Connect with us

INTERNAȚIONAL

Zelenski speră ca Trump să înțeleagă că Putin este adevărata piedică în calea păcii

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că speră ca eforturile diplomatice actuale dintre Ucraina și Rusia să îl convingă pe fostul președinte american Donald Trump că Vladimir Putin este principalul obstacol în calea unui acord de pace, relatează The Guardian

„Trump trebuie să creadă că Putin chiar minte. Și noi trebuie să ne îndeplinim rolul nostru. Să abordăm chibzuit această chestiune, să arătăm că nu noi suntem cei care încetinim procesul”, a afirmat Zelenski, într-un interviu acordat unui grup restrâns de jurnaliști, la sediul administrației prezidențiale din Kiev.

Zelenski a confirmat că joi va merge în Turcia, unde are programată o întâlnire cu președintele Recep Tayyip Erdoğan la Ankara. El s-a declarat dispus să zboare imediat la Istanbul dacă Putin se va prezenta la eventuale negocieri directe.

„Dacă Putin nu vine și se joacă, este clar că nu dorește să pună capăt războiului”, a subliniat Zelenski.

Anterior, după un discurs-surpriză al lui Putin la Kremlin, în care liderul rus a propus reluarea discuțiilor directe la Istanbul, Zelenski a răspuns că este pregătit să îl aștepte personal în Turcia.

În paralel, Donald Trump, aflat într-o vizită în Arabia Saudită, a sugerat o posibilă întâlnire trilaterală, afirmând: „Cred că cei doi lideri vor fi acolo. Mă gândeam să mă urc și eu în avion.”

Zelenski a salutat această posibilitate, exprimându-și speranța că prezența lui Trump l-ar putea determina și pe Putin să participe la discuții: „Dacă Trump vine, îl va impulsiona și pe Putin să vină. Trump poate ajuta cu adevărat. E o situație în care prezența SUA poate oferi garanții importante.”

Keith Kellogg, trimisul lui Trump pentru Ucraina, a susținut și el ideea unei întâlniri trilaterale: „Aceasta ar putea fi o întâlnire foarte bună… Sperăm că și președintele Putin va veni, iar președintele Trump va fi acolo”, a declarat el pentru Fox News.

Totuși, Kremlinul a transmis că Putin ar putea trimite doar o delegație de rang inferior. „Delegația noastră va fi acolo și va aștepta partea ucraineană”, a spus purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov. Adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Riabkov, a adăugat că Rusia vrea să discute „cauzele reale” ale conflictului, reiterând pretențiile Moscovei legate de „denazificarea” Ucrainei și recunoașterea teritoriilor anexate.

Zelenski a subliniat că un armistițiu între lideri este esențial înaintea oricăror negocieri tehnice: „Vreau să înțelegeți de ce aș discuta cu Putin. Nu vom reuși să cădem de acord asupra tuturor lucrurilor acum. Este imposibil. Avem viziuni diferite despre viață, despre lume. Dar trebuie să găsim o cale de a opri războiul.”

El a dat ca exemplu discuțiile anterioare din Arabia Saudită, unde, în lipsa unui acord la nivel înalt, negocierile au eșuat: „Fără semnale clare sau întâlniri între lideri, acest format nu funcționează.”

Întrebat dacă va trimite totuși o delegație la Istanbul, Zelenski a răspuns sincer: „Nu știu. Vă spun sincer. Poate americanii, poate altcineva va dori cu adevărat să relanseze acest format. Nu știu.”

Eforturile diplomatice s-au intensificat sâmbătă, când liderii Marii Britanii, Franței, Germaniei și Poloniei au vizitat Kievul, la o zi după parada militară a Rusiei de Ziua Victoriei. Aceștia i-au transmis lui Putin un ultimatum: să accepte un armistițiu de 30 de zile până luni, altfel riscă noi sancțiuni. Putin a refuzat și a propus discuțiile din Istanbul, fără un armistițiu prealabil.

