Connect with us

CONSILIUL UE

Zi importantă pentru România la Bruxelles: Luni, miniștrii Teodor Meleșcanu și Mihai Fifor vor semna scrisoarea pentru participarea la cooperarea permanentă din cadrul apărării UE

Published

on

La un an distanță după ce au făcut un prim pas spre o ”autonomie strategică” a Uniunii Europene prin lansarea planului de implementare în domeniul securității și apărării, miniștrii de Externe și ai Apărării din țările UE se întrunesc luni în format comun pentru a semna scrisorile de notificare a Cooperării Structurate Permanente (PESCO) în domeniul apărării la nivelul Uniunii Europene în ceea ce ar putea reprezenta piatra de temelie a unei arhitecturi de securitate pentru întreaga Europă.

”Cu acest prilej, România va confirma formal participarea la PESCO, notificarea de participare urmând să fie semnată de ministrul afacerilor externe și ministrul apărării naționale”, au declarat surse oficiale pentru CaleaEuropeana.ro.

FOTO: European Commission

Ceremonia de semnare a acestor scrisori va avea loc înaintea reuniunii comune a miniștrilor afacerilor externe și miniștrilor apărării. Reuniunea comună va fi precedată întrunirea miniștrilor de Externe care vor discuta dimensiunea comunicării strategice, iar ulterior, miniștrii Apărării vor discuta cooperarea UE-NATO împreună cu secretarul general, Jens Stoltenberg.

Subiectul comunicării strategice a fost inclus pe agendă ca răspuns la scrisoarea adresată șefei diplomației europene, Federica Mogherini, de 8 state membre, printre care se numără și România, au mai indicat sursele citate. 

Dincolo de notificarea formală privind PESCO, miniștrii de Externe și ai Apărării își ”vor reconfirma angajamentul în sprijinul dezvoltării instrumentelor civile ale gestionării crizelor, pentru a răspunde la conflicte și crize, a consolida capacitățile partenerilor și a contribui la protecția UE și a cetățenilor acesteia. (…) Din perspectiva României, este importantă creșterea rolului UE atât în abordarea amenințărilor tradiționale, cât și a celor de dată recentă (hibride, cibernetice, terorism, gestionarea frontierelor, securitate maritimă), cu accent pe consolidarea capacităților de care dispun partenerii și în sprijinul rezilienței acestora”, au mai precizat sursele citate.

România, Franța, Germania și alte 17 țări UE vor trezi ”frumoasa adormită”

Cel puțin 20 de țări membre ale UE se vor alătura în lansarea PESCO, susținută puternic de Germania și de Franța, și prin intermediul căreia statele participante își propun, printre altele, reducerea numărului de sisteme de arme, prevenirea duplicărilor militare, îmbunătățirea operațiunilor comune și formarea în comun a ofițerilor militari.

FOTO: European Parliament

Ce este PESCO?

PESCO reprezintă o formă intensificată de cooperare pe dimensiunea Politicii de Securitate și Apărare Comună, în domeniul dezvoltării capabilităților de apărare la nivel european, oferind posibilitatea ca statele membre care îndeplinesc criterii avansate în domeniul capabilităților militare să își asume angajamente suplimentare. Cooperarea Structurată Permanentă – este prevăzută la articolele 42(6) și 46 din Tratatul UE și permite statelor dispuse să se angajeze într-o cooperare militară mai puternică să o facă fără a aștepta consensul tuturor și fără a diviza Uniunea. În conformitate cu prevederile tratatului, PESCO este o opțiune valabilă pentru toate statele membre care sunt decise să își asume angajamente unul față de celălalt, în spiritul integrării europene. PESCO ar urma să funcționeze sub cadrul existent în UE și să devină piatra de temelie a unei arhitecturi de securitate pentru întreaga Europă.

Participarea României la cooperarea structurată permanentă (PESCO) în domeniul apărării la nivelul Uniunii Europene a fost aprobată de Consiliul Suprem de Apărare a Țării în luna octombrie. Prin participarea la PESCO, România își va exprima intenția preliminară de participare la un set inițial de 10 proiecte, din cele avansate până în prezent de către statele membre, condiționat de acceptarea acestora în cadrul PESCO și a căror dezvoltare ulterioară corespunde priorităților naționale privind dezvoltarea capabilităților militare.

Citiți mai multe despre Apărarea europeană

De altfel, notificarea formală pe care miniștrii o vor semna luni închide un proces demarat prin consensul pentru lansarea PESCO, realizat la summitul șefilor de stat sau de guvern din UE din 22 iunie. ”A venit vremea să trezim frumoasa adormită”, spunea atunci Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene.

Ulterior, la Consiliul European din 14-15 decembrie, liderii UE vor oferi aprobarea finală pentru lansarea PESCO.

Comunicarea strategică, inclusă pe ordinea de zi a miniștrilor de externe la solicitarea României

Reuniunea comună a miniștrilor de Externe și ai Apărării va fi precedată de o reuniune a miniștrilor de Externe ce include pe ordinea de zi relațiile UE-Africa și domeniul comunicării strategice.  

