirii ideologice ruse. Agresiunea ca mod de viață și Teoria războiului bun

INTERNAȚIONAL24 minutes ago

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

PARLAMENTUL EUROPEAN48 minutes ago

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară (16-19 iunie). Progresele R. Moldova în vederea aderării la UE, evaluate

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 hour ago

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu, sprijină alianța regională pentru reconstrucția Ucrainei creată de 12 consilii județene din nordul țării: Județele de graniță nu trebuie să mai fie la periferia Europei

ROMÂNIA1 hour ago

Marcel Boloș: 91 de centre moderne pentru copii din medii vulnerabile, finanțate cu 232,5 mil. euro din fonduri europene

ROMÂNIA17 hours ago

ADR Nord-Est și ADR Nord-Vest, alături de cele 12 consilii județene din cele două regiuni, au semnat Acordul de Parteneriat „Alianța regională pentru reconstrucția Ucrainei”

ENERGIE18 hours ago

Burduja: Mintia, cea mai mare și modernă centrală pe gaz din Europa, evaluată la peste 1.4 mld de euro, este finalizată în proporție de 75%

ROMÂNIA18 hours ago

Reducerea deficitelor record şi stabilizarea datoriei României rămân esențiale pentru ratingul suveran, sugerează agenția Fitch: Formarea unui guvern pro-european durabil ar sprijini intrările de fonduri UE

CONSILIUL UE19 hours ago

UE adoptă noi tarife pentru produsele agricole și îngrășămintele din Rusia și Belarus: Aceasta este Europa unită în cea mai bună formă a sa

NATO19 hours ago

Ministrul italian de externe avertizează că țara sa are nevoie „de cel puțin 10 ani” pentru a-și crește cheltuielile de apărare

INTERNAȚIONAL24 minutes ago

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

INTERNAȚIONAL1 day ago

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

ROMÂNIA1 week ago

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

U.E.2 weeks ago

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 weeks ago

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

NATO3 weeks ago

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

ROMÂNIA3 weeks ago

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

U.E.3 weeks ago

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat

Trending