În cazul în care întâlnirea de joi nu se va concretiza într-un progres, Zelenski speră că SUA și aliații europeni vor adopta sancțiuni suplimentare: „Cred că președintele Trump nu este împotriva impunerii de sancțiuni… și cred că există voință politică în Congres pentru a vota aceste sancțiuni. Cred că americanii sunt foarte aproape de a le aplica.”

El a adăugat că urmează consultări între aliați, dar nu a precizat data și locul.

Relația cu administrația Trump s-a tensionat la începutul anului, dar a cunoscut o îmbunătățire recentă, după o întrevedere pozitivă la Vatican, în timpul funeraliilor Papei Francisc. Zelenski a refuzat să dezvăluie ce i-a spus lui Trump pentru a-l convinge să susțină din nou Ucraina: „Nu vă voi spune. Știu motivele, în opinia mea știu de ce am avut o discuție bună. Dar nu pot spune, pur și simplu nu pot.”

Zelenski a mai spus că legăturile cu aliații europeni sunt mai strânse ca niciodată, menționându-l pe Emmanuel Macron ca fiind unul dintre liderii cu care comunică cel mai frecvent.

„Are o abordare foarte creativă… Este un om care își asumă riscuri. Iar cei care își asumă riscuri sunt oameni diferiți, dar toți sunt concentrați pe rezultate. Nu se pun pe ei înșiși mai presus de toate.”

După vizita în Turcia, Zelenski urmează să meargă în Albania pentru un summit european, iar duminică ar putea fi prezent la Roma, la prima liturghie a noului Papă, Leo al XIV-lea, dacă agenda și contextul o vor permite:

„Cred că s-ar putea întâmpla duminică. Dacă se rezolvă. Nu știm ce va aduce săptămâna aceasta. Am ajuns într-un punct în care nu știm ce se va întâmpla mâine.”

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERNAȚIONAL

Ministrul Emil Hurezeanu: România și SUA, un parteneriat de 145 de ani, în care ”voința noastră comună rămâne neschimbată”

Published

on

© MAE - Print screen video - X

Cu ocazia aniversării a 145 de ani de relații diplomatice între România și Statele Unite ale Americii, ministrul român al afacerilor externe a transmis un mesaj de apreciere și angajament ferm față de parteneriatul strategic al țării noastre cu SUA.

„Aniversarea unei prietenii este o bucurie împărtășită. La fel sunt și valorile care ne-au adus aproape și ne-au condus către parteneriatul strategic de care ne bucurăm astăzi”, a declarat oficialul român.

Acesta a subliniat că România și SUA sunt aliați în cadrul NATO, iar cooperarea lor contribuie direct la asigurarea securității cetățenilor ambelor țări: „Suntem aliați NATO, iar acțiunile noastre asigură securitatea statelor și a cetățenilor României și ai Statelor Unite ale Americii.”

Ministrul a subliniat și importanța relației de prietenie care stă la baza cooperării bilaterale: „Suntem prieteni, iar eforturile noastre asigură prosperitatea și inovația de care societățile noastre au nevoie. Lumea este în continuă schimbare, apar provocări și oportunități noi, însă ceea ce rămâne neschimbat este voința noastră comună.”

Emil Hurezeaznu a reafirmat angajamentul României pentru un parteneriat „mereu mai activ și mereu mai solid.”


Relațiile între România şi SUA au fost ridicate la nivel de Parteneriat strategic la 11 iulie 1997, cu ocazia vizitei președintelui american William (Bill) J. Clinton la București. De la lansarea sa, parteneriatul strategic a a reprezentat un reper esențial al politicii externe a României, precum şi un instrument eficient de cooperare în sprijinul eforturilor țării noastre de reformă în domeniile politic, economic, militar și administrativ.

Consolidarea sa a fost marcată de „Declaraţia comună cu privire la Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii”, adoptată la 13 septembrie 2011, la Washington, de către Preşedinţii României şi SUA; de “Declarația comună cu privire la implementarea Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii“, adoptată la 19 iunie 2018, la București, de către delegațiile celor două părți la Reuniunea la nivel politic de Dialog Strategic România-SUA; respectiv de „Declarația Comună a Președintelui României, Klaus Iohannis, și a Președintelui Statelor Unite ale Americii, Donald J. Trump”, din 20 august 2019, de la Washington D.C. 