Subiectul comunicării strategice a fost inclus pe agenda CAE ca răspuns la scrisoarea adresată Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, de 8 state membre, printre care se numără și România.

România și celelalte șapte state ”solicită creșterea capacității de comunicare strategică a UE, în special prin consolidarea echipelor specializate din cadrul SEAE: East StratCom, precum și echipele similare pentru Balcanii de Vest și Vecinătatea Sudică”, au punctat sursele menționate.

”Inițiativa reflectă necesitatea unui răspuns adecvat din partea UE la campaniile concertate de dezinformare și propagandă ale unor actori externi având ca scop discreditarea valorilor europene și a ordinii democratice, precum și subminarea eforturilor UE de promovare a acestora în vecinătate”, au mai indicat sursele citate.

Scrisoarea a fost semnată de Croația, Cehia, Letonia, Lituania, Marea Britanie, Polonia, România și Suedia.

Relația UE-NATO. România susține intensificarea cooperării între cele două organizații

Reuniunea miniștrilor Apărării din țările membre UE cu secretarul general al NATO se înscrie în rândul dialogului consacrat între UE și NATO, fiind un fapt obișnuit ca Jens Stoltenberg să participe la astfel de reuniuni ale Consiliului UE, iar Înaltul Reprezentant al Uniunii, Federica Mogherini, să ia parte la reuniunile ministeriale ale NATO.

”Cu această ocazie, miniștrii vor discuta modalități de îmbunătățire a cooperării UE-NATO, în contextul Declarației comune UE-NATO de la Varșovia, fără a adopta concluzii; acestea sunt prevăzute pentru luna decembrie când, concomitent cu NATO, va fi prezentat și raportul semestrial de etapă al implementării setului de acțiuni comune agreate în 6 decembrie 2016”, au mai precizat sursele citate.

Acestea au precizat că ”România susține intensificarea cooperării între cele două organizații, apreciază eforturile pentru implementarea acțiunilor din domeniile agreate, inclusiv hibrid, cibernetic, comunicare strategică, și sprijină maximizarea sinergiilor la nivelul planificării apărării și dezvoltării capabilităților dintre cele două organizații”.

Întrevederea cu secretarul general al NATO va avea loc la câteva zile distanță după ce miniștrii Apărării din NATO au decis să modernizeze structura de comandă a NATO, inclusiv cu două noi tipuri de comandă pentru îmbunătățirea deplasării trupelor pe Atlantic și în Europa.

Secretarul general al Alianței a precizat atunci că țările NATO vor trebuie să continue procesul de îmbunătățire a legislației pentru a permite o rapidă deplasare a trupelor, adăugând că în acest sens cooperarea UE-NATO va juca un rol crucial

Mai mult, după anunțul NATO, Comisia Europeană a prezentat o foaie de parcurs pentru facilitarea și accelerarea deplasării trupelor și a echipamentelor militare în interiorul Uniunii Europene.

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community în cadrul World Economic Forum și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

CONSILIUL UE

UE continuă să se pregătescă pentru Brexit: Țările UE au decis să reducă numărul de membri ai Comitetului European al Regiunilor și ai Comitetului Economic și Social European după retragerea Marii Britanii

Published

on

Consiliul Uniunii Europene a adoptat marți două decizii vizând componența Comitetului Regiunilor și a Comitetului Economic și Social Europea pentru a adapta numărul de membri ai celor două organisme consultative ale UE după retragerea Regatului Unit, ceea ce va avea ca rezultat 24 de locuri vacante în fiecare comitet, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Noile norme alocă un loc suplimentar Estoniei, Ciprului și Luxemburgului în ambele comitete, întrucât aceste trei state au pierdut câte un loc în urma ultimelor decizii privind componența comitetelor în urma aderării Croației. Restul de locuri vacante vor fi păstrate ca rezervă pentru eventuale extinderi ulterioare.

În total, numărul de membri al fiecărui comitet va scădea de la 350 la 329 după plecarea Regatului Unit.

Noile norme se vor aplica de la începutul noului mandat de cinci ani al fiecărui comitet, ceea ce pentru Comitetul Regiunilor înseamnă începând cu 26 ianuarie 2020, iar pentru Comitetul Economic și Social European începând cu 21 septembrie 2020.

Cu toate acestea, cele două decizii cuprind și o clauză specială pentru cazul în care Regatul Unit ar avea în continuare statutul de stat membru la aceste date. În acest scenariu, alcătuirea comitetelor ar rămâne neschimbată până în momentul de la care retragerea Regatului Unit produce efecte juridice.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Record de creștere economică a zonei euro. Președintele Eurogroup anunță că zona euro a înregistrat ”un număr de 24 de trimestre consecutive de creștere economică”

Published

on

©️ EU Council

Economia zonei euro a atins un nou record, înregistrând un număr de 24 de trimestre consecutive de creștere, începând cu al doilea trimestru al anului 2013, a anunțat joi, la finalul unei reuniuni Eurogroup – întrunirea miniștrilor de Finanțe din zona euro -, președintele grupului, Mario Centeno.