Cea mai recentă reuniunea anuală de dialog strategic la nivel politic dintre România și Statele Unite (Runda a IX-a) a avut loc la Washington, la 21 iunie 2024. Aceasta a atins toate domeniile principale ale cooperării bilaterale dintre România și Statele Unite ale Americii, inclusiv: dialogul politic, cooperarea în domeniul apărării, cooperarea în domeniul economic și comercial și relații interumane. Agenda evenimentului a inclus sesiuni dedicate unor teme importante pentru dialogul bilateral, precum cooperarea regională și sprijinul pentru partenerii UE și NATO din regiunea Mării Negre, cooperarea în domeniul energiei nucleare, cooperarea în domeniul interconectivității, accederea României în programul Visa Waiver și cooperarea pe linie de afaceri interne, respectiv cooperarea în domeniul educației.

În conformitate cu Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024[i], aprofundarea și extinderea Parteneriatului Strategic cu SUA este una dintre componentele[ii] triadei de acțiune care fundamentează politica externă și de securitate a României. România îşi construieşte strategia de securitate pornind de la premisa că principalele sale garanţii sunt apartenenţa la NATO şi relaţia privilegiată cu SUA, partener care îi împărtăşeşte percepţia asupra nivelului ameninţărilor în zona frontierei estice a Alianţei.

Pentru mai multe informații despre parteneriatul strategic bilateral dintre România și SUA, click AICI.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Apelul premierului Poloniei: Europa și SUA trebuie să-și unească eforturile pentru a opri escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu

Published

on

© Kancelaria Premiera/ Flickr

Premierul Poloniei, Donald Tusk, trage un semnal de alarmă cu privire la escaladarea conflictului dintre Israel și Iran, avertizând că situația din Orientul Mijlociu riscă să degenereze într-un război de proporții, cu impact global.

„Confruntarea dintre Israel și Iran se îndreaptă către un război deschis în regiune, care ar putea destabiliza întreaga lume”, a afirmat șeful executivului polonez, subliniind gravitatea momentului geopolitic actual.

Potrivit acestuia, amenințarea unui conflict extins nu a fost niciodată mai reală în ultimele decenii: „De la Al Doilea Război Mondial încoace, nu am mai fost atât de aproape de un conflict global.”

În acest context tensionat, Donald Tursk a făcut apel la unitatea comunității internaționale, cerând Europei și Statelor Unite să acționeze rapid și coordonat pentru a preveni dezastrul: „Europa și Statele Unite trebuie să-și unească eforturile pentru a opri escaladarea conflictului. Încă nu este prea târziu!”

La rândul său, președintele Franței, Emmanuel Macron, a reafirmat poziția oficială a țării sale privind situația tensionată din Orientul Mijlociu, subliniind angajamentul Parisului pentru o soluție durabilă bazată pe pace, securitate și respect reciproc între statele din regiune.

Declarațiile liderilor lumii vin într-un moment în care tensiunile dintre Teheran și Ierusalim ating cote alarmante, iar temerile privind o escaladare de proporții în regiune, cu consecințe globale, devin tot mai pregnante. 

Occidentul face apel la ”reținere” și ”întoarcere la diplomație” după atacurile israeliene asupra Iranului: ”Îndemnăm toate părțile să reducă tensiunile de urgență”

Operațiunea Israelului, la care au participat peste 200 de avioane de luptă, a vizat mai multe ținte, inclusiv instalațiile nucleare ale Iranului și lideri militari de rang înalt. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a descris atacul drept începutul unei ofensive de mai multe zile, informează Politico Europe.

Ca represalii, Iranul a lansat un roi de peste 100 de drone către Israel, potrivit unui purtător de cuvânt militar israelian.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Poziția Franței privind situația din Orientul Mijlociu: Susținem pacea și stabilitatea, dar nu vrem un Iran dotat cu arme nucleare

Published

on

© Print screen live video

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a reafirmat poziția oficială a țării sale privind situația tensionată din Orientul Mijlociu, subliniind angajamentul Parisului pentru o soluție durabilă bazată pe pace, securitate și respect reciproc între statele din regiune.

„Poziția Franței este destul de simplă. Suntem pentru pace, securitate și stabilitate pentru toți în regiune. Nu vrem un viitor Orient Mijlociu cu un Iran dotat cu arme nucleare”, a declarat liderul Franței.

Macron a atras atenția asupra crizei umanitare din Gaza și a reiterat opoziția Franței față de o eventuală ocupație de durată a teritoriului și față de abuzurile împotriva populației civile.

În același timp, președintele francez a subliniat că soluția de durată pentru regiune presupune existența a două state: „Credem că stabilitatea înseamnă un Israel care trăiește în pace alături de un stat palestinian, care trăiește în pace și siguranță și care recunoaște existența și dreptul Israelului de a se apăra în regiune. Acesta este obiectivul nostru.”

Macron a încheiat spunând că această viziune este „onestă, coerentă și, sper, realistă”, exprimând încrederea că dialogul și diplomația pot conduce la o soluție echilibrată.

Occidentul face apel la ”reținere” și ”întoarcere la diplomație” după atacurile israeliene asupra Iranului: ”Îndemnăm toate părțile să reducă tensiunile de urgență”

Operațiunea Israelului, la care au participat peste 200 de avioane de luptă, a vizat mai multe ținte, inclusiv instalațiile nucleare ale Iranului și lideri militari de rang înalt. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a descris atacul drept începutul unei ofensive de mai multe zile, informează Politico Europe.

Ca represalii, Iranul a lansat un roi de peste 100 de drone către Israel, potrivit unui purtător de cuvânt militar israelian.

Conform The Guardian, premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a informat pe cancelarul german Friedrich Merz cu privire la atacul Israelului asupra Iranului într-o convorbire telefonică vineri dimineață, a declarat Merz într-o declarație, potrivit Reuters.

În declarație se precizează că Israelul are dreptul să se apere, iar Iranul nu ar trebui să dezvolte arme nucleare, însă Merz a făcut apel la ambele părți să se abțină de la escaladare.

Escaladarea dramatică a situației generează temeri că Orientul Mijlociu ar putea fi în pragul unui nou conflict regional devastator.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL37 minutes ago

Ministrul Emil Hurezeanu: România și SUA, un parteneriat de 145 de ani, în care ”voința noastră comună rămâne neschimbată”

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Apelul premierului Poloniei: Europa și SUA trebuie să-și unească eforturile pentru a opri escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Poziția Franței privind situația din Orientul Mijlociu: Susținem pacea și stabilitatea, dar nu vrem un Iran dotat cu arme nucleare

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Într-un apel cu președintele Israelului, Ursula von der Leyen a îndemnat toate părțile să acționeze cu ”maximă reținere”

COMISIA EUROPEANA20 hours ago

Comisar european: Energia nucleară are un rol de jucat în construirea unui sistem energetic mai rezilient și mai curat

G721 hours ago

În preambulul summitului G7, Ucraina primește din partea Comisiei Europene o nouă tranșă de un miliard de euro, parte din contribuția UE la inițiativa G7

ENERGIE21 hours ago

Burduja, la inaugurarea parcului fotovoltaic de la Albina, unul dintre cele mai mari din România: Adăugăm încă 60 MW pentru producția energetică verde, locală și accesibilă

IRAN21 hours ago

Trump avertizează Iranul după ce Israel a atacat instalații nucleare iraniene: “Încheiați un acord înainte să nu mai rămână nimic”

INTERNAȚIONAL22 hours ago

Germania va acorda Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 9 mld. de euro. O parte a finanțării va acoperi producția de arme cu rază lungă de acțiune

U.E.22 hours ago

UE, îngrijorată de situația din Orientul Mijlociu după atacurile israeliene asupra Iranului: Suntem gata să sprijinim orice eforturi diplomatice de dezescaladare

INTERNAȚIONAL1 day ago

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

INTERNAȚIONAL2 days ago

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

U.E.3 weeks ago

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

NATO3 weeks ago

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

ROMÂNIA3 weeks ago

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

U.E.4 weeks ago

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat

Trending