Ministrul portughez de finanțe a punctat că, în acest context, ”numărul oamenilor care au un loc de muncă a crescut cu 10,8 milioane în comparație cu șase ani urmă.

Este un lucru remarcabil”, le-a transmis Centeno omologilor săi.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, miniștrii au făcut un schimb de opinii cu privire la situația economică din zona euro și au discutat principalele provocări politice pe baza previziunilor Comisiei Europene, publicate la 7 mai.

Potrivit previziunilor menționate, se preconizează că economia europeană își va continua dezvoltarea și în 2019, al șaptelea an la rând, estimându-se că PIB-ul real va crește în toate statele membre ale UE.

În ansamblu, se preconizează că PIB-ul va crește cu 1,4 % în UE în acest an și cu 1,2 % în zona euro.

În 2020, este de așteptat să se estompeze factorii negativi interni și să revină activitatea economică în afara UE, sprijinită de relaxarea condițiilor financiare globale și de stimularea politicilor în unele economii emergente.

Se preconizează că anul viitor creșterea PIB-ului se va consolida ușor, la 1,6 % în UE și la 1,5 % în zona euro.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Federica Mogherini reacționează la avertismentele SUA în privința apărării europene: 81% din contractele internaționale din Europa se adresează firmelor americane

Published

on

©️ EEAS

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, a reacționat marți la criticile aduse de SUA noului Fond European de Apărare, nemulțumiri și îngrijorări transmise printr-o scrisoare a subsecretarului american de Stat pe probleme de achiziţii şi sustenabilitate, Ellen Lord, și printr-un mesaj al ambasadorul american la UE, Gordon Sandland.

UE este, în prezent, mult mai deschisă decât piața de achiziții din SUA pentru companiile și echipamentele Uniunii Europene”, a declarat Mogherini la Bruxelles, citat de Deutsche Welle.

În UE nu există un act legislativ ”cumpărăm european” și aproximativ 81% din contractele internaționale din Europa se adresează astăzi firmelor americane”, a explicat ea.

În scrisoarea citată de presă, oficialul american face referire la ”profunda îngrijorare” a Washingtonului în legătură cu adoptarea unui nou regulament din Fondul European de Apărare, care le permite statelor membre UE să încurajeze ţările non-europene să ia parte la proiecte, dar spune că UE are drepturi exclusive de proprietare intelectuală asupra acestor proiecte și nu permite ţărilor din afara Uniunii să controleze exporturile armelor care sunt dezvoltate.

Citiți și Oficial al administrației Trump, scrisoare către Federica Mogherini: SUA cer modificarea Fondului European de Apărare, avertizând că ”relația UE-NATO ar putea avea de suferit” după ”decenii de integrare a industriei de apărare transatlantice”

Ambasadorul SUA la UE, Gordon Sondland, a subliniat același punct de vedere într-o scrisoare și a avertizat asupra posibilelor sancțiuni din partea SUA: “Sper că putem evita să ne gândim la cursuri similare de acțiune”, a spus el, precizând că UE a fost invitată să răspundă scrisorii până la data de 10 iunie.

În scrisoarea trimisă pe 1 mai, Departamentul Apărării din SUA a avertizat că, în viziunea sa, proiectele Fondului şi PESCO „reprezintă o schimbare dramatică după trei decenii de integrare crescândă a industriei de apărare transatlantice“, adăugând că „nu numai că relaţia constructivă dintre NATO şi UE ar putea avea de suferit, dar ar putea duce la repornirea discuţiilor conflictuale care erau dominante acum 15 ani“.

SUA solicită ca regulamentele Fondului să fie modificate, în aşa fel încât să elimine condiţiile privitoare la proprietatea intelectuală şi controlul exporturilor, precum şi eliminarea dreptului de veto în PESCO. SUA mai vor şi ca ţara care conduce un proiect să poată invita orice companie care vrea să ia parte la iniţiativă.

Continue Reading

Referendumul național din 26 mai

#DAlaReferendum #RomaniiVoteaza #RomaniiConteaza

Dragi români,Cu toții ne dorim să trăim într-o țară în care hoții și corupții stau la pușcărie, nu în fruntea statului. Pe 26 mai, să spunem răspicat DA pentru România europeană, DA pentru România pe care o iubim, țara oamenilor cinstiți și integri, în care nimeni nu este mai presus de lege. Votați DA la referendum și nu îi lăsați pe alții să decidă în locul vostru! Românii votează pentru că românii contează!#DAlaReferendum #RomaniiVoteaza #RomaniiConteaza

Publicată de Klaus Iohannis pe Joi, 16 mai 2019

”Alege-ți viitorul” – dedataastavotez.eu

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending